Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.4.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Brand på Smedsby industriområde – brandorsaken oklar

KORSHOLM Flera enheter ryckte ut till en brand i Smedsby på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Klart ja till egyptiska grundlagsändringar

Egyptierna säger ja till grundlagsändringar som förstärker presidentens makt och ger honom möjlighet att sitta längre. De gör det med överväldigande majoritet, enligt valmyndigheten.

Nyhetsbild

Husbolag kan föra in uppgifter i digitalt register

Husbolagens uppgifter digitaliseras. De gamla aktiebreven går till historien.

Nyhetsbild

Kritik mot massavrättningar i Saudiarabien

Saudiarabien har avrättat 37 personer som dömts för olika terrorrelaterade brott, uppger landets inrikesdepartement. Kroppen av en av de avrättade spikades också upp på ett kors. Amnesty International avlossar frän kritik mot massavrättningarna.

Nyhetsbild

Ny storm på väg mot cyklonhärjat Moçambique

Ett tropiskt oväder tar form utanför Moçambiques kust, när landet just börjat återhämta sig från cyklonen Idai som orsakade stor förödelse i regionen.

Nyhetsbild

Finlandiahuset fick Sri Lankas färger

Helsingfors stad hedrar de drygt 300 offren för terrordåden i Sri Lanka genom att belysa Finlandiahuset i landets flaggas färger.

GBK II besegrade Myran

FOTBOLL GBK II slog IK Myran med 3-2 (2-1) i en spännande division 4-premiär i Kipparihallen på måndagen.

Nyhetsbild

Källa: Biden bekräftar kandidatur på torsdag

USA:s förre vicepresident Joe Biden kommer på torsdag offentliggöra att han ska försöka bli Demokraternas presidentkandidat i valet 2020, säger en källa med insyn i saken.

Nyhetsbild

Esperi får order av tillsynsmyndigheten att åtgärda brister

Tillsynsmyndigheten Valvira har meddelat Esperi Care att bolaget förutsätts åtgärda brister vid alla sina enheter före utgången av juli.

Nyhetsbild

Gräset gror på Centralplan i Karleby – läktaren finns snart på plats

KARLEBY Vintern och våren har hittills bjudit på tjänligt väder för Centralplan i Karleby. Den 11 maj ska planen enligt planerna tas i bruk.

Nyhetsbild

Båtbranschen ser fram emot livlig sommar

Den finländska båtbranschen har medvind. Registreringen av nya båtar växer med drygt 40 procent jämfört med senaste år och den Flytande båtutställningen tar emot anmälningar i rekordfart, meddelar Finnboat.

Nyhetsbild

Kvarnen först i Finland med polisförberedande utbildning

KRONOBY Hösten 2019 startar en ny, unik utbildning vid Kronoby folkhögskola. Tjugo studerande får plats på den ettåriga utbildningen som i första hand riktar sig till dem som vill söka till Polisyrkeshögskolan.

Nyhetsbild

Gott om sökande till ny utbildning vid Kvarnen

KRONOBY Den nya polisförberedande utbildningen vid Kronoby folkhögskola har redan nu fått tillräckligt många sökande. Utbildningen startar i höst.

Nyhetsbild

Stöldliga gick genom väggar för att stjäla koppar – fimp i nyckelroll

En utländsk professionell tjuv undvek rättvisan i sex års tid för grova stölder som begicks i Vasa. Han åkte fast för en månad sedan – i boardingkön på flygplatsen. På grund av en cigarettfimp.

Nyhetsbild

Vörå säljer tretton tomter på auktion – nya planer för Astragårdens tomt

VÖRÅ Tretton strötomter runtom i Vörå kommun ska bjudas ut till försäljning på auktionssajten huutokaupat.com. Men förslaget att sälja Astragården på auktion återremitterades.

Nyhetsbild

Tom Holtti fortsätter som inhoppare tills Vörå har vikarie för kommundirektören

VÖRÅ Tom Holtti fortsätter som tf kommundirektör i Vörå till den 3 juni. Det fyraåriga vikariatet kommer att lediganslås så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

Netanyahu ska döpa bosättning efter Trump

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar att namnge en bosättning i Golanhöjderna efter USA:s president Donald Trump.

