Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

29.1.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

VIDEO: HIFK kämpade ner Sport på hemmaplan – Suoranta fick första ligaminuterna i örntröjan

ISHOCKEY Efter en tajt drabbning fick Sport ge vika i Helsingfors. Hemmalaget HIFK for iväg med tre poäng trots intensiv press av Sport under matchens sista minuter.

Nyhetsbild

Sport hade inte marginalerna på sin sida – "Tre utvisningar i tredje perioden åt upp vårt anfallsspel"

ISHOCKEY Sport stretade bra emot, men kunde ändå inte rubba formstarka HIFK. Ligajumbon inkasserade därmed sin tredje raka förlust. Senaste nyförvärvet Simon Suorantas ligadebut i örntröjan tog slut efter två perioder.

Nyhetsbild

Midvinterdans för äldre i Jugendsalen ska motverka ensamhet

JAKOBSTAD På fredagskvällen blir det midvinterdans i Jugendsalen. Guns Rosor står för musiken och förhoppningen är att de äldre ska hitta ut.

Nyhetsbild

Finländsk el blir allt grönare – då ökar risken för att Finland slocknar

Utsläppen minskar, vindkraften ökar. Samtidigt ökar oron för elbrist på en marknad som blir allt mer beroende av vädret.

Nyhetsbild

Jan-Gustav Björk ny kaplan i Jakobstads svenska församling

JAKOBSTAD På onsdagskvällen valde församlingsrådet i Jakobstads svenska församling ny kaplan. Valet föll på Jan-Gustav Björk.

Nyhetsbild

Inomhus–VM i friidrott flyttas ett år framåt

FRIIDROTT Inomhus-VM i friidrott i Kina skjuts upp i ett år på grund av coronaviruset

Fortsatt jobbigt för Hermes – slutspelsplatsen hotad

ISHOCKEY Karlebylaget har inte vunnit sedan 8 januari och gjort sammanlagt endast tio mål på de sex senaste matcherna.

Arg i dag...

...är en bilist

Nyhetsbild

Erik Kiviniemi återvänder till Wasa Teater – skriver pjäs och står på scenen i höst

Nyskrivet, lokalt förankrade berättelser och klassisk världsdramatik. Det här är vad Wasa Teater bjuder på under nästa spelår.

Nyhetsbild

Sund målskytt när TPS vann – Åboklubben närmar sig slutspel

ISHOCKEy Efter en till stora delar bedrövlig säsong har trenden vänt något för Tony Sunds TPS. På torsdagskvällen tog laget en trepoängare som gör att man närmar sig den åtråvärda tiondeplatsen.

Nyhetsbild

Sport sumpade fyra minuter powerplay i slutminuterna – fjärde förlusten mot HIFK ett faktum

ISHOCKEY Vasalaget tog ledningen i den första perioden, men precis som så många gånger tidigare under säsongen tappade man den och förlorade – trots ofattbar press mot HIFK:s mål i slutminuterna.

Sport utan poäng efter förlust mot HIFK

Efter två perioder var matchen i Finland FM-Ligan herr i ishockey mellan hemmalaget HIFK och gästande Sport helt jämn. I tredje var det dock HIFK som ...

Nyhetsbild

Organisationen AIU: "Överväg att utesluta Ryssland"

FRIIDROTT Organisationen AIU (Athletics Integrity Unit) föreslår att det internationella friidrottsförbundet World Athletics kastar ut Ryssland.

Nyhetsbild

Rapport: Ny skola ska byggas i Jakobstad – frågan är om den blir finsk eller svensk

JAKOBSTAD Ska det byggas en svenskspråkig skola i västra stadsdelarna eller finsk enhetsskola intill Etelänummi? Det är en central frågeställning i Jakobstads nya skolnätverksrappport som håller på att finslipas.

Nyhetsbild

Sveriges kulturminister Amanda Lind: Fruktansvärd rasism mot samer

Det hat som förekommit mot samebymedlemmar efter Girjasdomen är fruktansvärt, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Hon lovar nu att lägga fram ett lagförslag för ökat samiskt inflytande efter sommaren.

