Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

San Francisco på väg förbjuda omstridd teknik

San Francisco i USA är på väg att förbjuda lokala myndigheter att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror. Fler städer i landet går mot liknande förbud – men kritiker tycker att det räcker med ett tillfälligt stopp.

Nyhetsbild

USA: Iranskt hot mot diplomater i Irak

USA:s utrikesdepartement har beordrat icke-nödvändig myndighetspersonal i Bagdad och Erbil i Irak att lämna landet.Anledningen sägs vara en hotbild kopplad till Iran.Tyskland, Nederländerna och Sverige vidtar åtgärder för sin militära personal i Irak.

Nyhetsbild

KPV två matcher från historisk titel – Drott fortfarande enda cupvinnaren

FOTBOLL KPV jagar sin tredje finalplats i Finlands Cup på torsdag. IF Drott från Jakobstad är den enda föreningen inom Mellersta-Österbottens distrikt som vunnit herrarnas cup.

Nyhetsbild

Ännu en soldat dödad av landmina i Lettland

Ytterligare en albansk soldat har avlidit av sina skador efter förra veckans olycka då en landmina exploderade i Lettland, uppger Lettlands försvarsminister.

Nyhetsbild

Tommi Nyvall gasglad i svenska Legends Cup

MOTORSPORT Tommi Nyvall trivs på bortaplan och säsongspremiären i svenska Legends Cup blev snudd på succé. Han gasade upp på podiet i båda starterna i helgen.

Seger för Reima borta mot KUF

Det blev uddamålsseger för bortalaget Reima i matchen mot KUF på Västerplan, Jakobstad. Laget vann onsdagens match i division 6 MÖ-distriktet i fotbol...

MunU tog rättvis seger mot LoVe/II

MunU startade bra i matchen mot LoVe/II på hemmaplan på onsdagen. Och 3–0-ledningen i halvtid utökades i andra halvlek. Till slut blev det 4–0 i match...

Nyhetsbild

Ishockeyspelaren Ida Kuoppala blir student – en av många milstolpar som året kommit med

Det har varit roligt, givande och lite stressigt att kombinera ishockey med studentläsningen, men man kommer långt med en positiv inställning, säger elithockeyspelaren Ida Kuoppala.

Roys ruta: MunU inledde med hemmaseger

Sääripotku bättre i derbyt. Full pott också för IK Myran II och Reima.

Myran II vann - efter Niklas Rautios hattrick

Niklas Rautio stod för tre mål när Myran II vann mot PeFF II på hemmaplan i division 6 MÖ-distriktet i fotboll. Till slut blev det 6–1 (1–1). Övriga m...

Nyhetsbild

Nederländska Eurovisionsfavoriten Duncan Laurence: ”Mobbningen gjorde mig starkare”

En avskalad, sublim ballad är årets storfavorit att vinna Eurovision Song Contest. Artisten Duncan Laurence har skrivit låten själv och den är mycket personlig för honom.

Nyhetsbild

Nico Joki hittade nytt hem i Mestis – flyttar till Joensuu

ISHOCKEY Nico Joki har en ny klubbadress. Och det är en adress som sitter som hand i handske för den 23-årige backen. Joki ska nämligen lira i Jokipojat.

Nyhetsbild

Brandkåren släckte markbrand i Maringais

KARLEBY Fyra enheter på räddningsverket fick på onsdagskvällen larm om en markbrand i Maringais i Karleby.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så många har nu förhandsröstat i EU-valet

Det var ingen större rusning till valurnorna i Österbotten när förhandsröstningen till EU-valet inleddes på onsdagen.

Allvarligt skadad dog på sjukhus – polisen misstänker dråp

En person skadades allvarligt i en bostad i Villmanstrand den 11 maj. Personen dog följande dag på sjukhuset.

Nyhetsbild

Stor brand i höghus i Björneborg – inga uppgifter om antalet skadade

Vid halv sex på onsdagskvällen fattade ett 10-våningshus eld i centrum av Björneborg. Räddningsverket uppmanade folk att hålla sig borta från närområdet.

Nyhetsbild

Tjuvar bröt sig in i sommarstugor i Fäboda – "Otäck känsla att någon varit inne i vårt hem"

JAKOBSTAD Hos familjen Blomqvist försvann troligen inget riktigt värdefullt när tjuvar hälsade på för en vecka sedan. Men känslan av att ha haft objudna besökare är inte trevlig.

Nyhetsbild

Barns fantasi ska eggas på läger

NYKARLEBY För att göra avtryck i sin omgivning måste man kunna uttrycka sig. I Nykarleby ges barn möjligheten att lära sig det under ett ordkonstläger.