Nyhetsbild

Sturm und drang-duon inför turnén: "Det finns många saftiga teorier om varför bandet slutade"

Sturm und Drang, från Vasa, var ett av Finlands hetaste band under några intensiva år på 00-talet. Nu återförenas André Linman och Jeppe Welroos och gör en turné.

DEBATT: Hur tänker ni när ni höjer arrendet?

Jag riktar en undran till Nykarleby stad.

DEBATT: Fortsättningsvis inte så lycklig arrendator i Nykarleby

På det senaste mötet (11.4) där staden behandlade arrendehöjningarna på fritidstomterna i Nykarleby konstaterades det att besvär lämnats in mot den nya modellen och att många missförstått den nya förenklade modellen som frångår en tomtspecifik värdering.

DEBATT: Nya arrenden i Nykarleby

Som en sommarstugeägare i kommunen vill jag ifrågasätta de nya taxorna för arrenden i Nykarleby som stadstyrelsen beslutat om.

DEBATT: Arrendetomter engagerar - framtidsutsikter del 1

Året är 2029 och livet leker. Sysselsättningen och marknadsläget är stabilt, problemen är hanterbara både lokal och globalt.

Nyhetsbild

DEBATT: Sommarstugearrendet i Nykarleby

Sommarstugeägarna på stadens arrendetomter vid Andra Sjön, Djupsten, Fågelholmarna, Kubban, Granskär, Vexala och Munsala/Dammskata, totalt cirka 160 tomter, har i flera års tid varit medvetna om att arrendekontrakten går ut 30.6.2019.

Nyhetsbild

Eva-Stina Byggmästar: Att vara författare eller konstnär är inget för ynkryggar

NYKARLEBY En poet måste vara som en gås, menar Eva-Stina Byggmästar. Om någon säger att du inte kan skriva måste du kunna låta det rinna av dig.

Nyhetsbild

Smålejonen körde över Schweiz i måstematch – möter USA i kvartsfinal

ISHOCKEY Fem eller fyra spelare på isen? Det spelade ingen roll för Finland när smålejonen tvålade till Schweiz ordentligt i den sista gruppspelsmatchen. Nu är laget klart för kvartsfinal mot USA.

Nyhetsbild

Två vill ta över klubban efter Gästgivars – men det kan bli aktuellt med fler namn

KORSHOLM

Om en månad väljer Korsholm ny kommunstyrelse. Just nu är två namn aktuella för ordförandeposten: Samuel Broman och Alice Lillas.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen godkände Gästgivars avskedsansökan – Men han sitter ändå kvar

KORSHOLM Korsholms kommunstyrelse behandlade frågan om Gästgivars avsked på tisdagen. Men eftersom saken ligger i fullmäktiges händer fortsätter allt som normalt.

Nyhetsbild

VIDEO: Bil i vattnet vid Pavis – bärgades

JAKOBSTAD På tisdagseftermiddagen fick räddningsverket rycka ut för att dra upp en personbil som rullat ner i vattnet vid Pavis. Orsaken? Handbromsen var inte på.

Nyhetsbild

Trakasserierna av Jehovas vittnen i Ryssland fortgår – anses vara "extremrörelse"

Myndighetsåtgärder mot Jehovas vittnen rapporteras ha fortsatt i Ryssland under året, visar Migrationsverkets rapport.

Nyhetsbild

Spännande fortsättning på Erlandssons berättelse om ögonstenen

RECENSION Fortsättningen på Karin Erlandssons "Legenden om ögonstenen" bjuder på kittlande spänning för 9-12-åringar, utan grafiskt och dödligt våld.

Nyhetsbild

Unga, veteraner och spädbarn intog riksdagen

På tisdagen inledde åttiotre nya riksdagsledamöter sitt arbete i riksdagen. Lika pirrigt som första skoldagen, tyckte många.

Nyhetsbild

18 vargar fick GPS-sändare – fyra av de märkta är valpar

GPS-sändare på vargar ger information för forskning och för uppskattningar av vargstammens storlek samt om rörelser inom bebyggda områden.

