Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

10.10.2019

En dag framåt

Stefan Fagersund tvåmålsskytt för Los Bombers i segern mot Team IFK Lepplax

Los Bombers vann mötet med Team IFK Lepplax borta med 4–3 (2-1, 1-0, 1-2) på torsdagen i division 3 i ishockey. Stefan Fagersund gjorde två mål, övrig...

Los Bombers vann tajt kvällsderby i trean

ISHOCKEY Kombattanterna Team IFK Lepplax och Los Bombers gick en jämn batalj i hockeytrean på torsdagskvällen. Gästerna gick till sist segrande ur kampen i AW Arena.

Nyhetsbild

VIDEO: Se höjdpunkterna från Sports första hemmaseger

ISHOCKEY Tre sköna poäng på hemmais för första gången den här säsongen. Höjdpunkterna från Sports match mot KalPa hittar du här.

Nyhetsbild

Domstol slår fast: Fel av Umeå kommun att införa rökfri zon

Det var fel av Umeå kommun att inrätta en rökfri zon i de centrala delarna av staden i samband med att tobakslagen ändrades den 1 juli i år, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Nyhetsbild

Energiskt Sport sänkte KalPa: "Vår mest solida match hittills"

ISHOCKEY Sport kom till match med strålande attityd och tog välförtjänt säsongens första hemmaseger. "Den största nervositeten är borta nu", säger debuterande målvakten Niko Hovinen.

Nyhetsbild

Östnyland: En av poliserna tillbaka på jobbet efter polisskjutningen i Borgå

Den andra polisen måste återhämta sig länge ännu, rapporterar Östnyland.

Nyhetsbild

Två söker tjänsten som bibliotekschef i Nykarleby

NYKARLEBY Då ansökningstiden för bibliotekschefstjänsten i Nykarleby gick ut vid midnatt på onsdag hade tjänsten sökts av två personer.

Nyhetsbild

Tre experter kommenterar förslag till ny definition av terrorism – skulle slopa kravet på terroristiskt syfte

Tre professorer i straffrätt ser både för- och nackdelar i professor Martin Scheinins förslag till en ny definition av terrorism som skulle slopa kravet på ett terroristiskt syfte. Det skulle leda till att skolattacker betraktas som terrordåd.

Nyhetsbild

Minister: "Att jobba jämställt är något som alla parter vinner på"

PEDERSÖRE Både arbetsliv och privatliv gynnas av jämställdhet, enligt minister Thomas Blomqvist (SFP) som besökte LKI Käldman i Pedersöre i dag.

Sport vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande KalPa

Det blev seger för Sport hemma mot KalPa i Finland FM-Ligan i ishockey. Efter två perioder var matchen oavgjord, innan Sport drog ifrån i sista period...

Nyhetsbild

Triumf direkt för nya målvakten – första hemmasegern för Sport

ISHOCKEY Särskilt vackert var det inte. Men det blev en härlig fajt när Sport kämpade ner KalPa med utgångspunkt i tätt försvarsspel och massvis med vilja.

Nyhetsbild

Inget Nobelpris till favoriterna – "Det får en att läsa författare som man kanske annars inte hade läst"

PEDERSÖRE De hade hoppats på Atwood och Oates, men ser fram emot att bekanta sig närmare med de nya Nobelprisförfattarna - när biblioteket får in deras böcker.

Nyhetsbild

Yle: President Niinistö fördömer Turkiets offensiv

Niinistö säger till Yle att EU-länderna har motstridiga intressen i konflikten eftersom Turkiet får pengar för att flyktingar inte ska kunna ta sig till EU.

Nyhetsbild

Tiotusentals flyr turkisk framryckning – minst nio civila har dödats

Över 60 000 människor rapporteras ha flytt undan de turkiska styrkornas framryckningar i nordöstra Syrien. Flera människor har dödats i offensiven, varav minst nio civila. I Turkiet har fem civila dödats i granatbeskjutning från kurdisk milis.

