Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Finland stod för en superskräll – skickade hem guldfavoriten Sverige efter drama

ISHOCKEY-VM Finland stod för en sällan skådad sensation i ishockey-VM. Lejonen skickade hem stjärnfyllda Sverige efter en jätteinsats.

Yle: Det finns 44 finländare på flyktingläger i Syrien

Efter att terrororganisationen Islamiska staten förlorade sitt sista fäste sökte sig flera familjer till flyktingläger.

Ledning i halvtid - då tappade MunU och förlorade

Bortalaget MunU hade greppet i halvtid och ledde med 2–1 i matchen i division 7 MÖ-distriktet i fotboll mot Sääripotku/II. Men Sääripotku/II vände på ...

Nyhetsbild

Roys ruta: Oavgjort för HBK

GBK Girls inledde med förlust.

Nyhetsbild

Roy Frilund årets kulturpristagare

Frilansjournalisten Roy Frilund fick motta kulturpriset då Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden hade sin stipendieutdelning i torsdags.

Nyhetsbild

Allvaret sänkte sig över Nykarlebyfullmäktige

Fullmäktige inledde på torsdag sitt möte med en tyst minut för att hedra minnet av fullmäktigeordförande Bo Kronqvist, som avled den fjärde maj.

Nyhetsbild

Snart öppnas sockenkyrkans dörrar igen

Mycket har förändrats men det mesta är sig likt då Karleby sockenkyrka öppnar sina dörrar igen efter nästan fem månader av renoveringsstängt.

Nyhetsbild

Efter tunga starten – Myran förstärker försvaret

FOTBOLL Efter 23 insläppta mål på fem matcher får IK Myran in en välkommen förstärkning i mittförsvaret.

Nyhetsbild

KLART: Samuel Broman vald till ny ordförande för kommunstyrelsen i Korsholm – se lista på hela styrelsen

KORSHOLM Efter proportionella val i Korsholmsfullmäktige har Korsholm ny styrelse. Samuel Broman valdes till ordförande för styrelsen. Sannfinländarna tog Socialdemokraternas plats i styrelsen.

Nyhetsbild

Kanada vidare efter mål med 0,4 sekunder kvar

ISHOCKEY-VM Med 0,4 sekunder kvar av tredje perioden kvitterade Kanada i kvartsfinalen mot Schweiz. Sedan avgjorde Mark Stone i förlängning. Nu väntar VM-semifinal i Bratislava på lördag.

Nyhetsbild

Österbottnisk konstnär som väckt debatt: "Jag är trött på att göra konst som är emot någonting"

JAKOBSTAD Oscar Hagen är trött på att göra konst som är emot någonting. Han vill inspirera andra till skapande genom att öppna upp sin skapandeprocess.

Nyhetsbild

Ryssland till semifinal – besegrade USA

ISHOCKEY-VM Ryssland fortsätter att ånga på i VM. Efter att ha gått obesegrat genom gruppspelet besegrade ryssarna USA i kvartsfinal.

NoStars lyfte sig i andra och fixade kryss hemma mot Esse IK II

Esse IK II hade ledningen i halvtid med 1–0 borta mot NoStars i division 4 MÖ-distriktet i fotboll. Men i andra halvlek kom NoStars mer in i matchen, ...

Seger för Jaro U23 på hemmaplan mot Myran

Jaro U23 vann mötet mot Myran hemma med 6–3 (3–0) på tisdagen i division 4 MÖ-distriktet i fotboll. Det var Myrans fjärde match i rad utan seger. Myra...

Nyhetsbild

Armbrytning om ekonomin under debatten i Bryssel – så här ser kandidaterna på de hetaste frågorna i EU

Debatten mellan de sex kandidaterna kretsade kring migration, arbetslöshet, klimat, skatter, handel och EU:s roll. Intensivast blev debatten mellan de två stora gruppernas kandidater Weber och Timmermans och det var definitivt den verbale Timmermans som hade övertaget.

Nyhetsbild

Här är kandidaterna som vill ta över efter Jean-Claude Juncker

Sex Spitzenkandidater, här i bokstavsordning, vill ta över ordförandeposten för EU-kommissionen.

Nyhetsbild

Sex toppkandidater vill leda EU-kommissionen

Så, vilken Spitzenkandidat röstar du på i EU-valet? Den frågan torde väcka förvirring nästan överallt inom unionen. Här får du svaret på vad som menas med en Spitzenkandidat.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 96: Sex hemmapoäng på spel

Haka på lördag och TPV på torsdag. I det senaste avsnittet av Fotbollspodden tittar Sören Bäck och Björn Bredbacka närmare på Jaros förutsättningar till en riktigt bra säsongsstart.

