Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.1.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Demokraterna siktar in sig på maktmissbruk

Med malande envishet fortsätter Demokraterna att redogöra för anklagelserna mot USA:s president Donald Trump. Missbruk av makt är ett ledande tema under åklagarsidans andra dag. Men det USA som följer riksrätten är tudelad i åsikten om processen.

Nyhetsbild

Ryssar efterlysta för bulgarisk giftattack

Bulgarien utfärdar arresteringsorder för tre ryska medborgare som misstänks ligga bakom en uppmärksammad giftattack mot en vapenhandlare.

Nyhetsbild

Niamh McKenna bestämde sig för att spendera sitt liv i Finland

KARLEBY För tysk-irländska Niamh McKenna var det lätt att finna sig till rätta i Finland. Hon tycker om humorn och inställningen man har till livet.

Nyhetsbild

Spansk polis befriade hundratals hundar

Spansk polis har befriat hundratals små hundar, många väldigt illa behandlade, från ett olagligt uppfödningsställe i utkanten av Madrid.

Nyhetsbild

Råd till alla med diagnos duktig: "Gör lite sämre och gör lite mindre"

VASA Det var alldeles proppfullt på seminariet om unga kvinnors prestationsångest och utmattning. "Ingen tackar dig för att du jobbar häcken av dig", säger sociologen Amanda Backholm.

Nyhetsbild

Finland testar nya jaktplan – Franska Rafale fick civilflyget att ta omvägar

KRONOBY Flyget till Österbotten får ta omvägar på grund av test av jaktplan. Som bäst är det franska Rafale som testas från bas i Tammerfors.

Nyhetsbild

Norges nya regering tar form

En ny norsk regering börjar ta form efter sprickan då Fremskrittspartiet lämnade makten. Konservativa Høyre lär få de viktiga posterna inom finans och energi.

Nyhetsbild

Esperi Care satsar mer på kvalitet och mindre på tillväxt – vd:n: "Vi har mycket att göra"

Det finns fortfarande saker som ska åtgärdas på Esperi Cares äldreboenden. Vd:n Stefan Wentjärvi räknar upp några lösningar: appar för anhöriga och utbildning för enhetschefer.

Nyhetsbild

WHO: För tidigt att utlysa nödläge

Miljontals människor hålls isolerade i Wuhan. Peking ställer in det storskaliga nyårsfirandet på grund av virusutbrottet. Åtgärderna saknar motstycke enligt WHO:s representant i Kina. Men det är för tidigt att utlysa internationellt nödläge.

Nyhetsbild

LEDARE: Förtroendet borde återskapas – inte undermineras

Förtroendet för viktiga samhällsinstitutioner undergrävs som en följd av att allt fler företrädare väljer att smutsa ner i sitt eget bo.

Nyhetsbild

Drottningen: Ja till brexit

Bara två klartecken i EU återstår nu innan Storbritanniens utträde ur unionen är spikat och klart.

Nyhetsbild

Skarp kritik mot svenskt språkbad – "Barnen tvingas använda Google translate"

KARLEBY Det svenska språkbadet i högstadiet i Karleby fungerar inte, tycker föräldrar. Nu vänder de sig till Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Esperi Care satsar på öppenhet – kvalitetsdata publiceras i fortsättningen på hemsidan

I ett års tid har en utomstående grupp granskat bolagets äldreboenden. Nu vill Esperi Care bli mer öppna, transparenta och ansvarsfulla.

Nyhetsbild

Henriksson: EU:s justitieministrar tar tag i kampen mot hatprat

EU:s justitieministrar möttes i Kroatiens huvudstad Zagreb på torsdagen. Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson var där.

Nyhetsbild

KKV varnar för elbolag – över 200 anmälningar från missnöjda konsumenter

Sedan årsskiftet har konkurrens- och konsumentverket KKV tagit emot över 200 anmälningar om elbolaget Fi-Nergy Voima.

Nyhetsbild

Ulrikahemmet står tomt – platser behövs men personal saknas

KRISTINESTAD Det kan snart bli förhandlingar mellan Esperi Care och Kristinestad om Ulrikahemmets framtid. Boendet behövs men vårddirektören Christian Lindedahl ser problem.

