Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

26.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Optimism inför regeringssamtal i Italien

Italiens avgående premiärminister Giuseppe Conte träffar på måndagskvällen ledare för populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) för att söka en överenskommelse om att bilda en ny regering, uppger en källa inom PD.

Nyhetsbild

Trump kan möta Rohani inom kort

Ett nytt avtal om Irans kärnenergiprogram kan vara på gång.G7-ländernas ledare hoppas få Trump och Rohani till förhandlingsbordet inom kort.

Nyhetsbild

Vårdanställda anklagas efter orkandödsfall

Fyra vårdhemsanställda i Florida i USA anklagas för brott i samband med att tolv äldre personer avled efter orkanen Irma 2017. De boende på hemmet utsattes för tryckande värme med knapp eller ingen luftkonditionering alls.

Nyhetsbild

Svensk präst utreds för misstänkt barnporrbrott

Stockholmspolisens barnpornografigrupp utreder ärendet med den präst i Stockholms län som förra veckan blev avstängd av sin församling efter uppgifter om att han tittade på porr under en konfirmandresa. Misstankarna uppstod sedan ungdomar larmat om att mannen tittat på vad de uppfattade som barnporr.

Nyhetsbild

Lundagård-Aja aktuell med utställning: Vi samlare finns och vi tänker inte börja döstäda

"Jag är en samlare, jag vill ha mer!" är den talande titeln på Aja Lunds fotoutställning. Den visas nu på fotogalleri Ibis i Vasa.

Delad pott för Myrans damer II

FOTBOLL. IK Myrans damers II-lag hade behövt tre poäng i måndagens hemmamatch mot Kanu för att förbättra sina aktier i köstriden i division II. Men man fick nöja sig med delad pott, 1-1 (0-1), vilket nog tillfredsställer Kanu mera än Nedervetillaget.

Nyhetsbild

Stora Ensos vd lämnar bolaget

Karl-Henrik Sundström kommer att lämna sin befattning som vd för Stora Enso.

Nyhetsbild

Spanskt flyg störtade i havet – pilot död

Ett flygplan från det spanska flygvapnet har kraschat i Medelhavet utanför La Manga i regionen Murcia. Piloten hittades död runt fyra timmar efter kraschen, uppger Spaniens försvarsdepartement.

Nyhetsbild

På lördag gäller det - Föreningscupen ska avgöras

FRIIDROTT Startskottet för Föreningscupens fyra finalserier där IF Åsarna står som värd för A-serien går på lördag.

Nyhetsbild

Samkönat par diskriminerades på Åland

Ett samkönat par har fått en gottgörelse på grund av ett diskrimineringsfall på Åland. Diskrimineringsombudsmannen förhandlade fram en förlikning i fallet.

Nyhetsbild

Polisräder mot husockupanter i Aten

Grekisk polis har gripit runt 100 personer i räder mot ockuperade hus i huvudstaden Aten, rapporterar den statliga nyhetsbyrån ANA.

Nyhetsbild

SDP i Pedersöre vill höja skatten - osäkerheten stor inför nästa år

PEDERSÖRE SDP i Pedersöre vill höja kommunalskatten, kristdemokraterna vill banta utgifterna. SFP väntar tills man vet hur årets skatteinkomster utvecklas och hur regeringsprogrammet tillämpas.

Nyhetsbild

HS: Borgåskyttarna bröder – bodde i Borgå som barn

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat är männen som misstänks för mordförsök på poliserna i Borgå bröder.

Nyhetsbild

Radioaktiva isotoper hittade i Ryssland

Rysslands statliga vädermyndighet Rosjydromet har hittat radioaktiva isotoper (atomvarianter) av strontium, barium och lantan efter olyckan vid en rysk militär testanläggning tidigare i augusti, rapporterar den ryska oberoende nyhetsbyrån Interfax.

Nyhetsbild

Roys ruta: Barkar tremålsskytt för Esse IK II

FOTBOLL Myran II slog GBK Girls i Karleby.

KPV förlorade mot FC Inter

Ett måls övervikt avgjorde en jämn match i Finland FM-ligan i fotboll, där KPV föll borta mot FC Inter med 1–2 (0–1) på måndagen. Timo Furuholm och Co...

Esse IK II tog kommandot från start mot RyPK-84

Esse IK II hade greppet från start i matchen i division 4 MÖ-distriktet i fotboll mot RyPK-84 på måndagen. Lagets halvtidsledning utökades i andra hal...

