Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.10.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Ny turkisk offensiv – fler tvingas fly

Över 130 000 människor flyr sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien, medan anhängare till terrorrörelsen IS rymmer från läger. Regimen i Damaskus inleder truppförflyttningar mot norra delen av landet, och USA retirerar.

Nyhetsbild

Favoritseger i polska valet

I valet till polska sejmen, parlamentets underhus, får det regerande nationalistiska partiet Lag och rättvisa (PIS) 43,6 procent, enligt en vallokalsundersökning.

Nyhetsbild

Samtal ska inledas om krisen i Ecuador

Ecuadors president Lenín Moreno säger att han kommer att se över slopandet av bränslesubventioner, som har lett till häftiga demonstrationer i landet.

Kronan II och JPK delade potten i Cronehov

ISHOCKEY Det var jämna puckar då Kronan II och Järviseudun Pallokerho möttes i söndagens division 3-match.

Nyhetsbild

Muik pressade topplaget FPS men blev utan poäng

ISHOCKEY Muik Hockey har svårt att vinna målsnåla och jämna matcher. Laget inkasserade höstens tredje uddamålsförlust i hemmahallen på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Anna Takanen skildrar sin pappas öde som krigsbarn i ny roman – "Min pappa ville inte prata om sorgen"

I boken "Sörjen som blev" berättar Anna Takanen historien om hur hennes pappa kom till Sverige som finskt krigsbarn, och om hur familjen levt i skuggan av kriget sedan dess.

SB Jymy besegrade Jeppis FBC II

INNEBANDY Damernas innebandytrea inleddes i Karleby på söndagen.

Nyhetsbild

Karlebytigrarna tog poäng i maratonmatch

VOLLEYBOLL Akaa-Volley och Tiikerit kämpade i två timmar och 40 minuter när lagen möttes i Ackas.

Kraft föll mot Sport Akatemia på hemmaplan

Kraft fick se sig besegrat i mötet med Sport Akatemia på hemmaplan i B-nuorten Suomi-sarja karsinta, lohko 2 i ishockey, med 4–8 (0-2, 1-4, 3-2). I oc...

Kronan II och JPK delade på poängen efter 4–4

Det blev delad pott när Kronan II tog emot JPK i division 3 i ishockey. Slutresultatet skrevs till 4–4 (2-1, 0-2, 2-1). Målgörare för Kronan II var Wi...

Förlust för Muik mot formstarka FPS

Muik föll tämligen väntat hemma i Finlandsserien i hockey mot formstarka FPS. Matchen slutade 2–3 (1-1, 1-2, 0-0). Det betyder att FPS har sju segrar ...

Nyhetsbild

Drömmen för en Saab-kille – "Den perfekta sommarbilen", säger Mikael, 24

I våras dök den plötsligt upp på Blocket, drömbilen. En Saab 900 Aero Turbo, cabriolet. Nu står den i Mikael Antfolks garage hemma i Rangsby. – Den perfekta sommarbilen, säger han.

Defensiv genomklappning när Sport B föll mot Kärpät

Sport B hade en riktigt tung match borta mot Kärpät, och förlorade med hela 1–15 (0-9, 1-3, 0-3) i B-juniorer, FM-ligan B-juniorer, FM-serien i ishock...

Defensiv genomklappning när Sport föll mot KalPa

Sport hade en riktigt tung match hemma mot KalPa, och förlorade med hela 0–12 (0-3, 0-5, 0-4) i FM-ligan, damer i hockey. Resultatet innebär att Sport...

Nyhetsbild

Sports Jenny Tienvieri skadades allvarligt – ambulans tillkallades: "Hon kunde prata"

ISHOCKEY Sports damer åkte på andra storförlusten på lika många dagar, men det var sekundärt. Jenny Tienvieri åkte på en allvarlig skada, och det tog en timme innan matchen återupptogs.

Nyhetsbild

Elmotorn ställer nya krav på verkstäder – "Utmanande, men intressant", säger bilmekaniker

Att utföra service på en el- eller hybridbil handlar om att handskas med starkström. Det här ställer nya krav på verkstäderna – och på bilmekanikern som plötsligt blivit en elektriker.

