Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

27.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Bolsonaro kräver ursäkt av Macron

Brasilien tackade nej till ett erbjudande från G7-länderna om ekonomiskt stöd till släckningsarbetet av bränderna i Amazonas. Nu öppnar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att diskutera stödet. Men bara om den franske presidenten Emmanuel Macron ber om ursäkt.

Nyhetsbild

Två tonåringar orsakade kalabalik utanför mataffär – förbipasserande trodde pojkarna bar vapen

Polisen grep två tonåringar som misstänktes bära vapen på en allmän plats.

Nyhetsbild

Vilda elefanter på zoo kan förbjudas helt

Afrikanska elefanter ska inte längre få fångas i det vilda och skickas till djurparker och cirkusar runt om i världen.

Arg i dag

...är en Larsmobo

Nyhetsbild

EU granskar Googles jobbsökningsverktyg

EU undersöker om Googles gynnar sitt eget sökverktyg för platsannonser, Google for Jobs, framför andra liknande tjänster, enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Nyhetsbild

WoW – blod, guld och viral skämtsuccé

"World of warcraft" firar 15 år som spelvärldens största onlinerollspel med att släppa en jubileumsutgåva. Vi ser tillbaka på ett par ögonblick från spelets historia som skapade svallvågor även utanför fantasyvärlden.

Nyhetsbild

Nyvall har fått upp farten – två nya pallplatser i Sverige

LEGENDS Tommi Nyvall hade ytterligare en framgångsrik helg i Sverige. Någon seger blev det inte den här gången, men väl en andra- och en tredjeplats.

Delad pott när PUF tog emot KUF

Hemmalaget PUF och KUF tog en poäng var i mötet i division 6 MÖ-distriktet i fotboll. Matchen slutade 1–1 (1–1). Målgörare för hemmalaget var Christof...

Reima förlorade borta mot K-Pallo

Reima förlorade bortamatchen mot K-Pallo i division 6 MÖ-distriktet i fotboll på tisdagen. 3–0 (2–0) slutade matchen. Målen gjordes av Marko Mankinen,...

Nyhetsbild

Vitrysk världsmästare stängs av för dopning

FRIIDROTT Den tidigare världsmästaren Marina Arzamasova, 31, stängs av för dopning.

Nyhetsbild

Samtal om storaffär i tobaksbranschen

Tobaksgiganten Philip Morris International diskuterar ett sammangående med Altria Group.

Nyhetsbild

Stefan Steen stod på huvudet då Sport tog fjärde segern på fem matcher: "Bra 50 minuter av oss"

ISHOCKEY Det var fysiskt, det var ettrigt. Sport spelade bra över två och en halv period, och när JYP sökte kvittering i slutet stod målvakten Stefan Steen på huvudet. Sport besegrade därmed JYP för andra gången denna försäsong.

Nyhetsbild

Roys ruta: Nilsen gjorde sex mål! - KF-10 avancerar

FOTBOLL Sääripotku besegrade NoStars i Karlebyderbyt.

Oro för Borneos djurliv vid huvudstadsflytt

Jakarta sjunker och Indonesien vill bygga en ny huvudstad ­– en "smart stad i skogen" på Borneo.Men miljöorganisationer oroas över hur flytten kommer att påverka djurlivet på ön, som är hem för flera utrotningshotade arter.

Nyhetsbild

Detaljer om de misstänkta gärningsmännen börjar klarna

Polisen har inlett förhöret med bröderna som misstänks ha skjutit två poliser i Borgå. Motivet är fortfarande oklart, men det börjar sippra ut allt fler detaljer om de misstänkta bröderna.

Seger för FC United i toppmötet med Tarmo

FC United tog en tung seger på hemmaplan mot Tarmo i toppmötet i Damtrean MÖ-distriktet i fotboll på tisdagen. Matchen slutade 7–1 (2–0). Det här bety...

NoStars förlorade mot Sääripotku i division 4 MÖ-distriktet

Det blev en uddamålsförlust för hemmalaget NoStars i tisdagens match mot Sääripotku på Yxpila idrottsplan. Laget förlorade matchen i division 4 MÖ-dis...

Nyhetsbild

Vasapolisen: "Om Borgåfallet var planerat bakhåll så finns det mycket att fundera på"

Om det som hände i Borgå faktiskt var en planerad dödlig polisfälla kan det ge skäl att se över verksamheten på fältet och hur man ger sig in i situationer. Så säger biträdande polischef Kari Keski-Opas i Vasa.