Nyhetsbild

LEDARE Pappersstrejken principiell och beklaglig

Sedan i måndags strejkar 17 000 anställda inom pappers- och sågindustrin. Det blir dyrt, men grundar sig på tidigare sjabbel.

Nyhetsbild

Ja till brexit även i EU-parlamentet – bara en sista spik saknas i kistan

EU-parlamentet säger ja till Storbritanniens utträde ur EU. Nu återstår bara en sista spik i brexitkistan innan britterna tackar för sig.

Nyhetsbild

Med personlig prägel och en rolig planering fick Sofia och Ramus sitt drömbröllop

När paret Donner bestämde sig att gifta sig sparade man inte på krutet. För Sofia och Rasmus kändes det viktigt att deras färgsprakande personligheter och stil framkom på alla sätt. Dessutom är planeringen halva nöjet.

Nyhetsbild

Larsmoidrottare tog mått av världseliten

Tre skidskyttar från Larsmo fick äran att representera Finland då Winter World Master Games – veteranernas OS – avgjordes i Österrike.

Nyhetsbild

BBC News varslar hundratals i sparpaket

Det brittiska public service-bolaget BBC varslar 450 tjänster på nyhetssidan.

Nyhetsbild

Efter det första bekräftade fallet i Finland: THL:s direktör manar till lugn

Fallet av coronavirus vid Lapplands centralsjukhus är det tredje i Europa. THL:s direktör Mika Salminen är ändå inte förvånad över att smittan uppdagats i Finland. Han manar till lugn.

Något för alla på Optimas besöksdag

JAKOBSTAD Öppet hus på Optima brukar locka många besökare. I år är den omtyckta modeshowen tillbaka i lite ny tappning.

Arg i dag...

...är en mamma

Nyhetsbild

Studerande har hittat biblioteket igen – "Vi vill ge dem en tyst plats"

KARLEBY Stadsbiblioteket har fått ett uppsving som studieplats i Karleby och nu vill biblioteket gå de studerande till mötes när övervåningen ska renoveras.

Nyhetsbild

Ifrågasatt elbolag kör hårt i Österbotten – finlandssvensken bakom känd i branschen

VASA Helsingforsaren Håkan Gustafsson ligger inte bara bakom kritiserade Fi-Nergy. En handfull av hans tidigare bolag har jobbat på liknande sätt.

Nyhetsbild

Elhandlare Gustafsson försvarar sig: "Jag vill ge kunder bra pris över lång tid"

VASA Håkan Gustafsson talar om ett pågående "mediedrev" mot honom, och om konkurrenter som är rädda att mista sin marknad.

Nyhetsbild

Med en fatbike är det cykelsäsong året om

Med sina breda däck tar sig Markus Fagerholm enkelt fram genom lössnö och över is. Tack vare fatbiken har cyklingen blivit en året-om-sport.– Det här är den bästa investeringen på länge. Att cykla på vintern är en helt annan upplevelse, säger han.

Nyhetsbild

Bekräftat fall av coronaviruset i Finland – kinesisk turist smittad

En turist har konstaterats vara smittad av coronaviruset vid Lapplands centralsjukhus, meddelar THL. Turisten som kommer från Wuhai i Kina har för tillfället isolerats. Detta är det första bekräftade fallet i Finland.

Nyhetsbild

Evakuerade japaner förs till sjukhus – britter sätts i karantän

Ett andra japanskt flyg ska evakuera ytterligare runt 200 japaner från kinesiska Wuhan.  Sju japaner som kom med det första planet från Kina har förts till sjukhus för vård, eftersom de uppvisat symtom.

Nyhetsbild

Statsminister Marin övertygad om att 30 000 nya jobb kommer skapas – arbetskraftsinvandringen central för att nå målet

Regeringens aftonskola träffades under onsdagen för att diskutera hur man ska öka sysselsättningen. Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) meddelade att en arbetsgrupp har tillsatts för att öka arbetskraftsinvandringen.

Nyhetsbild

Syskonen Patrik och Heidi Kuuttinen deltog i JVM-stafetterna – Finland långt från täten

SKIDSKYTTE I dag avgjordes stafetterna i junior-VM i skidskytte i Lenzerheide. Både i herr- och damtävlingen blev de blåvita lagen långt från tätstriden.