Nyhetsbild

Lejoncoachen gråter inte efter NHL-spelare: "Lönar sig inte alls att spekulera"

ISHOCKEY Med knappa två veckor till VM-premiären mot Kanada har Finland ett rätt anonymt landslag på benen. Förbundskapten Jukka Jalonen vill inte spekulera om NHL-förstärkningar – han litar på sitt lag oavsett.

Nyhetsbild

Pressad Solskjär om derbyt: Perfekt match

FOTBOLL Våren står i full blom, men runt Old Trafford blåser det snålt. Den senaste tidens svaga resultat gör att Manchester United är i kris inför det heta derbyt mot lokalrivalen City.

Nyhetsbild

Rekordresultat för energikoncernen Katternö – överföringspriserna höjdes

JAKOBSTAD Högre elpriser gav rekordresultat åt Katternökoncernen. Dividenden uppgår till nästan 3 miljoner, varav Jakobstads andel är 1,2 miljoner euro.

Nyhetsbild

Gräsbrand sprider sig – startade från traktor med släp

En gräsbrand upptäcktes på tisdagseftermiddagen. Trots att åtta enheter från brandkåren är på plats, sprider elden sig.

Glad i dag...

Glad i dag är en Jakobstadbo.

Nyhetsbild

Extremt låst – SAS-strejk nära

Det skiljer åtskilliga höjdmeter i pilotförhandlingarna. En SAS-strejk ser i dagsläget oundviklig ut.

Nyhetsbild

Trump möter May och drottningen vid statsbesök i Storbritannien

USA:s president Donald Trump har accepterat en inbjudan från Storbritanniens drottning Elizabeth om ett statsbesök i juni, uppger Buckingham Palace i ett uttalande.

Nyhetsbild

Vattenförsäljning lyfter Coca-Colas resultat

Försäljningen av vatten och nya varianter av den traditionella läskedrycken lyfte resultatet för årets första kvartal för amerikanska dryckesjätten Coca-Cola.

Nyhetsbild

Fimpen i topp på värsta skräplistan – men en del ljusglimtar skymtar

Plast, plast och ... plast. Materialet finns överallt och mycket av det hamnar i naturen i stället för i återvinningen. Men i konkurrens med godispapper och flaskkorkar är det rökarens vita stumpar som är vanligast bland skräpet.

Nyhetsbild

Skarvarna har kommit i stora mängder – nu vet man hur mycket de påverkar fisket

Skarvarna tar upp till tio procent av fiskarnas fångst, enligt abborrundersökning från Vasa. Till Sideby har de redan kommit i stora mängder.

Nyhetsbild

IS tar på sig dådet i Sri Lanka – minst 45 av offren var barn

IS påstår sig ligga bakom attackerna i Sri Lanka på påskdagen, där 321 människor dödades och runt 500 skadades. Enligt FN:s barnfond Unicef var minst 45 av de som dödades barn. VIDEO.

Nyhetsbild

Den positivaste Karlebybon och bästa betjäningen sökes

KARLEBY I fjol var det Tiina Ruotsalo och Karleby Pride som tilldelades utmärkelsen Årets positivaste Karlebybo. Nu är det dags att rösta igen.

Nyhetsbild

Alla åtalade i Uleåborg är asylsökande eller kvotflyktingar – rättegången började

Ett av de mest uppmärksammade fallen i sexualbrottshärvan i Uleåborg har nått domstolen. Den första svaranden är en 21-årig man från Afghanistan.

Nyhetsbild

För groomingoffer kan lidandet vara för evigt – CKP avslöjar hur gärningsmännen handlar

Grooming handlar om att locka ett barn till sexuella handlingar genom psykologiskt manipulerande. Kriminalöverkommissarie Sari Sarani vet hur det görs.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson: Väljarna måste kunna lita på att den de röstar på också tar emot sitt uppdrag

De politiska partierna och politikerna har ett stort ansvar för att bevara förtroendet för det politiska systemet, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Brand på industriområde i Jakobstad – släcktes snabbt

JAKOBSTAD En brand utbröt UPM vid 13.20-tiden i dag. Det rörde sig om en brand vid en silo på Alholmens industriområde.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp konstituerade sig

Riksdagsledamot Ville Tavio från Åbo är ny ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Nyhetsbild

Gröna riksdagsgruppen inledde arbetet

Gröna riksdagsgruppen valde riksdagsledamot Krista Mikkonen från Joensuu till ordförande.

