Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

16.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Venezuelanska parter till Norge

Representanter för oppositions- och regimsidan i Venezuela har rest till Norge i hopp om att hitta en förhandlingsöppning i krisen, bekräftade oppositionsledaren Juan Guaido i ett tal på torsdagen.

Nyhetsbild

Magiskt mål av Kakko och ny blåvit seger – Lejonen öser på

ISHOCKEY-VM Finland fortsätter att håva in poäng i VM. Lejonen slog Danmark – och än en gång bjöd Kaapo Kakko på ett mästerverk.

Nyhetsbild

Trump vill ha invandrare med hög kunskapsnivå

Kraftigt minskad anhöriginvandring och stärkt gränssäkerhet. President Donald Trump har presenterat en ny plan för USA:s invandringssystem.

Nyhetsbild

Mord på homosexuella bestraffas med sanktioner

USA har belagt en tjetjensk insatsstyrka och fem individer, varav tre ryssar, med sanktioner för påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna. Brotten avser bland annat mord på och tortyr av homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Kokkola Ultra Run avgörs i helgen

FRIIDROTT Det är skillnad på långdistans och långdistans. Den som löper riktigt långt får alla gånger sitt lystmäte i Kokkola Ultra Run i helgen.

Nyhetsbild

En höst med "Ödessymfonin" och "Fransk afton"

KARLEBY Ikväll lanserades konsertprogrammet för Malin Bromans första säsong som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens Kammarorkester.

Nyhetsbild

KPV:s cupdrömmar i kras på tilläggstid

FOTBOLL KPV hade cupfinalen som i en liten ask, men cupdrömmen förstördes på tilläggstid. KPV ledde inför 1724 betalande på soliga Centralplanen, men Ilves vände nagelbitaren till sin fördel och möter IFK Mariehamn i finalen.

Nyhetsbild

Strykjärn stoppade SVT:s Rapport

SVT tvingades avbryta Rapportsändningen i förtid och utrymma tv-huset på torsdagskvällen. Orsaken var ett strykjärn.

Nyhetsbild

Nu blir det ligapremiär på riktigt – i Nedervetil

FOTBOLL IK Myrans har hittills tvingats nöja sig med surrogat på hemmaplan, men på lördag blir det hemmapremiär med stort H – det vill säga på gräsplanen i Nedervetil.

Nyhetsbild

Kollision i i Juthbackakorsningen

NYKARLEBY Två personbilar krockade under torsdagskvällen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Norges sak är vår i kvällens ESC-semifinal

I kväll klockan 22 utses de tio sista finalisterna i lördagens Eurovisionsfinal. Bakom Norges bidrag står en finländare.

Nyhetsbild

Studerande bidrar med nya skulpturer till museet: "Det blir en ganska rolig kontrast"

JAKOBSTAD Nya och gamla artefakter står intill varandra på museet. I vissa fall är det gamla insvept i det nya, som har gjorts av bildkonststuderande.

Toni Holmvik räddade poäng när Into kryssade mot Såka

I halvtid ledde Såka matchen på hemmaplan i division 6 MÖ-distriktet i fotboll mot Into med 1–0, efter mål av Jonathan Wiklund. Men i andra halvlek jo...

Nyhetsbild

Trampa PP-runt på ped

MOTION Det är dags att torka bort det vintriga snoret, olja kedjan, kolla styret, damma av cykelhjälmen och ställa sitsen på bekväm åkhöjd. På lördag arrangeras PP-runt på ped.

Roys ruta: Hemmaförlust för IF Standard

Såka och Into kryssade. FoBK åkte på förlust i Evijärvi.

Nyhetsbild

Bokcirklare får tjuvtitt på Ellen Strömbergs "Klåda"

JAKOBSTAD Flera månader innan Ellen Strömbergs andra roman ges ut kan du läsa delar av den genom att gå med i en bokcirkel på nätet.

GBK bättre än FC United

FOTBOLL GBK besegrade gästande FC United i B-flickornas division 1-match i Karleby.

