Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

11.1.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Henri Myntti avslutar karriären: "Jag har sett allt"

FOTBOLL Ligaavancemanget med KPV avslutade Henri Mynttis spelarkarriär. I och med ligaavancemanget föll de sista bitarna på plats.

Nyhetsbild

Netflix stäms för nya "Black mirror"-filmen

Netflix låter tittarna själva välja vart handlingen ska ta vägen i filmen "Bandersnatch", som är en del i "Black mirror"-serien.

Nyhetsbild

Osala: Sport var bättre och förtjänade att vinna

ISHOCKEY Sport bjöd på fullt ös i fullsatt hemmahall när ligaledarna Kärpät gästade. Slutet på matchen blev en ursinnig förvarskamp.

Nyhetsbild

Stor lavinfara i delar av fjällen

Ta lavinfaran i västra Vindelfjällen på stort allvar, uppmanar Naturvårdsverket på sin sajt lavinprognoser.se. Stormen har gjort läget mycket farligt.

Nyhetsbild

Ja till namnbyte i Makedonien

Makedoniens parlament i Skopje har röstat igenom en grundlagsändring som möjliggör att landet kan byta namn till Nordmakedonien. Sammanlagt 81 parlamentariker av 120 röstade ja till förslaget, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild

Antti Rinne är hemma igen

SDP:s ordförande Antti Rinne och hans fru Heta Ravolainen-Rinne har landat i Finland efter att ha insjuknat i lunginflammation i Spanien.

Nyhetsbild

Blue Fox vann toppmöte mot SB Paapat – målvakten hade lyckad kväll

INNEBANDY Anton Kronqvist storspelade mellan stolparna, då Blue Fox triumferade i fredagskvällens toppmöte i Vasa. Serieledande SB Paapat föll med 6–8 (2–5, 4–2, 0–1).

Nyhetsbild

Hermes föll på straffar – Kokkola avgjorde

ISHOCKEY Det blev en poäng för Hermes borta mot Jokipojat i Joensuu. Matchen avgjordes på straffar där Tatu Kokkola blev matchhjälte.

Nyhetsbild

Saudisk tonåring får asyl i Kanada

Den saudiska kvinnan Rahaf Mohammad al-Qunun som har flytt till Thailand av rädsla för att hennes familj ska döda henne har beviljats asyl i Kanada.

Sverige fick nöja sig med oavgjort

Efter tre mållösa halvlekar såg Viktor Gyökeres och Simon Thern till att det inte blev en fjärde när de bröt målnollan för landslagsåret 2019Första segern för året får dock vänta – på grund av en sen kvittering.– Om det varit en tävlingsmatch hade jag varit synnerligen irriterad, säger förbundskapten Janne Andersson efter 2–2 mot Island.

Nyhetsbild

Flera läkare lämnar mentalvården i Vasa i gemensam protest

VASA Sju läkare sade upp sig inom den mentala vården i Vasa innan årsskiftet. Fördröjda avtal och en oro inför framtiden ligger bakom, säger chefsöverläkare.

Nyhetsbild

Andra raka förlusten för Sports A-juniorer

ISHOCKEY Sports A-juniorer släppte i väg Blues till en fyramålsledning som laget inte lyckades äta upp trots en uppryckning i andra perioden.

Nyhetsbild

BTK Halex startar pingisskola för juniorer: "Bordtennis är en billig idrott"

BORDTENNIS Nu börjar BTK Halex motarbeta förgubbningen. Klubben startar snart en pingisskola avsedd för pojkar och flickor från årskurs tre och uppåt.

Nyhetsbild

Världen i dag: Brandbomber, mammutben och amerikanska protester

Se vårt bildspel med de senaste nyheterna från världen den 11 januari.

Nyhetsbild

Bolidens vd: "Tillgången på viktiga metaller en utmaning"

KARLEBY Bolidens vd Mikael Staffas säger att förutsättningarna för gruvdrift borde förbättras. Europa har i dag ett stort försörjningsunderskott på många viktiga metaller.

Nyhetsbild

Sport sänkte ligaettan inför fullsatta läktare

ISHOCKEY Sport tog en stilig seger i en intensiv match på Kopparön.

Antti Kalapudas och Olavi Vauhkonen matchvinnare hemma mot Kärpät

En jämn match slutade till slut med seger för Sport som vann matchen hemma mot Kärpät i Finland FM-Ligan i ishockey på fredagen. 2–1 (1-0, 1-1, 0-0) s...

