Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.10.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Galna dramat: Pukkis stopptidsmål frälste Finland

FOTBOLL 91:a minuten. Då spräckte Finland nollan mot Estland. Teemu Pukkis stopptidsmål gav tredje raka finländska 1–0-segern i Nations League.

Nyhetsbild

WHO: Oro för fler dödsfall i ebola

125 personer har dött i det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa, varav 90 fall är bekräftade, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO).

Nyhetsbild

Forskning som gör mannen överflödig provad på möss

Kinesiska forskare har lyckats med konststycket att få två musmammor att bli föräldrar till en kull med till synes helt friska musbarn. Någon hanne var alltså aldrig inblandad. Att tekniken ska komma att användas på människor anses dock vara nästan helt uteslutet.

Nyhetsbild

Sex döda i protester i Gaza

Sex personer har dödats vid protester utmed gränsen mot Gazaremsan, enligt palestinska sjukhuskällor. Enligt den israeliska militären besköts personer som brutit igenom gränsen mellan Israel och Gazaremsan och som därefter attackerat en militärpostering.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist åtta i ungdoms-OS

FRIIDROTT Falkenlöparen Nathalie Blomqvist blev åttonde på 1500 meter vid ungdoms-OS i Buenos Aires på fredag kväll.

Nyhetsbild

En smula vemod gör att humorn blir mer mänsklig

JAKOBSTAD På lördag blir det bokrelease på Marina's i Terjärv. Det är egentligen tack vare Terjärvbor som boken blivit till.

Nyhetsbild

Läckt mötesanteckning visar taktik för att minimera klimatåtgärder

En mötesanteckning som läckt till Euractiv visar metoder för att motverka skärpta klimatmål i ett försök att påverka EU:s aktivaste lobbare Business Europe. Finlands Näringslivs expert i Bryssel säger att det är ett dåligt förberett utkast som inte representerar EK:s linje.

Sport föll illa mot Ilves

ISHOCKEY Sport gjorde matchens första mål men efterhand gick det mesta snett. Ilves vann klart i Vasa.

Nyhetsbild

Så tänker partierna motverka att ungdomar blir utslagna

Partierna var rörande eniga om att staten måste satsa mer på unga. Här kan du läsa om hur partierna tänker motverka att unga marginaliseras.

Nyhetsbild

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Bottennapp för Sport hemma mot Ilves

Sport lyckades inte alls när man mötte Ilves hemma i Finland FM-Ligan i ishockey. Ilves vann med 8–3 (0-1, 4-1, 4-1). Målskyttarna som fixade segern f...

Nyhetsbild

Polis med automatvapen ryckte ut för falskt larm i Mariehamn

Polisen på Åland fick på fredagen larm om att en person setts med ett handeldvapen i Mariehamn.

Nyhetsbild

Facebook: 30 miljoner drabbade av läcka

Facebook bekräftar nu att då bolaget förra månaden hackades stals namn och kontaktuppgifter från 29 miljoner användare. Sammanlagt hackades 30 miljoner konton.

Surt nederlag för Finlands U21-landslag

FOTBOLL Finlands ledning höll inte hela vägen. U21-landslaget förlorade EM-kvalmatchen mot Georgien i Seinäjoki på fredagen.

Nyhetsbild

Natalia Nylund fick tränare

FRIIDROTT Maratonlöparen Natalia Nylund har fått en tränare. I fortsättningen gör Rami Virlander upp träningsplanen.

Nyhetsbild

Sångaren stämmer exkollegorna i Fleetwood Mac

Sångaren och gitarristen Lindsey Buckingham stämmer sina forna bandkollegor i Fleetwood Mac.

Nyhetsbild

Pastor Brunson frisläppt efter dom

Fallet har bidragit till iskylan mellan Ankara och Washington. Nu har den amerikanske pastorn Andrew Brunson återvänt till staden Izmir i Turkiet. Brunson dömdes till drygt tre års fängelse på fredagen, men har avtjänat sitt straff enligt domstolen.

Nyhetsbild

Dags för ny runda om mat och städning i Kronoby

KRONOBY Mat- och städtjänsterna ska upphandlas i Kronoby igen och som bäst diskuterar man vilka kvalitetskrav som kommunen ska ställa. Det är nu som folk ska reagera, säger kommundirektör Malin Brännkärr.

Nyhetsbild

Medieföretag bojkottar saudisk konferens

En rad inflytelserika medieföretag lämnar återbud till en stor investeringskonferens i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Det sker i protest mot den saudiske Washington Post-journalisten Jamal Khashoggis försvinnande i Istanbul förra veckan.

