Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

21.11.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Morales förbehåller sig rätten att ställa upp

Bolivias avgångne president Evo Morales insisterar på att han får ställa upp i framtida presidentval. Han kanske inte kommer göra det – men han kan, poängterar han från sin exil i Mexiko.

Nyhetsbild

Celia Hodent förklarar psykologin bakom Fortnite: "Spelet är inte ett redskap – spelet är själva målet"

Fortnite är ett av världens mest framgångsrika spel med 250 miljoner registrerade spelare. Ett engagerande spel måste beakta våra mänskliga svagheter, säger Celia Hodent som ledde utvecklingen av användarupplevelsen.

Nyhetsbild

UG får Stora journalistpriset

SVT:s "Uppdrag granskning" får Stora journalistpriset för årets avslöjande. Lukas Bonniers stora journalistpris tilldelas Bibi Rödöö.

Nyhetsbild

Amnesty: Teknikjättarnas insamling av persondata är ett hot mot mänskliga rättigheter

Sättet som Google och Facebook samlar information om sina användare utgör ett hot mot de mänskliga rättigheterna. Det skriver Amnesty i sin nya rapport.

Nyhetsbild

En ny delegation för penningspel tillsattes

En penningspeldelegation ska följa upp målsättningarna för att följa upp behoven och stärka monopolet.

Nyhetsbild

Nykarleby söker nya sätt att spara – ser på förvaltning, vård och fastigheter

NYKARLEBY Nykarlebys stadsdirektör Mats Brandt säger att bokslutet nu visat minus sex år i rad. Men förhoppningen är att staden ska nå ett nollresultat nästa år.

Nyhetsbild

Mera pengar till fredsorganisationer

Regeringen höjer anslagen till fredsorganisationerna. Därmed stiger det totala beloppettillnära den nivå som rådde före år 2016.

Nyhetsbild

Privat donation gör att fler får ta del av Wava-institutets verksamhet – "För oss är det en jämlikhetsfråga"

JAKOBSTAD Väldigt få barn med invandrarbakgrund verkar medverka i Lilla Rusk, konstaterade Monica Armour första gången hon besökte konserten.

Pepparkakor, gymnastik och Nicke Nyfiken på årets Barnfest

JAKOBSTAD Den traditionella Barnfesten ordnas i Jakobstad i helgen. I vanlig ordning bjuds det på musik, teater och försäljning av bland annat bakverk och handarbeten.

Nyhetsbild

Polisstyrelsen får rättsjournalisternas pris för sin handbok – "Vi tillämpar lagen"

På torsdagen tog Polisstyrelsen emot priset Dimridån av rättsjournalisternas förening Oikeustoimittajat. Motiveringen är bland annat den nyligen publicerade offentlighetshandboken.

Nyhetsbild

Sjöförsvaret deltar starkt i Försvarsmaktens huvudkrigsövning

Försvarsmaktens huvudkrigsövning för i år är Kaakko 19.

Nyhetsbild

Netanyahu åtalas för korruption – kan tvinga ut honom i den politiska kylan

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Beskedet kan innebära slutet för hans långa politiska karriär. Åtalet komplicerar ett politiskt dödläge som hotar att leda till ett tredje nyval i år.

Nyhetsbild

Vittnar mot Trump – Varnar för ryska lögner i riksrättsprocess

Ryska lögner har fått fäste i riksrättsutredningen när ledamöter försöker försvara president Donald Trump, varnar nästa vittne som framträder i förhörsprocessen.

Nyhetsbild

De bygger nya kontor i gröna huset – fyra av fem kontor redan bokade

NYKARLEBY NY Capitals bygger ut sitt företagshotell eller kontorskomplex i centrum av Nykarleby. I förra veckan köpte bolaget en affärslokal i gröna huset, där fem nya kontor blir till.

Nyhetsbild

Tilläggsnotan växer för Soite – behovet nu 6,6 miljoner euro

KARLEBY/KRONOBY Vården i Karlebyregionen ska spara 14 miljoner euro nästa år. Samtidigt räcker inte årets budgeterade medel till och kommunerna står nu inför tilläggsfakturor på 6,6 miljoner euro.

Nyhetsbild

Staten ger 33,9 miljoner euro i innovationsstöd till varvsindustrin

Enligt regeringens uträkningar kommer stödet att räcka för fem till sex skeppsbyggnadsprojekt.

Nyhetsbild

Ministerportföljerna tillsatta på Åland

Ålands nästa landskapsregering presenterades på onsdagen. Sedan tidigarehar det stått klart att den består av Centern, Obunden samling, Moderaterna och det nya partiet Hållbart initiativ. Nu har även ministerportföljerna delats ut.

