Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

19.1.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Ny säsong, nytt Myran – ny seger mot ONS

IK Myran säkrade i praktiken en kvartsfinalplats i Finlands Cup genom att besegra ONS i söndagskvällens sena match i Kipparihallen.

Nyhetsbild

Afrikas rikaste kvinna plundrade bolag på hundratals miljoner

Den angolanska miljardären Isabel dos Santos har gjort sig skyldig till att plundra den lokala mobiloperatören Unitel på miljonbelopp. Det visar en granskning av det internationella journalistnätverket ICIJ, rapporterar SVT Nyheter.

Nyhetsbild

Kanadensare kämpar med snö "upp till halsen"

Invånare i Newfoundland och Labrador på Kanadas ostkust kämpar för att gräva fram bilar och ploga vägar efter en av de värsta snöstormar som drabbat området. Mer än 75 centimeter snö föll i fredags i provinsens huvudstad S:t John's.

Nyhetsbild

Pia från Vasa filmade två flyktingfamiljers sökande efter trygghet – kan vinna nordiskt filmpris

Dokumentärfilmen "Idomeni" är nominerad till ett prestigefyllt nordiskt filmpris. Filmens huvudfotograf Pia Lehto reste till flyktinglägret för att visa människorna i lägret, och ge dem en röst.

Bortaförlust för Tiikerits damer

VOLLEYBOLL Karlebylaget gästade Tammerfors.

Minister Kiuru anklagas för undermåligt svar om räddningshelikoptrar

Riksdagsledamot Pauli Kiuru (Saml) anser att minister Krista Kiuru (SDP) inte har svarat ordentligt på hans skriftliga spörsmål och ber riksdagens talmän att ingripa.

Nyhetsbild

Kina börjar förbjuda engångsplast i år

Redan senare i år ska alla plastpåsar i Kinas storstäder ha fasats ut, enligt nya direktiv från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC.

Nyhetsbild

Häst gick ner sig i dike – räddningsverket använde kran för att få upp djuret

Räddningsverket fick lov att använda en kran för att få upp en häst som hade fastnat i ett dike.

Nyhetsbild

Finländarna vill hålla den kommunala lönenivån oförändrad – men vårdare och städare borde få mer

Enligt en undersökning vill största delen av finländarna att sjukskötare, barnskötare och städare ska få högre lön.

Nyhetsbild

Fourcade sopade rent i Ruhpolding – Seppälä sjabblade i sista skyttet

SKIDSKYTTE Det blev Martin Fourcades vecka i Ruhpolding. Tre lopp gav tre segrar för fransmannen som var prickfri i dagens jaktstart.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg tog sig till sprintfinal i ungdoms-OS

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg nådde finalen i fristilssprinten i ungdoms-OS i Schweiz. Väl där räckte inte farten till längre.

Nyhetsbild

Finländare i 40-årsåldern död i vindkraftspark i Norge

En finländare uppges ha fallit och dött i en vindkraftspark som är under konstruktion i Norge.

Nyhetsbild

Utryckning till Kittilä flygplats – flygplan landade ändå utan problem

Ett plan med över hundra passagerare larmade om ett möjligt roderfel på söndagen.

Nyhetsbild

Mängden sex påverkar kvinnans klimakterium

Det tycks finnas ett direkt samband mellan mängden sex och sannolikheten för när en kvinna kommer i klimakteriet. Ju mer sex, desto senare går kvinnan in i övergångsåldern.

Nyhetsbild

Trubbel med skidorna fällde Niskanen i jaktstarten: "Hade en straffspark med öppet mål, sköt förbi"

LÄNGDSKIDOR Iivo Niskanen gick ut som andra i jaktstarten i Nove Mesto. Men när striden om pallplaceringarna hettade till tvingades Niskanen släppa i väg norrmännen.

Nyhetsbild

Iran försöker avläsa svarta lådorna på plats – "Viktig information riskerar att försvinna"

Irans haveriutredare säger att de ska försöka avläsa det nedskjutna flygplanets svarta lådor på plats i Iran, enligt iranska medier. Peter Swaffer på Statens haverikommission (SHK) i Sverige varnar för att informationen på färdskrivarna kan förstöras om avläsningen sker utan rätt kompetens.

Nyhetsbild

Undanskuffade minoriteter uppmärksammas i forskningsprojekt om småhandel

Den kulturella mångfalden i 1800-talets småhandel i Finland har osynliggjorts i den nationella historieskrivningen. Det hävdar tre historiker som har forskat i den småskaliga handeln.

Nyhetsbild

Svensk succé i jaktstarten – Mäkäräinen klättrade starkt

SKIDSKYTTE Svenskan Hanna Öberg blev tredje i söndagens jaktstart i Ruhpolding. Bakom henne såg jätteskrällen Johanna Skottheim och Linn Persson till att förgylla den svenska insatsen.

Iranska medier: Iran undersöker färdskrivarna

UTRIKES Iranska myndigheter uppger att de undersöker det nedskjutna passagerarflygplanets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Irna.

Nyhetsbild

Pärmäkoski knäckte svenska på upploppet – segrande Johaug: "Bra träning"

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski försökte haka på i striden om pallplaceringar i världscupjaktstarten i Nove Mesto.