Nyhetsbild

Fängelsestraff för män som beställde droger till postlåda

I slutet av december nystades en droghärva upp i i rätten. Två män får ett fängelsestraff på 6 år och 10 månader, respektive 7 år, slår Österbottens tingsrätt fast.

Nyhetsbild

Karlebytjej vidare i The Voice of Finland – Vasatjej åkte ut

KARLEBY Senni Pakanen, 23 från Karleby, gick vidare i The Voice of Finland. När Vasabon Daniela Ilomäki, 16, sjöng svängde ingen domare på stolen.

Nyhetsbild

Kritiserade kärnkraftverksbygget i Pyhäjoki försenas fyra år

Bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki i mellersta Finland försenas ytterligare, rapporterar Svenska Yle. Byggstart uppskattas nu till 2021.

Nyhetsbild

Labrador, finsk lapphund och jämthund var vanligast i fjol

Den finska lapphundens registreringssiffror ökade kraftigt i fjol, medan jämthunden backade. Mest populär var ändå labradoren.

Nyhetsbild

Energimyndigheten rekryterar energirådgivare till landskapen

Syftet är att ge oberoende information om energieffektivisering och förnybar energi.

Nyhetsbild

KD-topp om Centern: Quislingar

Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Sara Skyttedal kallar Centerpartiet "Quislingar" efter regeringsbeskedet.

Nyhetsbild

Henriksson: en valseger kräver hårt arbete

SFP är det enda parti som vunnit de tre senaste valen, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson då hon välkomnar partifolk från hela Svenskfinland till veckoslutets valkryssning.

Nyhetsbild

USA-ledd allians förbereder tillbakadragande

Amerikanska styrkor i den USA-ledda militäralliansen som har kämpat mot extremistgruppen IS i Syrien har börjat förbereda ett tillbakadragande från landet, säger talespersonen Sean Ryan. Ännu ska dock inga soldater ha dragits tillbaka från Syrien.

Nyhetsbild

Oa Lönnbäcks bok är småmysig med drag av buspojke

RECENSION ÖT:s recensent Yvonne Granqvist Schultz förbryllas av titelvalet, men känner sig som hemma i författaren Oa Lönnbäcks värld.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bollförbundet stod med brallorna nere

Finlands Bollförbund är ofrånkomligen en del av den moderna fotbollsrörelsen. Då måste man klara av att orientera rätt i den moraliska djungeln.

Glad i dag...

... är familjen

Arg i dag...

...är ägaren till den guldfärgade Hondan

Nyhetsbild

Hundratals ungdomar klimatstrejkade i Helsingfors – se video

Flera hundra ungdomar från hela landet skolkade från skolan i fredags för att delta i en klimatdemonstration i Helsingfors.

Nyhetsbild

En epok går i graven när Kaffehuset August stänger dörrarna: "Känns vemodigt"

VASA I 36 år har de jobbat tillsammans: makarna Mårten och Britt-Mari och barnen Mikaela och Peter. Men den sista februari är sagan slut. Då stänger familjen sitt kära kaffehus för gott.

Nyhetsbild

Polisen utreder fyra nya fall av sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg

Förundersökningen gäller fall där de drabbade flickorna är under 15 år. Förövarna misstänks för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn, uppger polisen.

Nyhetsbild

Mer förorenad mark på Teboil-tomten – kan kapslas in för att förhindra spridning

KARLEBY Den skyddade funkisbyggnaden i Karleby centrum ser inte ut att få sällskap i första taget. Nu har man nämligen upptäckt gifter under den.

Nyhetsbild

22 000 svenska romaner ska digitaliseras

Alla svenska romaner som getts ut mellan 1945–1989 ska digitaliseras för att kunna analyseras i ett nytt forskningsprojekt, rapporterar Biblioteksbladet i Sverige.

Nyhetsbild

KD betonar familjer, företag och utbildning

På fredagen presenterare Kristdemokraterna (KD) sitt riksdagsvalsprogram. Samtidigt presenterade partiet sitt skatteprogram.

Nyhetsbild

Kanerva tycker att lägret i Qatar var lyckat: "Hoppas vi fick något att fundera på"

FOTBOLL Kvalgenrepet slutade i en förlust för Finland. Förbundskaptenen Markku Kanerva summerar ändå vad han ser som en givande landslagsvecka.

Nyhetsbild

Baltics huvudförtroendeman: "Vi har fullt upp i produktionen"

JAKOBSTAD Baltic Yachts kommer nästa vecka att ha första mötet inom ramen för de samarbetsförhandlingar som utlystes på fredagen.