Nyhetsbild

Grundseriens sista för KPV på Veneziansk afton

FOTBOLL Sista omgången i Veikkausliigas grundserie går av stapeln i veckoslutet, men av någon märklig anledning inte samma avsparksdag för alla matcher. Tabellens nästjumbo KPV tar sig an Honka på lördag för att försöka ge sig ett bästa möjliga utgångsläge för nedre slutserien.

Nyhetsbild

Neråt för Larsmos ekonomi

LARSMO Larsmo har budgeterat med ett minusresultat för år 2019, men efter ett halvår ser minuset ut att bli rejält större än det var tänkt.

Nyhetsbild

Knäpptyst kommunikation då flygplatsen evakuerades

"Polisens första och enda uttalande kom en och halv timme efter att flygplatsen i Vasa evakuerades. Det är förvånande och exceptionellt", skriver Patrick Sjöholm i sin kommentar.

Nyhetsbild

Putin: Turkiet kan samarbeta kring stridsflyg

Offensiven i nordvästra Syrien inte långt från Turkiets gräns var en av huvudpunkterna när president Recep Tayyip Erdogan mötte sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva. Men ett eventuellt samarbete kring ryska stridsflygplan fanns också på agendan.

Nyhetsbild

Skolor bekantade sig med Jakobstads föreningar

JAKOBSTAD Jakobstads skolever och andra intresserade fick bekanta sig med stadens föreningar i samband med den minimässa som ordnades på tisdag.

Nyhetsbild

Nu är det han som leder stadsstyrelsen – räknar med känslosam debatt om skolorna

JAKOBSTAD Att han skulle syssla med lokalpolitik var inte självklart. Stadsstyrelsens nya ordförande Owe Sjölund säger att han halkade in på ett bananskal.

Nyhetsbild

Gitarristen Neal Casal är död

Den amerikanske gitarristen och låtskrivaren Neal Casal är död. Han var mest känd som gitarrist i Ryan Adams kompband The Cardinals åren 2005–2009.

Nyhetsbild

EU godkänner inte Finlands nya fordon

På tisdagen läckte ett dokument ut som kan sätta stopp för fordon av den nya T1-klassen – det vill säga lätta bilar som också 15 till 17-åringar ska få köra.

Nyhetsbild

Målet: solpaneler på campustaket om några år

VASA Campus Kungsgården i Gamla Vasa kan få solpaneler på taket om några år. Beslutsfattarna får ta ställning till en investering i solpaneler när de behandlar ekonomiplanen i höst.

Nyhetsbild

Oppositionen går ihop mot hård brexit

Oppositionspartier i Storbritannien har gått samman för att stoppa en hård brexit, skriver de i ett gemensamt uttalande. De utesluter inte att stifta nya lagar eller att genomföra en misstroendeomröstning mot regeringen.

Nyhetsbild

Finsk skola i Kronoby utreds med sikte på framtiden

KRONOBY En finsk skola i Kronoby ska utredas förutsättningslöst, med sikte på framtiden. Det är uppdraget från kommunstyrelsen till den arbetsgrupp som ska börja jobba.

Nyhetsbild

Över 50 döda i nya strider i Syrien

51 personer har dött i strider mellan rebeller och regeringsstyrkor i nordvästra Syrien under tisdagen, rapporterar det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Nyhetsbild

Drifting stänger gator i centrum

KARLEBY Det blir drifting under Veneziaden i Karleby också i år. Platsen är den samma som i fjol.

Nyhetsbild

Cyklist upptäckte skogsbrand mellan Kronoby och Karleby

KRONOBY Räddningsverket ryckte ut till en liten skogsbrand nära gränsen mellan Kronoby och Karleby vid Lantågsvägen strax före kl 17 på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Naturen och människan, dött och levande, långt ifrån och nära

JAKOBSTAD Förhållandet mellan människa och natur undersöks från olika vinklar i utställningen Nature Morte 2.0 på Energiverket i Jakobstad.

Nyhetsbild

Tuffa veckor väntar VM-guldhjälten Kevin Lankinen: "Ska bevisa att jag är värd chans i NHL"

ISHOCKEY Kevin Lankinen fick bekräftelsen under VM i våras. Hans talang räcker hur långt som helst. När han åker tillbaka till USA är det ändå upp till bevis.

Nyhetsbild

Tysk pandabebis väntas inom två veckor

Berlin zoos jättepanda Meng Meng ska få barn. Tillskottet väntas inom två veckor, meddelar djurparken.

