Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

7.12.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Kronans förlustsvit förlängdes – Malax IF bättre i Cronehov

ISHOCKEY IK Kronan har hamnat i en förlustspiral. Lördagens nederlag i Cronehov mot Malax IF var inte bara den fjärde raka förlusten utan också den andra inom loppet av lika många dagar.

Nyhetsbild

Grymhet mot djur var ett vardagligt nöje förr

KARLEBY Människans inställning till djur är något som har förändrats med tiden. Förr kunde människor vara väldigt grymma mot djur.

Nyhetsbild

Fergusons drömstart – Everton slog Chelsea

FOTBOLL Duncan Ferguson fick en drömstart som manager i Everton. Klubbikonen ledde direkt sitt lag till seger mot Chelsea. Senare befäste Liverpool sin klara serieledning i Premier League genom att enkelt bortabesegra Bournemouth.

Nyhetsbild

Nu får kvinnor föda i vatten på Möcs – "Vi borde ha många lämpade"

KARLEBY Sedan den första december kan den som vill få föda i vatten på Möcs i Karleby. Det är en möjlighet föderskorna frågat efter.

Nyhetsbild

Nobelpristagarna lyfte fram sina mödrar

En mor gav sitt barn "själ", en annan impulser till ett livslångt författarskap. Både Olga Tokarczuk och Peter Handke framhöll sina mödrars avgörande betydelse i sina Nobelföreläsningar.

Ett baklängesmål för mycket för Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey höll siffrorna nere, men det hjälpte inte i lördags i Träskända. Michael Ringbergs första match som tränare för Nykarlebylaget slutade i en mycket knapp förlust.

Nyhetsbild

Sport inne i en segersvit – i Dufvas födelsestad: "Fortfarande kul att komma hit"

ISHOCKEY Sport är för första gången denna säsong inne i en segersvit. Detta tack vare ett avgörande mål i powerplay, felfritt boxplay samt en stabil Niko Hovinen i målet.

Nyhetsbild

Dödssiffran stiger i våldets Irak

Efter attacken mot regeringskritiska demonstranter i Bagdad har dödssiffran stigit till 23. Till våldsutbrottet ska fogas en drönarbombning av en irakisk mäktig shiapredikants bostad.

Nyhetsbild

Små marginaler när Jenna Laukkanen tog sitt andra EM-brons

SIMNING Brons på fredag, brons på lördag. Jenna Laukkanen tog sin andra EM-medalj i Glasgow i kväll på 100 meter bröstsim.

Nyhetsbild

Blue Fox tog full pott mot HiPa

Blue Fox tog emot HiPa på lördagen. Efter en jämn första period tog orken slut hos HiPa, som kom till Nykarleby med endast 14 spelare och poängen stannade hos blårävarna.

IFK Lepplax har fått upp farten – kvitterade ut femte raka

ISHOCKEY IFK Lepplax har flyt i rinken just nu. Kurikan Ryhti hamnade på efterkälken redan i den första perioden i lördagsmatchen och IFK  kunde kvittera ut femte raka segern.

Nyhetsbild

Iran i fångutväxling med USA

En spiondömd kinesisk-amerikansk forskare i Iran har släppts i USA.

Nyhetsbild

Karriärens första ligamål för Jeppistjejen Fanny Fagerudd: "Nu lossnade det"

ISHOCKEY Sports damer inledde nedre slutserien övertygande och tog en ordentlig seger. Samtidigt gjorde Jakobstadsbördige Fanny Fagerudd sina två första ligamål i karriären.

Nyhetsbild

Hermes föll mot nästjumbon

ISHOCKEY Två matcher, noll poäng. Helgen blev inte alls lyckad för Hermes.

Nyhetsbild

Här finns vapnen i Österbotten: Korsnäs, Malax, Kristinestad och Vörå i topp

ÖSTERBOTTEN Bland kommunerna i svenska Österbotten är vapentätheten störst i Korsnäs. Där finns i genomsnitt två vapen per tre invånare.

Nyhetsbild

Harald Finnes ovanliga passion: "Kan berätta Finlands historia genom vapnen"

ÖSTERBOTTEN Hans morfar smugglade ut gevär från Equityfartyget. Som tioåring fick han sin första revolver. Möt Harald Finne, en av Österbottens största vapensamlare.