Nyhetsbild

Långtradarna kan bli nästan tio meter längre – den tillåtna längden blir 34,5 meter

Snart tillåts längre fordon och kombinationer på vägarna, samtidigt blir säkerhetskraven strängare.

Nyhetsbild

Loginov tog första segern – svensk tredjeplats i Oberhof

SKIDSKYTTE Ryssen Alexander Loginov tog sin första världscupseger genom att vara snabbast i sprinten i Tyskland.

Nyhetsbild

Uttjänt it-utrustning fick patientregister att krascha – "Datafelet orsakade fara"

För drygt ett år sedan orsakade ett datafel stor osäkerhet och långa köer vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Olycksutredningscentralen ger nu rekommendationer till hela sjukvårdsbranschen.

Nyhetsbild

En uttrycksfull Carmen, men Micaela var publikens favorit

RECENSION En imponerande satsning som musikaliskt har lyckats över förväntan. Så tycker ÖT:s recesent Sven-Olof Ray om Vasa stadsteaters "Carmen".

Man knivhuggen i Dalsbruk

Ett gräl slutade med knivhuggning på Kimitoön.

Nyhetsbild

Knivmannen i Åbo vill inte bli hörd i hovrätten

Åbo hovrätts huvudförhandling om knivattacken i Åbo börjar i februari. Under fredagens förberedande förhandling meddelade knivmannen Abderrahman Bouanane via sin advokat att han inte vill bli hörd i rätten.

Regionförvaltningsverket häver indrivningsbolaget Alektums tillstånd

Enligt Regionförvaltningsverkets beslut har Alektum visat likgiltighet mot lagen och struntat i god indrivningssed och tillsynsmyndighetens tidigare beslut.

Nyhetsbild

Blågröna alger under isen i Finska viken

Blågröna alger trivs också i kallt vatten och har färgat isen turkos på flera håll i Finska viken.

Nyhetsbild

Gåtfullt våldsbrott begicks i Kannus – offrets kolleger misstänks

Den 3 december i fjol hittades en 25-årig man död intill tågrälsen i Kannus. Mannen hade misshandlats svårt. Två jobbkolleger misstänks för dråpet.

Nyhetsbild

För få barn för att fylla Jakobstads skolor

JAKOBSTAD Det finns gott om utrymme i Jakobstads skolor.

Nyhetsbild

Lärarfacket OAJ portar Aito avioliitto på utbildningsmässa efter kritikstorm

Enligt OAJ och Suomen Messut vill arrangörerna på detta sätt försäkra sig om att en enskild utställare inte stjäl uppmärksamheten från mässans innehåll och program.

UPPDATERAD: 17:35 Förlust i kvalgenrepet för Finland – Kanerva missnöjd med avsluten: "Måste vara mer kliniska"

I sista landskampen före EM-kvalstarten åkte Finland på stryk. Finland hade bollen mest, men Estland gjorde två mål och vann.

Nyhetsbild

Marknadshyror och billigare flytt: Inte tillräckligt

Bostadsmarknaden behöver reformeras, konstaterar Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Enligt överenskommelsen införs nu fri hyressättning vid nybygge, och uppskovsräntan på vinst vid försäljning tas bort.

Nyhetsbild

Wasalines vd: Nya färjans bildäck töms på en halvtimme

Det är slut på backandet med fordon på den nya Kvarkenfärjan. Bildäcket kommer att kunna tömmas på en halv timme, enligt Wasalines vd.

Nyhetsbild

Stark skidåkning i kombinationen: "Kanske karriärens bästa"

NORDISK KOMBINATION Samtliga finländare knep världscuppoäng i Italien efter fina uppryckningar i skidspåret.

Nyhetsbild

En dog och två skadades i trafikolycka i Kelviå

KARLEBY UPPDATERAD. En dog och två skadades när en personbil frontalkrockade med en lastbil på Kajanavägen i Kelviå. Olyckan inträffade klockan 15.30 på fredagen.

Nyhetsbild

Facket och arbetsgivare missnöjda: "Tandlöst", "öppnar för godtycke"

Utökade undantag från turordningsreglerna föreslås i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Nyhetsbild

Manifesterar på torget för klimatets skull: "Jag lider av klimatångest"

JAKOBSTAD Klimatoron samlade en handfull Jakobstadsbor på torget. Med manifestationen vill de uppmana politiker att ta klimatsmarta beslut.

