Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

9.10.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Fyra besvärar sig mot vindkraft på Storbötet i Pensala

Fyra personer har lämnat in ett gemensamt besvär mot Storbötets vindkraftspark i Pensala, eller mot den delgeneralplan som stadsfullmäktige i Nykarleby godkände i augusti.

Nyhetsbild

Skippa korsordet och ta en promenad så stärker du minnet

JAKOBSTAD Sanningar är inte alltid så trevliga konstaterar Christoph Treier. Till exempel kan det vara trist att få veta att korsord inte stimulerar hjärnan speciellt mycket.

Muik förlorade med en sekund kvar – Jakobstadsbo avgjorde

ISHOCKEY Muik såg ut att ta minst en poäng borta mot JHT. Men med då matchuret hade tickat i 3599 sekunder av 3600 föll avgörandet. Matchhjälte? Niklas Sundfors från Jakobstad.

Nyhetsbild

Målvakternas afton i Karleby

ISHOCKEY Straffarna fällde avgörandet då Hermes förlorade mot KeuPa HT.

Nyhetsbild

Nu släpps skivan med musik av Hans Gál

KARLEBY Nu är Hanna Pakkalas storsatsning slutförd. Inspelningen av kompositören Hans Gáls musik för altviolin är gjord. Skivsläpp blir det på söndag.

Nyhetsbild

Ilta-Sanomat: Finnair fortsätter flyga som normalt till Turkiet

I nuläget gör Finnair inga ändringar i sina planerade avgångar till Turkiet. Flygen avgår som planerat, skriver Ilta-Sanomat.

Nyhetsbild

Nya avloppsvattenlagen kräver åtgärder av en liten del

KARLEBY På Karleby stads område finns cirka 1 400 fastigheter på områden som omfattas av den nya lagstiftningen.

Muik förlorade mot JHT i Kalajoki

Ett måls övervikt avgjorde en jämn match i Finlandsserien i hockey, där Muik föll borta mot JHT med 3–4 (0-2, 2-1, 1-1) på onsdagen. Resultatet innebä...

Nyhetsbild

Finland fördömer starkt Turkiets agerande

Den turkiska attacken mot Syrien fördöms starkt och Finland stoppar nu all ny vapenexport till Turkiet.

Nyhetsbild

Simon Karlsson: "I smalare genrer som jazz finns inga divor"

JAKOBSTAD Häpnadsväckande. Så beskriver Simon Karlsson upplevelsen av att höra Lars Jansson live. Nu spelar hans band Fjäreld med den svenske jazzpianisten.

Nyhetsbild

VR och lokförarna har funnit gemensamma lösningar

Onsdagens förhandlingar mellan VR och lokförarna har slutat i samstämmighet. Tillsammans har man nu kommit överens om hur man ska gå vidare i tvisten om lokförarnas arbetsturer.

Pedofilianklagad katolsk präst har verkat även i Finland

En av de två katolska präster som varit misstänkta för pedofili i USA har arbetat i Finland i tio års tid.

Nyhetsbild

Dödsskjutning i Tyskland ses som terrorbrott

Två människor har skjutits ihjäl i staden Halle i östra Tyskland. En person har gripits, men polisen misstänker att ytterligare gärningsmän har flytt i ett fordon. Landets antiterroråklagare utreder våldsdåden.

Nyhetsbild

Patrik får tio euro för att förse dig med potatis ett helt år

Årets skörd av det mesta som växt på åkrarna i Österbotten har blivit hyfsad. Oväntat bra med tanke på torkan. Men som vanligt: priserna är för låga.

Nyhetsbild

Artistgala för att hjälpa flyktingar

JAKOBSTAD Mer än åttio sångare står bakom Philip Järvenpää, Charles Plogman och de andra solisterna när Nada-Nord ordnar en finlandssvensk artistgala.

Nyhetsbild

UPM vill skänka cikoriamuseet till staden

JAKOBSTAD Cikoriafabriken som tillhört familjen Schauman är till salu för en symbolisk summa. UPM:s fastighetsbolag som numera äger fabriken bjuder ut byggnaderna åt staden Jakobstad.

Nyhetsbild

Tio nya hedersdoktorer vid Hanken – Vasaprofessor en av dem

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och Vasa universitets professor Seppo Pynnönen är två av dem som promoveras till hedersdoktorer vid Hanken.