Nyhetsbild

Flera äldreboenden är ännu under lupp i Vasa, Jakobstad och Karleby

ÖSTERBOTTEN Fyra boenden är under övervakning i Österbotten och Mellersta Österbotten just nu. Vi berättar vilka de är.

Nyhetsbild

Närvårdaren Tarja larmade om Ulrika i Kristinestad – nu är hon tillbaka i jobb på Esperi

ÖSTERBOTTEN Ett knytnävsslag ledde till att Tarja Parkatti slog larm på Ulrikahemmet i Kristinestad. Hennes år har präglats av arbetslöshet – men också glädjeämnen.

Nyhetsbild

Ny arbetsgrupp ska utreda vargjaktens framtid

Jord- och skogsbruksministeriet har påbörjat ett brett projekt där den stamvårdande jakten på varg ska planeras och specificeras.

Nyhetsbild

Skid-FM har nu tillräckligt med snö: "Allt annat är hemåt"

LÄNGDSKIDOR Ett par minusgrader gjorde att sju snökanoner kunde jobba 16 timmar i sträck mellan onsdag och torsdag. Det gjorde att arrangörerna – en vecka på förhand – har all snö som behövs för FM i Vörå.

Nyhetsbild

Lunchpriser för äldre höjs – samma pris i hela regionen

Både avgifterna för matservice och för luncherna på Azalea dagcenter höjs. Det beslöt social- och hälsovårdsnämnden i onsdags.

Nyhetsbild

Suomela hoppas på flera statliga arbetsplatser – "Världen har förändrats"

VASA Kaj Suomela, landskapsdirektör i Österbotten, hoppas att ministeriet infriar löftet om att statligt anställda ska få välja arbetsort.

Nyhetsbild

Inbrott i Djurvännernas lokal – värdesaker och djurmat saknas

JAKOBSTAD Någon har under denna vecka gjort inbrott i föreningen Jakobstadsnejdens Djurvänners lokal på Fabriksgatan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Kirsi Pimiä blir Inrikesministeriets kanslichef

De grönas ordförande Maria Ohisalo har tidigare gått hårt ut mot politiska utnämningar, men Inrikesministeriets kanslichefs bakgrund inom De gröna väcker frågor.

Nyhetsbild

THL: Asienresenärer – så undviker ni att smittas av coronaviruset

Att resa till Kina eller övriga Asien kräver inga speciella åtgärder av finländska resenärer, men staden Wuhan är lönt att stryka från resplanen.

Nyhetsbild

Telia-affären inget hinder för MTV – statsrådet återtar inte programkoncessioner

Statsrådet beslutade på torsdagen att affären mellan MTV och Telia inte ska påverka MTV:s programkoncessioner för televisionsverksamhet i Finland.

Nyhetsbild

Endast tillstånd för tunga vapen i Vattaja – men HFD:s beslut förbryllar

KARLEBY Försvarsmakten behöver tillstånd endast för tunga vapen i Vattaja. Det har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast. Men det finns oklarheter.

Nyhetsbild

Lungviruset stoppar nyårsfirandet i Peking

Kinas huvudstad Peking ställer in det storskaliga nyårsfirandet, med hänvisning till det växande virusutbrottet. Runt om i världen vidtas också åtgärder mot viruset, som hittills lett till 17 dödsfall.

Nyhetsbild

Marthorna delar ut ekonomibok gratis till unga – ger råd på Whatsapp

Marthaförbundet delar ut en bok som ska hjälpa unga med privatekonomin. Samtidigt lanserar marthorna en rådgivningstjänst på Whatsapp.

Nyhetsbild

Ministern vill stärka regionerna – anställda ska få välja vilken ort de arbetar från

Statligt anställda ska kunna arbeta varifrån som helst i landet. Så vill kommunminister Sirpa Paatero (SDP) reformera statliga ämbetsverk. Hon vill inte utlokalisera dem.

Nyhetsbild

Beslut om upphandlad färdtjänst skjuts upp – igen

JAKOBSTAD Flera diskussioner krävs ännu innan social- och hälsovårdsnämnden är beredd att ta beslut om upphandlingen av färdtjänst.

