Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

16.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Sport tog tredje raka – denna gång föll MODO på svensk mark: "Vi skrinnade mer och kämpade hårdare"

ISHOCKEY Sport var snäppet vassare än MODO på bortaplan. Det gav den tredje raka segern för försäsongen.

HBK II utklassat av FC Ylivieska/III borta med hela 1–9

HBK II åkte på en riktig smäll när laget förlorade på bortaplan mot FC Ylivieska/III med hela 1–9 (1–1) i division 7 MÖ-distriktet i fotboll. Matchen ...

KPV Akatemia föll hemma mot Kaskö IK

Hemmalaget KPV Akatemia fick se sig besegrat av Kaskö IK i fredagens match i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll. 2–4 (0–1) slutade matchen. Hemm...

Nyhetsbild

Kina manar till sans och måtta i Kashmir

FN:s säkerhetsråd i New York har haft möte om den spända situationen i indiska Kashmir sedan premiärministern Narendra Modi upphävt områdets särskilda självstyrande status. Kina manar Indien och Pakistan till återhållsamhet.

Hemmaförlust för KPV Akatemia

FOTBOLL Kaskö IK var steget före Karlebylaget.

Nyhetsbild

Roys ruta: Esse IK III avgjorde snabbt

FOTBOLL Kobolt BK föll i Lochteå, HBK II i Ylivieska.

Nyhetsbild

Sommarstuga brann i Vetil– tre räddningsenheter ryckte ut

En sommarstuga i Vetil fattade eld under fredagskvällen. Tre räddningsenheter ryckte ut till plasten. Drygt en timme efter larmet gått var branden släckt.

Nyhetsbild

Christina Skog brände ut sig, men fortsatte glöda – ger ut skiva med egna sånger

PEDERSÖRE När det var som värst vågade Christina Skog inte sova. Hon var rädd att hon inte skulle vakna igen. Men den lägsta punkten blev också en vändpunkt.

Äntligen seger för Esse IK III mot Into

Det blev fyra förluster i rad för Esse IK III i division 6 MÖ-distriktet i fotboll. Men hemma mot Into kom det efterlängtade trendbrottet. Matchen på ...

Nyhetsbild

Kodknäckaren 2.0 släpps – succé med 700 sålda exemplar

NYKARLEBY Att förstå vad det är man egentligen läser har blivit svårare sedan allt flyttade ut på nätet. När den fysiska formen inte avslöjar vad det är för slags text behövs extra god läskompetens. Det och mycket annat lär Kodknäckaren 2.0 ut.

Nyhetsbild

Dagens unga inspireras av föräldrarnas ungdomsår – "På danspaviljongen drar vi ner medelåldern"

MUSIK Dansbandsmusik har fått en ny publik – unga människor. När Vikingarna besökte Åminne Folkpark samlades 13- till 20-åringar i klungan framför scenen.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Backgren vill förändra synen på jobb: "Annars är landsbygden förlorad"

KORSNÄS Hon är i många avseenden en banbrytare som vill stå utanför normgränserna. Ann-Sofi Backgren är en upptäckare som är redo att ta risker, även om utgången är osäker.

Nyhetsbild

På tisdag smäller det – då börjar sjöfågeljakten

Jakten på sjöfågel börjar nästa vecka. Begränsningar har införts för flera arter som minskat i antal.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Miljardärens besök – handlade det om superyachter eller om någonting helt annat?

JAKOBSTAD Besökte miljardären regionen för att köpa ännu en båt? Eller var det någonting annat som intresserade till exempel inom gruvindustrin?

Nyhetsbild

Finlands Bank: Konjunkturläget är sämre än i juni

Sysselsättningen har inte ökat under det senaste halvåret. Finlands Bank tror att det blir svårt för regeringen att nå sitt sysselsättningsmål.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson: "Ur svenskans synvinkel ser budgetförslaget riktigt hyggligt ut"

Tre saker i Finansministeriets budgetförslag gynnar speciellt svenskans ställning.

Nyhetsbild

Rekordmånga ringde till kristelefonen i juli – kan endast svara på vart femte samtal

Under juni och juli fick den nationella kristelefonen hela 36 700 samtal. Bara i juli ringde telefonen 23 000 gånger.