Nyhetsbild

Sport-bekantingarna i Frankrike får inte poängen med sig: "Det är tufft"

ISHOCKEY-VM Frankrike har radat upp förluster i VM. Men centern Valentin Claireaux deppar inte ner sig utan njuter av att spela ishockey i maj.

Nyhetsbild

KPV snubblande nära final – Ilves vände på tilläggstid

FOTBOLL KPV var snubblande nära en skräll i cupsemifinalen mot Ilves. Liganykomlingen hade 2–1 när klockan tickade upp på 90 minuter, men ligaledarna både kvitterade och satte avgörande 2–3 på tilläggstid.

Nyhetsbild

Europarådets ministermöte i Helsingfors överskuggas av tvist om Ryssland

Finlands ordförandeskap i Europarådets ministerkommitté avslutas denna vecka med ett toppmöte under utrikesminister Timo Soinis (Blå) ledning i Helsingfors. Rysslands framtida roll i Europarådets parlamentariska församling är en av mötets ödesfrågor.

Nyhetsbild

Amanda från Jakobstad fotar för Therese Lindgrens Instagram

Amanda Parkkinen jobbar som fotograf i Stockholm och när svenska Youtube-stjärnan Therese Lindgren såg Amandas bilder hörde hon av sig.

Nyhetsbild

President Niinistö: Nu behövs ett starkt Europa mer än någonsin under senaste 70 åren

Europarådet fyller 70 år och har samlats i Finlandiahuset i Helsingfors. I sitt öppningstal passade Finlands president Sauli Niinistö på att understryka vikten av ett starkt Europa i frågor som mänskliga rättigheter och demokrati.

Nyhetsbild

Lindell fick långt avtal med Dallas – tjänar över fem miljoner euro per år

ISHOCKEY Esa Lindell har förlängt sitt kontrakt med Dallas Stars. Det nya kontraktet ger backen över 30 miljoner euro.

Nyhetsbild

Minst sju döda efter huskollaps i Shanghai

Minst sju människor omkom när en tvåvåningsbyggnad rasade samman i storstaden Shanghai i Kina, rapporterar stadens myndigheter.

Cybernätverk stoppat efter miljardstöld

Ett internationellt cybernätverk som använt skadliga program för att stjäla motsvarande nästan en miljard kronor från över 40 000 offer har stoppats, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Ny sexualbrottslag behövs akut – den gamla lagen gynnar våldtäktsmän

JAKOBSTAD Varför är det inte våldtäkt när en 21-åring har samlag med en berusad 13-åring? Och har det någon juridisk betydelse?

Nyhetsbild

Jonas Forsbacka: Allt annat än ett ja är ett nej

Samtycke är inte svårt. Jonas Forsbacka citerar författaren Katarina Wennstam som säger "En kvinna som vill ligger inte still".

Nyhetsbild

Håkan Hellström prisas av Göteborgs Stad

Håkan Hellström är en av mottagarna av Göteborgs stads förtjänsttecken, som delas ut till den som gjort "betydande insatser" för staden. Det är kommunfullmäktige som varje år utser ett antal personer som får motta förtjänsttecknet, som består av ett märke och en statyett av Poseidon.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Lejonen kan inte överraska längre

Efter en näst intill perfekt start på turneringen står Finland inför en rad måstematcher. Då är det illa att en center saknas.

Nyhetsbild

Iltalehti: Gräl mellan poliser slutade i Vasa hovrätt – överkonstapel dömd för misshandel

Ett våldsamt gräl mellan två poliser i polisföreningens stuga i Sotkamos slutade i domstol. En av poliserna är i tjänst vid Österbottens polisinrättning, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild

Rinne håller fast vid tidtabellen för förhandlingarna

Regeringsförhandlingarna pågår och Antti Rinne (SDP) berättar inga detaljer om arbetet.

Nyhetsbild

Karleby en av tolv städer som växer fram till år 2040

KARLEBY Karleby växer under de närmaste 20 åren, men på bekostnad av det egna landskapet. Den största inflyttningen kommer nämligen från närrregionen.

