Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

16.7.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

R Kelly nekas borgen

Den övergreppsanklagade r'n'b-sångaren R Kelly nekas borgen.

PeFF vann till slut - efter sju matcher i rad utan seger

PeFF är tillbaka i vinnarspåret igen i division 4 MÖ-distriktet i fotboll. Detta efter seger, 5–2 (3–2), mot Friska Viljor hemma på Falli 1, Bennäs. D...

Nyhetsbild

200 nya ämnen förbjuds i kosmetiska produkter

Sammanlagt 200 nya ämnen och ämnesgrupper förbjuds i kosmetikaprodukter inom EU, eftersom de är cancerframkallande eller skadliga för den mänskliga fortplantningen.

Nyhetsbild

Knapp seger för von der Leyen i EU

Ursula von der Leyen skriver historia som första kvinna att leda EU-kommissionen.– Jag är så överväldigad, säger tyskan till EU-parlamentet i Strasbourg.

Nyhetsbild

Lampard lovar hårdkörning med Chelsea: "Behöver inga nya spelare"

FOTBOLL Chelsea-legendaren Frank Lampard står inför den kanske största utmaningen i sin karriär när han tagit över som tränare i klubben.

Nyhetsbild

De finländska IS-kvinnornas öde delar partiledarna

Det hettade till mellan regering och opposition på Finlandsarenan när partiledarna debatterade aktiveringsmodellen, pensionspengar och huruvida IS-kvinnor och -barn ska få återvända. Läs mer om partiledardebatten här.

Nyhetsbild

Lokal rapfest på Café Saha – "Rapmusik är väldigt ocensurerat"

Saha Rapfest ordnas för första gången under Yxpila kulturvecka. Lokala artister kommer erövra Café Sahas scen, bland dem MC Kajo & Vicci.

PeFF slog Friska Viljor

FOTBOLL Pedersöre FF besegrade Friska Viljor i tisdagens division 4-match på Falli i Bennäs.

Nyhetsbild

Gräsallergikernas värsta tid är här – apotekaren Tiina: "Symptomen förvärras när vädret blir varmare"

Nu börjar pollennivåerna vara i topp. Det är speciellt gräs och gråbo som ställer till det, säger Tiina Heikkilä, apotekare vid Vasa centralapotek. – Det finns hjälp, säger hon.

Nyhetsbild

Fyra personer i Jeppis Hockeys styrelse – Tom Enlund leder arbetet

ISHOCKEY Jeppis Hockeys nya ordförande heter Tom Enlund. Han valdes vid det ajournerade årsmötet förra veckan och jobbar i en styrelse som består av fyra personer.

Nyhetsbild

Själö öppnar sin historia – Åbo universitet studerar människans och naturens växelverkan

Åbo universitets forskningsprojekt Livets ö kartlägger ön Själös historia ur arkeologiska, biologiska och kulturhistoriska perspektiv. Projektets vetenskapliga ledare Ilari Sääksjärvi hoppas att detta bara är början.

Nyhetsbild

Olycksplanet var väl skött före kraschen

Flygplanet som störtade i Umeå med nio omkomna som följd ser ut att ha skötts om på rätt sätt.– De har gjort ett gott jobb, de som håller på med den här maskinen, säger Jerry Köhlström vid Transportstyrelsen.

Nyhetsbild

VIDEO: Janne Hyöty berättar om en låt han skrev för en Sydkoreansk popgrupp

I videon berättar Hyöty om hur han skrev låten Chococo som släpptes 2017 av Syd-koreanska tjejgruppen Gugudan.

Nyhetsbild

Janne Hyöty toppar världslistan med japanska låtar

VASA. Tre av Vasabon Janne Hyötys låtar finns med på världens just nu mest sålda fysiska album.

Nyhetsbild

Game of thrones slår rekord med 32 Emmynomineringar

Årets Emmynomineringar har presenterats och flest vinstmöjligheter har som väntat "Game of thrones" med rekordmånga 32 nomineringar. Men även svenskregisserade "Chernobyl" har goda chanser med hela 19 nomineringar.