Nyhetsbild

Slalomsportens första år i Vörå – Allan Virtanen minns

ALPINT Hösten 1963 flyttade jag med familj till Vörå. Genast första vintern blev jag betagen av ”Vöråalperna” och de första slalomsvängarna tog jag och min bror på baksidan av Baggberget 1965.

Nyhetsbild

Livsmedelsverket avbryter samarbetsförhandlingarna

Tack vare ett tillskott ur statskassan kan Livsmedelsverket glömma samarbetsförhandlingarna för den här gången.

Nyhetsbild

Slush hämtar uppstartsvärlden till Finland – "Vi når ut till flera länder"

På torsdagen startade Slush. Bland annat ryska, kinesiska och indiska företag har hittat till Finland för att presentera sig med hjälp av offentliga exportsatsningar. Det är ändå inte enbart Finland som är den intressanta marknaden.

Nyhetsbild

Ingen plan b – Karleby satsar allt på Idrottsparken

KARLEBY Hybridarenaprojektet kan bli ännu större än beräknat. Om stadens beslutsfattare ger grönt ljus kan det bli fotbollsstadion med tak och ett hotell.

Nyhetsbild

Paatero: Posten och PAU tar in utomstående medlare

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) säger på torsdagen att Posten och Post- och logistikunionen PAU tillsammans utsett fyra medlare i tvisten.

Nyhetsbild

Regeringen enades om budgetkompletteringar – Finansministeriet får mera pengar till specialmedarbetare

Regeringen har enats om kompletteringarna för budgetpropositionen för 2020.

Nyhetsbild

Pensionerad överkonstapel dömd till ovillkorligt fängelse – lurade Helsingforspolisen på pengar

En överkonstapel vid Helsingforspolisens specialstyrka godkände omotiverade räkningar och stoppade pengarna i egen ficka. Han och en företagare dömdes till fängelse och ersättningar.

Nyhetsbild

Anställda kräver att Postens styrelse avgår – "Det här är ett större samhälleligt problem"

Minister Sirpa Paatero är en kappvändare och Postens styrelse måste avgå. Det tycker medlemmarna i Finlands post- och logistikunion som demonstrerade i Helsingfors på torsdagen.

Nyhetsbild

Jimmy Finnholms elitsatsning är över – nu satsar han på läraryrket

FRIIDROTT Den blivande läraren Jimmy Finnholm tar sin Mats ur skolan. Det blev väl magstarkt med operationer såväl 2016, 2017 som 2018.

Nyhetsbild

Luciakandidaterna vill möta människor som har det svårt

Jakobstad Luciakandidaterna Sara, Moa och Julia från regionen uppmanar alla att rösta eftersom pengarna i insamlingen går till ett viktigt ändamål – utsatta barnfamiljer.

Nyhetsbild

19-åriga Frida och Wilma öppnar egen frisörsalong i Oravais – "Häftigt att vi är så unga"

"Vilket fint hår du har" var komplimangen som fick Wilma Sarin och Frida Hanhimäki att bli vänner. Sex år senare öppnar 19-åringarna egen frisörsalong.

Studerande på friluftslinjen drar in pengar för klimatet

KRONOBY Studerandena på Kronoby Folkhögskolas Outdoor Academy, utbildningen för friluftsliv och vildmark, vill vara med och hjälpa klimatet.

Nyhetsbild

Anna-Maria Helsing får ärofyllt uppdrag – gästdirigent för BBC Concert Orchestra

Då Anna-Maria Helsing leder BBC Concert Orchestra den 13 december så är det hennes första uppdrag med titeln första gästdirigent. Konserten, "Afternoon concert", sänds live BBC Radio 3.

Nyhetsbild

Samarbete krävs för bättre vattenskydd - flera projekt på gång i Österbotten

PEDERSÖRE Ett ökat samarbete med invånarna är viktigt för att man ska kunna förbättra vattenskyddet. Flera vattenvårdsprojekt pågår som bäst i Österbotten

Nyhetsbild

Recension: Ruskkonsert – Dramatiska konturer i den inre cirkeln

RECENSION Onsdagskvällens konsert ”Inner Circle – om makt och ansvar” utmanade konsertpubliken att reflektera över maktens dimensioner i en lyssnarresa genom musikaliskt obändiga marker, skriver ÖT:s recensent Camilla Cederholm.

Nyhetsbild

21 kommuner delar på 10 miljoner i statligt krisstöd – ingen nödhjälp till Kaskö, Vörå eller Nykarleby

Regeringen beslöt på torsdagen vilka kommuner som ska få krisstöd av staten. I Österbotten hade Kaskö, Vörå och Nykarleby sökt pengar, men ingen av dem beviljades något stöd.

Nyhetsbild

Norska skidstjärnan missar premiärer av hälsoskäl

LÄNGDÅKNING Den norska skidstjärnan Ingvild Flugstad Østberg, som tog fem medaljer i VM tidigare i år, missar både den norska premiären i Beitostølen i helgen och världscuppremiären i Ruka nästa vecka.