Nyhetsbild

Halex-spelare på prispallen när FM avgjordes i Brunakärr

BORDTENNIS Spelare från BTK Halex har under hösten fått kliva upp på bronspallen i FM-sammanhang i såväl C- som i E-klassen.

Nyhetsbild

Nykarlebybo dömd – Stal snus på jobbet på Eckerölinjen

I RÄTTEN En drygt 30-årig man från Nykarleby dömdes till tre månader villkorligt fängelse för att ha stulit snus på Eckerölinjen där han jobbade.

Nyhetsbild

Vampyrtänderna satte djupa spår – nu satsar vi på läsningen för och med barnen

Undersökningar visar på oroande trender gällande barnens läsförmåga. Forskning visar också att lässtunder gör skillnad. En enkät är startskottet för vår satsning på läsning för barn.

Nyhetsbild

VBL och ÖT undersöker: Läser du med dina barn?

Hur gör och tänker ni kring läsande i din familj? Vi vill gärna höra din berättelse.

Nyhetsbild

Optima: Det behövs inga väktare just nu

JAKOBSTAD På Optima i Jakobstad hade man väktare som patrullerade efter en incident för 1,5 år sedan. Men just nu har man relativt välfungerande ungdomar, enligt rektorn.

Nyhetsbild

Skola tar hjälp av väktare – ska öka tryggheten

KARLEBY Sedan i höst patrullerar en väktare regelbundet i yrkesinstitutet i Karleby. Man hoppas att det här bland annat ska minska drogerna i skolan.

Nyhetsbild

WSJ: Män kopplade till Trumputredning gripna

Två affärsmän som gripits i USA är enligt amerikanska medier kopplade till rättsfall som berör utredningen om att eventuellt starta riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Nyhetsbild

Stadsbiblioteket i Jakobstad håller lördagsstängt från och med årsskiftet

JAKOBSTAD Förslaget om att stadsbiblioteket i Jakobstad ska sluta ha lördagsöppet från och med årsskiftet godkändes av bildningsnämndens kultursektion i kväll.

Nyhetsbild

Roy från Iskmo hittade katten Selma som tog båten från Sverige till Finland

Kollegorna kunde inte riktigt tro att Roy Holm faktiskt sett en katt bland ölpallarna på Viking line-båten. Men han hade rätt, där satt lilla Selma och gömde sig.

Nyhetsbild

DEBATT: Varför tiger vi om äldreboomen?

Om 80 år kommer Jakobstad att ha nästan 600 fler 80-plussare än i dag, skriver Jan Sundqvist, specialist på befolkningsprognoser.

Nyhetsbild

Jakobstads Gymnasium till slutspel i skolfotbollen

FOTBOLL Jakobstads Gymnasium vann den avgörande kvalmatchen mot Björneborg och gick därmed till slutspel i skolfotbollen.

Nyhetsbild

VIDEO: Stadsdirektören inviger Maskens frisbeegolfbana

JAKOBSTAD Både erfarna frisbeegolfare och de som aldrig kastat en frisbee samlades på torsdagskvällen när Maskens frisbeegolfbana skulle invigas. Ebba fastigheter och staden hoppas att allmänheten ska hitta till banan också i fortsättningen.

Nyhetsbild

Företagarna i Finland: Hälften av företagarna har utsatts för bedrägeriförsök

Många företagare har blivit av med några hundra euro, men en del företag har förlorat över 10 000 euro.

Nyhetsbild

HS: Turkiets offensiv påverkar förmodligen inte antalet flyktingar i Finland

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat att skicka stora mängder flyktingar till Europa.

Nyhetsbild

Stamvårdande vargjakt alltmer osannolikt – Naturförbund: "En god nyhet"

ÖSTERBOTTEN Ett beslut från EU-domstol minskar möjligheten till stamvårdande jakt på varg. Enligt Naturskyddsförbundet måste vargarna först bli många fler.