Nyhetsbild

HBK:s flickor vann Helsinki Cup

FOTBOLL Hovsala Bollklubbs C-flickor stod för en stor prestation då laget lyckades vinna sin serie i landets största fotbollsturnering, Helsinki Cup.

Nyhetsbild

Lagarde avgår som IMF-chef

Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden, IMF, skriver i ett uttalande på tisdagen att hon kommer att lämna sin post den 12 september. Därmed kan banken utse hennes efterträdare.

Livliga diskussioner då jordbruksfrågor behandlades på EU-nivå

Livliga diskussioner fördes då Europeiska unionens råd för jordbruk och fiske på måndagen möttes i Bryssel. Ministrarna diskuterade reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, det färska frihandelsavtalet med Mercosurländerna och djurtransporter till länder utanför EU.

Nyhetsbild

HS: Att låna ut pengar för snusimport kan bli dyrt

Trots att långivaren själv inte får någon ekonomisk vinst av affären, är hen ändå skyldig att betala skatt för snusimporten, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Ladda el-bilen gratis i ett år vid busstationen, kyrkan eller stadshuset

Nu kan man ladda el-bilar på flera ställen i centrum av Karleby.

Nyhetsbild

Vänsterförbundet löser klimatkrisen genom amerikanskt program

Klimatkrisen ska lösas samtidigt som vi minskar på samhällsklyftorna. Det här gör vi bäst genom New green deal, är Vänsterpartiets budskap på Finlandsarenan.

Nyhetsbild

Importen av begagnade bilar ökar – "beklagligt för miljön"

Importen av begagnade bilar stiger till rekordnivå i Finland. Ur miljön synvinkel är det beklagligt, säger Bilimportörernas och -industrins förenings verkställande direktör Tero Kallio.

Nyhetsbild

Nu är alla Finlands sjöar räknade

Har du någonsin undrat över hur många sjöar det finns i Finland? Nu är det dags att sluta fundera över den saken. Lantmäteriverket har nämligen svaret.

Nyhetsbild

F1-förarna vill påverka valen av banor: "Alla älskar bra racing"

FORMEL 1 Formel 1-förarna vet vad för typ av bana som bidrar till bra racing. Det säger den femfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton, som vill att förarna ska få mer att säga till om.

Nyhetsbild

Förnybar energi i debattfokus – Åland kan vara självförsörjande på förnyelsebar energi 2035

Redan år 2035 kan Åland vara helt självförsörjande på förnyelsebar energi. Örikets planer var utgångspunkt för en debatt om utmaningarna.

Nyhetsbild

Möcs har positiv trend

Färre barn föds i Finland. Men på Möcs är trenden den motsatta – under första kvartalet var Karlebysjukhuset statistiktvåa i landet.

Nyhetsbild

Studie: Anorexia sitter inte bara i hjärnan

Anorexia är en psykiatrisk sjukdom. Men inte bara. En stor internationell studie visar att sjukdomen också kan hänga ihop med ämnesomsättningen.

Nyhetsbild

Sannfinländarna: Vi behöver inte anstränga oss i oppositionen

Yttrandefrihet, nationalistiska partier som flörtar med Ryssland, vem som får kallas finländare och livet i oppositionen. Det här var ämnen som diskuterades på Sannfinländarnas partidagsprogram på Finlandsarenan.

Nyhetsbild

Trumps uttalande om kongresskvinnor möts av protester: "Det är en vit makt-agenda" säger en av kvinnorna

Donald Trumps uppmärksammade och upprepade uttalanden om fyra kongresskvinnor med påbrå från länder och territorier utanför USA möts av protester och fördömanden från hela världen. – Det är en vit makt-agenda, säger Ilhan Omar, en av kvinnorna.

Nyhetsbild

Tommy From historisk på varmansbanan i Pello

VARMANSRALLY Tommy From vet fortfarande var gasen sitter. Den 54-årige Bennäsbon gjorde succé i klassiska Poikkinainti-ajot i Pello. Tre A-finalplatser är snarast en historisk bedrift.