Nyhetsbild

Dömd taxichaufför får inte köra Soite-patienter

KARLEBY Den taxichaufför som blev dömd för sexuella trakasserier i april får inte tillbaka tillståndet att köra Soites patienter.

Nyhetsbild

Bolivias president pressad av bränderna

Bolivias regering har satt in vattenbombning och välkomnar utländsk hjälp för att bekämpa de allt värre bränderna som härjar i Amazonas. Samtidigt kritiseras president Evo Morales för senfärdigt agerande och bristande skydd av regnskogen.

Nyhetsbild

Positiv ekonomirapport skickades tillbaka – "Vi behöver få korrekta siffror"

KARLEBY Ekonomirapporten för det första halvåret skickades för ny beredning och en etappgeneralplan var nära att gå samma öde till mötes i Karlebyfullmäktige på måndagen.

Nyhetsbild

Österrike tar hem barn till IS-anhängare

Två föräldralösa barn får återvända till Österrike, meddelar landets regering. Det är första gången Österrike tar hem barn till IS-anhängare.

Nyhetsbild

20 miljoners hvc-projekt tillbaka till ritbordet – Vd: Visst är jag besviken

KARLEBY Fastigheterna där Karlebybornas hvc-funktioner finns är utdömda och ett 20 miljoners nybygge är planerat. Men nu vill Soites styrelse fortsätta utreda köp av en gammal byggnad i stället.

Nyhetsbild

En ny våg av studerande har nått Åbo – "Det kommer att bli roligt, absolut"

Läsåret vid Åbo Akademi och Åbo universitet inleds med studieorientering och introduktion för nya studerande. SPT besökte campuskvarteren och ryckte några gulnäbbar i ärmen.

Nyhetsbild

Grekland skrotar kapitalkontroller

Greklands nytillträdda högerregering skrotar de sista av de kapitalkontroller som infördes under krissommaren 2015.

Nyhetsbild

Utrikesministrar snackar fritt i Helsingfors: "En politisk seger att arktiska frågor är på tapeten"

Donald Trump vill köpa Grönland. Bara en sådan sak visar att EU måste trygga det arktiska området. Det säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) inför ett ministermöte i slutet av veckan.

Nyhetsbild

Mannström gjorde comeback när KPV förlorade mot Inter

FOTBOLL. Ledarlaget Inter var för tufft för KPV. Tränaren Jani Uotinen tyckte ändå att det egna laget var tryggast med bollen hittills under hans tid i KPV.

Nyhetsbild

Sannfinländarna går till frontalangrepp mot Ohisalo

Inrikesminister Maria Ohisalos (Gröna) senaste uttalanden om asylrätten har fått det att koka i Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Nyhetsbild

Leonardo DiCaprio skänker till Amazonas

Skådespelaren Leonardo DiCaprio uppmanar världens regeringar att agera när det gäller bränderna i Brasiliens regnskog.

Nyhetsbild

Ingen hetta när Kaikkonen och Kulmuni möttes – snart väljer Centern ny ordförande

Lam debatt lämnar ödet öppet för vem som kommer att bli Centerns nya ordförande om en och en halv vecka. Kandidaterna höll gemensam linje genom debatten.

Nyhetsbild

Tusentals dog i överdoser – läkemedelsjättes fel?

Hisnande 17 miljarder dollar. Så mycket kan läkemedelsjätten Johnson & Johnson tvingas betala om en domstol i Oklahoma finner att företaget bär skuld i den dödliga opioidepidemi som härjar i USA. Det historiska domslutet kommer i kväll.

Nyhetsbild

Religionsvetare: "Larsmo och Jakobstad är viktiga för mormonerna historiskt sett"

Verkligheten ser inte ut som i tv-serien "Big Love". Med sin facklitterära bok om mormonernas historia vill Kim Östman på ett neutralt sätt skildra rörelsen, i Finland och internationellt.

Nyhetsbild

Harvey Weinsteins rättegång skjuts upp

Den förre filmmogulen Harvey Weinstein skulle ha ställts inför rätta den 9 september, men nu skjuts rättegången upp fyra månader. Dessutom kommer nya anklagelser mot Weinstein.