Nyhetsbild

Försiktigt hopp om EU-enighet i asylfrågan

EU-länderna fortsätter att skynda långsamt när det gäller att enas om framtida asyl- och migrationspolitik. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) håller ändå hoppet uppe. – Det finns en insikt om att klockan faktiskt är fem i tolv i förhandlingarna, säger Fritzon i Luxemburg.

Nyhetsbild

Jukka Oksaharju: "Börsen stigit i närmare tio år, viktigt att inse det"

Kurserna på Helsingforsbörsen har tredubblats och New York-börsen fyrdubblats sedan finanskrisen 2009. Det börsfall som vi sett denna vecka bör sättas i perspektiv till den sällan skådade börsuppgången, betonar Nordnets aktiestrateg Jukka Oksaharju.

Nyhetsbild

Varggrupp: Kolla var vargen vandrar innan hunden släpps lös i skogen

Den grupp som arbetar med att ta fram en plan för hur vargstammen ska skötas, tog på sitt första möte upp risken för att jakthundar ska falla offer för vargen. Skyddskläder är ett alternativ.

Nyhetsbild

Misstänkt matchfixning i Champions League

FOTBOLL Franska myndigheter utreder misstankar om matchfixning i samband med förra veckans Champions League-möte mellan Paris Saint-Germain och Röda Stjärnan, som PSG vann med 6–1.

Nyhetsbild

En vild musikalisk karusellfärd mellan stadiga ramar

JAKOBSTAD Den lekfulla pianisten Mathias Landæus satte sig ner vid pianot på Black Sheep i torsdags. Johnny Åman spelade bas och publiken fick följa med på en oförutsägbar resa.

GBK redo för returmötet

Fotboll Returmötet mellan GBK och MuSa spelas i Björneborg på lördag. GBK vann första mötet med 1-0.

Nyhetsbild

Superentreprenören Thomas Ek har varit uppe på toppen – nu vill han inspirera andra

VASA Bröderna Thomas och Peter Ek skapade varumärket OBH Nordica, som på kort tid blev en stor framgångssaga. Två månader efter att de sålt bolaget dog Peter i cancer. Nu reser Thomas runt och föreläser om deras gemensamma livsverk.

Nyhetsbild

Kinas ambassadör: "Goda förutsättningar för samarbete med Vasaregionen"

Artigheterna haglade när Kinas ambassadör i Finland, Chen Li, avslutade sitt besök i Vasa. Han är imponerad över det kunnande som finns i regionen och ser goda möjligheter till samarbete.

Nyhetsbild

Akademien uppmanar Frostenson att lämna

Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Sveriges Radio.

Nyhetsbild

Åren i Malax har gett Mats Brandt mer flexibilitet – "Malax är mer än en kommun"

Högvis med utlåtanden om strukturreformer, en lång rad byggen och renoveringar, en förnyelse av kommunförvaltningen. Det är tre saker som stått i förgrunden under Mats Brandts tio år som kommundirektör i Malax.

Nyhetsbild

Nya symboler på bensinstationerna – likadana bollar och kvadrater i hela EU

Nu finns nya symboler för bensin, diesel och gasformiga bränslen på bensinstationerna i Finland. Det är fråga om EU:s enhetliga symboler för drivmedel. Symbolerna togs i bruk i de flesta europeiska länder under fredagen.

Carina Wärn föreslås bli ny kanslichef i Pedersöre

PEDERSÖRE Nuvarande kanslichef Gundel Löf går i pension vid årsskiftet. Kanslisekreterare Carina Wärn föreslås överta Löfs tjänst.

Nyhetsbild

För storslaget för en indiekostym men Crimson Peak vill nå ut

JAKOBSTAD Höstens Culture Club-säsong på After Eight inleddes med ett ungt band som redan verkar ha en klar bild av vad de vill göra. Crimson Peak är av spelningen att döma inget one hit wonder-band.

Nyhetsbild

Mäki har testat VM-banan – "Det blir intressant för publiken"

LÄNGDSKIDOR Juniormästerskapen är historia. Den här säsongen siktar Joni Mäki på att tävla i VM i Seefeld. Han känner redan sprintbanan.

Nyhetsbild

Traditionell höstmarknad återvände till Jakobstad

JAKOBSTAD Den årligt återkommande höstmarknaden är tillbaka i Jakobstad. Bland utbudet hittas klassiker som lakritsremmar, näverkorgar och kringlor.