Nyhetsbild

Barnläkare: – "Vi vill erbjuda god vård åt barnen i Jakobstad"

JAKOBSTAD Sedan den 1 oktober finns en skild barnjour i ett rum vid jouren på Malmska sjukhuset i Jakobstad. Tanken är att trycket på den vanliga jouren ska lätta.

Nyhetsbild

Kommunförbundets Sulin: Försämringen i kommunernas ekonomi är dramatisk

KOMMUNER Det här året blir det sämsta någonsin för Finlands kommuner. Nästa år blir litet bättre, men det kommer också nya krav.

Nyhetsbild

Lions ordnar diabetesdag

JAKOBSTAD Diabetes är en växande sjukdom världen över. För att ge synlighet åt problemet och öka på medvetenheten ordnas Det godas dag på lördag av de lokala Lionsklubbarna och Jakobstadsnejdens diabetiker.

Nyhetsbild

Turkisk militäroffensiv inledd i nordöstra Syrien

UPPDATERAD Turkiet har inlett en militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Rapporter om explosioner och tusentals civila som flyr angreppen har kommit från flera städer vid den syriska gränsen. Den kurdiskledda SDF-milisen, som är mål för angreppet, avbryter nu sina insatser mot terrorrörelsen IS.

Nyhetsbild

Jakobstadsdådet: Dråpmisstänkta männen släpps inte ur fängelset

JAKOBSTAD Det blir fortsatt fängelsevistelse för de två männen som anhållits misstänkta för dråpet av en 20-årig kvinna på Storgatan i Jakobstad. Männen häktades på onsdagen.

Nyhetsbild

Barnier möter Barclay om brexit

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffar den brittiske brexitministern Stephen Barclay i Bryssel på torsdag för att diskutera det senaste brittiska förslaget.Den kanske viktigaste delen avvisas dock redan nu av EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger.

Nyhetsbild

American Airlines Boeing-plan får stanna på marken

USA:s största flygbolag, American Airlines, förlänger startförbudet för bolagets Boeing 737 Max-plan.

Nyhetsbild

Skolfrågor går framåt i Pedersöre – ingen storfusion aktuell

PEDERSÖRE Det ser inte ut att bli någon fusion av tre skolor i Pedersöre. Kommundirektör Stefan Svenfors föreslår nu att nya Bennäs-Östensö skola placeras i centrala Bennäs.

Nyhetsbild

Järnvägsparkering stängs i Karleby – bilar kan bogseras bort

KARLEBY Nu ska parkeringskaoset fixas på den norra delen av järnvägsparkeringen i Karleby. På torsdag stängs parkeringen och före det ska alla bilar bort.

Nyhetsbild

SFP och Centern vill hålla skattelättnad för onoterade bolag – "Vi håller oss till det som är överenskommet"

Regeringens arbetsgrupp skriver i en rapport att beskattningen av vinstutdelning från onoterade bolag ger kapitalstarka ägare en omotiverad fördel.

Nyhetsbild

Försök upphör i Karleby – svenska elever får egen direktör igen

KARLEBY Försöket med en sammansatt direktörstjänst för ungdomsväsendet och det svenskspråkiga skolväsendet i Karleby upphör.

Nyhetsbild

Ny rapport kritiserar finländska företag: Importvarorna har stor klimatinverkan

Många finländska företag har ingen koll på hur produkterna de importerar från riskländer inverkar på klimatet. Det konstaterar organisationen Finnwatch, som främjar ansvarsfull affärsverksamhet.

Nyhetsbild

VR slopar allergihytterna

Den 15 december slutar VR med allergihytter på fjärrtågen.

Nyhetsbild

Muik försöker vända trenden i Kalajoki – lånar in backprofil från Lepplax

ISHOCKEY I kväll är det något av ett derby i Finlandsserien. Muik Hockey åker till Kalajoki för att försöka ta en efterlängtad seger.

Nyhetsbild

Efter utbrändhet och lång paus gör stjärnkomikern Magnus Betnér comeback – och besöker Österbotten

"Jag ska prata om ångest, sjukskrivning och utbrändhet – som jag tror folk kan behöva höra" säger Magnus Betnér inför sin återkomstturné.

Nyhetsbild

Traditionell höstmarknad i Jakobstad

JAKOBSTAD Ballonger, metervis med lakrits och kringlor. På fredag och lördag den är det höstmarknad i Jakobstad och utbudet är traditionellt.