Nyhetsbild

Centerns ledning säger ja till Löfven

Uppdaterad 17.26 Centerns ledning säger ja till att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. – Sverige behöver en ny regering, säger partiledaren Annie Lööf.

Nyhetsbild

Lavinoffren kan bärgas tidigast på måndag

Vädret i Tamokdalen är fortsättningsvis dåligt, med stor risk för nya snöskred. Därför kan de fyra lavinoffren inte bärgas förrän tidigast på måndag.

Nyhetsbild

Förlust i kvalgenrepet för Finland – Estland vassare

FOTBOLL Uppdaterad. Finland åkte på stryk i sista landskampen före EM-kvalstarten. Finland hade bollen mest, men Estland gjorde två mål och vann.

Nyhetsbild

Osalas Kärpät i Vasa – ny ligadebutant i Sport

ISHOCKEY Så var det dags för Oskar Osala att möta sin fostrarklubb. Kvällens match på Kopparön innebär även debut för en ung back och en milstolpe för Sports lagkapten.

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjan kan få eldrift: "Den blir helt unik på många sätt", säger varvet

ÖSTERBOTTEN Nya färjan får unika propellrar samt flera ton batterier även om biogas blir huvudsaklig kraftkälla. Priset blir högre än det var tänkt. Bygget inleds nästa höst.

Nyhetsbild

Kvarken Links vd: Nu är det bara att börja bygga

Beslutet att Raumovarvet bygger den nya färjan kommer inte att överklagas. Det säger Bertil Hammarstedt, vd på Kvarken Link.

Nyhetsbild

Ny singel med Fredrik Furu

"Spegel, spegel" heter Fredrik Furus singel som släpps den 25.1, som en försmak på nästa ep.

Professor Jukka Kola blir rektor för Åbo universitet

Styrelsen för Åbo universitet har valt professor Jukka Kola till rektor för den femårsperiod som börjar den 1 augusti i år. 15 personer hade sökt tjänsten.

Nyhetsbild

Norsk polis vill ha kontakt med två finländare

Polisen i Tromsdistriktet hoppas få kontakt med två finländska medborgare som ska ha åkt skidor på Blåbärsfjället i Tamokdalen samma dag som lavinen gick.

Nyhetsbild

Skada tvingar Nico Joki vila – "Jag blir borta en månad, eller något i den stilen"

ISHOCKEY Hermes har flera spelare på skadelistan för tillfället. Backen Nico Joki tvingas med säkerhet tillbringa flera veckor i sjukstugan.

Nyhetsbild

Nytt patientdatasystem kostar sjukhuset 110 miljoner euro

Det nya patientdatasystemet som Vasa sjukvårdsdistrikt beställer kostar cirka elva miljoner euro per år under en tioårsperiod.

 

Nyhetsbild

Mässkär väntar på vinterkylan

JAKOBSTAD Ännu är isläget för dåligt för att en öppning av Mässkär ska vara i sikte.

Nyhetsbild

Beslutet fattat i dag – Kvarkenfärjan byggs i Raumo

ÖSTERBOTTEN Nu är det klart. Den nya Kvarkenfärjan kommer att byggas på det varv som Rauma Marine Constructions äger i Raumo.

Nyhetsbild

Jakten på ny turism-vd inleds – ska marknadsföra Karleby även utomlands

KARLEBY Karleby turism inleder rekryteringen av en ny vd inom kort. Fokus ligger på 400-årsjubileet och regionalt samarbete.

Nyhetsbild

Busschauffören var beredd på dåligt före – "Rejäl vindpust tog bara tag i bussen"

VÖRÅ Bussen som blåste i diket i Vörå hade bra vinterdäck. Busschauffören körde också försiktigt eftersom han visste att föret var dåligt. – Det gick allra högst 60 kilometer i timmen, säger han.

Nyhetsbild

Sparv och Skrabb med mot Estland

FOTBOLL Både Tim Sparv (C) och Simon Skrabb ingår i startelvan när Finland möter Estland idag klockan 14.

Nyhetsbild

VIDEO: Se när bussen bärgas ur diket

Bussen som körde i diket på Rejpeltvägen i Vörå på fredag förmiddag bärgades snabbt ur diket. Bussen fick endast lindriga skador och kunde köra därifrån för egen maskin.

Nyhetsbild

HS: Riksdagens personalchef har sagt upp sig och gjort en polisanmälan

Polisen utreder en arbetsplatstvist i riksdagens administration efter att personalchefen Hannu Laitinen sade upp sig.

