Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

21.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Livsmedelsbolaget Saarioinen spolar den svarta plasten

De stora livsmedelskedjorna ser över sin plastkonsumtion. Saarioinen byter ut den svarta plasten mot andra plasttyper som är lättare att återvinna.

Nyhetsbild

Redlös tjugoåring knuffade omkull polis – greps

JAKOBSTAD En polis skadade armen efter att en redlös tjugoåring knuffat till hen. Tjugoåringen greps för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Nyhetsbild

Rosatom gör charmoffensiv i Helsingfors i helgen

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom har tillsammans med Världsschackförbundet bjudit in den tidigare världsmästaren i schack, Anatolij Karpov till Helsingfors.

Nyhetsbild

Gata intill Centralplanen stängs nästa vecka

KARLEBY Nästa vecka kommer en del av Gustaf Adolfs gata att vara stängd på grund av gatuarbete.

MunU ny serieledare efter 3–1 mot HBK II

Det blev 3–1 (0–1) borta för MunU mot HBK II i onsdagens match. Därmed är laget serieledare i division 7 MÖ-distriktet i fotboll, ett poäng före FC Go...

Nyhetsbild

Närko efter 60 år: planen är ständig utveckling

De flesta har troligen sett företagets logo, kanske på en långtradares stänkskärm. Här är historien bakom Närko som firar 60 år.

Bortaseger för Hermes

ISHOCKEY Karlebylaget gästade KeuPa HT i en träningsmatch.

Nyhetsbild

Roys ruta: PeFF II degraderas

FOTBOLL Munsala United besegrade hemmalaget HBK II.

Nyhetsbild

Putin i Helsingfors: Demonstranter kan vända sig till Europadomstolen

Finland jobbade för att Ryssland skulle fortsätta vara en fullvärdig medlem i Europarådet. Både Sauli Niinistö och Vladimir Putin är nöjda över beslutet.

Nyhetsbild

Potatisskörden skattas av torka och frost – odlare tror hårt på potatisens comeback

Den senaste prognosen för potatisen visar på en skörd som backar 20 procent jämfört med fjolårets skörd. Det är torkan och frosten som skattat årets potatisskörd.

Nyhetsbild

Över 160 bränder upptäcktes i samband med spaningsflygningar i år

Skogsbränderna har hållit Räddningsväsendet sysselsatt denna sommar. Enligt Regionförvaltningsverkets statistik har myndigheterna upptäckt sammanlagt 162 bränder i samband med sina spaningsflygningar i år.

Nyhetsbild

Trump: Otrevligt – de kunde bara ha sagt nej

Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. Det var inte särskilt trevligt av danskarna, säger han, och skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Klart nu: PeFF II åker ur serien efter ny förlust

Hela säsongen har varit tung för PeFF II. På onsdagen blev det klart att laget åker ur division 6 MÖ-distriktet i fotboll efter ännu en förlust, 0–1 (...

Myran avgjorde derbyt på tilläggstid

FOTBOLL Det blev dramatiskt i derbyt mellan Esse IK och Myran II på torsdagen. Moa Widjeskog klev fram som stor matchhjälte på tilläggstid.

Nyhetsbild

Kadaver hittade vid Sandåsen – där låg hundar halvt begravna

PEDERSÖRE Det var en fruktansvärd syn, säger Jakobstadsnejdens djurvänners ordförande. Fyndplatsen i Pedersöre är ett grundvattenområde.

Nyhetsbild

Ragnar Kjartansson får årets Ars Fennica-pris

Den isländske konstnären Ragnar Kjartansson premieras med årets Ars Fennica för sitt verk The Boat. Prissumman är 40 000 euro.

Nyhetsbild

The Independent: "Finland fattar de brittiska besluten i EU"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beslutade tidigare i augusti att brittiska diplomater inte längre ska delta i EU:s möten i Bryssel från och med första september. Enligt brittiska tidningsuppgifter blir det nu Finland som i praktiken för Storbritanniens talan inom Europeiska Unionen.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson har fortfarande problem – men drömmer om fem OS

FRIIDROTT I helgen avgörs Sverigekampen. För Sandra Eriksson blir det en annorlunda landskamp. Hon ser den på tv i Smedsby. Skadan som har förstört säsongen sätter också stopp för löpning i helgen.

Nyhetsbild

Alla barn ska ha möjlighet att idrotta – kommuner kan ansöka om stöd

Även barn och unga från mindre bemedlade familjer ska kunna vara med i idrottsföreningar. Nu kan kommuner ansöka om stöd för det. Totalt delar regionförvaltningsverken ut en miljon euro.