Nyhetsbild

VM-dagboken, del 2 – Tyska snarkningar, salta pinnar och exemplarisk kundservice

Finland har inlett VM i Slovakien riktigt bra. Hyfsat bra går det också för VM-reportern som varken försovit sig eller gått vilse. Häng med bakom kulisserna i Kosice.

Nyhetsbild

Storbritannien utreder döda dokusåpadeltagare

Brittiska parlamentet har bestämt sig för att utreda hur deltagare i dokusåpor och realityprogram behandlas. Anledningen är att en person som deltog i den brittiska talkshowen "Jeremy Kyle" dog strax efter sin medverkan.

Nyhetsbild

Stadsodlingslabb ska producera utsläppssnål mat nära konsumenterna – "Vi får nypotatis året om"

Dyra hyror kan vara ett hinder för storskalig stadsodling, men innovationer som effektiverar odling kan exporteras eller användas för traditionell matproduktion.

Nyhetsbild

Hög sjukfrånvaro i offentlig sektor – "Förändringstakten är hög"

PEDERSÖRE Anställda i offentliga sektorn har fler sjukdagar än anställda i privata sektorn. I traktens kommuner pågår ett febrilt arbete för att minska sjukfrånvaron.

Nyhetsbild

USA: Diplomater uppmanas att lämna Irak

USA:s utrikesdepartement har beslutat att beordra icke-nödvändig ambassadpersonal i Bagdad och Erbil i Irak att lämna landet.Tyskland och Nederländerna vidtar åtgärder för sin militära personal i Irak. Anledningen uppges vara spänningar kopplade till Iran.

Nyhetsbild

Facebook vill undvika att terrordåd livesänds

Facebook skärper användarreglerna för att minska risken för att framtida terrordåd direktsänds på plattformens videotjänst.Teknikjätten ska också satsa drygt 70 miljoner kronor på forskning om hur kopior av våldsvideor ska upptäckas och plockas ned.

Nyhetsbild

Förhandlingarna tuffar på – Antti Rinne: "Vi behöver investera i infrastrukturen"

Regeringsförhandlingarna går allt mer in på detaljnivå. Nu har partiordförandena börjat räkna euron.

Nyhetsbild

Bekräftat: Madonna uppträder på ESC

Madonna har anlänt till Tel Aviv för att uppträda under lördagens final i Eurovision Song Contest. Det ryktades länge om att världsstjärnan skulle komma på besök, men tidigare i veckan uppgav EBU (europeiska radio- och tv-unionen) att ett giltigt kontrakt för framträdandet saknades.

Nyhetsbild

USA skjuter på hot om biltullar

Hotet om amerikanska biltullar mot omvärlden skjuts upp, uppger nyhetsbyrån Bloombergs som refererar till en myndighetskälla.

Nyhetsbild

Flitigaste väljarna är i gång: "Folk bryr sig"

LARSMO Förhandsröstningen i EU-valet inleddes i dag. I Larsmo hade ett fyrtiotal väljare röstat när klockan visade två på onsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Kina blockerar Wikipedia på samtliga språk

Blockeringen av nätencyklopedin Wikipedia i Kina har vidgats till att omfatta alla språk, rapporterar nätövervakningsorganisationen OONI (Open Observatory of Network Interference), som kopplar uppgiften till att 30-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg infaller inom kort.

Nyhetsbild

Akut läge i Östersjön – område med döda havsbottnar dubbelt så stort som Danmark

Femton procent av havsbottnen i Östersjön är död. Nu utreder finska och svenska forskare hur havet ska räddas genom artificiell syresättning.

Nyhetsbild

Full fart på muddringen av djupfarleden – "Allt material tas till vara"

KARLEBY Tre mudderverk med grävmaskin och borrtorn samt ett sugmudderverk är i full gång med att fördjupa farleden till Karleby hamn.

Övervakning av laxfisket inleds i Bottniska viken

Fiskeövervakningen vid NTM-centralen i Egentliga Finland och Västra Finlands sjöbevakningssektion inleder övervakning av laxfiske i Bottniska viken, skriver Närings-, trafik- och miljöcentralen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Ford återkallar 270 000 bilar

Biltillverkaren Ford Motor återkallar 270 000 bilar av modellen Ford Fusion. Modellåren 2013–2016 omfattas av återkallningen, som gäller bilar som har sålts i Nordamerika.

Nyhetsbild

Danmarks stjärncenter lämnar VM – Finland har laddat för match med gokart

ISHOCKEY-VM I fjol gick Finland på en mina mot Danmark i gruppspelet. Det ska inte uppreps. "Det finns inte att vi går in på halvfart mot något motstånd", säger Joel Kiviranta.

Nyhetsbild

Klart: Vasa ordnar Stafettkarnevalen 2020

UPPDATERAD 17.47 Skolidrottsförbundet har fattat sitt beslut. Om ett år arrangeras Stafettkarnevalen på Karlsplan i Vasa. – Det är en ära, säger Tom Gullberg, ordförande för Vasa Idrottssällskap.