Nyhetsbild

Militärt sprängämne upptäckt vid muddringsarbete i Karleby hamn

KARLEBY I muddringsarbetet av farleden till Karleby hamn har sprängämnen hittats under torsdagen. Försvarsmakten ska under kvällen avlägsna bomben.

Nyhetsbild

Gratis barnböcker ska väcka intresse för läsning: "Det är grunden till allt"

Alla barn som föds i Finland under de tre kommande åren kommer att få böcker gratis. I storsatsningen deltar tiotals författare och böckerna kommer att nå ut till hela 120 000 barn.

Nyhetsbild

Badminton med ballonger populärt på hinderfri dag

JAKOBSTAD Blåspilkastning, balanstest och badminton. Det fanns många aktiviteter att delta i på årets Hinderfria händelser i Tellushallen i torsdags.

Nyhetsbild

Storklubbarnas damsatsningar sätter nya krav på Finland: "Vår liga måste bli bättre"

FOTBOLL Världens största fotbollsklubbar har tagit plats i damfotbollen. Nu behövs det mer pengar i Champions League för att intresset ska växa, säger Finlands förbundskapten Anna Signeul.

Nyhetsbild

Studie: plastmängden i haven större än befarat

Tidigare studier kan ha underskattat det globala plastavfallet i haven, enligt en ny australisk studie som publicerats i tidskriften Nature scientific reports.

Nyhetsbild

Mirka satsar på nya orter – öppnar kontor i Vasa och Jakobstad

Mirka har öppnat ett kontor i Runsor i Vasa. Ett nytt kontor har nyligen öppnats också i Jakobstad.

Nyhetsbild

Här spelas fotbolls-VM

FOTBOLL Från Valenciennes i norr till Nice i söder, Grenoble i öster till Le Havre i väster – och med finalen i Lyon. Fotbolls-VM i sommar spelas över hela Frankrike. Här är de nio värdstäderna.

Nyhetsbild

Snart dags för semifinal i Finlands cup – här är VPS startelva

FOTBOLL Det är mycket på spel för VPS i kvällens semifinal mot IFK Mariehamn. Vid seger spelas finalen troligtvis i Vasa – men först gäller det att ta sig dit.

Nyhetsbild

Henriksson: Goda förbindelser är viktiga för SFP

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anländer till Ständerhuset med godis till partiets förhandlare. – Vi börjar vara i det skedet av förhandlingarna nu, säger hon.

Nyhetsbild

Spelar KPV med tre mittbackar mot Ilves?

FOTBOLL Mycket talar för att KPV spelar med tre mittbackar i något som liknar 5–4–1 i kvällens cupmatch mot Ilves.

Nyhetsbild

Vuxna behövs på stan

JAKOBSTAD Skolavslutningshelgen är av tradition ett livligt veckoslut. Vuxna som rör sig på stan blir väl emottagna av ungdomarna, det känns tryggt med någon som har koll på vad som händer.

Nyhetsbild

Från sport till kött – Antti Koivukangas byter jobb

JAKOBSTAD Yles sportjournalist Antti Koivukangas är Snellmans nya kommunikationsplanerare. Det var inget lättvindigt beslut, säger han.

Nyhetsbild

Huawei protesterar mot USA:s nödläge

Den kinesiska telekomjätten Huawei är som väntat starkt kritisk till USA:s nya it-nödläge, som inte nämner företaget vid namn men tolkas som riktat mot kinesiska intressen.

Nyhetsbild

Landslaget och arrangören: Felaktiga uppgifter om bomb nära VM-arenan

ISHOCKEY-VM Finlands landslag meddelar i ett kort uttalande att uppgifterna om en bomb nära VM-arenan i Kosice var felaktiga. VM-turneringens mediachef bekräftar saken för VBL.

Glad i dag...

...är Psykosociala förbundet rf.

Metallfestivalen Tuska lanserar program för barn

Metallfansens årliga högtid får en barnattraktion när Tuska lanserar Pikku-Tuska, en eftermiddag för barn. Höjdpunkten blir en konsert med bandet Hevisaurus.

Nyhetsbild

Borgmästare vill slå Trump underifrån

New Yorks borgmästare Bill de Blasio vill ställa upp i USA:s presidentval 2020 och blir därmed en i raden av demokrater som utmanar president Donald Trump. Närmare bestämt nummer 23.