Nyhetsbild

Larsmo IF-juniorer framgångsrika i Sverige

Larsmo IF-juniorerna Teodora Westerlund och Rebecca Sandnäs deltog med framgång i svenska mästerskapen i rullskidskytte i Sollefteå.

Nyhetsbild

KPV ändrar inte ett vinnande lag – Nyhet på bänken

FOTBOLL. KPV ändrar inte ett vinnande lag i kvällens bortamatch mot Inter. Däremot kompletteras truppen med en välkommen comeback.

Nyhetsbild

Tuffare sparkur väntar Soite i höst – "Vi måste tänka om helt"

KARLEBY Soite lyckas inte spara i år och nu krävs det hårdare nypor av fullmäktige när nästa års budget görs upp. 14 miljoner euro ska sparas.

Nyhetsbild

Mbappé borta fyra veckor – missar CL-match

FOTBOLL Paris SG körde i helgen över Toulouse med 4–0 i franska ligan, men det var en dyrköpt seger. Tre spelare skadades och värst är läget för anfallsstjärnan Kylian Mbappé, 20.

Nyhetsbild

En av skyttarna i Borgå är svensk medborgare, den andra har dubbelt medborgarskap

Polisen fortsätter att utreda skottlossningen i Borgå på söndagen. En av de misstänkta gärningsmännen har svenskt medborgarskap, den andra har både svenskt och finsk pass.

Nyhetsbild

Nytt djurstall med 270 kor planeras i Ytteresse – fick grönt ljus i nämnden

PEDERSÖRE En ny mjölkgård planeras invid Ramanabba skogsväg i Ytteresse. Nyggnaden ska rymma 270 mjölkkor och elva kvigor.

Nyhetsbild

Besegrade finska spjuteliten – nu är Amb uttagen till VM efter jättekastet

FRIIDROTT Nytt personbästa, ett av de längsta kasten i Sveriges friidrottshistoria samt vinst i Sverigekampen. Nu kallar VM för Sveriges spjutess, Kim Amb.

Nyhetsbild

Kalmari vill bojkotta brasilianska livsmedelsprodukter

Riksdagsledamoten Anne Kalmari (C) uppmanar alla konsumenter att undvika kött som har producerats i Brasilien.

Nyhetsbild

OS- och världsmästaren oskadd i bilolycka: "Tack gode gud"

FRIIDROTT OS-mästaren på 800 meter, David Rudisha, undkom oskadd när han med bil krockade med en buss på en motorväg i Kenya.

Nyhetsbild

Arbetsresan blev inte av – Matias en av dem som evakuerades på flygfältet

VASA Matias Vartio från Korsholm var en av de 50 personer som evakuerades på grund av en väska som misstänktes innehålla sprängmedel på Vasa flygplats.

Nyhetsbild

Sex öppna frågor om skottlossningen i Borgå – detta vill vi veta

Tills vidare har polisen varit tystlåten om detaljerna i söndagens skottlossning. Två svenska medborgare misstänks för att ha skjutit mot två poliser.

Glad idag...

... är lilla jag

Nyhetsbild

Svenskar den fjärde största utländska gruppen som begår brott i Finland

Drygt tio procent av alla som blir dömda för brott i Finland är utländska medborgare.

Nyhetsbild

Eremenkos nej ger landslaget arbetsro – Kanerva: Vill inte övertala någon

FOTBOLL Ny landslagstrupp – samma samtalsämne. Nu hoppas Markku Kanerva att han slipper prata om Roman Eremenko ett tag.

Nyhetsbild

Hoppet inte ute för den vita noshörningen – sju ägg kan bli räddningen

Sju ägg från världens två enda kvarlevande exemplar av nordlig vit noshörning har befruktats, bekräftar forskare. Hoppet om att kunna bevara arten lever därmed.

Nyhetsbild

Brexit får företag att välja Nederländerna – Bloomberg och Discovery har redan flyttat

Osäkerheten kring Storbritanniens utträde ur EU har fått nära ett hundratal storföretag att flytta sin europeiska bas till Nederländerna och ytterligare över 300 företag har uttryckt intresse för att följa efter, enligt nederländska myndigheter.

NCC gör norsk miljardförsäljning

UTRIKES Byggbolaget säljer flera kontorsfastigheter och byggrätter i Norge.

Nyhetsbild

Ny duo leder Citygruppen

JAKOBSTAD Rekryteringsprocessen har varit lång och omfattande, men nu har Citygruppen en ny centrumutvecklare och en ekonomiansvarig.