Nyhetsbild

Symboler från Jakobstad i Fredrik Furus nya musikvideo

Idag premiärvisas den animerade musikvideon till Fredrik Furus låt "Det som alla letar efter" av det svenska musikmagasinet Gaffa.

Nyhetsbild

Theresa May hoppas på uppgörelse med Labour

Ett par veckor har nu brittiska premiärministern Theresa May på sig att nå en uppgörelse med oppositionen, sedan hennes regering beslutat att låta underhuset rösta om brexit i början av juni. Källor inom Labour säger att partiet kommer att fälla förslaget om man inte nått en överenskommelse.

Nyhetsbild

Eurovisions sändning hackad med explosioner

I stället för musik visades explosioner för tittarna. Webbsändningen av semifinalen i Eurovision Song Contest hackades för tittarna i Israel.

HS: Finsk trålare stoppad av rysk sjöbevakning – misstänks för intrång på rysslands ekonomiska zon

En finsk trålare har blivit stoppat av ryska myndigheter på Östersjön, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

VPS möter IFK Mariehamn i cupsemifinal – en historisk hemmamatch

FOTBOLL På torsdag har VPS chansen att ta sig till cupfinal för andra gången i klubbens historia. Och det är mycket som står på spel – VPS är två segrar från en plats i kvalet till Europa League.

Nyhetsbild

Finland möter Albanien i EM-kvalmatch i Vasa i oktober

FOTBOLL Landslaget spelar sin hemmapremiär i höstens start av EM-kvalet i Vasa.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Traktorrally framför Ständerhuset när jordbrukare lyfte fram landsbygdens betydelse

Budskapet var klart när Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) samlades till manifestation på onsdagen utanför Ständerhuset i Helsingfors där regeringsförhandlingarna pågår.

Nyhetsbild

Lehto Tilat drar tillbaka sin tomtansökan, kommunen söker ny plats för rusvård

KRONOBY Lehto Tilat har dragit tillbaka sin ansökan om undantagslov för en rehabiliteringsenhet för missbrukare. Kommunen försöker nu hitta en annan tomt åt företaget.

Nyhetsbild

Anne-Mie Ranta: "Det finns redan människor med missbruksproblem i Kronoby centrum"

KRONOBY Anne-Mie Ranta, kommunpolitiker i Kronoby, reagerar skarpt på Kronobybornas attityder mot det som är annorlunda. Inget ska vara udda här.

Nyhetsbild

Amerikanska yttern fick ingen avstängning – Finlands förbundskapten rasande: "Ingen respekt för spelarnas hälsa"

ISHOCKEY-VM Jukka Jalonen riktar skarp kritik gentemot Internationella ishockeyförbundet till följd av att amerikanska yttern Clayton Keller klarat sig undan med en varning efter att han sparkat Juhani Tyrväinen. "Det är skrattretande", säger förbundskaptenen.

Glad i dag...

Glad i dag är lärare och elever i Lepplax skola.

Nyhetsbild

Nattligt inbrott på folkhögskolan – "Tar hela dagen att reda upp"

NYKARLEBY Natten till onsdag utsattes folkhögskolan i Nykarleby för ett inbrott av tjuvar. Bland annat datorer blev tjuvarnas byte.

Nyhetsbild

Drönare filmar fjärrvärmenätet i Karleby

Mellan torsdag och lördag kommer en drönare att flyga över Karleby kvälls- och nattetid. Den söker bland annat efter eventuella läckor i fjärrvärmenätet.

Nyhetsbild

Regeringsförhandlingarna intensifieras – "Djävulen bor i detaljerna"

De stora helheterna börjar vara klara i regeringsförhandlingarna, säger partiordförande Pekka Haavisto (De gröna). Mot slutet av veckan klarnar också de ekonomiska realiteterna och förhandlingarna väntas bli allt mer laddade.

Nyhetsbild

Sura vatten i mindre österbottniska åar

Under våren har försurningsläget varit dåligt i ett flertal åar vid den österbottniska kusten.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

"Vår tid är nu" får specialsäsong om Nina och Calle – sänds julen 2020

SVT:s stora kostymdrama "Vår tid är nu" skulle egentligen läggas ned efter säsong tre. Men nu kommer beskedet att serien gör ett hopp tillbaka i tiden och att tittarna ska äntligen få veta vad som hände sommaren 1951 – mellan säsong 1 och 2 i serien.

Sju lag spelar i damtrean

FOTBOLL Damernas division 3 i fotboll startar i helgen.

Nyhetsbild

Striktare amerikanska abortlagar väcker vrede

Amerikanska abortmotståndare vädrar morgonluft. Endast en signatur från Alabamas guvernör återstår innan delstaten kan införa landets hårdaste abortlagar. Utvecklingen ses som ett led i en kampanj med det slutgiltiga målet att ompröva aborträtten.