Nyhetsbild

Estlands regering synar penningtvätten och stänger sina konton i Danske Bank

Estlands regeringen planerar att tillsätta en oberoende utredning av påstådd omfattande penningtvätt i landets finanssystem mellan åren 2007 och 2015.

Nyhetsbild

Birgit Lindberg kom tillbaka till jazzen - och till Jakobstad

Jakobstad Hon klev in i jazzvärlden som femtonåring, drogs med i virvlarna - och lade av. Sedan började hon om igen. Birgit Lindberg spelar i Jakobstad i kväll.

Nyhetsbild

De vill gärna strida med fler – unga politiker efterlyser fler unga i politiken

Unga får gärna engagera sig i vilket parti som helst, tycker ungdomsförbundsordförande Suvi Mäkeläinen (C) och Christoffer Ingo (SFP). Huvudsaken är att de gör det.

Nyhetsbild

Sista chansen att rösta på Finlands framtida tidszon – tiden går ut vid midnatt

Ska Finland ha sommartid eller vintertid i framtiden? Ska vi ha samma tid som Sverige eller som Ryssland? Du kan berätta vad du tycker fram till midnatt! Sedan är det för sent.

Nyhetsbild

Ingen brottsanmälan om hunden Rico

KARLEBY Det finns en del oklarheter angående hunden Ricos dödsfall. Polisen i Karleby har inte fått någon brottsanmälan om fallet där ägaren misstänker att någon förgiftat familjens hund till döds.

Nyhetsbild

Gult är inte fult – se läsarnas bilder på höstprakten

Den torra sommaren har resulterat i en riktig superruska. Se alla vackra höstbilder som våra läsare har skickat in!

Nyhetsbild

Stina Mattila föreslår budget med bibehållen skattesats

KARLEBY Enligt stadsdirektör Stina Mattilas budgetförslag blir det ingen skattesänkning ännu år 2019. En liten sänkning kan det däremot bli år 2020. Budgetförslaget är försiktigt optimistiskt. Frågan hur Soite klarar sig inom sin ram är ändå ett orosmoln.

Nyhetsbild

Alliansen har inte enats i regeringsfrågan – krav på blockbrytande samarbete

Moderatledaren Ulf Kristersson måste nu överväga nästa drag i regeringsfrågan. Center står fast vid kravet på blocköverskridande samarbete.

Nyhetsbild

Eftersläckning pågår vid Alholmens Kraft – oklart hur stora skador

JAKOBSTAD Eftersläckningen pågår vid Alholmens Kraft i Jakobstad. Ingen skadades i branden som orsakades av en dammexplosion. Det är oklart hur stora skador anläggningen fick. Ett tiotal brandbilar ryckte ut vid 12.20-tiden.

Nyhetsbild

Lagmansgården byggs i Pirilö – staten satsar närmare nio miljoner euro

JAKOBSTAD Lagmansgården ska flytta in i nybyggda lokaler i Pirilö i Jakobstad inom tre år. Det nya skolhemmet ska fungera som en modell för resten av landet.

Nyhetsbild

Intrång och smygfilmning på två pälsfarmer i oktober

Aktivister har gjort intrång och smygfilmat på två österbottniska pälsfarmer i början av oktober, uppger Finlands pälsdjursuppfödares förbund Pro Fur.

Nyhetsbild

Centria fick 85 000 euro från näringslivet

KARLEBY Flera betydande aktörer i det lokala näringslivet har donerat sammanlagt 85 000 euro till yrkeshögskolan Centria. Nu utmanar de både företag och privatpersoner att stöda skolans verksamhet eftersom det för hela regionen är viktigt att det utbildas kompetent arbetskraft.

Bageriföretaget Vaasan säger upp tretton anställda

Sammanlagt nitton anställningar tar slut vid bageriföretaget Vaasan.

Nyhetsbild

Finlands nettobidrag till EU minskade till 275 miljoner euro

Finlands nettobidrag till EU minskade från 294 miljoner euro år 2016 till 275 miljoner euro år 2017. I fjol var nettobidraget per invånare 50 euro.

Nyhetsbild

Asienbörser återhämtar sig

Det var återhämtningens tid på Asienbörserna under fredagen. Efter torsdagens börsras vände de ledande Asienbörserna upp sedan det lugnat sig något på Wall Street.

Nyhetsbild

Lännen Media: Dataombudsmannen har fått 1300 anmälningar om förseelser mot GDPR

EU:s dataskyddsförordning GDPR trädde i kraft i maj och sedan dess har Dataombudsmannen fått 1300 anmälningar om dataskyddsincidenter, rapporterar Lännen Media.