Nyhetsbild

Juha Sipilä om spårtrafiken: "En reparationsskuld är också en skuld"

Centerns ordförande Juha Sipilä blev tillfrågad om de offentliga finanserna är i balans om man tar mer statskuld – bad reportern läsa definition på Wikipedia.

Nyhetsbild

VIDEO: Campus Allegro evakuerades för brandövning – brister upptäcktes

JAKOBSTAD – Larmet hördes inte i Musikhusdelen av Campus, det måste åtgärdas, säger fastighetsansvarige Kari Huurtela efter evakueringsövningen i Campus Allegro på torsdagen.

Nyhetsbild

Lankinen tillbaka mot Danmark – förstakedjan vaskas om

ISHOCKEY-VM I kväll fortsätter Finlands VM med match mot Danmark. Det blir en hel del ändringar i laguppställningen inför matchen.

Hemmamatcher för GBK - TuWe och VPS-j gästar Karleby

FOTBOLL Det blir hemmamatch för både GBK:s damer och herrar i helgen.

Nyhetsbild

Tre församlingar blir en – i Pedersöre är man redo

PEDERSÖRE De tre församlingarna i Pedersöre fick som de ville. Nu börjar det hårda arbetet för att få ordning på ekonomin. Charles Östman tror att det går att spara på personal och fastigheter.

Myran öppnade poäng- och segerkontot

FOTBOLL Nedervetillaget gjorde en lyckad resa till Kauhava.

Nyhetsbild

Manchester City kallat till Uefa-förhör

FOTBOLL Manchester City utreds för att ha brutit mot Uefas finansiella regelverk och riskerar att kastas ut ur Champions League.

Nyhetsbild

Prognos: Vasa krymper men klarar sig bättre än de flesta – bara tolv städer växer i Finland 2040

Befolkningsförändringen beror inte i första hand på att folk flyttar till städerna, utan att de stora årskullarna dör samtidigt som det föds få barn.

Syd-Österbotten friades av Opinionsnämnden

Opinionsnämnden för massmedier har friat tidningen Syd-Österbotten. Tidningen bröt inte mot journalistreglerna när den publicerade en insändare av en präst som uttryckte sina åsikter om sexuella minoriteter.

Nyhetsbild

Bomb hittad nära VM-arenan strax före Finlands träning

ISHOCKEY-VM Polisen har hittat en bomb vid rättshuset i Kosice som ligger ett stenkast från VM-arenan, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild

Kasper Björkqvist klar för Pittsburgh Penguins

ISHOCKEY De finländska spelarna får NHL-kontrakt i en jämn takt. Senast i raden är Kasper Björkqvist.

Nyhetsbild

Patrik Back om kvällens ESC-semifinal: De självgoda schlagersvenskarna kan blicka framåt mot finalfesten

Den andra Eurovision-semifinalen är betydligt tuffare än den första – där Finland blev utslaget. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

Bo-Göran Åstrand: Den enklaste lösningen men inte den bästa

JAKOBSTAD Det är med viss besvikelse kyrkoherde Bo-Göran Åstrand tagit emot det andra utlåtandet från domkapitlet. Han tror risken för att det snart är dags för en ny process är stor.

Nyhetsbild

Zlatans liv blir film

FOTBOLL Zlatan Ibrahimovics liv ska snart skildras på vita duken. Filmen baseras på författaren David Lagercrantz bok om den världsberömde fotbollsstjärnan, "Jag är Zlatan", som kom 2011.

Nyhetsbild

Full fart då Puuilo öppnade i Karleby

Puuilo inledde sin verksamhet i Karleby på torsdag. Redan innan dörrarna öppnade stod människor på kö i jakt på specialerbjudanden.

Nyhetsbild

Muik förlängde med flera spelare – trotjänare fortsätter

ISHOCKEY Muik har gjort klart med ytterligare sju spelare inför nästa säsong. I samtliga fall handlar det om kontraktsförlängningar.