Nyhetsbild

Sten var först på plats vid flygolyckan

Planet kraschade några hundra meter från Sven Erikssons stuga. Han sprang mot platsen och hittade det störtade planet. I flera minuter var han ensam och visste inte vad han skulle ta sig till.

Arg idag...

...är en Jakobstadsbo

Nyhetsbild

Branden i Petalaxbarin: Bensinstationen misstänks ha utsatts för inbrott

PETALAX Cigaretter till ett värde av 1000 euro och 300 euro i växelkassan. Det fattas i Petalaxbarin som eldhärjades tidigt på måndagsmorgonen. Nu växer misstanken om inbrott.

Nyhetsbild

Friends & burgers stängde i Köpenhamn – lönsamheten uteblev

JAKOBSTAD Under Friends & burgers tre år i Köpenhamn blev restaurangen aldrig lönsam. Nu fokuserar Jakobstadskedjan på Finland.

Nyhetsbild

Hupisports konkurs har förfallit

KARLEBY Aktivitetsföretaget försattes i konkurs. Nu har konkursförfarandet förfallit, enligt tingsrätten.

Nyhetsbild

Åklagare: Polisen hade rätt att skjuta saxman i foten

VASA Nu är det avgjort: Åklagaren inleder ingen förundersökning mot polisen som sköt en man i Vasa den 30 juni. Polisen misstänks inte för något brott.

GBK gästas av PK-37

FOTBOLL Det blir hemmamatch för GBK på onsdag.

Nyhetsbild

Finländarna tveksamma till att regeringen lyckas balansera landets ekonomi – en majoritet tror heller inte på vårdreformen

Enbart omkring en sjättedel av finländarna litar på att Antti Rinnes regering kommer få de offentliga finanserna i balans under sin regeringsperiod. Endast 39 procent tror på en förverkligad vårdreform.

Nyhetsbild

Vem ska väljas till årets Late Jakob?

JAKOBSTAD Traditionen som inleddes redan på 1980-talet fortsätter även 2019. Årets Late Jakob presenteras under Jakobs Dagar. Titeln går till en person som har förespråkat Jakobstad eller gjort något gott för staden.

Nyhetsbild

Ett halvt sekel sedan Woodstock – "Egentligen var det en katastrof"

KARLEBY Den har kallats festivalernas festival. Wentus Blues Band hyllar nu Woodstock med en konsert – och har bjudit in många av sina artistvänner.

Nyhetsbild

Dags för årets fotbollsfest – Kokkola Cup näst störst genom tiderna

FOTBOLL Årets Kokkola Cup, den 39:e turneringen i ordningen, har deltagare från åtta olika länder.

Nyhetsbild

Rättegången efter barnmordet hålls bakom lyckta dörrar – gärningsmannen otillräknelig

Mannen som tog livet av sin sjuåriga systerson bedöms som otillräknelig vid tidpunkten för dådet. Han är i behov av vård, säger åklagare Eija Velitski.

Nyhetsbild

Maija Vilkkumaa gör entré– Vreeswijks Vänner värmer upp scenen

KARLEBY Det blir Karlebybandet Vreeswijks Vänner som värmer upp scenen åt Maija Vilkkumaa på Yxpila kulturvecka.

Nyhetsbild

Svensk countryartist gästar Österbotten – gör fyra spelningar

Countryartisten Cina Samuelson återvänder till Österbotten för att ge fyra konserter.

Nyhetsbild

Taloussanomat: 36 riksdagsledamöter som inte valdes om har fått anpassningsbidrag

Så gott som alla förra periodens riksdagsledamöter som har rätt till anpassningsbidrag har utnyttjat förmånen.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Charsten visar hur man trimmar stockar

KORSHOLM Timmertekniken är en konst. Se video när Charsten Granholm visar hur han trimmar en stock.

Nyhetsbild

Messi kan stoppas från landslagsspel i två år

FOTBOLL Lionel Messi riskerar att straffas hårt efter sina korruptionsanklagelser under Copa América.

Nyhetsbild

Peter Vesterbacka gästar när innovationscenter kickstartar i Nykarleby

Det som ännu i april var något av en dröm för entreprenörerna som då lade grunden till NIC, Nykarleby Innovation Center, blir verklighet i slutet av augusti.

