Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

26.1.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Printer fattade eld i Halpa-Halli – affären håller stängt under måndagen

UPPDATERAD En brand bröt ut i Halpa-Halli i Vasa på söndagen. Sprinklersystemet släckte branden snabbt, men skadorna blev ändå så pass stora att affären håller stängt under måndagen.

Nyhetsbild

Kobe Bryant död i helikopterkrasch

BASKET Kobe Bryant är död. Basketlegendaren kraschade med sin helikopter i Kalifornien på söndagsmorgonen, uppger flera amerikanska medier.

Arg idag...

... är jag

Nyhetsbild

Ledare i blåsväder ska presentera fredsplan

En amerikansk president som står inför riksrätt och en korruptionsåtalad israelisk premiärminister. En konkurrent om makten i knesset som tvingas gå balansgång. Och en palestinsk motpart som inte är inbjuden. Det är förutsättningarna när Donald Trump ska presentera sin plan för fred mellan Israel och Palestina.

Nyhetsbild

Riksrättsåklagare anklagar Trump för hot

USA:s president Donald Trump har flitigt kommenterat den pågående riksrättsprocessen mot honom på Twitter.

Nyhetsbild

De lever med den värsta luften i världen – "Går knappt att andas utan mask"

Numera toppar ett avlägset hörn av Centralasien återkommande listorna över världens mest förorenade luft. Bisjkeks befolkning kräver svar på varför luften i staden blir allt svårare att andas – och varför regeringen tiger.

Nyhetsbild

Sjukdomsfall avgörande för damstafetten i ÖID-mästerskapen i Lappfors

LÄNGDSKIDOR Att Elin Björk från Falken och Andrea Julin från Minken hade insjuknat hade en avgörande betydelse för utgången av damstafetten i ÖID-mästerskapen i Lappfors.

Nytt nederlag för KPV/YJ

FOTBOLL Karlebylaget har ännu inte öppnat poängkontot.

Storstryk för GBK

FUTSAL KuPS gjorde nio mål på hemmaplan.

Två poäng för Jeppis FBC II och Nibacos II

INNEBANDY Jymy kammade noll när damtrean fortsatte med turnering i Reisjärvi.

Nyhetsbild

Myrans Olli Nylund fyramålsskytt

FUTSAL IK Myran krossade VKV i Vasa.

Nyhetsbild

LEDARE: När allt bryter samman

Det gått 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. Lägret, denna mänsklighetens bottennotering, får vi aldrig glömma.

Nyhetsbild

Bomber desarmeras inför Teslas fabriksbygge

BILINDUSTRIN Sju bomber från andra världskriget har oskadliggjorts på den tomt utanför Berlin där elbilstillverkaren Tesla ska bygga sin första europeiska fabrik.

Nyhetsbild

Raketattack mot Bagdads gröna zon

Minst fyra raketer har slagit ner i den irakiska huvudstaden Bagdads så kallade gröna zon, det strängt bevakade område där regeringsbyggnader och utländska beskickningar är belägna.

Nyhetsbild

Språkvetaren Mikael snöade in på finlandssvenskar – skrev en bok: "Jag vaknade en dag och undrade varifrån de kom"

Mikael Parkvall, språkvetare i Sverige, blev plötsligt nyfiken på finlandssvenskarna. Likt en detektiv har han jobbat sig fram till en teori om hur och när de kom till Finland – och Österbotten.

Nyhetsbild

Tio av fjorton nya i Jakobstads ungdomsfullmäktige

JAKOBSTAD Det var på söndagen som nya ungdomsfullmäktige i Jakobstad hade sitt första möte i Tobaksmagasinet.  Flera nya ledamöter ska nu representera de ungas intressen i staden.

Nyhetsbild

Nynazister brände israeliska flaggor i Tammerfors

Den förbjudna nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens aktivister ordnade en antisemitisk demonstration på söndagen i Tammerfors.

Nyhetsbild

29 döda i lassafeber i Nigeria

Nigeria vidtar nödåtgärder för att hantera det ökande antalet fall av lassafeber i landet efter att 29 människor avlidit i sjukdomen den senaste månaden.