Nyhetsbild

Minskat sillfiske kan rädda Östersjötorsken

ÖSTERSJÖN Torskbeståndet i Östersjön är i ett akut tillstånd. För att återställa balansen behöver EU:s fiskeministrar minst halvera fiskekvoterna av torskens huvudföda, sill och skarpsill, anser forskare vid Östersjöcentrum.

Nyhetsbild

IS-anhängare uppges ha flytt efter strider

Över 130 000 människor har tvingats lämna sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien. IS-anhängare uppges ha lyckats fly från ett läger till följd av striderna.

Nyhetsbild

FM-silver för Jaros B-juniorer: "Vissa gånger faller kemin på plats"

FOTBOLL Jaros B-juniorer tog ett historiskt FM-silver efter 0–0 mot RoPS, medan TPS vann med 3–2 mot tidigare serietvåan Inter.

Nyhetsbild

Tredje segern för säsongen! Suverän Bottas dominerade Japans GP: "Jag njöt verkligen"

FORMEL 1 En rivstart bäddade för finländarens seger. Samtidigt säkrade Mercedes konstruktörs-mästerkapet. För Kimi Räikkönen gick det inte riktigt lika bra.

Nyhetsbild

Ta en tur på en av världens mest berömda vägar – Highway 1 erbjuder många höjdpunkter

Magnifik och mytomspunnen. Stundtals vild och enastående vacker. Highway 1 är en bilsemesterdröm som infriar sina löften. Följ med på en ikonisk färd längs den kaliforniska västkusten.

Arg idag...

... är en bilist

Nyhetsbild

Österbottniska formgivare mitt i japansk tyfon – "En apokalyptisk känsla"

Fyra österbottniska formgivare är i Tokyo med en ny konstutställning. I går fick de uppleva hårda vindar, regn och jordbävning då tyfonen Hagibis svepte över staden.

Nyhetsbild

Gillade South Park-tweet – bannlyst i Kina

Dj:n och musikproducenten Zedd får inte längre uppträda i Kina.

Arg idag...

... är en Kronobybo

Nyhetsbild

Kalifornien kriminaliserar försäljning av nya pälsprodukter

USA Läder och vissa djurskinn är fortfarande lagligt, skriver The Guardian.

Nyhetsbild

Fyrhjulingar allt vanligare på vägarna – populärt bland framför allt unga

Fyrhjulingen är inte längre bara en skogsmaskin, den är också ett omtyckt fordon i trafiken – inte minst bland ungdomar. Nästan alla fyrhjulingar som säljs är i dag vägmodeller.

Nyhetsbild

Översvämningar och död i tyfonens spår

TYFONEN HAGIBI Flera personer har dött och över 100 har skadats efter tyfonen Hagibis framfart över Japan.Delar av Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.

Nyhetsbild

Älgjakten började lugnt sen small det

ÄLGJAKTEN Fler jägare än vanligt rör sig nu längs med vägarna och i skogarna. Se upp i trafiken för älg och jakthund, säger älgjaktledare.

Nyhetsbild

Sånt är livet

PERSPEKTIV "På väg från skolan frågar jag vem Greta Thunberg är. Det vet jag, säger Vera. Det är hon som har en skylt och talar om klimatet."

Enlund och Nurmi i 25-manna-täten

ORIENTERING

Två österbottningar orienterade i täten i lördagens 25-mannakavle i Västerhaninge. 
 

Nyhetsbild

Nio kängurur stulna från danskt zoo

DANMARK Nio av tio kängurur har stulits från Munkholm Zoo utanför Balle, rapporterar TV2 Östjylland.

Nyhetsbild

Därför var medeltidsmänniskan så lättkränkt

HISTORIA Om människor räds rykten och anklagelser på sociala medier i dag, så är det inget jämfört med medeltiden. Då kunde sådant vara direkt livsfarligt – och man gjorde allt för att försvara sin heder.

Nyhetsbild

Malin Sjöblom minns tillbaka på tiden som lucia: "Man såg hur glada de blev"

JAKOBSTAD I fjol var det Malin Sjöblom från Purmo som fick uppdraget att lussa som lucia i Jakobstadsregionen. Hennes tips till årets lucia är att äta en ordentlig frukost, våga vara sig själv, sjunga högt och framför allt – ha roligt.