Nyhetsbild

Framtiden osäker för anrik porslinsfabrik

SVERIGE Gustavsbergs porslinsfabrik hotas av konkurs och nedläggning.

Nyhetsbild

Markku Kanerva har firat Teemu Pukkis succéstart i Premier League: "Vi behöver idoler och han har lyft sig till en ny nivå"

Markku Kanerva är imponerad av Teemu Pukkis sensationellt starka start i Premier League. Han hoppas att anfallarens målform är intakt i EM-kvalet.

Sämre resultat för Rettig

Det familjeägda investeringsbolaget Rettig Groups omsättning och rörelseresultat försämrades under andra kvartalet.

Arg i dag...

... är en Bennäsbo.

Nyhetsbild

Skogsbranden på Gran Canaria under kontroll – 10 000 hektar skog förstört

Den stora skogsbrand som härjat på den spanska turistön Gran Canaria i över en vecka är nu under kontroll.

Nyhetsbild

Björn från Vasa blev omkörd av flyktbilen i Tammerfors: "Det var som i en amerikansk film"

VASA Björn Övergaard med familj hamnade mitt i söndagskvällens dramatiska polisinsats. Flyktbilen i hög fart var bara centimetrar från deras.

Nyhetsbild

Försvunnen Vasabo hittades vid liv

88-åriga Raili Saarela, bosatt i Vasa centrum, försvann språrlöst i området kring Strömberg park i söndags. Nu meddelar polisen att Saarela hittats välbehållen.

Nyhetsbild

Karleby flaggar för Lucina Hagman på söndag

KARLEBY Flaggorna sätts i topp för Lucina Hagman och för jämlik skola.

Nyhetsbild

Polisen: Så känner du igen en falsk chef

BEDRÄGERIER Många falska räkningar skickas till företag och föreningar – till och med hobbyföreningar utsätts för brott.

Nyhetsbild

Finländska bryggerier skriker efter inhemsk humle – forskare försöker ge dem vad de vill ha

I takt med att ölintresset växer ökar också efterfrågan på finländsk humle. Utbudet är i dag närmast obefintligt men det försöker man nu ändra på.

Nyhetsbild

Här är Markku Kanervas trupp till viktiga hemmamatcherna – Sparv och Skrabb med

FOTBOLL Markku Kanerva gör ett par justeringar i truppen till dundermatcherna mot Grekland och Italien.

Nyhetsbild

Flygplatspersonalen upptäckte misstänkt väska i säkerhetskontrollen

UPPDATERAD Flygplatspersonalen misstänkte att väskan innehöll sprängmedel och larmade polisen, som sände ut en bombgrupp för att undersöka väskan.

Nyhetsbild

Polisen: Misstänkta för skotten i Borgå är svenska medborgare

Centralkriminalpolisen bekräftar nu att männen som greps i går kväll är misstänkta för skottlossningen i Borgå under natten till söndag.

Nyhetsbild

Bo Kaspers-sångaren gör solospelning i Vasa

Bo Sundström kommer till Vasa i september. Sångaren – mest känd från Bo Kaspers Orkester – gör en spelning på Musik & talang.

Ny Muik-spelare till Sverige

ISHOCKEY. Ännu en Muik-spelare fortsätter sin ishockeykarriär i Sverige.

Nyhetsbild

Kartlade geparder – kan dömas till döden

IRAN Fyra iranska naturvårdare kan dömas till döden för att ha "spridit korruption i världen" efter att ha försökt kartlägga landets gepardbestånd, rapporterar Washington Post.

Nyhetsbild

OG historiskt i penningstinn e-sporttävling

E-SPORT E-sportlaget OG skrev historia, genom att bli det första lag som vinner "Dota 2"-tävlingen The International för andra gången. Nästa år avgörs den prestigefyllda tävlingen i Sverige.

Nyhetsbild

Tingsrätten friade irakiska tvillingar – nu prövas terroråtalet i Åbo hovrätt

Bröderna kom till Finland i samband med den stora flyktingvågen 2015. Kort därefter väcktes misstankar om att de deltagit i en IS-massaker i Irak.

Nyhetsbild

Flismaskin började brinna i Hassis

KARLEBY En flismaskin började brinna under måndag förmiddag i Karleby.