Nyhetsbild

Hot mot skola i Åbo – gärningsmännen kända

Skolan Mikaelin koulu utsattes för hot på torsdagen.

Nyhetsbild

Agilityframgångar för Jakobstad och Karleby

JAKOBSTAD/KARLEBY Karleby och Jakobstad fick tre silvermedaljer var i juniorklasserna när agility-FM ordnades i Tammerfors förra helgen.

Arg i dag...

..är en kund

Nyhetsbild

Haavisto: Järnvägssatsning skulle öka den regionala utvecklingen

Det finns planer på att genomföra stora förändringar i järnvägstrafiken i Finland. Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat ska regeringsförhandlarna ha kommit överens om att satsa kring 200 miljoner euro på stora förbättringar i tågnätverket.

Nyhetsbild

Nödsamtal gick inte fram till Vasa nödcentral på grund av datastrul

Det gick inte att ringa nödsamtal till Vasa nödcentral på grund av ett landsomfattande problem med datasystemet. Det är oklart om någon försökte ringa just då.

Nyhetsbild

Tivolit hoppar över Karleby

Suomen Tivolis karavan drar direkt från Jyväskylä till Uleåborg den här våren. Det innebär att det inte blir något tivoli i Karleby i år.

Nyhetsbild

Höghusbranden i Björneborg startade explosionsartat – polisen inleder förundersökning

UPPDATERAD 16.11 Kraftiga smäller hördes då branden började.

Nyhetsbild

Vaseks vd om ny befolkningsprognos: "Utvecklingen är i våra egna händer"

Södra Österbottens utarmas. I Österbotten har vi en hyfsat bra befolkningsstruktur, säger Stefan Råback på Vasaregionens utveckling.

Nyhetsbild

Livstidsstraff står fast för barnmord i Borgå – hovrätten ändrade inte tingsrättens dom

Hovrätten har i dag gett sin dom mot pappan som i november 2017 knivhögg sin 3-åriga dotter till döds. Livstidsstraffet står fast.

Arg i dag...

...är en person

Nyhetsbild

Uppgifter till VBL: VPS gjorde rejäl förlust ifjol

FOTBOLL Fotbollsklubben VPS och aktiebolaget Vaasan Palloseura redovisar en rejäl förlust för 2018. VPS lovar mera information om hur förlusten uppstått på fredag. Då berättar bolaget också om hur den pågående emissionen framskrider.

Nyhetsbild

Händer i dag: Campuskvarteret töms i brandövning

JAKOBSTAD Vid klockan 14 på torsdag kommer larmen att ljuda i Campuskvarteret. Alla som vistas i kvarteret utryms, däribland Österbottens Tidnings personal.

Tre namn aktuella för kaplanstjänst i Jakobstad

Tre sökande har av Borgå domkapitel förklarats behöriga för den lediga kaplanstjänsten i Jakobstads svenska församling.

Nyhetsbild

Domkapitlet höll fast vid sin linje – Jakobstad utanför fusionen

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Domkapitlet har sagt sitt. Nu talar allt för en fusion mellan de tre församlingarna i Pedersöre. Jakobstad får fortsätta på egen hand. Det är osannolikt att kyrkostyrelsen ändrar beslutet.

Nyhetsbild

ESC i kväll: Sveriges John Lundvik kämpar om plats i finalen

Kommer favoriten John Lundvik att hålla för trycket och ta sig vidare i Eurovision – eller blir Sverige utan finalplats för första gången sedan 2010? I kväll gäller det för John Lundvik och The Mamas.

14 medlemmar valda till Österbottens skogsråd

Skogsrådet ska främja samarbetet mellan de näringar som anknyter till skogen och skogssektorn.

Nyhetsbild

Alabamas guvernör godkände USA:s hårdaste abortlag – inga undantag ska göras för våldtäktsoffer

Alabamas guvernör Kay Ivey har skrivit under USA:s hårdaste abortlag. Det innebär ett nytt kapitel – men inte det sista – i USA:s rasande debatt om abort.