Nyhetsbild

LEDARE 80-talisterna tar över makten

På söndag väljer Socialdemokraternas partifullmäktige vem som blir Finlands nästa statsminister efter Antti Rinne.

Malax IF toppar tabellen efter seger mot Kronan

Malax IF är ny serieledare i division 2 herr i ishockey. Detta efter vändning och bortaseger med 6–4 (1–2, 2–2, 3–0) mot Kronan. Malax IF leder nu ser...

Stark insats när Sport tog poäng borta mot JYP

Sport tog en poäng borta mot starka JYP. Lördagens match i Finland FM-Ligan herr i ishockey slutade 2–3 (1–1, 1–1, 0–1). Matchen var jämn ända till de...

IFK Lepplax fortsätter att vinna – har nu fem raka segrar

Det går fortsatt bra för IFK Lepplax i division 2 herr i hockey. På lördagen mötte laget KuRy i Kurikka och tog med sig ännu en seger. Därmed har lage...

Nyhetsbild

Skådespelaren Ron Leibman är död

Skådespelaren Ron Leibman har avlidit, rapporterar BBC.

Förlust för Los Bombers i toppmötet med Kiva i division 3 herr

Los Bombers föll i den tuffa drabbningen mot andraplacerade Kiva på bortaplan på lördagen. Matchen mellan de båda topplagen i division 3 herr i ishock...

Muik förlorade jämn match borta mot Haukat

En jämn match slutade till slut med förlust för Muik, som föll på bortaplan i Finlandsserien herr i hockey mot Haukat på lördagen. 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)...

Nyhetsbild

Ingen ljusning syns i franska storstrejken

Storstrejken i Frankrike fortsätter att lamslå stora delar av de allmänna transportmedlen.

Nyhetsbild

Nibacos vände i tredje perioden

INNEBANDY Det var med ett nödrop Karlebylaget fick gästande Vasalaget SB Paapat på fall.

Nyhetsbild

En del bedrägerier utreds inte – det är inte värt det

VASA

Förut hade polisen ganska bra koll på klassiska bedragare. Läget har förändrats. Den nya bedragaren är ansiktslös.

Nyhetsbild

Fräcka bedrägerier på frammarsch i Österbotten – Polisen: "Det här verkar organiserat"

Varje dag blir minst tre österbottningar lurade. Det sker oftast på nätet. Men nu är också företagen fritt villebråd och pengarna försvinner utomlands.

Nyhetsbild

Armsport Esses Anne Söderlund tog guld i VM

ARMBRYTNING Armsport Esses Anne Söderlund bröt ned samtliga konkurrenter när VM i armbrytning avgjordes i polska Rumia.

Nyhetsbild

Sannf och Saml kritiserar regeringen Rinne i sina svar till regeringssonderaren

Regeringssonderingarna tros inte bjuda på några överraskningar. Föregående regeringspartier vill fortsätta med samma program.

Nyhetsbild

Klimatet – kan vi klara 1,5-gradersmålet?

"1,5-gradersmålet" är ett begrepp som hörs ofta under klimatmötet i Madrid. Men vad innebär det egentligen – och kan det fortfarande nås? Klimatforskaren Gustav Strandberg förklarar.

Nyhetsbild

Protester i Minsk mot ryskt närmande

Omkring 1 000 demonstranter samlades på lördagen i Vitrysslands huvudstad Minsk inför ett möte mellan landets president Aleksandr Lukasjenko och den ryske kollegan Vladimir Putin.

Tredje perioden avgörande när Kraft föll mot Virkiä

Kraft var med bra hemma mot Virkiä i B-nuorten Suomi-sarja karsinta, lohko 2 herr i ishockey, men föll trots det med 1–3 (1–0, 0–1, 0–2). Avgörandet k...

Nyhetsbild

Saudiske skytten: USA är en ond nation

Den saudiske flygvapenanställde som sköt ihjäl tre personer på en marinbas i Florida ska före dådet ha beskrivit sitt hat mot USA på Twitter. Saudiarabiens kung Salman fördömer dådet.