Nyhetsbild

Fem länder tar emot migranter från Lampedusa – Open Arms riskerar böter

Fem EU-länder kommer att ta emot de migranter som efter närmare tre veckor till havs tilläts gå i land på den italienska ön Lampedusa, enligt EU-kommissionen.

Nyhetsbild

Handelsbankens Tiina Helenius: "En recession kan undvikas"

De centrala barometrarna pekar på utmanande omständigheter i slutet av året, men en recession kan undvikas. Det skriver Handelsbankens chefsekonom Tiina Helenius i bankens ekonomiska prognos. Banken förutspår 1,5 procents tillväxt i år och 0,9 procent nnästa år.

Nyhetsbild

SFP kräver åtgärder för att tackla psykisk ohälsa

Svenska riksdagsgruppen efterlyser en terapigaranti för att främja psykisk hälsa. Kravet ställdes i samband med riksdagsgruppens sommarmöte och ett besök till Malmska sjukhuset i Jakobstad på onsdagen.

Glad i dag

...är en Nykarlebybo

Nyhetsbild

Nykarleby Arbis slog rekord - över tusen anmälda första dagen

NYKARLEBY Nykarleby Arbis har slagit alla rekord genom tiderna, meddelar man i ett glatt inlägg på Facebook. Första dagen var det över tusen som anmälde sig.

Nyhetsbild

Lundqvist om svenska hockeykrisen: "Förbundet måste hitta en dialog"

ISHOCKEY NHL-stjärnan Henrik Lundqvist har förståelse för bojkotten av Damkronorna. Som det är nu är situationen inte hållbar, anser målvakten.

Nyhetsbild

Sjöström hoppas på snabbt jourbeslut

JAKOBSTAD Dygnet runt-jouren inom primärvården på Malmska kan bedrivas tack vare ett specialtillstånd. Nu väntar man på besked om fortsättningen.

Nyhetsbild

STT: Rysslands försvarsminister kritiserar Finlands samröre med Nato

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu anser att Finlands och Sveriges samarbete med försvarsalliansen Nato är problematiskt.

Nyhetsbild

Richardsson klar för högklassig tävling i Vitryssland: "Bra tillfälle att förbättra rekordet"

FRIIDROTT Camilla Richardsson är en av tre finländska idrottare som representerar Europa i friidrottskampen mellan Europa och USA senare i höst.

Nyhetsbild

Sommaren kan fortsätta ännu nästa vecka – högtryck väntas på söndag

De närmaste dagarna utlovas regn- och åskskurar men nästa vecka kan det bli riktigt varmt och soligt igen.

Nyhetsbild

Li Andersson: Subjektiva rätten till dagvård återinförs nästa år

Subjektiv rätt till dagvård och mer ambitiösa utbildningsmål, det är några av Vänsterförbundets mål för de kommande åren.

Nyhetsbild

Huvudförtroendeman i Vasa: Staten är största syndabocken

VASA

Det är statens fel att Vasa tvingas spara igen. Det säger Minna Leppäkorpi, huvudförtroendeman på vårdfacket Tehy.

Nyhetsbild

Företagare positiva till gatubygge trots färre kunder – "Vi får bara stå ut nu"

KARLEBY Ombygget av Strandgatan i centrum av Karleby är i full gång. För företagarna intill gatan blir det tuffa månader, men inställningen är ändå positiv.

Nyhetsbild

Bröder odlade cannabis i Korsholm – försökte få lån från banken för odling

I RÄTTEN. Drogodlare brukar ligga lågt. Inte "Frank" från Korsholm. Han kontaktade både banken och utvecklingsbolag innan han började odla cannabis. "Jag skulle ju göra business på det", säger Frank som nu åtalas för grovt narkotikabrott.

Nyhetsbild

Finländska hockeyprofilerna: "Kaapo Kakko blir en superstjärna i NHL"

Efter Barkov, Laine och Rantanen – nu åker nästa finländska supertalang till NHL. De etablerade stjärnorna tror stenhårt på Kaapo Kakko.

Nyhetsbild

Dörren stängd vid Maggies, nya företagaren höll ut ett år

KRONOBY Restaurangen Maggies café, på Emetstranden i Kronoby, håller stängt sedan i söndags. Företagaren Kaisa Väänänen har gett upp hoppet om att få verksamheten lönsam.