Arg i dag...

...är en bilist

Nyhetsbild

Årets studenter får sina besked under onsdagen

Nu har resultaten från vårens studentskrivningar skickats ut till gymnasierna.

Nyhetsbild

Tusen-gruppen ska ge IF Drott klirr i kassan i Ärevarvet

ÄREVARVET Ärevarvet är kon som fortfarande mjölkar och i vår förväntar sig IF Drott att den ska mjölka och klirra mer än vanligt. Målet är jippot ska ge föreningen 30.000 euro.

Nyhetsbild

Ny stark insats av Tuukka Rask när Boston vann – hyllar sitt lag

ISHOCKEY Boston kan avgöra semifinalserien redan i match fyra, sedan laget besegrat Carolina i tredje raka mötet. Målvakten Tuukka Rask räddade 35 av 36 puckar i mötet som slutade 2–1 till bortalaget.

Nyhetsbild

EU har inte gett upp hoppet om ett handelsavtal

Ett beslut om biltullar från Trumpregeringen har utlovats till på fredag. Men EU-kommissionären Cecilia Malmström från Sverige hoppas att beslutet skjuts på framtiden. Hon har inte gett upp hoppet om att ro hem ett handelsavtal med USA.

Nyhetsbild

Wall Street vände uppåt efter Trump-uttalande

Aktier i teknikföretag ledde uppgången när New York-börsen på tisdagen återhämtade sig från på det kraftiga fallet dagen innan. Då rasade kurserna till följd av hotet om ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina.

Nyhetsbild

Ja till USA:s hårdaste abortlag

Senaten i Alabama har röstat igenom ett förslag som skulle innebära USA:s striktaste abortlag.

Nyhetsbild

Veteranbilar på rad till helgen – Brittiskt tema med cirka 150 fordon

De som gillar gamla bilar och motorer kan söka sig till Karleby på söndag. Då blir det den lokala bilklubbens vårträff där temat är britter.

Nyhetsbild

Organisationer påminner om vikten av bra utbildning: "Nu skriver vi framtidens rubriker"

Under de kommande fyra åren definieras Finlands framtid. Därför kan man inte nu spara på utbildning och forskning utan i stället satsa stort på det, anser organisationer inom fostran, utbildning och forskning.

Nyhetsbild

Bock jobbar för bihälsan i EU-grupp – har fått tillstånd för insektmat

PEDERSÖRE Genom försök och misstag driver Marc Bock nu en biodling helt utan bekämpningsmedel. Nu får han chansen att dela sin kunskap i resten av EU.

DEBATT: Framtidens jordbruk

”Ekologiskt, blomstrande, lokalt och fullständigt realistikt.”

DEBATT: EU är vår bästa vän

Det är ingen stor överdrift att säga att Finland till väsentlig del indirekt styrs från Bryssel.

DEBATT: EU-direktiv ska möjliggöra utveckling

De små och medelstora företagen i EU står för två tredjedelar av jobben inom den privata sektorn.

DEBATT: Nej till en federalstat

På onsdag kan vi förhandsrösta i valet till Europaparlamentet.

DEBATT: Svårighet att hitta kandidat i EU-valet?

EU-valet den 26.5.2019 har hamnat i skuggan av det nyss genomförda riksdagsvalet och av de aktuella regeringsförhandlingarna.

Nyhetsbild

Händer i dag: Jordbrukarna tycker till om regeringsförhandlingarna – delar ut granplantor åt politikerna

Producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC bjuder på onsdagen regeringsprogramsförhandlare på kaffe.

Nyhetsbild

Dyrare kol och billigare sol i IEA:s årsrapport

Världens energiinvesteringar låg förra året ganska stilla vid 1,8 biljoner dollar, uppger Internationella energirådet (IEA) i sin årsrapport. Fossila satsningar ökade och förnybart minskade. Den gröna energin växer ändå, men inte tillräckligt snabbt.

Nyhetsbild

LEDARE: Forskarna trånar efter klimatpengarna

I dag ger den koldioxiddrivna klimatförändringen utdelning, om en tid rusar antagligen lejonparten av forskarna i en helt annan riktning.

Omröstning om brittiskt utträdesavtal i juni

Den brittiska regeringen kommer att låta underhuset rösta om ett brexitavtal första veckan i juni, rapporterar Sky News.Beskedet kommer från Downing Street 10 efter ett möte mellan premiärminister Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn.

Nyhetsbild

Darude och Sebastian Rejman gick inte vidare i Eurovisionen

UPPDATERAD Det gick inget vidare för Finlands bidrag i eurovisionen. Darude och Sebastian Rejman föll ut i semifinalen. "Det är otroligt irriterande"