Nyhetsbild

Tränarkampen Jaro – Haka: Åvallen mot White Hart Lane

FOTBOLL Jaro står inför en avgörande vecka med hemmamatcher mot Haka och TPV ännu i maj. Det behövs två segrar för hänga med i toppstriden och de måste komma utan avstängda Johan Brunell.

KUF vann borta mot Into

Det blev KUF som vann matchen borta mot Into mötet i division 6 MÖ-distriktet i fotboll på tisdagen. 2–4 (1–3) slutade matchen. KUF:s mål gjordes av I...

Nyhetsbild

Ovanlig vändning då nya kommunstyrelsen väljs i Korsholm

KORSHOLM Korsholmsfullmäktige väljer ny kommunstyrelse under torsdagskvällen. Mötet hann knappt börja innan det klarnade att styrelsen denna gång kommer att väljas på ett mycket ovanligt sätt.

Nyhetsbild

Nu väntar Spa 24h – juli blir en hektisk månad för Rory Penttinen

MOTORSPORT Den anses vara världens vackraste bana och i juli slås dess dörrar upp på vid gavel för Rory Penttinen. Nykarlebyföraren räknar med att tillbringa ett par veckor på Spa Francorchamps.

Nyhetsbild

Vasas stadsdirektör om landskapsmodellen: "Jag är mycket kritisk"

VASA Vasas stadsdirektör Tomas Häyry skräder inte orden när han kritiserar regeringsförhandlarna och den föreslagna modellen med 18 landskap och en särlösning för huvudstadsregionen. – Det här sparar inte pengar, säger han.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dollarmiljonärer mot ligagnuggare – det ska till ett smärre underverk

Det svenska VM-laget har rest till Kosice för att visa var skåpet ska stå. En förlust i VM-kvartsfinalen mot lillebror vore rent ut sagt pinsam. En seger vore en oerhörd triumf för Finland.

Nyhetsbild

Ilska när elefantjakt tillåts igen

Beskedet om att Botswana ska tillåta jakt på elefanter och andra vilda djur väcker ilska bland många naturvårdare. Men beslutet får också stöd.

Nyhetsbild

Flera Optimamedaljer i Joensuu – Jenna Kattilakoski vinnare

Det blev medaljer i alla valörer för Optimas elever när Taitaaja-Mästare 2019 avgjordes.

Nyhetsbild

Gröna och VF nöjda med vårdreform utan privatisering

Antti Rinne (SDP) säger att oppositionen ska få vara med och bestämma om landskapens finansiering.

Nyhetsbild

Video: Se smakprov ur musikalen "Spelman på taket" – jubileumspjäs på 100-åriga Wasa Teater

VASA "Spelman på taket" har premiär på nyrenoverade Wasa Teater i september. Regissören Markus Virta förnyar den klassiska musikalen med oväntade inslag.

Simmare från JS-PU tävlade i Umeå

SIMNING JS-PU:arna Viktor Thodin och Ivar Eklund tävlade i bassängen i Umeå och hade såväl medaljer som personliga rekord med sig hem i bagaget.

Nyhetsbild

Idrottsgården i Karleby bör få bättre ventilation

Ventilationen bör bli bättre och luftfläktarna rengöras i jordbanehallen i Karleby Idrottsgård.

Nyhetsbild

Österbottens toppar positiva till landskapsmodellen: "Ett steg i rätt rikting"

Det verkar som om politikerna har lärt sig sin läxa. Den föreslagna landskapsmodellen betar nu av en mindre bit än den tidigare vårdreformen, säger såväl Marina Kinnunen som Kaj Suomela.

Nyhetsbild

Nollge är JNT:s nya grej – Kopplar upp saker till nätet

JAKOBSTAD Systemet som marknadsförs under namnet Nollge ska säljas i hela landet. JNT är första operatören i Finland som kör med det här.

Nyhetsbild

PP-runt lockade ut cyklisterna i grannvädret

CYKEL Motionsjippot PP-runt på ped lockade över 140 personer att trampa runt på vägarna i Pedersöre i lördags.

Nyhetsbild

GIF löpte in närmare 11 000 euro

GIF:s Ärevarv gav nästan 11 000 euro. Seppo Järvelä som är med i ärevarvskommittén säger att summan eventuellt kan stiga något ännu.

Nyhetsbild

Studerande till förhandlarna: "Glöm oss inte igen"

En lika vanlig syn som Statsrådets vaktmästare Pekka är vid Ständerhusets ytterdörr, är högskolestuderandenas husbil på andra sidan gatan. Tidigt varje morgon dyker husbilen upp på den lilla skvären framför Finlands Bank.

Nyhetsbild

Abiturient om gymnasierankningen: För mig är trivseln viktigast

Gymnasierankningen där olika gymnasier och betygsättningen jämförs sinsemellan är både på gott och ont. – En rankning kan både sporra till förbättring men också ge en förenklad bild av gymnasiernas kvalitet och leda till ökad press hos eleverna, säger dekanus Fritjof Sahlström.