Nyhetsbild

Sursik och PG föreslås fortsätta med tre rektorer

PEDERSÖRE Under läsåret som gått har Sursik skola och Pedersöre gymnasium provat på en ny ledningsstruktur med tre rektorer. Nu ser systemet ut att få en fortsättning.

Nyhetsbild

SDP låter Hussein al-Taee fortsätta i riksdagsgruppen: "Jag har inga fler skelett i garderoben"

Socialdemokraternas riksdagsgrupp anser att det finns förmildrande omständigheter eftersom Hussein al-Taee skrev inläggen för länge sedan och inte längre har samma åsikter.

Nyhetsbild

Möjligt att följa vargar med halsband

Det är nu möjligt att via nätet följa med var ett antal vargar rör sig i landet. Med det hoppas man undvika att vargar skadar jakthundar.

Nyhetsbild

Yle: Polisen utredde största misstänkta penningtvätten i Finlands historia

Två män från Estland anklagas för grov penningtvätt. Enligt Centralkriminalpolisen har rysk organiserad brottslighet tvättat över hundra miljoner via ett finskt bolag, skriver Yle.

Nyhetsbild

Karleby stad: Allt har gått rätt till kring Chydeniusbygget

KARLEBY Det finns inget jäv och informationen har varit tillräcklig kring bygget av nya Chydenius skola, säger staden i sitt utlåtande till förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Förklarar bojkotten: "Fick åka Finlandsfärja"

ISHOCKEY De säger att de får kosttillskott med utgånget bäst före-datum, kläder i herrmodell, och att de kort före OS tvingades åka hem från en landslagsturnering med Finlandsfärja. Nu förklarar spelarna mer i detalj varför de bojkottar Damkronorna, och de ekonomiska förutsättningarna är bara en del av problemet.

Nyhetsbild

Flera flyktingar nekades asyl - mångkulturell matkväll i Nykarleby ställdes in

NYKARLEBY Det var tänkt att bli en trevlig matkväll med samvaro och mångkultur. Men då flera av de asylsökande unga männen i Nykarleby fått avslag kändes det inte rätt med en fest.

Nyhetsbild

Liverpools reservmålvakt skadad av supporter

FOTBOLL Premier League-laget Liverpool har fått problem på målvaktssidan. Sedan tidigare är förstemålvakten Alisson skadad och nu har även reservmålvakten Adrián sällat sig till skadelistan.

Nyhetsbild

Högskolorna får en fjärdedel av det utlovade – "Klart det är en besvikelse"

Universitetsrektorerna, professorerna, lärarfacken, alla protesterar de mot finansministerns budgetförslag. Utlovade miljoner krympte till en fjärdedel.

Nyhetsbild

Elli Flén börjar arbeta för svensk pr-byrå som vill etablera sig i Finland

NYKARLEBY Pr-byrån Westander etablerar sig i Finland. Deras första steg är att anställa Elli Flén.

Nyhetsbild

En sista spelning innan studierna tar vid – "Livet på turné har varit fett"

KARLEBY Aurora avslutar sommaren med en spelning i Karleby, sedan sätter hon sig i skolbänken. Den kända sångerskan ska studera litteraturvetenskap.

Nyhetsbild

Polis tar till våld mot Zimbabweprotester

Polisen i Zimbabwes huvudstad Harare har gett sig på ett hundratal anhängare av oppositionen med tårgas och våld, enligt flera ögonvittnen. Demonstranterna hade gått ut på gatorna för att protestera mot ett demonstrationsförbud som de ålagts av regimen.

Nyhetsbild

Efter förlusten mot IFK Mariehamn – Alexei Eremenko får sparken

FOTBOLL Inte heller den här säsongen blev vad SJK hoppades på. Nu får Alexei Eremenko och hans assisterande tränare Umar Marhiev lämna Seinäjokiklubben med omedelbar verkan.

Nyhetsbild

Tysk finansminister vill bli ny S-ledare

Tysklands finansminister och vicekansler Olaf Scholz vill bli ny partiledare för det krisdrabbade Socialdemokraterna (SPD), rapporterar tidningen Der Spiegel med hänvisning till icke namngivna källor.

