Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

22.1.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Brittiska parlamentet tar nytt brexitsteg

Storbritannien tog ytterligare ett steg att formellt lämna EU den 31 januari när parlamentet slutligen ratificerade uppgörelsen om utträde på onsdagen.

Nyhetsbild

Djupdykning av Muik Hockey mot Kalajoki

Efter två bra hemmamatcher blev det ett par skär i fel riktning för Muik Hockey mot JHT från Kalajoki som vann med fula siffror.

Nyhetsbild

Tigrarna fick serietvåan på fall

VOLLEYBOLL Tiikerit och Savo-Volley bjöd på en välspelad och spännande match.

Nyhetsbild

Vingklippt Sport föll mot Lukko: "Tillfälle för nya killar att kliva fram"

ISHOCKEY Sport blev av med sin förstacenter i första perioden och låg under med 0–3 i andra. Men en uppryckning innan andra pausen gav matchen lite nerv.

Vecka fylld med kammarmusik inleds med framträdande av gymnasieelever

KAUSTBY Under veckoslutet inleds traditionella Kaustby kammarmusikvecka med två konserter och en festmässa i Kaustby kyrka.

Tung förlust när Muik krossades av JHT

Muik hade riktigt stora problem med JHT i Finlandsserien herr i ishockey, och föll tungt på hemmaplan med utklassningssiffrorna 2–8 (0–1, 1–4, 1–3). M...

Nyhetsbild

Falsk polisbil lurade trafikant

Tonåriga pojkar från Kyrkslätt maskerade en privatbil för att ge sken av att vara en civil polisbil. Polisen tog föraren i förvar.

Nyhetsbild

Internationella studieprogram vid ÅA lockar allt fler

Antalet sökande till Åbo Akademis internationella magisterprogram steg för tredje året i rad. Den nya linjen Teaching and Learning väckte stort intresse.

Sport föll hemma mot Lukko Rauma

Hemmalaget Sport fick se sig besegrat av Lukko Rauma i onsdagens match i Finland FM-Ligan herr i ishockey. 2–4 (0–1, 2–2, 0–1) slutade matchen. Målgör...

Nyhetsbild

Lukko nätade i boxplay – Sport fick stryk på hemmais

ISHOCKEY Två mål i slutet av andra perioden gav Sport hopp hemma mot Lukko. Men gästerna höll undan.

Nyhetsbild

Nu ska Sture ha solpaneler på taket – men tidtabellen är tajt

VASA Nu är han på gång igen, entreprenören Sture Udd. Den här gången ska han placera 2240 solpaneler på tryckerifastighetens och innovationscentrets tak.

Nyhetsbild

Monty Python-stjärnan Terry Jones är död

Den brittiske komikern, regissören och manusförfattaren Terry Jones, mest känd som en av medlemmarna i humorgruppen Monty Python, har avlidit.

Nyhetsbild

Trump inför rätta – här är fem frågor och svar om processen

Den historiska rättegången mot Donald Trump börjar nu på allvar när Demokraterna lägger fram sina argument för att fälla presidenten. Det är tredje gången i USA:s historia som en president ställs inför riksrätt.

Nyhetsbild

"Smidigare arbetskraftsinvandring behövs" – FSD bekantade sig med pälsnäringen

NYKARLEBY Johan Kvarnström, Finlands svenska socialdemokraters representant i riksdagen, bekantar sig som bäst med Österbotten. Att Riksåttan står högt på prioriteringslistan blev klart på onsdagen när han träffade beslutsfattare i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

LEDARE: "Ung och trött" ska inte vara det nya normala

Vad är orsaken till att över hälften av deltagarna i en retoriktävling talar om hur oerhört tungt det kan vara att vara ung i dag?

Nyhetsbild

VPS har gjort klart med en 18-årig målvakt – en till ansluter inom kort

FOTBOLL Målvakten debuterade med U18-landslaget i fjol och har skrivit under ett kontrakt med VPS av modellen 1+1.

Nyhetsbild

Spännande spänning ska väcka frågor – "Det är bra att inte berätta för mycket"

JAKOBSTAD Med hjälp av elektrisk spänning håller Marjaana Lindborg föremål svävande, och inga ord behövs för att hålla publiken från Språkbadsskolan trollbunden.

Nyhetsbild

En mamma misstänks ha mördat sitt barn i Esbo

Enligt polisen har mamman erkänt dådet. Barnet hade ännu inte nått skolåldern.