Nyhetsbild

Beroendevårdare: "Vi måste få bukt med grundproblemen och attityderna mot droger"

JAKOBSTAD Har drogerna ökat i Jakobstad? Det kanske många undrar efter den senaste tidens händelser. Ireeni Finnholm på Beroendevårdskliniken säger ja, det har de. Och det ser likadant ut i hela landet.

Nyhetsbild

Optima tillsätter förvaltnings- och personalchef

Samkommunen Optima drar in tjänsten som förvaltningsdirektör och inrättar en ny tjänst som förvaltnings- och personalchef.

Nyhetsbild

Åklagare: gärningsmannen i Tyskland planerade massaker

Den tyske gärningsmannen som försökte skjuta sig in i en synagoga i Halle planerade en massaker. Det säger antiterroråklagaren som utreder attackerna som krävde två dödsoffer.

Nyhetsbild

Jonas Emet slutar i Jaro – Joni Remesaho ny försäljningschef

FOTBOLL Jonas Emet lägger dojorna på hyllan – åtminstone vad Jaro beträffar. Samtidigt slutar han också som försäljningschef. Joni Remesaho är ny på den posten.

Nyhetsbild

Jarkko Siltala – domaren som undviker rampljuset

FOTBOLL Vem från regionen har varit med i flest fotbollsligamatcher på 2010-talet? Mannen som är svaret på frågan håller låg profil.

Fennovoimas vd Toni Hemminki lämnar bolaget

Bolaget har börjat processen för att anställa en ny vd.

Nyhetsbild

Tilläggstid för tågresenärer – senast på söndag ska bilarna bort från järnvägsparkering

KARLEBY Bilisterna som parkerat på den norra sidan av järnvägsparkeringen i Karleby får tilläggstid att flytta sina bilar.

Nyhetsbild

Sökoperation i Bennäs – polishund deltog i sökandet

Det var på torsdagseftermiddagen som flera polispatruller sökte efter två som avlägsnat sig från ett skolhem i Pedersöre.

Arg idag...

... är en som reser med tåg.

Nyhetsbild

15-årig pojke våldtog sovande 16-åring – får inget straff

I RÄTTEN En 15-årig pojke och en 16-årig flicka låg och sov tillsammans i en bostad i Jakobstad för fyra år sedan. Pojken våldtog flickan medan hon sov.

Nyhetsbild

Nobelpriset till polsk prosaist

Olga Tokarczuk, storsäljande och stridbar polsk postmodernist, får Nobelpriset i litteratur för 2018. Med sin senaste roman på svenska river hon hål i de polska nationalisternas bild av historien.

Nyhetsbild

Sannfinländaren Sebastian Tynkkynen döms för andra gången för hets mot folkgrupp

Tynkkynens (Sannf) inlägg på sociala medier riktar sig mot muslimer som grupp enligt domen.

Nyhetsbild

SU:s ordförande: Ge sjukdagpenning också för utbrändhet

PSYKISK HÄLSA På torsdagen uppmärksammas världsdagen för psykisk hälsa. Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids kräver att utmattning och utbrändhet klassas som sjukdomar i Finland.

Nyhetsbild

Kontroversiell österrikare får Nobelpriset

Han har kritiserats för att förminska serbiska krigsbrott. Men Svenska Akademien ser bortom kontroverserna och ger Peter Handke årets litteraturpris. I bok efter bok skildrar österrikaren hur verkligheten måste filtreras genom språket.

Nyhetsbild

Erdogan hotar EU med flyktingström

Om EU kritiserar Turkiet för offensiven i Syrien så hotar president Recep Tayyip Erdogan med en flyktingström.

Nyhetsbild

Olga Tokarczuk och Peter Handke får Nobelprisen i litteratur

Författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke får varsitt Nobelpris i litteratur. Det avslöjar Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.

Nyhetsbild

Björn fick motionärer att vända om i Karleby

KARLEBY Två motionärer och en hund träffade på en björn på en naturstig i Sandskata den här veckan.