Nyhetsbild

Samebyn Girjas vinner över staten – byn får bestämma vem som får fiska i området

Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området. – Det känns fantastiskt skönt när tio års prövning är över. Nu börjar ett nytt kapitel, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby.

Nyhetsbild

VIDEO: Vinterstorm skakar Spanien – sju döda – ung, brittisk turist på Ibiza saknas

Sju personer har omkommit och fyra saknas efter en storm som svept över Spanien sedan i söndags. Restauranger och affärer längs östra kusten har förstörts av höga vågor och hårda vindar och gator har översvämmats av kraftiga regn.

Nyhetsbild

Elavbrott på Tankar sedan onsdag kväll

KARLEBY Ett elavbrott har drabbat ön Tankar i Karleby skärgård. En reservgenerator har startats så kritiska funktioner som till exempel fyren fungerar.

Nyhetsbild

Oona Airola från Karleby kan få Jussi för sin roll i "Aurora" – också Vasabördig skådis nominerad

KARLEBY Skådespelaren Oona Airola, som växte upp i Karleby, kan få en Jussistatyett för sin biroll i den finska filmen "Aurora".

Nyhetsbild

Rekordmånga klagomål till justitieombudsmannen i fjol – ökning på 700

Speciellt socialvården, polisen och hälso- och sjukvården ger upphov till klagomål till justitieombudsmannen. Klagomålen ökade inom alla kategorier.

Nyhetsbild

Finländarnas föreningsiver sinar – klart färre nya föreningar i fjol

Nyregistreringarna av föreningar fortsätter minska och i fjol startades färst föreningar på fem år.

Nyhetsbild

Trumps dotter stöttar Thunberg – "Jag tänker inte kritisera någon som framhäver sin energi och röst, det är inte min stil"

Ivanka Trump vägrar att följa sin fars fotspår och kritisera Greta Thunberg.

Nyhetsbild

Hockeytränare i Wuhan: En spökstad – "Det känns som om jag är ensam kvar"

Spridningen av viruset och nedstängningen av transportnätet i storstaden Wuhan påverkar livet för de boende. "Man får gilla läget och tänka positivt. Jag är inte sjuk – än i alla fall", säger svenske hockeytränaren Johan Björnfot som jobbar och bor i Wuhan.

Nyhetsbild

Spara pengar genom att veckohandla – här kommer de bästa tipsen

Genom att planera hela veckans måltider på förhand och handla en gång i veckan kan du minimera både tiden som går till handlandet samt tiden som tillbringas framför spisen.

Nyhetsbild

Finland öppnar ambassad i Manila – stängdes 2012

Filippinerna är ett av de största länderna i världen där Finland inte har en ambassad.

Nyhetsbild

Annika Åman fick kejsarsnitt efter traumatisk förlossning – "Låt kvinnorna bestämma själva"

I Sverige pågår en debatt om kvinnans rätt att välja kejsarsnitt framför vaginal förlossning. För Vasabon Annika Åman var kejsarsnitt det enda sättet att få ett barn till.

Nyhetsbild

DEBATT: Pälsfarmarnas beteende skadar handeln

Vår berättelse har rapporterats av ledande tidningar i Finland. Hundratals demonstranter organiserade sig för att protestera mot exporten av avelsdjur till Kina. Jord- och skogsbruksministern uttryckte opartiska åsikter i intervjuerna.

DEBATT: Det går att höja sysselsättningen

Det finns medel för att höja sysselsättningsgraden. Utbildning, förenklad byråkrati och stöd för arbetsförmågan är några av åtgärderna, skriver riksdagsledamot Matias Mäkynen (SDP).

Nyhetsbild

DEBATT: Den frusna kaninens gåta

Man kan inte ogilla eller gilla något förrän man har provat på. Därför är det otroligt viktigt att vi elever tas ut ur våra bekvämlighetszoner ibland, skriver Jakob Holm.

DEBATT: Är detta opartiskt?

Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula gjorde för en tid sedan någonting mycket ovanligt och ogenomtänkt i Gaza vid Israels gräns.

Nyhetsbild

Personalbrist stänger restaurang – bristen påverkar många i branschen

JAKOBSTAD Restauranger i Jakobstad har fortsättningsvis svårt att hitta personal. På McDonalds har man både fått hålla stängt och kalla in personal från andra städer denna vecka.