Nyhetsbild

Ikea stänger flera varuhus i virusets spår

Ikea stänger hälften av sina varuhus i Kina tillfälligt på grund av coronavirusets fortsatta spridning.

Nyhetsbild

Skrällen: Thiem slog ut Nadal i Melbourne

TENNIS Det blev sjätte gången gillt för Dominic Thiem mot Rafael Nadal i en grand slam-match. Österrikaren slog ut världsettan och är klar för semifinal i Australian Open.

Nyhetsbild

Fredagslänken är ett måste för duon: ”Det här är en livsstil”

NÄRPES Varje fredag, oavsett väder, beger sig kompisarna ut på en timmes lång länk ut i skog och mark. Det skulle vara ett straff om man blir sjuk eller skadad, säger Bror-Gustav Bärdén.

Nyhetsbild

Tulpanen – favoriten som håller länge

NYKARLEBY 80 miljoner lökar per år, 400 olika sorter och den mest sålda snittblomman i landet i januari och februari. Finländarna är ett tulpanälskande folk. Hos odlarna Jonas och Anette Karlsson i Munsala är det högsäsong just nu.

Nyhetsbild

Trolsk stämning i skymning vid Torgare

KARLEBY ”Blåeld” är ett drama med en humoristisk ådra. Den 1 augusti har den unika och nyskrivna musikteaterföreställningen urpremiär i Kronoby.

Nyhetsbild

Jakten på den största abborren

KORSHOLM Det sägs att abborren är större i Vasatrakten. Och att det är lättare att få napp här.– Jo, det stämmer. Den speciella skärgården kring världsarvet är en perfekt livsmiljö för våra rovfiskar, säger sportfiskaren Jani Haavisto.

Nyhetsbild

Projekt med korttidsjobb fortsätter – trots brist på intresse från företagen

NYKARLEBY Pilotprojektet med korttidsjobb i Nykarleby intresserar många unga, men inga företagare. Staden förlänger projektet med hopp om mer engagemang från företagarhåll.

Nyhetsbild

Polisens jakt på misstänkt mördare i Tammerfors framskrider

Polisen utreder ett misstänkt mord som inträffade i Tammerfors på tisdagsmorgonen. Nu efterlyser man en bil som den misstänkta mördaren tros ha färdats i.

Nyhetsbild

Kinas damlandslag i fotboll i karantän inför OS-kvalet

FOTBOLL OS-kvalet i fotboll flyttades från Wuhan i Kina till Sydney i Australien på grund av coronaviruset.

Nyhetsbild

Fängelse för grov penningtvätt – samarbetsvillighet sänkte domar

Huvudaktören i penningtvätthärvan döms till 2 år och 10 månader ovillkorligt fängelse för grov penningtvätt. De övriga männen döms till villkorliga domar för grov penningtvätt och medhjälp. Sammanlagt tvättade de över fyra miljoner euro.

Linda Nyman skadade sig – kan missa derby mot AC Milan

Nyhetsbild

Entreprenör för Påvallsbron valdes – sju offerter inlämnades

PEDERSÖRE I mars inleds den tre månader långa saneringen av Påvallsbron i Ytteresse. I onsdags beslöt tekniska nämnden om vem som får uppdraget.

Nyhetsbild

Regeringen försöker minska överskuldsättningen – Finlands Bank ska förbättra finländarnas ekonomikunskaper

Nästan 400 000 finländare har en betalningsanmärkning. Nu ska Finlands Bank koordinera en plan för att stoppa överskuldsättningen.

Nyhetsbild

Prao-elev: ”Vill man någonstans så ska man bara söka”

JAKOBSTAD Det kan vara svårt att veta var man vill vara under praoveckan och vad man kan förvänta sig från olika arbetsplatser. Så vi bestämde oss för att besöka några prao-elever och fråga dem hur de fick den praoplatsen som de har och varför de tog den.

Nyhetsbild

Farage hoppas på EU:s sönderfall – "Brexit är bara början"

Ärkebrexitören Nigel Farage säger adjö till Bryssel och hoppas att resten av Europa ska göra samma sak. Kanske kan brexit följas av danxit, polxit eller italixit.