Nyhetsbild

Apple: Vi skapar miljontals jobb

USA har Apple att tacka för 2,4 miljoner arbetstillfällen i landet, enligt teknikjättens egna beräkningar. Det är 20 procent fler jobb jämfört med en motsvarande uppskattning som Apple gjorde 2017.

Nyhetsbild

USA-kongressledamot får resa till Israel

Den amerikanska kongressledamoten Rashida Tlaib, med palestinska rötter, tillåts resa in i Israel för att besöka sin familj på den ockuperade Västbanken, meddelar israeliska inrikesdepartementet.

Nyhetsbild

Österbottnisk hockeykoloni i Småland – Smulter samlar gamla bekanta

ISHOCKEY André Smulter gör sitt första rena tränarjobb i den svenska division två-klubben Boro/Vetlanda. Med sig i båten har han ett flertal spelare från regionen.

Nyhetsbild

Finansministeriets budgetförslag är ute nu – Folktinget får mera pengar

Nu finns budgetförslaget att läsa på webben.

Nyhetsbild

Starkt litterärt och innehållsmässigt angeläget

RECENSION Böcker som denna kan i bästa fall bidra till att skapa förståelse för hur barn till invandrare upplever sin situation och världen.

Arg i dag

är en man i Kållby

Nyhetsbild

Iransk tanker kan få lämna under fredagen

Den iranska tanker som beslagtagits av Storbritannien kan få tillstånd att segla iväg från Gibraltar under fredagen eller lördagen, enligt Gibraltars regeringschef Fabian Picardo.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Våra bästa svampar

Den bästa tiden för svampplockning börjar nu. Känner du till några av våra främsta matsvampar? Då är det upp till bevis i SPT:s quiz.

Nyhetsbild

Wasalines snusförsäljning under fortsatt kritik: "Konkurrensverket bryr sig inte"

VASA Förvaltningsexperten Olle Lundin ser fortsättningsvis Peters snusbod som olaglig. Men Konkurrensverket lägger sig inte i. Och Wasaline småler åt frågan.

Nyhetsbild

De skulle åkt på skolresa i går – nu är den lagd på is: "Det känns orättvist"

Förbundet Hem och Skola vill att Korsholms kommun ser över hur pengar samlas in till skolresor. Ärendet ligger hos bildningsnämnden – nu tvingas elever vänta med sina skolresor.

Nyhetsbild

Indonesien kan få ny huvudstad på Borneo

Indonesiens president Joko Widodo har föreslagit för parlamentet att flytta landets huvudstad från Jakarta till Kalimantan på Borneo. Idén lades fram i samband med ett state of the union-tal i parlamentet en dag innan önationen firar sin 74:e självständighetsdag.

Nyhetsbild

Karlebyetablering kan bli aktuell för Friends & Burgers – "Vi har satt ut håven"

KARLEBY Sommaren i Karleby har överskridit förväntningarna för hamburgarkedjan Friends & Burgers som haft en pop up-restaurang i staden.

Arg i dag

Arg i dag är en postkund i Kronoby.

Nyhetsbild

Misstänkt gömde sig i hemlig bunker i tre år

I februari 2016 försvann Jeremiah Button, 44 år. Det var då bara några veckor tills han skulle ställas inför rätta för sexbrott mot barn och barnpornografibrott i USA. I över tre år gömde han sig i en egentillverkad bunker.

Glad i dag

är EvaMaria

Nyhetsbild

Åtta järnhårda österbottningar tävlar i Köpenhamn

JAKOBSTAD Hela vintern, våren och sommaren har de simmat, sprungit och cyklat tillsammans. På söndag är det äntligen dags för träningens mål, Ironman i Köpenhamn.

Nyhetsbild

Hongkongs rikaste: "Älska Kina"

"Älska Kina, älska Hongkong och älska er själva". Kärleksbudskapet pryder förstasidorna i fredagens upplagor av Hongkongs stora dagstidningar och är undertecknat "Li Ka-Shing, en invånare i Hongkong".