Nyhetsbild

Luciauppdraget gjorde Cassandra Sarin van att uppträda

KARLEBY Cassandra Sarin var ÖT:s lucia i Karlebyregionen i fjol. Det hon minns bäst från lucia-tiden är hur roligt det var att göra människor glada, och att uppdraget gjorde att hon blev van med att uppträda.

Nyhetsbild

Vill du bli årets lucia?

KARLEBY/JAKOBSTAD ÖT:s lucior i Karleby- och Jakobstadsregionen skänker ljus och glädje till andra i vintermörkret. Nu är det dags att nominera dig själv eller någon annan till uppdraget.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Presidentens höst

Republikens president har lagt märke till höstens färger.

Nyhetsbild

Efter sjutton års längtan efter barn blev Samantha deras dotter: "Utan att blinka skulle vi gå samma väg igen"

Kampen för att få bli föräldrar är äntligen över för Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr. "Får jag stanna hos er för evigt nu, mamma?", sa dottern Samantha när adoptionen blev officiell.

Nyhetsbild

Stora översvämningar i tyfonens spår i Japan

JAPAN Minst elva personer har dödats och femton saknas sedan tyfonen Hagibis dragit in över Japan.

Nyhetsbild

Blizzard backar – avstängt proffs tackar

SPELINDUSTRIN Den amerikanska speljätten Blizzard backar delvis efter en kraftig kritikstorm till följd av att bolaget stängt av en spelare som hyllade Hongkongs proteströrelse.

Nyhetsbild

FN: Demonstranter och regering möts i dag

EQUADOR Ecuadors president Lenín Moreno säger att han kommer att se över slopandet av bränslesubventioner, som har lett till häftiga demonstrationer i landet.

Nyhetsbild

Viktigt att välja avloppssystem som passar för tomten

Marknaden för avloppssystem har skjutit fart ordentligt. Entreprenören Stefan Snellman i Pedersöre får så gott som dagligen samtal av fastighetsägare som behöver sätta avloppssystemet i skick.

Nyhetsbild

Minireningsverk förbryllar miljövårdssekreterare

Minireningsverket Biosmart når enligt marknadsföringen häpnadsväckande goda reningsresultat. Men både miljösekreterare och Finlands miljöcentral har invändningar.

Nyhetsbild

Pia Andtbacka: Inte lätt att hitta rätt i avloppsdjungeln

I djungeln av avloppsreningssystem är det inte lätt att veta vilket system som passar den enskilda fastigheten bäst. Och kan man vara säker på att reningen fyller kraven?

Nyhetsbild

Vettel snabbast i försenat kval

FORMEL 1 Tyske Ferarriföraren Sebastian Vettel kommer att starta först i dagens F1-lopp i Japan.

Nyhetsbild

New York-förlust trots Kakkos första NHL-mål

ISHOCKEY Det finländska stjärnskottet Kaapo Kakko gjorde sitt första NHL-mål när hans New York mötte Edmonton. Men det räckte inte långt då det blev lagets enda, och Henrik Lundqvist släppte in fyra.

Nyhetsbild

Hotellbygge kollapsade i New Orleans

USA En byggnadsarbetare omkom, tre saknas och närmare 18 skadades i samband med att ett hotell som är under uppbyggnad kollapsade i amerikanska New Orleans.

DEBATT: För ett rent hav

Den verksamhet som Ekofish planerar motverkar direkt de planer som syftar till att minska eutrofieringen, skriver en oroad grupp.

KOLUMN: Dålig självdisciplin

Ibland blir jag frustrerad då vi har det stökigt och dammigt hemma. Då och då tar jag ut en ledig dag från jobbet med vila som främsta syfte.

Tigerdamerna vann

VOLLEYBOLL Det blev full pott för Karlebylaget som gästades av Lentis-88 från Torneå.

Nyhetsbild

Fullpott i lottodragningen – en spelare vann 10 miljoner euro

LOTTO

Efter cirka två månaders väntan var det återigen dags för en person att dra hem storkovan i lottodragningen.
 

INSÄNDARE: Xenofilernas missriktade godhet

Islamister finns det gott om i Afghanistan och att återvända dit är förenat med stor risk för en muslim som övergett sin tro.