Nyhetsbild

Dött lopp i prestigemötet i Mattsson Hockey League

ISHOCKEY MB-Mobile hade kopplat greppet, men tappade övertaget mot Mostly Old Players. Då de båda topplagen kryssade i MHL kröp både Highsticks och Nakamura närmare.

Nyhetsbild

Årets tullhund heter Aino – bäst i Finland på att hitta mat

Årets tullhund är Finlands första mathund Aino. Fram till slutet av oktober hade Aino upptäckt 1 700 kilo förbjudna kött- och mjölkprodukter.

Äntligen seger för Sport B mot Ilves

Det blev fyra förluster i rad för Sport B i B-juniorer, FM-ligan B-juniorer, FM-serien herr i hockey. Men hemma mot Ilves kom det efterlängtade trendb...

Sport Akatemia vann – efter Elias Åbrants målkalas

Elias Åbrant stod för hela fyra mål för Sport Akatemia när laget slog KuRy på bortaplan i C-nuorten Suomi-sarja karsinta, lohko 3 herr i ishockey. Til...

Nyhetsbild

Dålig start i finalen gjorde inget – Ståhlberg vann med en tiondels marginal

LÄNGDSKIDOR Helgens nationella tävlingar i Ruka är viktiga med tanke på att bli uttagen till ungdoms-OS och junior-VM. För Oravaissonen Alexander Ståhlberg inleddes helgen på bästa sätt med seger i sprint.

Nyhetsbild

Säsongsbästa för Ilkka Herola i kombinerat – åkte upp sig åtta placeringar

NORDISK KOMBINATION En okej insats i backen bäddade för åkstarke Herola, som tog säsongens bästa placering hittills. Han blev cirka tio sekunder från en pallplats.

Nyhetsbild

Video: Fem säkerhetstips för dig som gillar levande ljus

Julen är ljusens stora högtid, men tyvärr drabbas många av bränder just under julmånaden. Här kommer ett par tips för att du ska få en ljus och säker jul.

Nyhetsbild

Sannfinländarna svarade på Rinnes regeringssonderingar

Partiet är redo att sitta i regeringen men räknar upp flera tröskelfrågor.

Nyhetsbild

Ryskt ryck räckte till seger – Niskanen fick ge sig i fristil

LÄNGDSKIDOR Efter halva loppet var Iivo Niskanen med i kampen om medaljerna i världcupskiathlonen i Lillehammer. Men när stilen bytte tappade finländaren mark och blev slutligen nionde.

Nyhetsbild

USA: Ryska stridande med luftvärn i Libyen

USA hävdar att ryskt luftvärn skjutit ner en amerikansk obestyckad drönare nära Libyens huvudstad Tripoli förra månaden.

Nyhetsbild

Älg i nöd visade sig vara något annat

KARLEBY Räddningsverket i Karleby var ute på ett ovanligt uppdrag på lördagen. Det de trodde skulle vara ett djurräddningsuppdrag visade sig vara något helt annat.

Nyhetsbild

Kärnkraftsfritt Bottenviken fortsätter kampen: ”Hela projektet i Pyhäjoki är så fruktansvärt ologiskt”

Protesterna mot den planerade ryska kärnreaktorn i Pyhäjoki vid Bottenviken är fortfarande kraftiga på den svenska sidan. Motståndarna anser att mer och mer talar för att det inte kan bli av.

Nyhetsbild

Inbördeskriget ur ett Skatabarns ögon – för de allra flesta är det värsta man kan vara röd

RECENSION Det är lätt att leva sig in i Monica Borg-Sunabackas berättelse om Hanna, som är 10 år då inbördeskriget bryter ut och vita ställs mot röda.

Nyhetsbild

QUIZ: Vem blir uppäten av julkatten?

Den här och andra knepiga frågor finns i VBL:s och ÖT:s julquiz. Klarar du alla tio?

Nyhetsbild

Rapport: Livet i havet hotas av syrebrist

Den ökande syrebristen i världshaven riskerar att få allvarliga konsekvenser för marint liv, enligt en ny, stor forskningsrapport.

Nyhetsbild

Polisen utreder: Nynazistiska demonstranter kan ha brutit mot lagen

Polisen utreder nu om nynazistiska aktivister bröt mot lagen genom att delta i självständighetsdagens marscher. Polisen bedömer att utredningen kommer att ta flera dagar.