Nyhetsbild

Psykologen och tv-profilen Anna Bennich deltar i Akademiforum om ensamhet

Vi talar sällan om det, men vi är många som kan känna oss ensamma. Svenska psykologen Anna Bennich deltar i Akademiforum för att prata om hur vi tillsammans kan vinna över ensamheten.

Nyhetsbild

Officiellt: Jakobstads tre hemliga stadsdirektörsnamn

JAKOBSTAD När staden Jakobstad sökte ny stadsdirektör 2016 mörkades tre av av de personer som rekryteringskonsulten var i kontakt med. ÖT/VBL avslöjar nu vilka de var.

Nyhetsbild

MTV Sport: Sports anfallare skulle ha fått kortare avstängningar – FM-ligans styrelse ingrep

ISHOCKEY Enligt MTV Sport har FM-ligans styrelse omkullkastat ett första beslut om avstängningarna som Aaro Vidgren och Turo Asplund åkt på.

Nyhetsbild

Nya siffror på onsdagskvällen – dödstalet för lungvirus stiger till 17

Det sars-liknande lungviruset har krävt 17 dödsoffer, uppger myndigheter i Kina. Antalet smittade av det nya coronaviruset överstiger 440 i regionen Hubei som hittills drabbats värst. Avrådan gäller för alla resor till staden Wuhan, där utbrottet startade.

Nyhetsbild

Osannolikt att viruset sprider sig till Finland men beredskap finns – också i Vasa

Coronaviruset sprider sig snabbt men inga kontroller planeras på finländska flygplatser. Behöver den vanliga österbottningen oroa sig för den kinesiska epidemin?

Nyhetsbild

Årets kulturpristagare i Jakobstad – "Ingen har liksom något dåligt att säga om honom"

JAKOBSTAD När bildningsnämndens kultursektion skulle välja kulturpristagare blev det knappt någon diskussion. Och när det redan var bestämt insåg de att årets pristagare dessutom är tv-aktuell.

Nyhetsbild

Tvåspråkigheten inget trumfkort för Jakobstad

JAKOBSTAD Finskspråkiga ser problem med arbets- och studiemöjligheter i Jakobstad. Tvåspråkigheten uppfattas inte som något särskilt positivt.

Nyhetsbild

Två vill bli byggnadschef i Nykarleby – här är namnen

NYKARLEBY När ansökningstiden gick ut klockan 16 på onsdagen hade två personer visat intresse för tjänsten som byggnadschef i Nykarleby.

Nyhetsbild

Företagare uppmanas anställa internationella studerande – Lukumanu i Vasa: "Alla vinner på det"

VASA Som internationell studerande har det inte varit lätt att bli anställd inom sitt kunskapsområde i Österbotten. Lukumanu Iddrisu, som kom från Ghana till Vasa 2014, anser att fler företag och arbetstagare skulle gynnas av internationell rekrytering.

Nyhetsbild

Närdemokratin och ekonomin stora frågor för ny församling

KRONOBY Kronoby församling väntar ivrigt på att den nya kyrkolagen ska träda i kraft. Det skulle både ge klirr i kassan och förenkla organiseringen av närdemokratin i församlingen.

Nyhetsbild

BBC: Ny behandling kan bita mot flera cancertyper

Brittiska forskare har gjort en upptäckt som har potential att revolutionera behandlingen av flera cancertyper.

Nyhetsbild

Orpo: Regeringen måste trappa upp spelet – sysselsättningsmålet behöver fördubblas

Samlingspartiet kör i gång den politiska våren genom att lyfta behovet av att intensifiera sysselsättningsåtgärderna. – Regeringsprogrammet har raserats, säger ordförande Petteri Orpo.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt väljer nåd före straff i cykelolycka

I RÄTTEN. En 64-årig manlig cyklist drämmer rakt in i ryggen på en 86-årig kvinna så att hon slungas till marken och skadas. Men omständigheterna är så egenartade att tingsrätten väljer att inte utdöma straff.

Nyhetsbild

Oskar Sandström klar för Jaro

FOTBOLL Oskar Sandström gör comeback i Jaros representationslag. Mittbacken har skrivit på för denna säsong.

Nyhetsbild

Kronoby församling valde ordförande och kyrkoråd

KRONOBY Dag Strandvall leder nya Kronoby församlings kyrkofullmäktige. Ett nytt kyrkoråd valdes också på tisdagens sammanträde.