Nyhetsbild

Larsmo efterlyser ett öppnare och effektivare Kårkulla

LARSMO Verksamheten måste effektiveras, dialogen fungera bättre och hur Kårkulla samkommun tar betalt måste bli mer transparent, tycker Larsmo.

Nyhetsbild

Kvinnorna främst vid MTV-gala

MTV Video Music Awards var som vanligt inte en subtil tillställning. Många av galans tyngsta priser togs hem av kvinnliga artister, däribland Billie Eilish som vann sina första statyetter.

Nyhetsbild

Voi sänker hastigheten på elsparkcyklar i Sverige

Efter en kraftig ökning av antalet rapporterade olyckor i Skåne ska företaget Voi begränsa hastigheten på sina elsparkcyklar på vissa gågator i Malmö. – En olycka är en för mycket, men det är viktigt att se att det 2019 görs miljontals resor med elsparkcykel, säger Vois pr-chef Kristina Hunter Nilsson.

Nyhetsbild

Ode är världens bästa nya allmänna bibliotek

Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors har valts till det bästa nybyggda allmänna biblioteket i världen. Priset delades ut på en konferens inom biblioteksbranschen.

Nyhetsbild

De misstänkta brödernas pappa är författare

Pappan till bröderna som anhållits för Borgåskjutningen har gett ut flera böcker på eget förlag. En av bröderna är skriven på samma adress som föräldrarna.

Nyhetsbild

Kort avbrott i telefoni, internet och tv i regionen

NYKARLEBY/ORAVAIS JNT tar i bruk ny hårdvara vilket kommer att leda till korta avbrott i telefontrafiken, internet och tv-kanaler under tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Iran fängslar två för spionage

Två personer, däribland en kvinna med både iranskt och brittiskt medborgarskap, har dömts till fängelse för spionage i Iran.

Nyhetsbild

Bomullsdukar luktade konstigt – slopas därför från årets moderskapsförpackning

FPA meddelar att de har upptäckt bristande kvalitet på produkter i moderskapsförpackningen.

Nyhetsbild

Skottlossningen i Borgå: Motivet fortfarande ett frågetecken

Polisen har inlett förhören med männen som sköt mot två poliser i söndags och därefter flydde. Motivet klarnar i sinom tid, uppger förundersökningsledaren.

Nyhetsbild

Riksåklagarämbetet: Kottbyskjutningen var oundviklig

Den polis som sköt ihjäl en man i Kottby i slutet av juli handlade i nödvärn, meddelar Riksåklagarämbetet. Därför inleds ingen förundersökning mot polisen.

Nyhetsbild

Karleby får vara med i ministergrupp – ska stärka samarbetet mellan stat och stad

KARLEBY Den grupp som jobbar för att utveckla landets städer utökas och nu ryms också Karleby med.

Nyhetsbild

Nykarleby kallar hela personalen till samarbetsförhandlingar

NYKARLEBY Om en vecka kallar Nykarleby stad hela personalen på omkring 400 anställda till samarbetsförhandlingar. Men det är bara en början och en punktinbromsning.

Nyhetsbild

Ryssland fördöms för Magnitskijs död

Europadomstolen för mänskliga rättigheter fördömer Rysslands behandling av Sergej Magnitskij. Skatterevisorn pekade 2008 ut ryska statstjänstemän och kriminella för förskingring av cirka 186 miljoner euro.

Nyhetsbild

Vädret slår mot fransk vinproduktion

På grund av skador på vinstockar till följd av frost under våren, torka och hagel kan den franska vinproduktionen sjunka 12 procent i år, enligt en bedömning från landets jordbruksdepartement.

Nyhetsbild

Åsikterna om en landskapsreform går isär bland kommunerna

Social- och hälsovårdsreformen är ett brännande ämne i kommunerna. Det här visar den undersökning som Kommunförbundet gjort.

Nyhetsbild

Regeringskollaps i Rumänien

Rumäniens styrande koalition har kollapsat då en av regeringsparterna tillkännagivit att man drar sig ur samarbetet.

Nyhetsbild

Dansk som stridit mot IS döms till fängelse

En 41-årig dansk man som stridit mot IS i Syrien har dömts till sex månaders fängelse i dansk domstol. Mannen deltog i den kurdiska YPG-milisens kamp mot extremistgruppen nära al-Raqqa, som IS utropat till huvudstad i det så kallade kalifatet.