Nyhetsbild

Nobelpris för utveckling av litiumjonbatteri

Årets Nobelpris i kemi går till John B Goodenough, Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatteriet. – Jag tror inte att det har sjunkit in riktigt än, säger Whittingham.

Nyhetsbild

Polisen i Helsingfors utreder stor narkotikahärva

Polisen säger att det finns flera misstänkta, men man kan i det här skedet inte uppge deras identiteter.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey vill driva Fantasea

JAKOBSTAD De har redan visat att de kan sköta en campingplats. Nu har föreningen Jeppis Hockey meddelat staden att de också vill ta hand om Fantasea till sommaren.

Glömde jag att stänga av spisen?

JAKOBSTAD Hur är det egentligen att leva med nojor? Det här skildras med humor i en föreställning som har premiär i Jakobstad i november.

Nyhetsbild

Två barn skadades allvarligt i en bilbrand i Kuopio – pappan hann få ut barnen

Enligt Savon Sanomat är barnen i 3–5-årsåldern.

Nyhetsbild

"Vem vill ha ett pris som saknar prestige?"

Att ställa in utdelningen av fjolårets Nobelpris i litteratur var en enorm prestigeförlust för Svenska Akademien. Torsdagens tillkännagivande kan ses som en seger – men är också en temperaturmätare för om förtroendet för Akademien har återställts.

Nyhetsbild

Och Nobelpriset går till...

Anne Carson, Jamaica Kincaid eller kanske Margaret Atwood? Enligt förhandsspekulationerna ligger ovanligt många kvinnliga författare bra till när Svenska Akademien ska dela ut två litteraturpris.

Nyhetsbild

Peter Sandström: "De kunde ha väntat ännu något år med att dela ut pris"

Peter Sandström väntar sig ett oväntat val av en akademi som vill vinna tillbaka sitt goda rykte.

Nyhetsbild

I morgon öppnar frisbeegolfbanan – stadsdirektören kastar öppningskastet

JAKOBSTAD Arbetet med den nya frisbeegolfbanan vid Masken är så gott som klart. På torsdag klockan 16 är det dags för invigning.

Nyhetsbild

Akademien och Nobelpriset – detta har hänt

Interna stridigheter, avhopp och åtal mot kulturprofilen – Svenska Akademiens krisår resulterade i ett minskat förtroende och ett inställt Nobelpris. Men pausen är över, på torsdag tillkännages två Nobelpris i litteratur.Här är turerna kring Svenska Akademien och litteraturpriset.

Nyhetsbild

Källor: Turkiet har gått in i Syrien – turkisk företrädare tillbakavisar uppgifter om offensiv

Turkiska styrkor har börjat korsa gränsen, rapporterar Bloomberg. Men enligt Reuters tillbakavisar en turkisk företrädare att en offensiv har inletts.

Nyhetsbild

KPV-spelare uttagen till Albaniens landslag

FOTBOLL KPV:s vänsterback Hysen Memolla har blivit uppkallad till albanska landslaget.

Nyhetsbild

Kronoby lobbar aktivt för Flygfältsvägen

KRONOBY Två initiativ och en motion har nyligen lämnats in om att Kronoby kommun ska arbeta för statliga pengar för Flygfältsvägen.

Nyhetsbild

Turkiet: Vi tar över kampen mot IS – Militärfordon rullar redan mot gränsen till Syrien

Snart inleder vi vår militäroffensiv i norra Syrien, meddelar Turkiet – och påstår att huvudmotivet är att bekämpa IS.

Nyhetsbild

Resandeinförseln av snus minskade i år – tobaken ökade

Under uppföljningsperioden från 2009 har snusinförseln däremot ökat med flera miljoner dosor.

Nyhetsbild

Staden Jakobstad ska ta reda på varför invånare flyttat

JAKOBSTAD Staden frågar via en enkät 800 utflyttade Jakobstadsbor varför de flyttat bort och vad som kunde få dem att flytta tillbaka. – Vi vill vända trenden och få invånarantalet att börja öka igen, säger stadssekreterare Milla Kallioinen.

Nyhetsbild

HS: SFP och Centern vill inte slopa skattefördel som gynnar de rikaste

Regeringens arbetsgrupp skriver i en rapport att beskattningen av vinstutdelning från onoterade bolag ger kapitalstarka ägare en omotiverad fördel.