Nyhetsbild

EU öppnar "verktygslåda" om 5G – sätter fokus på säkerhet

EU-kommissionen presenterar nu sin syn på säkerheten i den nya generationen datanätverk – 5G.

Nyhetsbild

Fler köper munskydd i Vasa efter misstankar om coronavirus i Finland

VASA Det är stor efterfrågan på munskydd i Vasa, trots att de inte skyddar användaren från att bli smittad av coronaviruset.

Nyhetsbild

Ingen idé att bara bekymra sig över ungas språk – Analytiker: "Stärk det som redan finns"

Klasslärarnas finska måste stärkas, då lär sig också de finlandssvenska ungdomarna språket. Det är en av slutsatserna i tankesmedjan Magmas rapport om ungas språkanvändning.

Nyhetsbild

Savon Sanomat: Högerextremist från Kuopio dömd för rasistiska dödsuppmaningar

En man har skrivit på sociala medier att representanter för vissa folkgrupper borde dödas. Mannen har också riktat dödsuppmaningar mot en lokalpolitiker i Helsingfors.

Nyhetsbild

Starka siffror av Elisa – höjer utdelningen

Ökad omsättning, förbättrat resultat och stabila utsikter. Elisas styrelse vill belöna aktieägarna med högre utdelning. Förslaget är 1,85 euro per aktie.

Nyhetsbild

Undersökning: Oempatiska män kör Audi, BMW eller Mercedes – det gör även pålitliga människor

Det finns ett klart samband mellan bilmärke och förarens beteende i trafiken. Ny forskning från Helsingfors Universitet visar att både samvetsgranna och stridslystna personer föredrar statusbilar.

Nyhetsbild

Man lurade FPA – stämplade trots att han jobbade

I RÄTTEN En 40-årig man i Karleby var arbetslös arbetssökande under nästan fyra månader och lyfte flera tusen euro i FPA-stöd trots att han jobbade.

KOLUMN: Ragnarök är här

Varför lanserar svenska forskare plötsligt tesen att initiativtagarna till Rökstenen var vikingatida motsvarigheter till Greta Thunberg?

Nyhetsbild

Viruset antagligen mindre farligt än man trott

Kunskapen om hur farligt det nya coronaviruset är, som hittills skördat fler än 130 människors liv, är fortfarande dålig. I dagsläget tyder dock det mesta på att dödligheten är något mindre än vad man trodde från början.

Nyhetsbild

Vägen till senioreliten är svår – "Det måste finnas en brinnande passion"

LÄNGDSKIDOR Nitton unga åkare från Vörå idrottsgymnasium deltar i finländska mästerskapen. De flesta av dem debuterar på seniornivå – men steget till vuxenvärlden är ofta stort.

Nyhetsbild

Beslut om Idrottsparken får vänta – "Vi har varit upptagna med andra stora frågor"

KARLEBY Enligt den tidigare tidtabellen skulle Karlebyfullmäktige fatta beslut om finansieringen i februari. Nu är det april som gäller.

Nyhetsbild

Vi har listan: Här ordnas vinterns långlopp för skidåkare

Vintern har varit en utmaning för alla skidåkare, men för den som vill testa formen erbjuds flera motionslopp – ifall vädret tillåter.

 

Nyhetsbild

Elever fixar loppis för att åka på Ung företagsamhets-mässa

JAKOBSTAD Företagsamt tänkande är det viktigaste när man provar att vara företagare under ett läsår.

Nyhetsbild

Småstadsnostalgi i Nykarleby – en polismästare, en återvändare och en liberal kyrkoherde

NYKARLEBY Åke Lindman, Lasse Pöysti och Mats Långbacka hade alla roller i tv-serien "Småstadsberättelser" som på nittiotalet spelades in i Nykarleby. Nu visas den igen.

Nyhetsbild

Britterna packar – Bryssel röstar om brexit

Det är dan före dan före dan. Nu slås näst sista spiken in i brexitkistan då EU-parlamentet röstar om Storbritanniens utträde ur EU.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa vanligare bland unga med utkomststöd

Missbruk och psykisk ohälsa är vanligare bland unga vuxna som lyfter utkomststöd, det visar en färsk forskningsrapport från THL.