Nyhetsbild

Forskare jämför sverigesvenskan och finlandssvenskan – det finns skillnader men de är små

De kulturella skillnaderna mellan Sverige och Finland tar sig uttryck i svenskarnas och finlandssvenskarnas sätt att samtala, säger professor Catrin Norrby från Stockholms universitet.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Den finska litteraturens klassiker

Aleksis Kivi, Väinö Linna, Mika Waltari... Testa dina kunskaper om finska författare och böcker i veckans litteraturhistoriska quiz av Jesper von Hertzen!

Glad i dag

Arg i dag...

... är en studerande.

Nyhetsbild

Turkiet uppges ha spelat in mord på Jamal Khashoggi

Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan. Det rapporterar journalistens arbetsgivare The Washington Post.

Nyhetsbild

DEBATT: Gårdsvargar hör till nyetablerat revir

Alla förundras över varför vargen/vargarna i Oravais/Vörå inte får fällas trots åtskilliga besök till farmer, bostadshus och skolgårdar!

DEBATT: Peter Östman missar poängen

DEBATT: Satsar man på fel häst så blir det ingen utdelning

SFP:s evighetspolitiker Hans-Erik Lindgren i Kronoby svarade i ÖT på min insändare om folkomröstningar i Kronoby och Korsholm med att räkna upp skillnader mellan dem. Naturligtvis finns det skillnader mellan folkomröstningar som handlar om landskapsbyte, kommunsammanslagning eller frågor om skolstrukturen i en kommun.

Nyhetsbild

Bastu brann i Karleby

KARLEBY Räddningsverket ryckte ut till ett egnahem under natten till fredag.

Nyhetsbild

Kanye om Trump: Älskar den här killen

Kanye West tog Vita huset med storm under sitt besök. Han kastade sig runt halsen på Donald Trump och uttryckte sin förtjusning i presidenten. – Jag älskar den här killen, sade han inför smattrande fotoblixtar.

Nyhetsbild

Hundra meter lång skola växer fram – byggarna hoppas på regnfri höst

KARLEBY Tegelfasaden växer fram i olika nyanser, halva byggnaden är under tak och det går att stå inne i gymnastiksalen. Om ett år ska Chydenius skola vara klar att ta emot över 300 elever.

Nyhetsbild

Börsfrossan fortsatte på Wall Street

Börserna i USA fortsatte att falla på torsdagen, även om nedgången inte var lika kraftig som dagen innan. Handeln var nervös och indexen åkte upp och ner.

900 utländska IS-medlemmar gripna i Syrien

Den kurdiska milisen YPG i Syrien, som understödd av USA drivit bort terrorrörelsen IS från stora delar av landet, har fängslat omkring 900 utländska IS-medlemmar.

Nyhetsbild

"Michael" når Virginia

Virginia har utropat nödtillstånd när nu ovädret Michael drar in över delstaten söderifrån.

Nyhetsbild

Turkiet uppges ha spelat in mord på Khashoggi: "Hör hur han mördas"

Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan. Det rapporterar journalistens arbetsgivare The Washington Post.

Nyhetsbild

Besked om nya ledamöter i Akademien väntas

Det kom motstridiga uppgifter om det skett något inval av nya ledamöter efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien.

Nyhetsbild

Lugnare börser i Asien

Börsöppningarna runtom i Asien blev en lugnare historia i dag, jämfört med torsdagens dramatiska fall.

Nyhetsbild

Orkan närmar sig Madeira

Invånare och turister på Madeira och den mindre grannön Porto Santo varnas för orkanen Leslie, som närmar sig västerifrån.

Nyhetsbild

Experter: Strider mot etiken att patienten inte får träffa läkaren

Vasa Det hör till en patients rättighet att träffa läkaren som tar beslut om ens vård. Det är experter överens om och ger råd hur Sonja Nyström borde gå vidare.

Nyhetsbild

Läkare vägrar skriva ut mera psykoterapi till Sonja – "Känns tungt att protestera när man mår dåligt"

Vasa Sonja Nyström känner sig lämnad vind för våg av den psykiatriska vården. Hon är bestört över att hon inte får mera terapi vid Vasa centralsjukhus och inte heller betalningsförbindelse för terapi inom den privata sektorn.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Någon borde avgå

Företagarna i norra svenska Österbotten borde kräva att få in en egen representant i Finnairs styrelse för att få slut på svältkuren för Jakobstad-Karleby.

Nyhetsbild

LEDARE: Infrastruktur säljs ut

Ändå handlar det om att finländsk nationalegendom och infrastruktur – åter en gång – övergår i utländsk ägo.