Muik tappade matchen i tredje perioden mot Raahe-K

Det var länge en jämn match för Muik hemma mot Raahe-K. Men i tredje perioden avgjorde Raahe-K och vann matchen i Finlandsserien herr i hockey med 6–3...

Nyhetsbild

Åsarna stafettmästare i ÖID-mästerskapen

LÄNGDSKIDOR Herrstafetten i ÖID-mästerskapen på skidor fick väntade segrare. Det tyckte man åtminstone inom segrarlaget.

Nyhetsbild

Frankrike förbjuder kritiserad chockgranat

Fransk polis ska hädanefter inte få använda sig av den hårt kritiserade chockgranaten GLI-F4, säger inrikesminister Christophe Castaner under en intervju med tv-kanalen France 3.

Nyhetsbild

Schjerfbeck-utställningen på Ateneum var en kioskvältare

Intresset för Ateneums utställning med Helen Schjerfbecks konstverk har överträffat alla förväntningar, uppger museichef Marja Sakari.

Nyhetsbild

Vit gräsand på besök i Vasa – Djurskötare: "Den kan leva farligt"

VASA De senaste dagarna har flera Vasabor uppmärksammat en vit gräsand som simmat runt i Hovrättsbassängen. Vi pratade med Markku Harju för att ta reda på varför fågeln ser ut som den gör.

Nyhetsbild

Skogsindustrin utlyste lockout inför söndagens förlikning

Förhoppningarna om att nå en överenskommelse i arbetsmarknadstvisten mellan Skogsindustrin och Pappersförbundet försvårades ytterligare på söndagen.

Nyhetsbild

Kevin Peth återvänder hem – ”Väldigt bra för hela laget”

FOTBOLL

Uppdaterad. Kraft får en rejäl förstärkning till sitt mittfält då Kevin Peth återvänder hem. Nu är lagbygget anno 2020 så gott som klart.

Nyhetsbild

Debuterar med dystopi – "Jag spår att Henna Johansdotter har en lysande författarkarriär framför sig"

RECENSION Henna Johansdotter skriver med frenesi om en 16-åring som utstår smärtsamma attacker i sökandet efter sig själv och sin mission i livet.

Nyhetsbild

Maas varnar för växande judehat

Det behövs mer utbildning för ungdomar och hårdare straff för antisemitiska dåd, inte bara i Tyskland utan i hela Europa, anser Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Nyhetsbild

Över 30 döda i skalvet i Turkiet

TURKIET Över 30 människor har bekräftats döda och 1 607 människor har skadats i det jordskalv som drabbade östra Turkiet i fredags kväll.

Nyhetsbild

Coronaviruset växer i styrka

Coronaviruset blir allt mer smittsamt, uppger Kinas nationella hälsomyndighet, som befarar att antalet smittade kommer att fortsätta stiga. Över 2 000 är nu smittade och minst 56 avlidna. Siffran skrivs kontinuerligt upp.

Nyhetsbild

Afghanska styrkor till angrepp – 51 döda

AFGHANISTAN Det senaste dygnet har afghanska regeringsstyrkor genomfört 13 markangrepp och tolv luftangrepp i nio provinser och dödat 51 "terrorister", uppger Afghanistans försvarsdepartement.

Nyhetsbild

En livshotande skadad efter giftgasutsläpp

Fyra personer har skadats i ett giftgasutsläpp i massafabriken Aspa Bruk utanför Askersund i Sverige. En har livshotande skador. Boende uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Nyhetsbild

Över 19 000 besökte Educa

Utbildningsmässan Educa lockade i år till sig en rekordpublik, uppger arrangörerna. Sammanlagt 19 300 personer besökte mässan som avrundades på lördagen.

Glad idag...

... är vi

Nyhetsbild

Strejk hotar pappersindustrin på måndag

Arbetstagarfacket Pappersförbundet och arbetsgivarparten Skogsindustrin träffas på söndagseftermiddagen för fortsatta förhandlingar om ett nytt kollektivavtal.

Nyhetsbild

Inga finländare till semifinal – Kyllönen: "Hundradelarna inte på min sida"

LÄNGDSKIDOR Det såg lovande ut med fyra finländska damer och fyra herrar i kvartsfinal. Men ingen tog sig vidare till semifinal i söndagens världscupsprint i tyska Oberstdorf.