Nyhetsbild

Vasa börjar säga upp i höst – nästa år kan det bli permitteringar

EKONOMI Att Vasa tvingas ta till uppsägning av uppemot 25 personer är en stark signal till statsmakten, säger stadsdirektören. Kommunerna är i kris.

Arg i dag

...är en Kronobybo

Nyhetsbild

Ytterligare en misshandel i Skolparken i lördags – misstänkta saknas

JAKOBSTAD Vid fyratiden på lördagsmorgonen misshandlades även en man i Skolparken i Jakobstad.

Nyhetsbild

Skadegörelse i Skata: Motorhuv dränktes i gul färg

JAKOBSTAD Sent på tisdagskvällen skedde en ovanligare typ av skadegörelse i Skata. En bil fick motorhuven täckt med gul oljefärg.

Nyhetsbild

Christoffer Wiik ger ut spionroman – håller redan på att skriva uppföljaren

Journalisten Kjell Christer Backmans resor till DDR gör att han får trubbel med säkerhetspolisen. Backman är huvudperson i Christoffer Wiiks debutroman.

Nyhetsbild

Vasas samarbetsförhandlingar klara – 25 kan mista jobbet

VASA Pensioneringar och omorganiseringar ger det mesta av det Vasa måste spara. Men uppsägningar kunde inte undvikas, och det kan bli permitteringar.

Nyhetsbild

Nästan 300 fast för fortkörning när polisen övervakade trafiken under skolstarten

Nästan 300 förare körde för fort i närheten av skolor när Österbottens polisinrättning intensifierade övervakningen av trafiken i samband med skolstarten.

Nyhetsbild

Ronaldo: "Gör ont när folk ifrågasätter din ära"

FOTBOLL Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo tycker att 2018 var hans tuffaste år på det personliga planet. Det berättade han på tisdagskvällen för portugisisk tv.

Nyhetsbild

Ingo, Olkkola och Rak nya förtroendevalda i Kulturfonden

Svenska kulturfonden inleder säsongen med nya ledamöter i styrelsen och delegationen – bland dem några österbottningar. Se hela listan här.

Nyhetsbild

Gemensam lunch på Hedbo under övergångsperiod

PEDERSÖRE Klienter, anhöriga och personal vid Hedbo ska inkluderas för att göra övergången smidig när social- och hälsovårdsverket tar över verksamheten den 1 september.

Nyhetsbild

Kyrkostyrelsen gick in för föreslagna sammanslagningar

UPPDATERAD Nu är det klart. Församlingarna i Kronoby blir en och församlingarna i Pedersöre blir en, precis som i tidigare förslag. Store och Granlund blir kyrkoherdar.

Nyhetsbild

Vänsterförbundet gjorde en klimatgärning och cyklade till Borgå

Vänsterförbundet satte sig på cyklarna och trampade från Helsingfors till Borgå på onsdagen. – Perfekt cykelväder, konstaterade riksdagsgruppens ordförande Paavo Arhinmäki.

Nyhetsbild

Henriksson: "Kan vi nå en hög sysselsättning i Österbotten kan vi göra det i hela landet"

Nu ska de åtgärder som stärker sysselsättningen konkretiseras och målmedvetet genomföras, betonar SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Företagarförening fyller 80 – firar med korv och samba

KARLEBY Mellersta Österbottens företagare fyller 80 och firar i helgen. Det blir paneldebatt, men också grillkorv och samba.

Nyhetsbild

Alvarado Morin lämnade AC Oulu – klar för vitryska ligan

FOTBOLL Årets verkliga floppgäng i division ett, AC Oulu, har städat lite i truppen inför hösten. En spelare som lämnat är anfallaren Alvarado Morin.

Nyhetsbild

Vörjeans medverkar i Janne Grönroos talkshow på Ritz

VASA "Late Night Live" med Janne Grönroos har premiär i september. Vörjeans, som är humorgruppen KAJ:s alter egon, medverkar i första showen på Ritz.

Nyhetsbild

Paradisbilder visar det sköna och det vackra på Svenska gården

JAKOBSTAD För 41 år sedan hade Pia Kortell Bergmark sin första textilutställning någonsin på Svenska gården i Jakobstad. Med Paradisbild är hon tillbaka där hon började, denna gång tillsammans med systern Maj Häggdahl som ställer ut akvareller.

Nyhetsbild

Samlingspartiet vill se 60 000 nya jobb: "Det finns inga genvägar"

Samlingspartiet diskuterar hur man kan skapa 60 000 nya jobb i Finland och uppmanar till modiga åtgärder.