Nyhetsbild

EU skickar polska rättsreformer till domstol

EU EU-kommissionen hänvisar ett fall med kritiserade polska rättsreformer till EU-domstolen, som kan utdöma böter.

Kasper Holm med U16 mot Tyskland

ISHOCKEY Nykarlebykillen Kasper Holm – som representerar Sport – har fått ett landslagsuppdrag. 15-åringen kommer att spela med juniorlandslaget mot Tyskland.

Nyhetsbild

Hälsosam mat och hållbara alternativ – första matrekommendationen för andra stadiet är här

Vegetarisk mat ska serveras dagligen och man ska beakta matsvinnet, enligt gymnasierna och yrkesskolornas nya matrekommendation.

Nyhetsbild

Gratis läromedel kan vara dödsstöten för bokhandlar

Omkring 35 procent av bokhandlarna tror att de blir tvungna att stänga om läromedlen blir gratis på andra stadiet.

Nyhetsbild

Intensiva attacker under Turkiets offensiv

Turkiet har slagit till på bred front i de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Flera människor har dödats under inledningen av militärinsatsen.

Nyhetsbild

Församlingsrådet i Jakobstad: Jockum Krokfors är vår enda kandidat

JAKOBSTAD Processen i vem som ska bli Jakobstads svenska församlings nya kyrkoherde fortsätter.

Nyhetsbild

Nina från Jakobstad hittade sin Johan i singelböndernas dejtingprogram

Det var jobbigt att smyga med förhållandet i början, men nu får Nina och Johan äntligen visa sin kärlek för hela världen.

Nyhetsbild

Jarofostrade Jesse Öst fortsätter i SJK

FOTBOLL SJK och målvakten Jesse Öst har kommit överens om ett kontrakt för 2020, med option för 2021.

Nyhetsbild

Duke och WBB lockar publik i Österbotten – "Han har varit en het gitarrist sedan åttiotalet"

KARLEBY/VASA När Duke Robillard spelade med Wentus Blues Band på Ritz för nio år sedan var salen fylld till sista stol. Nu är de tillbaka, efter en slutsåld konsert i Karleby.

Nyhetsbild

Vinkrönikan: Två doldisar bland druvor

Hösten må vara här, och de mustiga rödvinen kallar, men tips på goda prisvärda vita viner behövs ändå alltid.

Nyhetsbild

Ny signal om recession i Tyskland

TYSKLAND Den tyska exporten minskade mer än väntat under augusti – ytterligare en signal om att svackan för industrin är på väg att dra ner landet i en recession.

Nyhetsbild

Över hälften av finländarna är emot små burar för produktions- och pälsdjur

Finländare som röstar på Socialdemoraterna, De gröna och Vänsterförbundet är mest emot buruppfödning.

Nyhetsbild

Motionstrappa planeras i Jakobstad

JAKOBSTAD De finns redan i många städer och är uppskattade av såväl idrottare som motionärer. Motionstrappor kan användas på många olika sätt.

Nyhetsbild

Andras förväntningar en av de största orsakerna till utmattning bland föräldrar

Orsakerna till att föräldrar blir utmattade har för första gången undersökts i Finland. Risken att drabbas är större bland unga föräldrar och mammor bränner lättare ut sig än pappor.

Nyhetsbild

Rödbetan är höstens godaste rotfrukt

Med sin vackra färg tilltalar rödbetan både ögat och smaklökarna. Spiraliserad rödbeta är ett gott alternativ till den vanliga pastan.

Nyhetsbild

Antisemitiskt dåd sändes live i en halvtimme

Uppdaterad 12.50. Skytten i tyska Halle sände sitt dåd på Twitch i 35 minuter. I klippet, som sedan sågs av omkring 2 200 personer, försöker mannen skjuta och spränga sig in i en synagoga – utan att lyckas.