Nyhetsbild

VIDEO: 90 år sedan Musse Piggs debut som seriefigur – visste du detta om Disney-ikonen?

Från seriefigur till symbolen för hela Disney-koncernen, här är fem spännande fakta om den animerade musen Musse Pigg!

Nyhetsbild

Försvagat Falken i damstafetten i ÖID-M på skidor i Lappfors

LÄNGDSKIDOR Minkens damer var favoriter inför DM-stafetten i Lappfors, men drog sig ur efter att Andrea Julin hade blivit förkyld.

Nyhetsbild

RESFEBER: Upptäck det spännande norra Vietnam

Hela världen håller på att upptäcka Vietnam. Men få beger sig till den norra delen. Här finns okända hemlig­heter, spännande Hanoi, den berömda Halongbukten och de nordvästra bergens färgstarka kulturer.

Nyhetsbild

Fackförbundet Pro utvidgar sin strejk i februari

Strejken är varslad till midnatt den 10 februari och beräknas pågå till den 23 februari om arbetsmarknadsparterna inte når en överenskommelse om ett nytt kollektivavtal.

Nyhetsbild

Tukes: Historiskt få ögonskador på grund av fyrverkerier vid nyår

Fem personer fick ögonskador som krävde sjukhusvård av nyårsraketer, meddelar Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Nyhetsbild

Så hittar du lugn och fokus – här kommer några smarta tips

Lämna stress och splittrade arbetsdagar bakom dig. Låt 2020 präglas av lugn och kreativitet. Visst, men hur? Genom nya medievanor och fokusträning, råder experten.

Nyhetsbild

Kina stoppar handel med vilda djur

Över 2 000 smittade och minst 56 avlidna. Siffran för drabbade av coronaviruset skrivs kontinuerligt upp. I Peking uppmanas invånarna att sluta skaka hand och all handel med vilda djur stoppas.

Nyhetsbild

Snart får Hilma lämna sjukhuset – "Först efter några veckor fick vi ha henne i famnen"

PEDERSÖRE När hon föddes vägde hon bara 1,6 kilo och var 37 centimeter lång. Men Hilma är en kämpe som snart ska få flytta hem till Purmo.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Batterifabriken som inte blev av

Satsningen för att få hit Teslas fabrik var inte den bästa.

Nyhetsbild

Lista: Här är Finlands populäraste hundraser

Här hittar du de tio mest populära raserna. I toppen finns en ohotad etta.

Nyhetsbild

Sanders i ledning inför Iowas nomineringsmöte

Med en dryg vecka till det viktiga nomineringsmötet i Iowa har Bernie Sanders dragit ifrån Demokraternas övriga presidentaspiranter, enligt en ny opinionsundersökning. Men det var Elizabeth Warren som fick stödet av delstatens största tidning, The Des Moines Register.

Nyhetsbild

Nyheterna blir fler – nu kommer ÖT Måndag

NYHETER HSS Medias tidningar förbättrar sitt digitala nyhetsutbud. Nu dyker det upp färska nyheter i appen eÖT varje måndag.

Nyhetsbild

Jarospelaren som motståndartränaren lade märke till

AC Kajaani-tränaren Mika Lumijärvi verkade knappt tro att det var sant efter att hans lag hade besegrat Jaro i Tellushallen.

RIKSDAGSBREV: Fler människor ska få jobb

Det har knappast undgått någon att regeringens mål att höja sysselsättningsgraden till 75 procent är helt central under denna regeringsperiod.

Nyhetsbild

INSÄNDARE Jag, skarven, ser Östersjön som vårt nya Eldorado

Mitt namn är Ph. carbo sinensis. Jag har också öknamn som mänskorna gett. På många områden där de talar svenska kallas vi: skarv. Det är ett sårande namn – en Ph. carbo sinensis skarvar eller ljuger aldrig.

Nyhetsbild

Antonomia jubilerar och expanderar – "Det här är vår dröm"

JAKOBSTAD För 20 år sedan startade Anders Eklund sin byrå hemma i hyreslägenheten. Verksamhetsbilden har förändrats en hel del och i dag handlar det mycket om storytelling och kommunikation.