Nyhetsbild

Världsledare på plats i Berlin för fredssamtal

UTRIKES Flera av världens mäktigaste ledare är på plats när Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag håller en fredskonferens för att få till en vapenvila i Libyen. Kaosets pris, i form av vapen, terrorism och migrantströmmar i Afrika och Europa, börjar bli för högt.

Nyhetsbild

VIDEO: Tre saker som kan hända om du sover för mycket

Att sömnbrist kan ha allvarliga konsekvenser på hälsan vet vi sedan länge. Men hade du koll på att det inte är särskilt nyttigt att sova för mycket heller? Här är några saker som kan ske om du sover för mycket.

Nyhetsbild

Joel Kiviranta skickas tillbaka till farmarligan

ISHOCKEY Tidigare Sport-yttern Joel Kivirantas första sejour i NHL tog slut efter sju matcher.

Nyhetsbild

McGregor blixtvann i Las Vegas: "Blir en rejäl dagslön"

KAMPSPORT 40 sekunder. Så lång tid tog det för 31-åriga irländaren Conor McGregor att vinna på teknisk knockout mot Donald "Cowboy" Cerrone i återkomsten till UFC.

Nyhetsbild

Vandra på dramatiska La Palma – "Det är kontraster så att det står härliga till här"

RESFEBER. La Palma är en av Kanarieöarnas mer underskattade öar. Här väntar ett dramatiskt landskap med höga berg och djupa raviner, gröna lagerskogar och svarta vulkan­stränder – och runt 1000 kilometer vandringsleder.

Glad i dag...

... är en pensionär.

Nyhetsbild

De investerar miljonen i ny verkstadshall – "Mångsidighet nyckeln till framgång"

Snart är den klar – verkstadshallen som Tobias Kronqvist och Markus Eriksson låtit bygga för deras gemensamma bolag TM Bil och Maskinservice Ab.

Nyhetsbild

Makarna Nyman driver metallföretag vid vägens slut

Där allmän väg upphör i Aspnäs driver makarna Nyman sedan tio år Metallföretaget Aspnäs Metall Ab, ett företag som föddes som bisyssla och som i dag sysselsätter tre personer.

Nyhetsbild

De unga ger byn nytt liv – "Pensala fullt fungerande Gambämark"

För tio år sedan drogs skolan i Pensala in. Då var antalet elever i skolan 16. De senaste åren har byn ändå fått ett rejält uppsving då 90-talister i bästa barnafödarålder etablerat sig i byn.

Nyhetsbild

Brittiska medier: Harry och Meghan på väg ut

UTRIKES Förhoppningen var en friare roll med kungliga förmåner. Resultatet blev i det närmaste klippta band. Beskedet att prins Harry och Meghan inte får använda sina titlar får stor uppmärksamhet, men brittiska hovreportrar hävdar att många frågetecken återstår kring arrangemanget.

Nyhetsbild

Fyra unga män skadades i utkörning i Sievi – krockade med träd och lyktstolpe

UPPDATERAD Tidigt på söndag morgon inträffade en allvarlig bilolycka i Sievi. Föraren och de tre passagerarna skadades av vilka en allvarligt. Föraren körde av vägen, krockade med ett träd och en lyktstolpe.

Nyhetsbild

Bränderna i Australien kan påverka vinet

UTRIKES De omfattande bränderna i Australien har även påverkat en del av landets vinodlare. Några vingårdar har helt gått upp i rök medan andra kan få tampas med rökskadade druvor när skördetiden kommer.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Världens problem

Folk i alla länder har sina orsaker att protestera.

Arg i dag...

... är en skattebetalare.

Nyhetsbild

Syns den inte så finns den inte – se till att registrera defibrillatorn

"Jag vill inte tro på att det inte finns någon hjärtstartare på Replot eller det bara finns två i Malax kommun och att bägge finns i Petalax", skriver Josefin Torrkulla efter att Vasbladet räknat hur många av defibrillatorerna på defi.fi som finns i svenska Österbotten

Nyhetsbild

KP: Terjärv Frys bryter foderkontrakt med kinesiska farmägare

KARLEBY Inom loppet av tre veckor kommer foderleveranserna från Terjärv Frys till de kinesiska farmägarna i Vittsar att upphöra. Det skriver tidningen Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Fler sjuka i mystiskt Kina-virus

UTRIKES Ytterligare 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina, enligt landets myndigheter. För tre av patienterna är tillståndet allvarligt.

Nyhetsbild

Stad i Newfoundland begravd i snö

UTRIKES Invånare i Newfoundland och Labrador på Kanadas ostkust kämpar för att gräva fram bilar och ploga vägar efter den värsta snöstormen hittills.

Nyhetsbild

KOLUMN: Dystopier och drivkrafter

Av en slump sänder två människor, som bor grannar med varandra i en liten österbottnisk stad, vitt skilda länkar till mig i början av året.

Nyhetsbild

Japanska pass resevänligaste i världen – Finland på fjärde plats

UTRIKES Det japanska passet är världens mäktigaste resedokument, enligt en ny rankning, rapporterar CNN. Finland kommer på delad fjärde plats.

Nyhetsbild

LISTA: Här hittar du hjärtstartare i Österbotten

Hur många registrerade hjärtstartare finns det i svenska Österbotten? Det har vi tagit reda på. Här kan du se var hjärtstartare finns i din kommun.