Nyhetsbild

Danska politiker rasar mot "respektlös" Trump

Förolämpande, barnsligt och respektlöst. Reaktionerna på Donalds Trumps inställda Danmarksbesök har inte låtit vänta på sig.

Nyhetsbild

Klimatet, arbetslöshet, otrygghet och ojämlikhet oroar barnen i Finland

De finländska barnen är mest oroliga över klimatförändringen och upplever att de inte kan påverka Finlands framtid.

Nyhetsbild

Medelåldershjärnor känsliga för högt blodtryck – 36-åringar bör börja hålla koll

Redan i tidig medelålder är hjärnan känslig för ett högt blodtryck och de förändringar i hjärnans funktioner som kan uppstå senare i livet på grund av detta. Därför bör människor rutinmässigt kontrollera sitt blodtryck redan före 40 års ålder, anser forskare.

Nyhetsbild

Beslut om röstningsområden i Pedersöre skjuts upp – politiker ska höras

PEDERSÖRE I Pedersöre finns förslag på att minska antalet röstningsområden från tretton till åtta. Kommunstyrelsen remitterade ärendet på måndagens möte.

Nyhetsbild

Nykarlebyveckan i dag: Cykelteknik och tårtbuffet

För alla de som tycker om att lattja med cykeln i centrum byggs i dag en cykelteknikbana. efter det kanske det smakar med tårtbuffet?

Nyhetsbild

Antalet skogsbränder i Amazonas ökar stort

Antalet skogsbränder som härjat i Amazonas regnskog är rekordhögt hittills i år. Brasilianska myndigheter motsäger president Jair Bolsonaro som hävdar att det har naturliga orsaker.

Nyhetsbild

Forskare i Umeå: Ökat tryck i blodkärlen leder till glömska

Var ställde jag bilen? Och var ligger glasögonen? Att minnet försämras med åldern känner många igen. Nu har forskare visat hur detta hänger ihop med att våra blodkärl blir styvare ju äldre vi blir.

Nyhetsbild

Händer i dag: Niinistö och Putin träffas i Helsingfors

Presidenterna ska föra ett officiellt samtal på Presidentens slott.

DEBATT: Ta vara på möjligheten för cykelleder

Finansministeriet har i sitt budgetförslag för kommunikationsministeriet i nästa år ett anslag på 3,5 miljoner euro öronmärkt för att främja gång- och cykeltrafik.

KOLUMN: Idéer skapar värden

I en magasinartikel läste jag nyligen något intressant om S&P 500, aktieindexet över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA.

Nyhetsbild

FN varnar: Jemen kan snart splittras

Jemenitiska separatistledare är på väg till Saudiarabien för att förhandla med den koalition de i åratal ingått i, men på sistone hamnat i interna strider med. FN:s Jemensändebud varnar för att landet är farligt nära att splittras.

Nyhetsbild

Klart: Donald Trump ställer in sin resa till Danmark

Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. USA:s president ställer in sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

DEBATT: Tack till Sofie Stara

Kurt Hellstrand, Kristian Nyman och Göran Stenlund upptar veckoslutets insändarsidor i Österbottens tidning och Vasabladet med tre insändare (16-18.8).

DEBATT: Alla bör ha samma rättigheter

Jag vill uttrycka min uppskattning för ÖT:s och Sofie Staras tydliga linje när det gäller att värna om sexuella minoriteters ställning i vårt samhälle.

Nyhetsbild

Förnyad skolmat väcker känslor i Kronoby – "Vi blir inte mätta"

Skolmaten i Kronoby har förnyats med många vegetariska alternativ. En del skolbarn har inte blivit mätta vilket oroar föräldrar, elever och skola.

Målfest när KPS II besegrade Into på Tellushallen, Jakobstad

KPS II hade inga problem med Into i division 6 MÖ-distriktet i fotboll, och vann borta med utklassningssiffrorna 7–1 (2–0). Tomi Jansson gjorde Intos ...

Nyhetsbild

Klimatförändring skapar nya slags flyktingar – extremt väder tvingar allt fler att lämna sina hem

En kvarts miljard människor på flykt på grund av klimatet. Det är vad vi kan ha att vänta fram till år 2050, enligt FN.

Nyhetsbild

LEDARE Barn och unga behöver vuxna

Vi kan inte ha en generation som dukar under innan den ens börjat.