Nyhetsbild

IL: Mycket tyder på att bröderna gillrade en fälla för polisen

Iltalehti rapporterar att målet bakom dådet i Borgå var att mörda poliserna. Uppgiften bygger på tidningens egna källor.

Nyhetsbild

Nytt utlåningssystem i Larsmo och Nykarleby – biblioteken stänger på fredag

Biblioteken i Nykarleby och Larsmo får nya utlåningssystem. Bytet av system innebär att biblioteken håller stängt i en dryg vecka.

Nyhetsbild

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä: Finland sojafritt från 2025

– Den ocertifierade brasilianska importerade sojan som orsakar skogsavverkning motsvarar inte våra hållbarhetskriterier och mål om koldioxidneutralitet, därför vill Centern helt förbjuda importen av soja från och med 2025, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Nyhetsbild

En av sårade poliserna fortfarande på sjukhus – ”Med tanke på omständigheterna mår han bra”

En av poliserna som sårades i skottlossningen i Borgå vårdas fortfarande på sjukhus. Han mår förhållandevis bra och har haft fått besök av sina kolleger.

Nyhetsbild

Ett stycke skärgårdskultur flyttade från Nagu till Åbo

Den historiska nätbåten fick omedelbar aktualitet då dess överlåtelse skedde strax före ett seminarium med anknytande tema på Forum Marinum.

Nyhetsbild

Ingen ny brandbil i Kronoby i nuläget – "Ett tungt beslut"

KRONOBY Kommunstyrelsen i Kronoby vill vänta med att köpa en ny släckningsbil till Kronoby kommundel tills man vet hur det blir med landskapsreformen.

Nyhetsbild

HS: Misstänkta skyttebröderna pratade om att de jobbade på ett bygge i Borgåtrakten

Så småningom klarnar bilden om vad som skedde i Borgå och Tammerfors i söndags. Enligt uppgifter i medier har männen vistats i Finland i en månad.

Nyhetsbild

Soite vill inte att VCS särbehandlas – "Jämlikhet handlar om mer än språk"

KARLEBY/VASA I Mellersta Österbotten vill man inte att Vasa centralsjukhus och svenskspråkiga får särbehandling när det gäller den omfattande jouren.

Nyhetsbild

VR sätter in fler turer mellan Vasa och Helsingfors

Nya tidtabeller träder i kraft i december. En förbättring är ett tidigare morgontåg till Vasa.

Nyhetsbild

Polisen förhör Borgåskyttarna i dag – männen misstänks för flera mordförsök

Polisen förhör i dag de två svenska männen som natten till söndagen misstänks för att ha beskjutit två poliser i Borgå.

Nyhetsbild

Åklagare överklagar inte Asap Rockys dom

Åklagaren kommer inte att överklaga misshandelsdomen mot amerikanske artisten Asap Rocky. – Jag har accepterat tingsrättens bevisvärdering. Det vill säga att det inte är styrkt att det använts hela eller trasiga flaskor vid misshandeln, säger åklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Vägarbete ger köer längs Riksåttan

Riksåttan får ny beläggning mellan Edsevö och Kronoby. Arbetet inleddes på måndagen och ger köer längs vägen också på tisdagen.

Nyhetsbild

Motion om cykelled i Purmo – statliga pengar kan finnas att hämta

PEDERSÖRE Pedersöre bör ta vara på möjligheten till statliga pengar och ta in medel för en cykelväg mellan Lillby och Sisbacka i budgeten för nästa år.

Nyhetsbild

Jesse Puljujärvi gör comeback i finländsk ishockey – klar för Kärpät

ISHOCKEY Efter tre misslyckade säsonger i Edmonton Oilers vänder Jesse Puljujärvi hem. Han spelar i Kärpät den kommande säsongen.

Nyhetsbild

Regeringens planer för vården delar kommunsektorn

Kommunerna vill att datasystemen samordnas och att de regionala särdragen beaktas i vårdreformen. Frågan om en särlösning för huvudstadsregionen delar kommunsektorn. Det framgår av en enkät från Kommunförbundet.

Nyhetsbild

MTV: Motivet till skottdådet i Borgå ännu ett mysterium

Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho säger till MTV att polisen har en viss uppfattning om när Borgåskyttarna kommit till Finland. –  Mysteriet är ännu varför.

Nyhetsbild

Potatisodlare kräver investeringsstöd för bevattningsanläggningar

"Investeringar i riskhantering på gårdsnivå är viktiga med tanke på väderriskerna som klimatförändringen medför", anser SLC:s och ÖSP:s potatisutskott.