Nyhetsbild

Avgifter föreslås höjas i Larsmo – både för vatten och miljövårdsärenden

LARSMO Från och med år 2020 ska både vatten- och miljövårdsrelaterade avgifter höjas i Larsmo. Det föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Nyhetsbild

Beväpnad man greps i Karleby – skadade polis under transporten

KARLEBY Natten mot onsdag ryckte polisen i Karleby ut till en lägenhet i Stenängen. När polisen var på väg in i lägenheten upptäckte de att mannen som bodde där var dubbelt beväpnad.

Nyhetsbild

Från Nykarleby till Thailand – osannolikt hockeyäventyr för Peter Lassila

ISHOCKEY Thailand är ett bekant resemål för finländare. Men få reser dit för att träna ishockeymålvakter – Peter Lassila från Nykarleby bryter ny mark.

Nyhetsbild

Johnson kan tappa stöd från sina egna

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kan mötas av uppror i sin egen regering, där flera oroar sig för ett avtalslöst utträde ur EU.

Nyhetsbild

Finlands konkurrenskraft på elfte plats på internationell rankinglista

Förra året placerade sig Finland på samma plats med samma poäng.

Nyhetsbild

Finländarna briljerar i NHL – Heinola och Laine gör succé i Winnipeg, Komarov snittar en poäng per match

ISHOCKEY Succé! Vad annat kan man kalla det när finländarna kväll efter annan visar framfötterna i NHL? I natt var både målvakterna och utespelarna på hugget.

Nyhetsbild

Rädda Barnen: Fattiga barn har ingen framtidstro – "Förståeligt att de inte vågar följa sina drömmar"

Bara hälften av barnen som växer upp i en fattig familj tror att de kan uppnå en ekonomiskt stabil situation i framtiden. Tre av fyra barn tror att familjens fattigdom beror på dem.

Föreningar får ge förslag på mottagare av morsdagsmedaljer

KRONOBY Kronoby kommun vänder sig i år till föreningarna för att hitta lämpliga mottagare av morsdagsmedaljer.

Nyhetsbild

Så här fördelas licenserna för jakt av älg i Kust-Österbotten

Kust-Österbottens jaktvårdsföreningar har beviljats 2082 jaktlicenser för älg. Flest licenser gick till Närpes.

Nyhetsbild

Annika Rak: Personligheten försvinner inte med cancern

JAKOBSTAD Hon tog beskedet om bröstcancer ganska lugnt. Men när läkaren ville ta bort hela bröstet trots att tumören bara var liten som en ärta började hon leta efter alternativ.

Nyhetsbild

Nu ska årets kemipristagare avslöjas

Tredje dagen av avslöjande av Nobelpristagare är här. Som tidigast klockan 12.45 finsk tid i dag kommer årets vinnare av Nobelpriset i kemi att tillkännages vid Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi måste ta tag i drogproblemet!

Under de senaste dagarna verkar det som att alla vaknat upp och observerat att vi i lilla idylliska Jakobstad har drogproblem.

Nyhetsbild

DEBATT: En temadag om året räddar inga liv

Nu på torsdag den 10 oktober är det alltså världsdagen för psykisk hälsa (World Mental Health Day) som uppmärksammas över hela världen.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi måste bry oss

Jag hoppas min argumentering om hemkomsttider ska leda till ett positivt beslut i stadsfullmäktige, men att yrkandet ifråga denna gång också tas ad notam, skriver Markus Karlsson.

Nyhetsbild

Två vindkraftsbolag slåss om samma område i Purmo: "Bra läge för markägarna"

PEDERSÖRE Både tyska vindkraftsjätten Prokon och regionala Lillby Vind är intresserade av att bygga en vindkraftspark mellan Purmo och Åvist. I planerna finns uppemot 50 vindmöllor.

Nyhetsbild

Demokraterna slår tillbaka mot Donald Trump

Vita huset meddelar att man inte tänker samarbeta alls i riksrättsprocessen mot president Donald Trump. Demokraterna svarar att det inte kommer hindra dem."Herr president, du står inte över lagen.

Nyhetsbild

Brand i källare i egnahem i Jakobstad

Elden hann sprida sig i en bastu i egnahemmet i Kråkholmen sent på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

LEDARE: Trumps livsfarliga svek

USA:s beslut att dra mattan undan kurderna i norra Syrien kan få stora geopolitiska konsekvenser då USA förråder sina allierade.