Nyhetsbild

Sverige gärna favorit i VM-kvarten: "Spelar ingen roll vem man möter"

ISHOCKEY-VM Det är Sverige mot Finland och NHL mot FM-ligan. Så vill i alla fall Finlands förbundskapten Jukka Jalonen framställa kvällens VM-kvartsfinal. "Om de vill att vi ska vara favoriter så har jag inga problem med det", säger Sveriges assisterande tränare Johan Garpenlöv.

Nyhetsbild

VM:s hetaste spelare: Kakko och Kutjerov

ISHOCKEY-VM VM i Slovakien har blivit åtta lag fattigare. Men stjärnglansen består. Kaapo Kakko och Andrej Vasilevskij är två av kvartsfinalernas hetaste spelare.

Kronoby kommun köper radhustomter i centrum

KRONOBY Kronoby kommun köper ett cirka 1,4 hektar stort område i Kronoby centrum av Grels och Roland Åminne.

Nyhetsbild

Henriksson: Vi har fått en kompromisslösning i vårdreformen – ännu inga beslut om VCS-jouren

Regeringspartierna har enats om en modell med 18 landskap och en särlösning för huvudstadsregionen. Landskapsval och beskattningsrätt för landskapen lär också bli aktuella. – Jag ser att helheten är sådan som man kan gå framåt med, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Skolorna i Hirvlax och i Kovjoki ligger i vågskålen

NYKARLEBY Ännu finns inga förslag till skolstängningar. Men skolorna i Hirvlax och i Kovjoki ligger i vågskålen. I juni väntas bildningsnämnden ge sitt förslag till vilken eller vilka skolor som dras in.

Nyhetsbild

Joel Kiviranta är redo för VM-kvartsfinal: "Det största hittills i karriären"

ISHOCKEY-VM Kvartsfinalen mot stjärnspäckade Sverige närmar sig. Joel Kiviranta vill se sitt Finland kliva över det stora hindret och spela om medaljerna. "Det vore helt sjukt fint", säger han.

Nyhetsbild

Komikerstjärna och tv-profil gör sitt första besök i Vasa

Robin Paulsson har en egen talkshow på Sveriges television – och så har han lett Melodifestivalen. I sommar kommer han till Vasa för att göra ståuppkomik.

Nyhetsbild

Nora från Nykarleby skrev toppresultat i modersmål – "Att det skulle räcka så här långt trodde jag inte"

Nora Lillas från Nykarleby hade högst poäng i modersmål av alla svenskspråkiga studenter i hela landet i årets studentexamen.

Nyhetsbild

Högsta förvaltningsdomstolen ger grönt ljus för gruvdrift i Kuusamo – skidorten Ruka påverkas

Enligt domslutet kan Kuusamo stad inte begränsa gruvdrift i den generalplan som godkändes av Kuusamo stadsfullmäktige tre år tidigare.

Nyhetsbild

Tre omkomna efter våldsam tornado i USA

Minst tre personer har omkommit efter att en tornado dragit fram i delstaten Missouri i centrala USA.

Nyhetsbild

Toppstudenter vid finlandssvenska gymnasier belönas – en student från Topelisgymnasiet i Nykarleby

Tre studenter mottar SLS:s pris för goda resultat i studentskrivningen. Nora Lillas från Topeliusgymnasiet i Nykarleby är en av pristagarna.

Finsk ungdom ber om ursäkt för sin tweet

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom kryper till korset efter uppståndelsen om förbundets rasistiska utspel på Twitter.

Nyhetsbild

Allt fler har jobb i Österbotten – pilotprojekt hjälper unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att minska stadigt i Österbotten. Samtidigt försöker man få bukt med ungdomsarbetslösheten genom pilotprojekt som hjälper unga att söka jobb eller hitta en studieplats.

Nyhetsbild

Heidi Schauman från Aktia till Swedbank

Aktia Banks chefsekonom Heidi Schauman lämnar Aktia för att bli Swedbanks chefsekonom i Finland.

Nyhetsbild

Rekordresultat för KWH – rekryterar 100 nya anställda

Koncernen KWH redovisar ett rekordresultat för 2018. Bolaget är inne i en kraftig tillväxtfas. I fjol anslöt sig 269 personer till koncernen. I år kommer koncernens bolag att rekrytera ytterligare 100.

Nyhetsbild

Britta har lett dagklubben i 43 år – "Kan hända jag fäller en tår i höst"

NEDERVETIL Britta Laakso var 21 år när hon startade upp dagklubbsverksamheten i Nedervetil församling. 43 år senare går hon i pension från jobbet som dagklubbsledare.