Nyhetsbild

Efter viruslarm – OS-kval flyttas

FOTBOLL Damernas OS-kval i fotboll i kinesiska Wuhan har flyttats till Nanjing på grund av utbrottet av coronaviruset. Även OS-kvalet i boxning är i fara.

Nyhetsbild

Hovrätten halverade företagsledarens trafikböter – hade bara 19 000 i månadsinkomst

Mannen hävdade att hans kapitalinkomster hade sjunkit rejält. Hovrätten gav honom en liten bötesrabatt.

Nyhetsbild

Man dog efter våldsam konfrontation med polisen i Helsingfors – nu utreds polisens agerande

En man omkom efter en konfrontation med polisen i Helsingfors. Enligt SPT:s uppgifter försökte polisen oskadliggöra mannen med ett elchockvapen som inte fungerade. Då gick mannen till angrepp.

Nyhetsbild

Kina varnar: Stanna borta från Wuhan – WHO håller krismöte i kväll

Det sars-liknande lungvirus som nu sprids över världen kan komma att mutera och få en ännu större utbredning, varnar Kina. Människor uppmanas att hålla sig borta från staden Wuhan, där utbrottet startade.

Nyhetsbild

Vingklippt Sport står värd för Lukko – Dufva vänder på alla Stéenar

ISHOCKEY Risto Dufva tvingas vända på nästan alla stenar för att få ihop laguppställningen inför kvällens hemmamatch mot Lukko. Avstängningarna på Asplund och Vidgren gör inte saken lätt för Sport.

Nyhetsbild

Perttu Hyvärinen är ute ur tunneln – "Den här säsongen är ett genombrott"

LÄNGDSKIDOR Han har tävlat en gång i Vörå. Då blev det FM-guld. Nu ska Perttu Hyvärinen försöka vaska fram nytt guld i Vörå.

Nyhetsbild

Österbottens unga symfoniker framträder i både Karleby och Jakobstad

JAKOBSTAD Nuvarande och tidigare studerande från musikutbildningar i Jakobstad och Karleby uppträder i bägge städer som Österbottens unga symfoniker.

Nyhetsbild

Rapport poängsätter högskolornas öppenhet – stora skillnader mellan svenskspråkiga högskolor

Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia gör klart bättre ifrån sig än tidigare, enligt en granskning om öppen vetenskap. Hanken och Arcada får sämre öppenhetspoäng.

Nyhetsbild

De gröna anklagas för politisk utnämning

Enligt Iltalehtis källor har regeringspartierna delat upp kanslichefsposterna mellan sig. De gröna har tidigare gått hårt ut mot politiska utnämningar.

Nyhetsbild

Rådhusets grund måste förstärkas – provgrävningarna visar på problem i grunden

KARLEBY Mycket tyder på att mindre åtgärder kan räcka för att stöda upp Rådhuset i Karleby. Någon åtgärdsplan finns dock inte ännu.

Nyhetsbild

Trots oförändrad omsättning dalar optimismen också på Wasaline – "Många orosmoment"

Enligt Rederibarometern för 2019 ser rederierna i Finland inte lika ljust på framtiden som man gjorde 2018. Detta gäller också på Wasaline.

Nyhetsbild

Myranspelare får chansen i landslaget

FOTBOLL En ny Myranspelare får nu chansen i landslaget.

Nyhetsbild

KLART: Grekland har fått sin första kvinnliga president

UPPDATERAD.

Grekland ansluter sig till raden av länder med kvinnliga ledare. Ekaterini Sakellaropoulou har av parlamentet i Aten röstats fram som Greklands första kvinnliga statschef i modern tid.

Nyhetsbild

Mord i landet som icke är

RECENSION I "Mellan djävulen och havet" skriver Maria Adolfsson om gruvliga händelser utan att frossa i grymheterna.

Nyhetsbild

Rederierna befarar sämre tider – transporten minskar och fraktpriserna sjunker

Rederiernas omsättning minskade i fjol och utvecklingen förväntas fortsätta, visar den nyaste Rederibarometern.

Nyhetsbild

Ytterligare en spelare lämnar VPS – Jonas Häkkinen flyttar söderut

FOTBOLL Den 20-åriga försvararen har gjort klart med FC Haka. Kontraktet sträcker sig över kommande säsong.

Nyhetsbild

VIDEO: Allt du behöver veta om det nya viruset

Här är allt du behöver veta om det nya sarsliknande lungviruset som sprids i Kina.