Nyhetsbild

Eremenko har gjort sina första matcher i Lettland – målskytt i debuten

FOTBOLL Efter det snabba avskedet från SJK tog det ett tag innan Sergei Eremenko fick spela fotboll igen. Men nu har det blivit två matcher i den lettiska ligan.

Karleby vann över Jakobstad i tennis

TENNIS. Karleby vann med 4-2 över Jakobstad i den traditionella seniortennisturneringen och tog inteckning i vandringspriset.

Nyhetsbild

Ligadamerna bevarade platsen i hetluften – i år ska framgången komma: " Vi har högklassiga spelare"

ISHOCKEY Tränarna vågar säga det rakt ut: I år ska det bli slutspel för Sports ishockeydamer. Trots att fyra nyckelspelare lämnat laget och många nya kommit in ska framgången komma. "Vi har alla möjligheter," säger assisterande tränaren Antti Kotkanoksa.

Nyhetsbild

Det varma vädret kan fortsätta ännu i september

Värmebölja i slutet av augusti är rätt ovanligt men inte exceptionellt, säger meteorologen Ari Mustala. Det varma vädret kan fortsätta ännu i september.

Nyhetsbild

Ny tidsfrist för italiensk regeringsbildning

Italiens avgående premiärminister Giuseppe Conte har träffat ledarna för populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) för att söka en överenskommelse om att bilda en ny regering.

Nyhetsbild

Kvinnojouren blir Frida – ekonomin ett ständigt bekymmer

JAKOBSTAD Nytt namn, ny adress och delvis ny verksamhet. Kvinnojouren byter nu namn till Frida.

DEBATT: Dra nytta av skarven

Mellanskarven, som inte finns på EU:s lista över fridlysta fåglar. Den är precis som lupinen och minken samt mården invasiva arter i vår natur.

Nyhetsbild

DEBATT: Rim och reson i skarvdebatten

Finland är en välutvecklad rättstat och vi eftersträvar en logisk och konsekvent lagstiftning. Att behandla en ”ful” art annorlunda än andra är inte hållbart i längden.

DEBATT: Kärleken övervinner allt

Hur kan man med Bibeln som maktmedel slå ner på homosexuella? Alla  hårda ord och uttryck som sårar och ger ärr inombords som aldrig försvinner.

DEBATT: Handel betyder fred

70 miljoner soldater deltog i första världskriget. 9 miljoner soldater stupade.

DEBATT: Dags att förnya kräftskivan

Det är dags att uppdatera formatet på de förlegade kräftskivorna, med tanke på allt vi numera känner till om kräftor och andra skaldjur.

Nyhetsbild

Brasilien tackar nej till brandstöd

Brasilien säger tack, men nej tack till ett erbjudande från G7-länderna att ge ekonomiskt stöd för att underlätta släckningsarbetet av bränderna i Amazonas.

Nyhetsbild

Maria och Jens är nästan lika flitiga som sina bin – i år producerar deras biodling tre ton honung

KORSHOLM Hösten innebär bråda dagar för alla som äger en biodling. Hemma hos Österåkers i Veikars går den mesta tiden just nu åt till att slunga honung och förbereda bikuporna inför vintern.

Nyhetsbild

Kvinnorna främst på MTV-galan

En gigantisk uppblåsbar rumpa, ett sci-fi-framträdande som hämtat ur "Tron" och en bakåthandvolt. MTV Video Music Awards var som vanligt inte en subtil tillställning. Bland pristagarna blev det kvinnlig dominans bland många av de tyngsta priserna.

Nyhetsbild

Greta Thunbergs ankomst till New York dröjer

Nu lutar det åt att den 16-åriga svenska klimataktivisten når New York först på onsdag.

Nyhetsbild

Här är de fem Onecoin-åtalade – rättsbehandlingen börjar i november

Fem personer – fyra män och en kvinna – åtalas i Onecoinhärvan. Vi har nu kartlagt dem närmare. Rättegången mot dem inleds i november.

Nyhetsbild

LEDARE: Skott mot polis är en samhällsattack

Det räcker inte att anställa mer poliser. Vi måste också ta itu med marginaliseringen i samhället.

Nyhetsbild

Libanon: Drönarintrång liknar krigsförklaring

FN uppmanar till återhållsamhet sedan två drönare som påstås vara israeliska störtat i Libanon. President Michel Aoun liknar händelsen vid en "krigsförklaring". Israel anklagas för att ha angripit mål i flera länder i Mellanöstern de senaste dagarna – däribland Irak.