Nyhetsbild

Knivmannen i Åbo vill inte bli hörd i hovrätten

Åbo hovrätts huvudförhandling om knivattacken i Åbo börjar i februari. Under fredagens förberedande förhandling meddelade knivmannen Abderrahman Bouanane via sin advokat att han inte vill bli hörd i rätten.

Nyhetsbild

Baltic Yachts samarbetsförhandlar

JAKOBSTAD Baltic Yachts meddelar att man inleder samarbetsförhandlingar "för att förbättra sin verksamhet".

Nyhetsbild

Anna Sjöström gör praktik hos senator i Washington DC i höst

Malaxbördiga Anna Sjöström har sedan barnsben varit intresserad av politik – och särskilt den politiska arenan i USA. I höst får hon möjligheten att arbeta med sitt intresse då hon ska praktisera hos amerikanska senatorn Ron Wyden i Washington DC.

Nyhetsbild

Rappare och hbtq-kämpe mördad i Puerto Rico

Den puertoricanske rapparen och hbtq-förkämpen Kevin Fret har skjutits till döds, rapporterar BBC.

Nyhetsbild

Facket: Nedstängning hotar USA:s flygsäkerhet

Flygsäkerheten i USA äventyras av den pågående nedstängningen av delar av landets statsapparat. Det säger representanter för drygt 30 fackförbund för flygpersonal, bland annat kabinpersonal och flygledare.

Nyhetsbild

Kraftig vindpust drog ner buss i diket i Vörå – "Det finns inte ett sandkorn på vägen"

Busschauffören var på väg att hämta skolbarn när en vindpust tog tag i bussen på den hala raksträckan i Rejpelt.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Har du koll på 1919?

Det var fred och Finland fick sin första president. Hur bra känner du till vad som hände år 1919?

Fackförbund vill ha lämplighetstest och nationellt prov för alla närvårdarutbildningar

Vårdfacket Super vill garantera att de som utbildar sig till närvårdare klarar av yrket.

Glad i dag...

... är en pappa och son.

Nyhetsbild

I dag klimatstrejkar elever utanför Riksdagshuset – "om ingen annan gör det så måste vi"

Det finns inga andra alternativ än att bromsa klimatförändringen. Det anser Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.

Nyhetsbild

Stänger dörren till ekobutik – men råchokladen lever vidare

KARLEBY Ekobutiken Chaga i centrum av Karleby stänger i slutet av månaden. Suvi Kattilakoski fortsätter jobba med hälsa och kost, men i annan form.

Nyhetsbild

DEBATT: Lagförslag öppnar för kirurgi vid Malmska

Regeringen ger ett lagförslag om att öppna för kirurgi utförd av privata bolag vid mindre sjukhus, som numera förlorat sin rätt till anestesi.

Nyhetsbild

Javier Cavada: "Naturligt att samarbeta med Wärtsilä"

Många höjde på ögonbrynen och undrade vad spanjoren Javier Cavada tänkte när han valde att lämna Wärtsilä i fjol. Istället blev han vd för det brittiskt bolaget Highview Power.

Nyhetsbild

Uppskattat dopträd töms för nytt år – på söndag får döpta sitt löv som minne

JAKOBSTAD I Jakobstads kyrka finns sedan förra påsken ett dopträd, och på söndag uppmärksammas de som blivit döpta sedan dess lite extra.

Nyhetsbild

Socialhandledare: Mobbning ligger bakom många ungas ångest och depression

VASA Mobbningen bland barn och unga blir allt grymmare, särskilt den via sociala medier. Socialhandledare Cecilia Flygar får ibland kalla kårar av det ungdomarna berättar.

Nyhetsbild

Personalens trivsel viktig i båtbranschen – "Vi talar om Balticfamiljen"

JAKOBSTAD Personalen är en viktig resurs när man bygger lyxbåtar. Det framgick på startseminariet för den nya utbildningen inom Centria som riktar sig till båtbranschen.

Nyhetsbild

Bättre väder på väg – men bärgningen av lavinoffren blir komplicerad

Om prognosen håller kan arbetet med att hitta och bärga de fyra lavinoffren i Nordnorge börja i helgen. Men arbetet är svårt. Tromsöpolisen berättar varför.

Nyhetsbild

LEDARE: Nytt lagförslag om operationer är ett hån mot Jakobstadsregionen

Regeringens lagpaket kring sjuk- och hälsovården känns som ett enda stort svek och som en oerhört fräck attack på de samhällsbyggen som har åstadkommits av tidigare beslutsfattargenerationer.