Nyhetsbild

Flygpersonal får bära munskydd – "Oroliga över risken de tar när de går till jobbet"

Rädslan för det nya coronaviruset ökar i takt med att fallen blir allt fler. Nu får Cathay Pacifics kabinpersonal bära munskydd – och personalen på Macaos kasinon tvingas göra det.

Nyhetsbild

Arcada och Diak startar tvåspråkig sjukskötarutbildning

Det råder brist på tvåspråkiga sjukskötare i hela södra Finland, enligt Paula Koistinen vid yrkeshögskolan Diak.

Nyhetsbild

Kinesiskt lungvirus sprids till flera länder – första fallet konstaterat i USA

Sex personer har avlidit och över 300 har smittats av det sarsliknande kinesiska lungviruset, som spridits till flera länder. Det första fallet av smittan har nu konstaterats i USA. Världshälsoorganisationen WHO överväger att utlysa nödläge.

Nyhetsbild

Tunga besked för Sport – Asplund och Vidgren får långa avstängningar

ISHOCKEY Bägge anfallarna straffas av ligan efter tilltagen i fredagens match mot KalPa.

Nyhetsbild

VIDEO: Teräväinen och Aho gjorde slarvsylta av Winnipeg – även Patrik Laine nätade

ISHOCKEY Fem NHL-matcher spelades natten till onsdagen. Det blev sammanlagt sex finländska poäng.

Nyhetsbild

Den nya långfilmen "Inland" har flera kopplingar till Vasa – på lördag är det urpremiär

Bakom den nya långfilmen "Inland" finns två personer med Vasaaknytning. En har skrivit romanen som filmen bygger på, den andra har producerat filmen och skapat ljuddesignen.

Nyhetsbild

Vasaförfattare: "Häftig upplevelse att se min roman bli film"

Elin Willows är på plats i Göteborg när "Inland" har urpremiär i helgen. – Jag hade väl aldrig tänkt att min debutbok skulle bli film, säger hon.

Nyhetsbild

Angrepp och taktik inledde Trumprättegång

Åklagarna, det vill säga Demokraterna, öppnar hårt i den historiska riksrättsrättegången mot USA:s president Donald Trump. Försvaret, alltså Republikanerna, förlöjligar och försöker förkorta processen för att avsluta rättegången i senaten så snabbt som möjligt. President Trump håller sig så långt borta han kan.

Nyhetsbild

200 dansare intar Schaumansalen – JKG tolkar Tusen och en natt

JAKOBSTAD Den sista januari är det åter igen dags för JKG att ställa sig på Schaumansalens scen. I år får publiken se gymnasikföreningens tolkning på Tusen och en natt.

Nyhetsbild

USA planerar inreseförbud från ytterligare sju länder

USA vill införa ett så kallat inreseförbud mot ytterligare sju länder: Vitryssland, Eritrea, Kirgizistan, Myanmar, Nigeria, Sudan och Tanzania.

Nyhetsbild

Störst på båt inomhus – Österbotten väl representerat under mässa i Düsseldorf

JAKOBSTAD Den är först och störst av säsongens båtmässor i Europa. Mässan i Tyskland ger ofta anslaget för resten av säsongen i branschen.

Nyhetsbild

DEBATT: När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika och så vidare.

DEBATT: Finns det kärlek i kristendomen?

Jag minns min barnatro med glädje, men händelser i livet och samhället gör att jag blivit mera kritisk och liksom Jesu lärjunge Tomas tvivlar jag.

DEBATT: Massmedia minglar med makten

Massmedia framhålls som medborgarnas vakthund mot makten, men fungerar i praktiken precis tvärtom.

DEBATT: Lägre sjukvårdskostnader?

Under ett flertal årtionden har olika regeringar försökt reformera landets sjuk- och hälsovård. Sjukvården har tenderat att bli allt dyrare.

Nyhetsbild

Inget certifikat – inget foder till farmer i Vittsar och Munsala från Terjärv Frys

Farmbolaget JP Turkis Oy i Karleby, som stod i beråd att exportera livdjur till Kina, bröt mot det leveransavtal som bolaget ingick med Terjärv Frys för ett år sedan. Därför avbryts foderleveranserna.

Nyhetsbild

THL: Småbarnsföräldrar nöjdare än övriga jämnåriga – "Bilden i medierna är ofta för dyster"

Småbarnsföräldrar får mindre sömn än andra, men annars mår föräldrarna toppen. När det gäller ekonomi finns skillnader mellan mammor och pappor.