Små förändringar för KPV:s B-juniorer

KPV:s B-juniorer har som mål att ta en plats bland de fem bästa i kvalet till FM-serien som inleds på lördag.

Nyhetsbild

Evakueringsflyg har lyft från Wuhan

Hundratals japaner och amerikaner har flugits ut från kinesiska Wuhan. Australien ska evakuera medborgare till Julön, där de ska sättas i karantän. British Airways ställer med omedelbar verkan in samtliga avgångar till Fastlandskina med anledning av coronaviruset.

Nyhetsbild

Inga brister på Soites äldreboende – RFV avslutar granskning

KARLEBY Soites eget serviceboende Tervakartano granskades av Regionförvaltningsverket på tisdagen och fick ok-stämpel.

Nyhetsbild

Norskt fynd: Mineraler värda 1 000 miljarder norska kronor

Mineraler till ett värde av uppskattningsvis 1 000 miljarder norska kronor (ungefär 100 miljarder euro) har konstaterats på havets botten vid Svalbard.

Nyhetsbild

Australiska forskare har lyckats odla det nya coronaviruset

Förhoppningen är virusodlingen ska hjälpa till vid utvecklingen av nya vaccin och tester av läkemedel, som kan användas för att behandla sjukdomen.

Nyhetsbild

Kraftigt jordskalv skakade om flera länder i Karibiska havet

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,7 har inträffat med centrum i havet mellan Caymanöarna, Jamaica och Kuba.

Nyhetsbild

Jaro B utmanare i årets FM-kvalserie

FOTBOLL B-juniorernas FM-kvalserie inleds på söndag och för Jaro blir det svårt att förnya fjolårets FM-silver.

Nyhetsbild

Super kräver högre löner för vårdare inom privata sektorn – kommunalt anställda kan få hundratals euro mer

Vårdfacket Super hoppas att kollektivavtalsförhandlingarna leder till att lönerna inom privata sektorn höjs till samma nivå som de kommunala lönerna.

Nyhetsbild

Simon Suoranta har drömt om att återvända till Sport: "Det känns som perfekt tajming"

ISHOCKEY Simon Suoranta har två tuffa säsonger i TPS bakom sig. Nu hoppas han på en nytändning med fostrarklubben Sport – och ser fram emot att spela inför hemmapubliken på lördag.

Nyhetsbild

Det nya Oxhamns tar form

JAKOBSTAD Planeringen av det framtida Oxhamns framskrider och nu finns det en preliminär idé hur det ska bli.

DEBATT: Öppen fråga till ÖT

Hur förklarar ni att ni tillåter publicitet av artiklar där grupper driver med Gud och kristna och ger dem synlighet i er tidning?

Nyhetsbild

DEBATT: Jordbruket kunde ha utvecklats på ett mer hållbart sätt

När jordbruksutbildning och -rådgivning valde att bli ett redskap för olika industriintressen som utnyttjar bönderna började utarmningen av det vi kallar levande landsbygd, skriver Levi Sundman.

Nyhetsbild

Snart ska vindkraften stå för över hälften av energin i Österbotten – men ingen vill ha den runt stugknuten

På bara tio år ska den österbottniska vindkraften öka femdubbelt. Men alla är inte sålda på ett sådant framtidsscenario.

Nyhetsbild

Iltalehti: Kinesisk turist med misstänkt coronavirus till sjukhus i Lappland

En sjuk turist från Wuhan har sökt vård i Lappland. Patienten har isolerats ifall hen skulle bära på coronasmittan, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild

Österbottniska producenter slänger 311 ton grönsaker varje år – nu blir en del "fula tomater" till sås

Mängden fullt ätbara grönsaker som slängs i dag är stor. Det vill företagaren Kaius Gestranius råda bot på. Han köper sådana tomater som annars skulle bli bioavfall och gör sås av dem.

Nyhetsbild

För ett år sedan stod Kieppi i lågor – museet reser sig långsamt ur askan

KARLEBY Tisdagen den 29 januari 2019 är en dag som museipedagog Mari Mäenpää inte glömmer i första taget.