Nyhetsbild

Kakko besegrade förkylningen – har hittat storformen i Rangers och får beröm: "En utmärkt spelare"

ISHOCKEY 18-årige Kaapo Kakko har lätt att le just nu. Efter en oerhört tuff start i NHL har superlöftet nu kommit i gång på allvar.

Arg i dag...

... är en veckotidningsprenumerant.

Nyhetsbild

Fler församlingar under samma paraply – svenskspråkiga mister en röst

KARLEBY Från årsskiftet är Halso församling en del av Karleby kyrkliga samfällighet. Den svenska församlingen mister då en fullmäktigeplats.

Simtävlingar i två städer i helgen – dags för Kokko-Jeppis Games

SIMNING Samspelet i simbassängen fortsätter. På lördag står GSS värd för Kokko-Jeppis Games och på söndag är det JS-PU som axlar värdskapet.

Nyhetsbild

Inrikesministeriet har tappat bort sekretessbelagda handlingar – prickas av justitiekanslern

Biträdande justitiekanslern har gett Inrikesministeriet en anmärkning för brister i behandlingen av sekretessbelagda handlingar.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag kan söka bygglov tidigast om ett år: "Om allt går som på Strömsö"

PEDERSÖRE Den kommunala processen med Mastbacka vindpark i Pedersöre är bara i startgroparna. Men redan går telefonen het i kommungården.

Nyhetsbild

Skidskyttestjärnan Bø ska bli pappa – missar nio lopp inför VM

SKIDSKYTTE Världens bästa manliga skidskytt Johannes Thingnes Bø står över tre världscuptävlingar, nio lopp totalt, före VM eftersom att han ska bli pappa.

Nyhetsbild

De vill att gymmet ska vara ett ställe att umgås och må bra

En helt vanlig onsdag eftermiddag kommer församlingens eftisklass in till Fitness Club för att använda gymnastiksalen. Precis så vill ledarna Nelia Eremenko och Camilla Jungell ha det.

Nyhetsbild

Albumaktuella Coldplay inväntar klimatsmart turnésätt – turnerar inte före det

Albumaktuella Coldplay tänker inte turnera igen förrän man kommit på hur det skulle gå att göra på ett miljövänligt och klimatneutralt sätt.

Jakobstad plogar till djurens begravningsplats

JAKOBSTAD Det blir lättare att ta sig till djurens begravningsplats vintertid. Nu ska staden se till att även den infarten plogas vid behov.

Nyhetsbild

Helena sjöng operaroll i Hongkong – "Konst kan lyfta människor över det som händer"

JAKOBSTAD Responsen och recensionerna var positiva, ändå lämnade en del av publiken konsertsalen innan Sebastian Fagerlunds opera sjungits klart.

Nyhetsbild

KKV har avslöjat en kartell bland bilskolor i Borgå – lurade tusentals kunder

En förening och åtta bilskolor misstänks ha kommit överens om att trissa upp priset på bilskoleundervisningen. Kartellen kan ha påverkat tusentals ungdomar.

Nyhetsbild

Rättsreportrar: Polisstyrelsen sprider hemlighetskultur

Föreningen för Finlands kriminal- och rättsreportrar har delat ut sina årliga pris, Dimridån och Ljuskäglan.

Nyhetsbild

HD ändrar inte på Talvivaaradomen – Pekka Peräs besvär förkastades

Talvivaaragruvans grundare Pekka Peräs villkorliga fängelsedom står kvar.

Nyhetsbild

Paatero till MTV: Ingen har bett om mitt godkännande till Postens avtalsbyte

Det råder delade meningar om Posten hade regeringens stöd till att flytta över paketsorterare till ett nytt kollektivavtal eller inte.

Nyhetsbild

Pirkka-Pekka Petelius ber samerna om ursäkt för sina humorsketcher

Riksdagsledamoten Pirkka-Pekka Petelius (Gröna) ber samer om ursäkt: "Jag inser mitt ansvar som riksdagsledamot och kulturarbetare".

Nyhetsbild

Kapanens Toronto fick nog – sparkade tränaren: "Uppskattar det han hjälpt oss bygga"

ISHOCKEY Sex raka förluster i NHL. Nu väljer Toronto Maple Leafs att sparka tränaren Mike Babcock. Det meddelar ishockeyklubben på Twitter.

Nyhetsbild

Ny enkät om behovet av arbetskraft i Jakobstad

JAKOBSTAD För ett år sedan genomförde Concordia en enkät för att kartlägga behovet av arbetskraft i regionen. Nu har det blivit dags för Attract 2.0.

Nyhetsbild

Ingen frakttransport tas ombord på Wasaline – chaufförer fick vända om i hamnen

I går kväll kom ett förtydligande: stödstrejken inverkar endast på Wasalines frakttrafik från Vasa till Umeå, inte på trafiken mellan Umeå till Vasa.