Nyhetsbild

Knausgård får HC Andersen-pris

Karl Ove Knausgård prisas på nytt. Den norske författaren är 2020 års mottagare av Hans Christian Andersens litteraturpris på 500 000 danska kronor.

Nyhetsbild

Asap Rocky uppträder i Tammerfors i dag

Artisten Asap Rocky som nyligen dömdes för misshandel i Sverige är en av huvudartisterna på Blockfest i Tammerfors.

Nyhetsbild

Par till sjukhus efter kamp med ödla

Ett äldre par har förts till sjukhus efter att ha försökt rädda sin hund från en goannaödla, meddelar räddningsmyndigheter i Queensland i Australien.

Nyhetsbild

Larsmo IF samlade in över 13000

FRIIDROTT Årets ärevarv blev en succé – 13068 euro samlades in under kvällen.

Nyhetsbild

Asiatiska börser vänder till plus

Asiatiska börser fortsätter svaja betänkligt efter signaler i bland annat USA som tolkas som att en global recession kan vara i antågande.

Nyhetsbild

Countrystaden byggs upp på nytt vid Klippan – "Det spårade ur i år igen förstås"

NYKARLEBY Huvudarrangören Johan Österbacka blir sheriff och det finns guld att vaskas. På Klippan blir det en storstilad heldag i western-tema på lördag med gäster från USA och open stage.

Nyhetsbild

Trump: Galningar ska inte ha vapen

Donald Trump, under press att skärpa vapenlagarna, säger att gärningsmän är "galningar" och att USA behöver fler platser för psykvård.

Nyhetsbild

USA: Juli var ännu varmare

USA bekräftar EU:s konstaterande att juli var den varmaste månaden som människan har uppmätt.

Nyhetsbild

Lantbruk i Terjärv vill utvidga till närmare 400 kor

TERJÄRV Ett lantbruksföretag i Terjärv planerar en stor utvidgning av verksamheten. Antalet mjölkkor ska öka från 168 till 396.

Nyhetsbild

Obama-avenyn kan bli Trumps nya adress

Ska Donald Trump efter sin presidenttid dra sig tillbaka på Obama-avenyn? Idén började som ett skämt, men får stöd av över 300 000 underskrifter i ett nätupprop.

Nyhetsbild

Nykarlebyveckan i dag: Skräckhuset i stadshuset

NYKARLEBY I dag fredag kör årets upplaga av Nykarlebyveckan i gång. Det populära skräckhuset återkommer, men i år i stadshusets källare. Design står också på programmet.

Nyhetsbild

Ny avfyrning från Nordkorea

För sjätte gången på kort tid har Nordkorea provskjutit projektiler, rapporterar sydkoreanska medier.

Nyhetsbild

DEBATT: Olika uppfattningar om sanning och fakta

Mycket tyder på att vi i dag lever i en värld där sanning, förnuft och fakta inte längre är det som styr samhällsutvecklingen.

Nyhetsbild

Nordkorea: Inga fler fredssamtal

Det blir inga fler fredssamtal med Sydkorea, meddelar regimen i Nordkorea.

Nyhetsbild

Telefonmöte Trump-Xi på gång

Nästa samtalsrunda om handelskriget Kina-USA kommer att äga rum som planerat i september, tror USA:s president Donald Trump, som även säger att han snart ska prata med sin kinesiske kollega Xi Jinping på telefon.

Nyhetsbild

Syrien: Vi har skjutit ned robot

Enligt den statliga syriska televisionen har landets luftförsvar skjutit ned en robot som avlossats mot staden Masyaf. Roboten förstördes innan den träffat sitt mål, hävdar rapporten.

KOLUMN: "Finländaren hatar att pruta"

Även om dagens konsumenter kanske inte prutar så ofta så jämför de desto mer.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Kom med och hjälp till

Lions International är en världsomfattande hjälporganisation, med cirka 1,4 miljoner medlemmar runt om i världen.

Nyhetsbild

LEDARE: Se skarven som ett klimathot

Kan grannländerna så borde Finland kunna sköta skarven på ett vettigt sätt. Fågeln försvinner inte fast skadorna begränsas.