Nyhetsbild

Damkör sjunger in våren – gästsolisten känd från teve

KARLEBY En sångerska som är känd från teve gästar Kokkolan Naislaulajat under körens traditionella konsert på valborgsmässoafton.

Nyhetsbild

Sri Lankas vice premiärminister om attackerna: En hämndaktion

Attackerna i Sri Lanka, där fler än 300 människor dödades, var en hämndaktion för attacken i Chrischurch, uppger landets vice premiärminister.

Nyhetsbild

Thomas Blomqvist leder Svenska riksdagsgruppen

Svenska riksdagsgruppen konstituerade sig på tisdagen.

Nyhetsbild

Storhertigen Jean av Luxemburg död

Under hans tid vid tronen förvandlades lilleputtlandet till ett internationellt finanscenter. Nu har den tidigare storhertigen Jean av Luxemburg avlidit, 98 år gammal.

Nyhetsbild

Ramieza Mahdi kandiderar för SFP i EU-valet

Med drygt en månad kvar till EU-valet meddelar Ramizera Mahdi(SFP), ledamot i Vasafullmäktige, att hon ställer upp.

Nyhetsbild

Sjöskog siktar mot Bryssel – "Jag känner ett stort ansvar"

PEDERSÖRE Niclas Sjöskog (SFP) ställer upp i EU-valet. Sjöskog fick femte mest röster bland SFP:s riksdagskandidater i Vasa valkrets och hamnade på en suppleantplats.

Nyhetsbild

Lägre avkastning på grund av klimatförändring oroar jordbrukare

En enkät gjord bland landets jordbrukare visar att den miljöfråga som oroar dem mest är åkrarnas lägre avkastning.

Nyhetsbild

Dagisbarnen i festlig parad nästa vecka – småländsk musikkår gästar

JAKOBSTAD Ungefär 650 barn, ett par hundra vuxna och 50 musikkårister. Nästan tusen personer deltar i småbarnspedagogikens och Wava-institutets vårparad nästa fredag.

Nyhetsbild

Sållningar för klamydia dubbelkollas

Ett litet antal test vid några sjukvårdsdistrikt har inte gett utslag för klamydia. Sjukvården går in för att dubbelkolla alla testade.

Nyhetsbild

Oro för vinden vid skogsbrand i Gislaved

Skogsbranden utanför Gislaved i Sverige har stabiliserats. Enligt räddningstjänsten riskerar den dock att få ny fart. – Vi befarar att den kan blossa upp igen om det börjar blåsa, säger räddningsledaren Johan Nilsson.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS slarvade bort poäng mot KPV

Att tappa en tvåmålsledning och två poäng är förstås aldrig bra. Och sättet VPS gjorde det på i derbyt mot KPV var på gränsen till pinsamt.

Nyhetsbild

Nu ställs groomingmännen i Uleåborg inför rätta – alla åtalade asylsökande eller kvotflyktingar

Ett av de mest uppmärksammade fallen i sexualbrottshärvan i Uleåborg har nått domstolen. Den första svaranden är en 21-årig man från Afghanistan.

Nyhetsbild

KPV saknar två nyckespelare

FOTBOLL Två av KPV:s nyckelspelare deltar inte i tisdagens träningar och måste därför anses vara frågetecken inför torsdagens match mot IFK Mariehamn.

Nyhetsbild

LÄS DIREKTRAPPORTERING: Nu inleder 83 noviser sitt arbete i riksdagen

Den här veckan byts makten i riksdagen när de nya ledamöterna får sin fullmakt och riksdagens tillfälliga talman väljs. Följ med nykomlingarnas första jobbdag via Svensk Presstjänsts liverapportering.