Nyhetsbild

Pärmäkoski i kamp om fjärdeplatsen – Johaug förkrossande överlägsen

LÄNGDSKIDOR Therese Johaug gjorde segerrycket nästan direkt. Krista Pärmäkoskis slutspurt räckte till fjärdeplats. Alla finländskor fick världscuppoäng.

Nyhetsbild

Fortsatt surt vatten i Larsmo-Öjasjön, miljövårdschef hoppas på köld

I tisdags togs nya vattenprover i Larsmo-Öjasjön. De visar att vattenkvaliteten inte märkbart förbättrats sedan förra veckan.

Nyhetsbild

Över två miljoner tittade på slottsbalen i går

Totalt följde tre miljoner tittare med Yles sändningar från självständighetsdagsfirandet.

Arg i dag...

...är en Larsmobo

Nyhetsbild

Så får du en god cirkulär och hållbar jul

Cirkulär ekonomi handlar i korthet om naturens kretslopp och strävan efter att avfall inte ska existera, utan ses som råvara till nya produkter. Cirkulär ekonomi handlar också om vardagskunskap och att ta tillvara det som redan finns.

Nyhetsbild

Regeringssonderaren Antti Rinne väntar svar på sina frågor

Regeringsförhandlingarna är närmast formella. Alla regeringspartier har redan godkänt regeringsprogrammet.

Glad i dag...

...är en pensionär från Kronoby

Nyhetsbild

Hon upplevde historisk scenkatastrof i Vasa – skådespelaren som gav Pippi ett ansikte är tillbaka i stan

Inger Nilsson är troligen den mest kända praktikanten som Wasa Teater haft – och hon kan tänka sig att återvända till teaterns scen.

Nyhetsbild

Förslag i Kronoby: Massprenumerationen på Kyrkpressen avslutas, Terjärv prästgård säljs

KRONOBY Kyrkpressen ligger i vågskålen i nya Kronoby församling. Förslaget är att massprenumerationen till församlingsmedlemmarna avslutas.

Nyhetsbild

Kastade smällare, hade förbjudna facklor och störde ordningen – 13 greps vid demonstrationerna i går

Självständighetsdagen förlöpte som förväntat, uppger Helsingforspolisen.

Nyhetsbild

EU förbjuder omstritt bekämpningsmedel

EU har röstat igenom ett förbud mot det skadliga ämnet klorpyrifos. Klorpyrifos är det vanligaste bekämpningsmedlet mot insekter som används inom jordbruket.

Nyhetsbild

Elementära stöd – Företaget Stedox har sökt patent för sin metod

JAKOBSTAD Företaget Stedox tillverkar stöd för elementmontering. För betongelement har man sökt patent för sin metod som förenklar och spar tid i husbygget.

Nyhetsbild

Han tog hem "Idol"-finalen: "Jag förtjänar inte att stå här"

Han vann det svenska folkets kärlek, men Tusse Chiza verkar själv inte kunna ta in att han till slut står som vinnare i "Idol" 2019. – Det fanns inte på världskartan, säger han.

Nyhetsbild

Thunberg tvingades avbryta klimatstrejk i Madrid

Greta Thunberg fick av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen i samband med klimatmötet COP 25 i Madrid. – Det är för mycket folk och för mycket journalister. Polisen säger att jag inte kan fortsätta.

Nyhetsbild

Lucka 7: Se dagens mem i vår julkalender

I dagens lucka gör vi ett försök att vinna debatten. Öppna luckan här!

Nyhetsbild

Fler österbottningar kör med el – ett annat bränsle ökar ännu snabbare

Diesel har inte varit populärt bland de österbottningar som köpt ny personbil under hösten. Antalet nya elbilar är snart lika stort.

Arg i dag...

...är en bilist

Nyhetsbild

Ocean Dealers gör sitt bästa år hittills – satsar på ny lokal

LARSMO För fem år sedan flyttade Ocean Dealers från Jakobstad till Bosund. Nu går flyttlasset snart igen, men inte lika långt.

Nyhetsbild

Julbudgeten mindre i år – så mycket spenderar finländaren i genomsnitt på julklappar

Nästan var tredje person planerar i år att lägga mindre pengar på julklappar och andra utgifter kring jul än förra året, visar en enkät från Nordea.