Nyhetsbild

Celine, 10, från Molpe ska få träffa statsministern på barnens självständighetsfest

Den 5 december bjuder statsministern in två tioåringar från varje kommun till självständighetsfest. Celine Ramstedt från Molpe är en av dem som deltar från Korsnäs.

Nyhetsbild

Församlingar i Jakobstad samlar in gåvor till behövande

JAKOBSTAD Som tidigare år samlar diakonin i Jakobstads svenska och finska församlingar in julgåvor till barn, ungdomar och familjer där behoven är stora.

Nyhetsbild

Humorgruppen KAJ ställer klassisk österbottnisk fråga i nya singeln

"Vems pojk e do?" är en fråga som ställs otaliga gånger i Österbotten. Det är även titeln på KAJ:s nya singel.

Nyhetsbild

Lärarförbundet larmar om brist på behöriga lärare i Svenskfinland

Nästan varannan specialklasslärare är obehörig. Det visar en kartläggning som Finlands svenska lärarförbund (FSL) har gjort.

Nyhetsbild

"För mig är inte tänder obehagliga, de snarare triggar något inom mig"

Hemma händer det att Aja Lund har tänder mellan pelargonerna på fönsterbrädet. Också på hennes utställning i Larsmo finns det ett tand-verk.

Nyhetsbild

Baka eget bröd till helgen

Finns det något bättre än varmt och gott hembakat bröd? Det kan du äta både till morgon, lunch och middag!

Nyhetsbild

Kalifornien nobbar Trumptrogna biljättar – som Volvo Cars

Kaliforniska myndigheter tar avstånd från biltillverkare som inte stödjer delstatens kamp mot president Trump i en konflikt om avgasregler i USA.

Nyhetsbild

Arbetskliniken i Jakobstad firar 30 år med öppet hus

I trettio års tid har Arbetskliniken hjälpt personer som har svårt att hitta jobb att komma in på arbetsmarknaden. På tisdag firas jubileet med öppet hus i klinikens lokaler i Östanlid.

Nyhetsbild

Arbetsträningen gav resultat för Joel – "Jag har fått mer självförtroende"

Joel Ågholm från Nykarleby kom till Arbetskliniken i Jakobstad på hösten 2016. Då hade han varit arbetslös i ett år. I dag har han ett fast arbete och en ny tro på sig själv.

Firar 400 år med folkmusikkonsert

KARLEBY Nästa år fyller Karleby 400 år. Det här vill folkmusikorkestern OFO vara med om att fira, och det redan nu i november.

Nyhetsbild

Poststrejken fortsätter och PAU demonstrerar

Fackorganisationen Finlands post- och logistikunion PAU och servicebranschens arbetsgivarförbund Palta nådde ingen lösning på onsdagen.

Nyhetsbild

Eniga anställda står på post – Viker inte för kraven

JAKOBSTAD De anställda vid posten i Jakobstad tycker att kraven är mer än rimliga. Det handlar inte om högre lön utan om att få behålla den nuvarande villkor.

Nyhetsbild

DEBATT: Ur en besökares ögon

Vad jag tycker mig se i Jakobstad är att den undre världen undergräver stadens sociala trygghet, utan att man har så mycket att sätta emot, skriver Seppo Hast.

Nyhetsbild

DEBATT: Cikoriamuseet är fullt av juveler

Sista öppetdagen 2017 tog jag en bildserie i Cikoriamuseets övre våning samt de bägge ångmaskinerna därnere.

Nyhetsbild

Bränderna sprider sig i Australien – katastrofvarningar utfärdas

Terrängbränderna i Australien fortsätter härja, och katastrofvarningar har utfärdats på fler ställen i landet.

Nyhetsbild

Tintin-teckning såld för 400 000

En originalteckning från det åttonde seriealbumet om Tintin, "Kung Ottokars spira", såldes på onsdagen för knappa 400 000 euro på en auktion i Paris.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Yttrandefriheten, Bibeln och Räsänen

Vi som undertecknat detta – närmare 900 personer – vill i offentligheten uttrycka stöd för Päivi Räsänen på grund av den polisundersökning och åtalsprövning som inletts i hennes fall.

Nyhetsbild

Materialet viktigare för Elin än tillverkningsland – "Varifrån tyget kommer säger inte hur miljövänligt det är"

De senaste åren har modeindustrin satts under lupp. Konsumenter vill veta mer om hur kläderna tillverkas. Elin Björkström skulle gärna se att det samma gällde för tygindustrin.

Nyhetsbild

LEDARE: Klimataktivismen blir allt mer antidemokratisk

Människor ska inte bli överkörda av klimatbeslut och -åtgärder. De ska själva vara med om att fatta besluten.