Nyhetsbild

Solfbon Charstens hobby är att timra stockstugor: "Med det här får man inte ha bråttom"

KORSHOLM Varje stock, varje fog är unik. Charsten Granholm i Solf skriver dikter med motorsåg och yxa.

Nyhetsbild

Rekordmånga drönarböter under EU-möte i Helsingfors – tillfälliga flygförbud syns inte i app

Polisen uppmanar drönarentusiaster att hålla extra noggrann koll på tillfälliga flygförbud under EU-mötena.

Nyhetsbild

Fyra barnfamiljer från Syrien anländer till Karleby – trettio flyktingar beräknas integreras i år

Till hösten anländer en grupp på 20 stycken kvotflytktingar till Karleby. Flyktingarna är fyra barnfamiljer från Syrien.

Nyhetsbild

Svenska United-mittbacken om Barcelona-ryktet: Väldigt lycklig här

FOTBOLL Manchester Uniteds mittback Victor Nilsson Lindelöf har omgärdats av rykten kring en eventuell flytt till Barcelona.

Nyhetsbild

I dag inleds rättegången efter barnmordet på julafton i Helsingfors

Morbrodern firade jul med pojkens familj då han utförde dådet. Mannen är åtalad för mord på grund av brutaliteten mot ett försvarslöst barn.

Nyhetsbild

Conny debuterar i golf-FM i Vasa: "Största motståndaren är en själv"

GOLF Med start på onsdag ordnas FM i golf för första gången i Vasa. Förberedelserna är klara och arrangörerna hoppas på fin golf och mycket publik.

Nyhetsbild

Mordmysterium i Såka – ett till Escape Room har öppnat i Karleby

Vem har mördat Motel Sokojas ägare? Det ska man försöka reda ut på Kyrklundsgatan i Karleby.

Nyhetsbild

Försenade flyg ger ökade utsläpp

Över en fjärdedel av flygen i Europa var försenade under 2018 och ledde till minst tio miljoner ton mer koldioxidutsläpp. Flygledningen måste släppa prestigen, säger flygexpert.

Nyhetsbild

Tullen: Poppers värda 600 000 euro har förts in i Finland

Poppers används bland annat som sexdrog och har sålts i nätbutiker som erbjuder vuxenunderhållning.

Nyhetsbild

Citygruppen etablerar ny roll – "Känns fräschare"

JAKOBSTAD Citygruppen i Jakobstad ska inom kort anställa två nya personer. I samma veva väljer man att avveckla modellen med en verksamhetsledare.

DEBATT: Kring fredens öga

Vart är vi på väg? Frågan är klassisk men svaren dolda i dimma.

ANDRAS ÅSIKT: Folklighet kräver ryggrad

Finlandsarenan har således vuxit till sig i betydelse och tyngd.

Nyhetsbild

Ikea stänger sin enda USA-fabrik – "Billigare att frakta från Europa"

Ikea stänger sin enda fabrik i USA. Vid årsskiftet får de 300 anställda lämna sina jobb.

Nyhetsbild

Sänkta miljonböter för Monsanto i amerikanskt stämningsfall

En man anser att hans cancer orsakats av Monsantos ogräsmedel Roundup. I mars dömdes företaget till 80 miljoner dollar i skadestånd, men nu har man sänkt bötesbeloppet.

DEBATT: Tack Korsholms Teater!

Ett varmt tack till Korsholms Teater för en fin föreställning söndagen den 14 juli.

Nyhetsbild

Ovanlig babyboom under juli månad på Vasa centralsjukhus – Avdelningsskötare: "Jättebra för oss"

VASA Ovanligt många barn har fötts på Vasa centralsjukhus i juli. Det är goda nyheter för avdelningen som kämpar på i tider av allt färre födslar.

Nyhetsbild

LEDARE: Regeringen går ut till folket med sitt program

Ministrar besöker 60 av landets bibliotek för att presentera regeringsprogrammet. Alla sätt att inkludera folket är välkommet. Om regeringen kan ordna någon segerparad om knappt fyra år är oklart.