Nyhetsbild

Kronoby nobbar kall mat för hemmaboende äldre

KRONOBY Kronoby kommun går inte in för Soites system med nedkyld mat till hemmaboende äldre. Maten körs också i fortsättningen hem varm varje dag.

Nyhetsbild

Nya uppgifter: Theresa May avgår på fredag

Efter det interna upproret mot ytterligare en brexitplan verkar Theresa Mays tid som premiärminister gå mot sitt slut. Flera uppgifter tyder på att hon kommer meddela sin avgång inom kort, enligt vissa redan i morgon, fredag.

Nyhetsbild

Antti Rinne: Det blir arton landskap – tidtabellen för förhandlingarna håller inte

UPPDATERAD 11.32 Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) bekräftar på torsdagsmorgonen att förhandlarna kommit överens om ramarna för vårdreformen. Det blir 18 självstyrande områden, som kallas landskap.

Nyhetsbild

Honda återkallar 137 000 bilar

Biltillverkaren Honda återkallar 137 000 bilar i USA, Sydkorea och Kanada av modell CR-V.

Nyhetsbild

Vinkrönikan: Drycker till examensfesten

Sjung om studentens lyckliga dag, grattis till avklarad yrkesexamen eller skål för att sommarlovet börjar.

Nyhetsbild

HS: Förhandlarna är överens om vårdreformen

Helsingin Sanomat skriver att regeringsförhandlarna har nått en överenskommelse om social- och hälsovårdsreformen.

Nyhetsbild

Yle: Förlikning nådd i återvinningstalan efter Nextjetkonkursen

Den återvinningstalan som väckts angående en del av återbetalningen av det lån som Peter Boström och Peter Björk gav Nextjet har slutat i förlikning.

Nyhetsbild

Fira en glutenfri vårfest – vegansk paj ett festligt alternativ

En helt vegansk och glutenfri paj som passar de flesta, vilket kan vara ett bra alternativ när student- och andra vårfester närmar sig.

Nyhetsbild

USA:s sista kända slavskepp hittat

Ett skepp som tros vara det sista som förde slavar från Afrika till USA har hittats på botten av en flod i delstaten Alabama.

Nyhetsbild

Ny sajt ska förebygga hatretorik

Hatretoriken har blivit en del av vardagen i servicebranschen och kundbetjäningen där allt fler arbetstagare får osaklig respons. Nu ska en webbsida hjälpa de drabbade att hantera hatfulla angrepp.

Nyhetsbild

Falken bäst i landet på ärevarvet

ÄREVARVET Det är ingen hemlighet att IK Falken är alla tiders ärevarvsförening. På söndag kan Pedersöreföreningen föra det österbottniska idrottsdistriktet över 5 miljoners gränsen.

Nyhetsbild

Enkät: Unga vill lära sig mer om arbetslivet

Allt fler unga anser att andra stadiets studier saknar en koppling till arbetslivet. Det visar en enkät som tankesmedjan Talous ja nuoret har (Tat) låtit göra.

Nyhetsbild

Samlingspartiet etta i Yles opinionsundersökning

Samlingspartiet har fortsatt medvind inför EU-valet, visar Yles opinionsmätning. Men både De gröna och Sannfinländarna är hack i häl. Centern ser ut att gå mot brakförlust.

Nyhetsbild

Värmen som bortblåst – betydligt svalare väder att vänta

Väderprognosen för de kommande 10 dagarna utlovar kallt, mulet och regn. – Ganska normalt sommarväder i Finland, säger meteorologen Juha Jantunen.

Nyhetsbild

DEBATT: Monterar Soite ner sin svenskspråkiga service för sina åldringar?

Åldringsvården har diskuterats mycket den sista tiden. Många gjorde sin röst hörd inför riksdagsvalet i tidningsspalterna.

DEBATT: Svenskfinland behöver din röst

På söndag väljer Europa riktning för de kommande fem åren.

Nyhetsbild

Nyrustad skolgård och Munsala Arena invigs i kväll

NYKARLEBY Det mesta blev klart redan på senhösten. Men finliret har fortsatt under våren och i kväll invigs den upprustade skolgården med egen arena i Munsala.

Nyhetsbild

Hopp och oro när Europa börjar rösta – Nederländerna och Storbritannien först ut

Populister och EU-kritiker hoppas på en smakstart när EU-valet inleds i Nederländerna och Storbritannien. Men även de varmaste EU-anhängarna har gott hopp, när väljarna vill ha enklare svar och klarare besked.

Nyhetsbild

Ledare: Paradigmskifte i ekonomin?

Kan den digitala transformationen med ändrade konsumtionsvanor och cirkulär ekonomi ge oss en hållbar utveckling och en bättre framtid?