Nyhetsbild

Uppgifter: Danmark kan införa gränskontroller

DANMARK Gränskontroller ska införas för personer som reser från Sverige till Danmark.

Nyhetsbild

Trump: Kurderna hjälpte inte oss i Normandie

Donald Trump försvarar USA:s tillbakadragande av soldater i Syrien, och säger att kurderna inte hjälpte USA under andra världskriget. – De hjälpte inte oss i Normandie som ett exempel, säger Trump.

Nyhetsbild

Jakobstad diskuterar enhetsskolor – Oxhamns planering kräver snabba beslut

JAKOBSTAD Så kallade enhetsskolor för samtliga årskurser i den grundläggande utbildningen 0–9 växer upp i rask takt i Finland. Kunde det vara något för Jakobstad?

Nyhetsbild

"Dancing on my own" tredje bäst på 2010-talet

MUSIK Svenska Robyns hit "Dancing on my own" hamnar på tredje plats när musiktidningen Pitchfork listar 2010-talets 200 bästa låtar. Tvåa på listan är Grimes "Oblivion" och etta Kendrick Lamars "Alright".

Nyhetsbild

Pellingebon Gunnel Englund är årets matkulturstipendiat

Gunnel Englund prisas för sitt goda arbete för den finlandssvenska matkulturen.

Nyhetsbild

Stadsbiblioteket i Jakobstad kan stänga på lördag

JAKOBSTAD Stadsbiblioteket i Jakobstad kan sluta ha lördagsöppet från och med årsskiftet. Det förslaget ska bildningsnämndens kultursektion ta ställning till på torsdag.

Nyhetsbild

SLS publicerar folkloristiskt material på ny webbplats

Materialet innehåller bland annat sagor, sägner, folkvisor, folkdans, lekar och spel.

Nyhetsbild

DEBATT: Finlands utsläpp per person har minskat

Klimatdebatten har på ett år fått helt oproportionerligt mycket spaltutrymme. Vi får höra alltmer bisarra förslag för att rädda vår planet som går under om 15 år om ingenting görs.

Nyhetsbild

DEBATT: Låt flyktingarna bidra till vår utveckling

Vi fick en chockartad upplevelse och ett uppvaknande som var hårresande, omskakande och hjärtekrossande för ett par veckor sedan.

Nyhetsbild

Unikt projekt: Frivilliga "storasystrar" ska hjälpa unga flickor må bättre

VASA Hur kan vuxna hjälpa unga som mår psykiskt dåligt? Genom att lyssna på dem, säger Sonja Rodén. Hon är projektkoordinatorn som nu erbjuder en unik ny hjälp för unga flickor som mår dåligt: Ett systerskap.

Nyhetsbild

Nyförvärvet Hovinen obesegrad på Kopparön – målsättningen är spikad: "Sport ska till slutspel"

ISHOCKEY Förra veckans förlust mot KalPa är bearbetad. Nu vänds blickarna mot kvällens match där Niko Hovinen direkt får visa vad han går för i målet.

Nyhetsbild

Åland får statsministerbesök nästa vecka

Under besöket ska statsminister Antti Rinne (SDP) träffa både landskapets ledning och allmänheten.

Nyhetsbild

Turkiet lovar "ansvarsfull" insats

Turkiet skriver till FN:s säkerhetsråd att offensiven i Syrien kommer att vara "proportionerlig, övervägd och ansvarsfull", enligt ett brev som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Nyhetsbild

Insamling stöder personer med psykisk ohälsa – stipendier ger ekonomiskt stöd åt de som har det svårt

I dag uppmärksammar vi världsdagen för psykisk hälsa. Psykosociala förbundet, som fyller 35 år i år, firar med att starta en insamling där medlen går direkt till stipendier till de som lider av psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

LEDARE: Centrumdråpet kan bli väckarklocka

Redan om vi inser att psykisk ohälsa och drogberoende har ett starkt samband är vi bättre rustade för det viktiga, förebyggande arbetet.