Nyhetsbild

HS: Regeringen ska satsa på snabbtåg mellan Helsingfors och Tammerfors – skulle också gynna Österbotten

En timmes tågresa mellan Tammerfors och Helsingfors kan bli verklighet om regeringens planer förverkligas. Det skulle också förkorta restiden från Vasa.

Nyhetsbild

Festliga ölnyheter

Denna gång bjuder ölhörnan på riktigt festliga öl; en kraftig Narangi IPA och en söt och lite syrligt läskande berliner weisse.

Nyhetsbild

Bjud på småplock under vårens festligheter

Bjud på små söta och salta bitar till vårens examens- och studentfester.

Nyhetsbild

Ny prognos visar: Huvudstadsregionen växer – Vasaregionen krymper

En ny prognos för befolkningsutvecklingen i Finland fram till 2040 visar att den arbetsföra befolkningen koncentreras till tolv stadsregioner.

Nyhetsbild

Vård på hemorten är en hjärtesak för Terjärvborna

KRONOBY Terjärvborna vill ha kvar alla 50 vårdplatser på vårdcentret och demensboendet Backebo. Soites tjänstemän anser att det räcker med 32 platser.

Nyhetsbild

Rapport: Så måste vi ändra våra levnadsvanor för att stoppa klimatuppvärmningen vid 1,5 grader

Rapporten visar vilka förändringar i levnadsvanorna som är mest effektiva för att nå klimatmålet.

Nyhetsbild

Jubilaren Torp frys firar stort: "Vi tror på en ljus framtid"

PEDERSÖRE Torp frys startade med en minkfarm för 60 år sedan. Nu är de ett av regionens största foderkök och servar dagligen 160 pälsfarmare med foder.

DEBATT: Europa är vi allihopa

Enligt färska opinionssiffror har vi finländare aldrig varit så positiva till EU som nu.

Nyhetsbild

DEBATT: Farväl till en skola

Hur säger man farväl till en skola? Hur tar man adjö av en läroinrättning som existerat i 123 år och fostrat mängder av barn?

KOLUMN: Värmen från Storgatan 6

Det här är en historia jag berättat förr. Jag brukar berätta den då och då, så att jag inte ska glömma.

Nyhetsbild

"Vårdslös" matlagning ledde till utryckning mitt i natten

KARLEBY Brandkåren fick rycka ut mitt i natten till ett våningshus i Karleby. Men det man trodde var en brand visade sig vara matlagning.

Nyhetsbild

Professor: Brottsmisstankarna mot Karhugruppens vice chef påminner om bedrägerifallet vid Vasa centralsjukhus

Förtroendet för polisen har traditionellt varit högt i Finland. Nu pågår ytterligare en process som kan nagga det i kanten.

Nyhetsbild

Bergöfiskaren Kim har tröttnat på sälskadorna – "Situationen är bedrövlig"

MALAX Kim Sundén är en av 219 yrkesfiskare kring Östersjön som deltar i en stor undersökning om säl- och skarvskador. – Något måste verkligen göras nu, säger Sundén.

Nyhetsbild

Österbottniska storföretag följer med utvecklingen i USA och Kina – "En osäkerhet som påverkar oss"

Handelskriget mellan Kina och USA orsakar huvudbry också för österbottniska företag. En utdragen konflikt kan i värsta fall leda till att företag tvingas se över sin kapacitetsanvändning.

Nyhetsbild

Julia Dahlberg får Mauritz Hallbergs pris 2019

Statsrådet Mauritz Hallbergs pris för bästa vetenskapliga verk på svenska 2019 tillfaller filosofie doktor Julia Dahlberg för hennes doktorsavhandling "Konstnär, kvinna, medborgare: Helena Westermarck och det moderna genombrottets tid, 1880–1910".

Nyhetsbild

LEDARE: Här bor kvinnofällan?

Man brukar säga att "kvinnans euro" motsvarar 80 cent. I Larsmo är kvinnans euro 56 cent, näst lägst i hela landet.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey fortsätter spela i hockeytvåan

ISHOCKEY Mycket av den ovisshet som präglat Jeppis Hockey framtid skingrades på onsdagen. Klubbens representationslag kommer att spela i division två också nästa säsong.