Nyhetsbild

Ytterligare ett skalv i Filippinerna

Södra Filippinerna har drabbats av ytterligare en jordbävning. Det nya skalvet nära Tutubigan kom en dag efter ett dödligt skalv med magnituden 6,1 som drabbade landets norra delar på måndagen.

Nyhetsbild

Våren är kommen – båtfixarna i farten

JAKOBSTAD Det fina påskvädret har gjort att entusiastiska båtägare finslipar på sista underhållningen för att vara förberedda på den stundande sjösättningen.

Nyhetsbild

Sprider idéer och kunskap – i dag firas bokens dag

Den 23 april 2019 firar vi Världsbokdagen, även känd som Bokens och rosens dag.

Nyhetsbild

SAS-strejk rycker allt närmare

SAS och piloter i Sverige, Norge och Danmark träffas för nya förhandlingar för att hitta en lösning på den låsta konflikten. Kommer man inte överens väntar strejk från och med fredag.

Nyhetsbild

Början av året gynnsamt för fondsparare

Januari till mars var sötebrödsdagar för ungefär en miljon fondsparare i Finland, bedömer S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen.

Nyhetsbild

Antalet döda stiger i Sri Lanka

Flera offer som skadades i självmordsattackerna i Sri Lanka har avlidit under natten, uppger polisen i ett uttalande.

Nyhetsbild

Spanskt valfokus: Katalonien och extremhögern

Spanien går till val för tredje gången på mindre än fyra år. Frågan om Kataloniens status dominerar – och öppnar upp politikens finrum för högerextrema Vox. Socialistpartiet blir störst. Men om det räcker för att behålla makten är en annan femma.

Nyhetsbild

Sjöpungar och sågspån kan stärka tarmen

Skogsavfall och sjöpungsrester hör inte till vanligheterna på menyn. Men nu hoppas svenska forskare kunna omvandla spillprodukterna till nyttiga kostfibrer som ska få fart på tarmen.

Nyhetsbild

Studie: Grönland smälter fortare än väntat

Grönlands isar smälter i ett högre tempo än forskarna befarat, enligt en ny studie som publiceras i vetenskapstidskriften PNAS.

Nyhetsbild

Tough love i omklädningsrummen – "Vi sår ett frö här och efter det tar vi över Svenskfinland"

PEDERSÖRE Genom projektet Tough love ska barn och unga sporras till att prata om sådant som är svårt. Projektet inleds i omklädningsrummen redan i höst.

Nyhetsbild

Fler gripna i Sri Lanka

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40 efter påskdagens attacker.

Nyhetsbild

Den nya riksdagen inleder sitt arbete den här veckan

Den här veckan byts makten konkret i riksdagen när de nya riksdagsledamöterna får sin fullmakt och riksdagens tillfälliga talman väljs.

Nyhetsbild

Flera döda i skalv i Filippinerna

Ett jordskalv har inträffat i norra Filippinerna. Minst åtta människor har omkommit när hus rasat samman, enligt myndigheter i landet.

Sex döda i flygkrasch i södra USA

Sex personer har omkommit i en flygolycka i södra USA, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild

Spänt i Sri Lanka – extremister pekas ut

Sri Lankas regering misstänker att islamistiska extremister stod bakom bombdåden som skakat landet – möjligen med internationell hjälp. En explosion inträffade när polisen försökte desarmera en sprängladdning och en mängd detonatorer hittades på en busstation. Myndigheterna är på tå och har utfärdat undantagstillstånd.

Nyhetsbild

I dag är Världsbokdagen – ge en bok få en ros

Bokhandlarförbundet gör kampanj på bokens och rosens dag.

KOLUMN: En kolumn om kolumner

I ett demokratiskt samhälle är det lyckligtvis möjligt och till och med önskvärt att kritisera det system som vi själva är en del av.

Nyhetsbild

LEDARE: Litet "utlänningsproblem" görs stort

Flyktingar ska hjälpas i sina hemländer, säger Sannfinländarna. Varför borde polisen då ingripa mot dem som i liten skala hjälper i det ursprungliga hemlandet?