Nyhetsbild

Kampanj ska sporra unga att läsa mer

Var tionde ung går ut grundskolan utan tillräckliga läskunskaper, uppger Barn- och ungdomsstiftelsen.

Nyhetsbild

Turism- och restaurangförbundet: Behåll spelautomaterna i restauranger

Turism- och restaurangförbundet motsätter sig regeringens planer på att avlägsna alla spelautomater från landets restauranger och stationsbyggnader.

Nyhetsbild

Lettlands president besöker Finland

Lettlands president Egils Levits avlägger ett arbetsbesök i Finland på onsdag.

Nyhetsbild

Känslosam Ariana Grande tillbaka i Manchester

KONSERT Den amerikanska popstjärnan Ariana Grande var på söndagen tillbaka i Manchester för första gången sedan terrorattacken för två år sedan.

Nyhetsbild

Byggde egna datorer i lågstadieåldern – nu ska doktor Hedman jobba på Google

JAKOBSTAD Hans doktorsavhandling handlar om ”viewpoint free photography”, det vill säga hur man skapar virtuella 3D-världar från fotografier. Samma ämne ska han fortsätta utveckla i Los Angeles.

Avbrott i föreningsregistrets tjänster

Patent- och registerstyrelsen (PRS) lanserar ett nytt informationssystem den 18 september.

Nyhetsbild

Asiatiskt börsfall och stärkt valuta i Japan

BÖRS Tokyos Nikkei 225-index föll 2,6 procent vid handelsveckans inledning samtidigt som yenen steg mot USA-dollarn.

Nyhetsbild

Nya anklagelser mot filmmogulen Weinstein

USA Nya anklagelser kommer att läggas fram mot den forne filmmogulen Harvey Weinstein, uppger åklagare i New York.

Nyhetsbild

Milos Raonic hoppar av US Open

TENNIS Kanadensaren Milos Raonic, rankad 22:a, drar sig ur US Open-turneringen i tennis till följd av en skada i en rumpmuskel, uppger tävlingsarrangörerna.

FFC påtalar oavlönat arbete

INRIKES Enligt Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC har ett antal arbetstagare med utländsk bakgrund tvingats göra oavlönad praktik som i vissa fall har varat i flera månaders tid.

Glad idag...

... är en Jakobstadsbo

Nyhetsbild

Bränderna i Amazonas vattenbombas med Herculesplan

Brasilien har satt in flygplan som vattenbombar de omfattande skogsbränderna i Amazonas. Samtidigt är ledarna på G7-mötet i Frankrike nära en överenskommelse om hur de ska kunna hjälpa till med att bekämpa bränderna och försöka återställa förödelsen.

Nyhetsbild

Republikanen Walsh vill också kandidera – "Trump är en mobbare och någon behöver utmana honom"

Joe Walsh blir den andre republikanen som utmanar USA:s president Donald Trump inför partiets nominering av kandidat i presidentvalet nästa år.

Nyhetsbild

Rekordlåg valuta i Kina

Den kinesiska yuanen föll under måndagens tidiga handel till den lägsta nivån mot USA-dollarn sedan 2008.

Nyhetsbild

Polisöverdirektören: "Våldet mot poliser har fördubblats"

Polisstyrelsen slår larm om det grasserande våldet som riktar sig mot allt fler poliser. Enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen har antalet våldsdåd mot poliser fördubblats de senaste 20 åren.

Nyhetsbild

Kryptosporidios fortsätter att öka – statligt projekt utreder orsakerna

Än är det lugnt på kryptosporidiosfronten på de österbottniska sjukhusen. Men det är också den här tiden som fallen ökat drastiskt de senaste åren.

Nyhetsbild

Greta Thunberg har medvind över Atlanten – snart framme i New York

Den globalt omtalade klimataktivisten Greta Thunberg har medvind över Atlanten. På Twitter skriver hon att båten Malizia II beräknas nå Manhattan i New York sent på tisdagen.

Nyhetsbild

Mät inte sönder barnens rörelseglädje

Nu har man också börjat sätta aktivitetsarmband på dagisbarn för att få dem att motionera mera. Är det ett problem? Ja, i ett längre perspektiv kan det vara mer negativt än positivt.

Nyhetsbild

Råttorna blir allt fler i Vasa – finns till och med i höghus

Råttor är ett växande problem i Vasa. De ökar för tredje året i rad. Det visar siffror från ett av företagen som bekämpar skadedjur.