Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

6.4.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Fotbollstränaren Radomir Antic död

FOTBOLL Radomir Antic har avlidit 71 år gammal. Den serbiske tränaren går till fotbollshistorien som den förste och hittills ende att ha basat för Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid.

Nyhetsbild

HS: Många coronafall i Vasa är kopplade till Levi

De flesta smittkedjorna från Vasa leder utomlands, men många leder också till Levi. Läkare tror inte att smittan spridits i backarna.

Nyhetsbild

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas sedan hans tillstånd försämrats. Styret av Storbritannien tas tillfälligt över av utrikesminister Dominic Raab.

Nyhetsbild

Antalet nya coronadödsfall stiger i Italien

Antalet nya dödsfall i Italien med koppling till coronaviruset ökar igen. Det senast rapporterade dygnet avled 636 personer med covid-19, meddelar institutet för civilskydd.

Nyhetsbild

Infektionsläkare Salonen om THL:s exitstrategi: "Just vad vi hållit på med i Österbotten"

ÖSTERBOTTEN Viruset ska kuvas hårt med karantän och smittspårning. Lyckas det kan restriktionerna försiktigt lyftas i Österbotten redan före sommaren.

Nyhetsbild

Trafikolycka på Riksåttan i Vörå – räddningsverket klippte upp bilen

En person körde av Riksåttan mellan Vassor och Öling. Bilen demolerades men räddningsverket lyckades hjälpa ut personen genom att klippa upp bilen.

Nyhetsbild

Wasa Express korsar Kvarken utan passagerare och frakt under påsken

Wasaline kan hamna i en situation där färjan Wasa Express går tom fram och tillbaka över Kvarken hela påskhelgen.

Nyhetsbild

Över 10 000 döda i coronapandemin i USA

New York förlänger införda restriktioner i delstaten till den 29 april, och beslutar att skolor samt de flesta affärer ska vara fortsatt stängda.

Nyhetsbild

Statsunderstödet till miljöaktörer stiger med 300 000 euro

Miljöministeriet beviljar i år sammanlagt 2,23 miljoner euro i statsunderstöd till bland annat Håll Skärgården Ren och Finlands naturskyddsförbund.

Nyhetsbild

Christer Sjögren fyller 70: ”Jag har aldrig tagit något för givet”

Christer Sjögren har alltid varit en hårt arbetande musiker och nu kan han skörda frukterna av det. Han är populärare än någonsin och älskar fortfarande att stå på scenen.

Nu ska Instagram fyllas med bilder på coronavardagen

KARLEBY Hur ser din vardag ut när du undviker sociala kontakter? Den här frågan och fler kan du besvara på Instagram – i bilder.

LEDARE: Tvätta händerna men behåll greppet

I coronavirusets tid märker man tydligt hur olika människor reagerar i kris. Vissa blir lugna och fokuserade, andra tycks tappa fotfästet i sitt klättrande på väggarna. Alla behöver hopp om att vi tar oss ur detta.

Nyhetsbild

Kampanj vill få folk att bygga insekthotell för att motverka insektdöden

Kampanjen Insekthotell 2020 är en del av FN:s växtskyddsår som Finland initierat.

Nyhetsbild

Coronaviruset stoppar spel i British Open

GOLF Coronaviruset fortsätter att sätta stopp för sportevenemang. Senast i raden: herrarnas golfmajor British Open på Royal St Georges.

Nyhetsbild

Vi klarar isolering olika bra

Många stänger nu in sig i sina hem och begränsar de sociala kontakterna till ett minimum. Vad gör den påbjudna isoleringen med oss?

Nyhetsbild

Ekonomer blickar mot tiden efter epidemin – utredningsgrupp söker sätt att anpassa de offentliga finanserna

–  Det är självklart att man måste ta hand om den offentliga skulden på något sätt när skulden i vilket fall som helst kommer att öka kraftigt, säger arbetslivsprofessor i ekonomi.

Nyhetsbild

Staden och Concordia samarbetar om stöd till ensamföretagare

JAKOBSTAD Staden Jakobstad och Concordia kommer tillsammans förverkliga beredningen av ensamföretagarstödet enligt vad som rekommenderas i ANM:s och Kommunförbundets anvisningar.

Nyhetsbild

Norge: Vi har smittan under kontroll

– Vi har fått coronasmittan under kontroll, säger Norges hälsominister Bent Høie (H) på en presskonferens, rapporterar NRK.

Nyhetsbild

Coronavirus round-up: Monday 6th April 2020

Here are the latest coronavirus news from Finland in English.

Nyhetsbild

Jori Isomäki: Går inte att ersätta Didrik Lillas

INNEBANDY Didrik Lillas flytt till ligan ger upphov till ett stort hål i Blue Fox. Ett riktigt stort. Killen stod för sextio poäng, varav trettionio mål, under säsongen som gick.

Väntat minusbokslut i Jakobstad

JAKOBSTAD Staden Jakobstads bokslut visar ett underskott på - 8 063 038 euro. Totalt har staden lån på 69,65 miljoner euro, vilket betyder att skuldbördan är 3 619  euro per invånare.

Nyhetsbild

Fineweld och Laitinen fick enorm beställning – bygger för Northvolt i Skellefteå

KARLEBY Karlebyföretaget Fineweld har fått sin största beställning genom tiderna. Det av fotbollsprofilen Matti Laitinen grundade företaget ska tillverka och leverera de industriella rörinstallationerna som Northvolts batterifrabrik i Skellefteå ska använda.

Nyhetsbild

Tallinks nya färja har börjat byggas vid Raumovarvet – ska stå klar 2022

Färjan MyStar, med en längd på över 200 meter, är den största färjan som Rauma Marine Constructions (RMC) någonsin byggt.

Glad i dag...

... är en familj

Nyhetsbild

LISTA: Äggjakt, familjebilsrally och strömmade gudstjänster – så firar vi påsken i år

Undantagstillståndet formar även påskfirandet, men österbottningarna är kreativa! VBL/ÖT listar några av påsktillställningarna i regionen.

Nyhetsbild

Axel Åhman om hemkarantänen, machokulturen och det första som är hans alldeles egna

VÖRÅ Det blev två veckor i hemkarantän och en inställd releasefest för debuterande författaren Axel Åhman.

Nyhetsbild

Flygpersonal ska hjälpa till inom vården – Axxell koordinerar utbildningen

Modellen för att snabbutbilda personal till vårdbranschen har tagits från Sverige, där ett liknande projekt körde i gång i slutet av mars.

Nyhetsbild

Spädbarn i Sverige coronasmittad – "Udda händelser kan alltid ske"

Ett spädbarn som intensivvårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala har bekräftats smittad av det nya coronaviruset, rapporterar P4 Uppland.

Nyhetsbild

Statspengar för Centralplan kräver balansgång

KARLEBY Uppvärmt konstgräs på Centralplan i Karleby ska vara i spelbart skick till midsommaren. Statspengar ställer krav på tidtabellen.

Nyhetsbild

Så här jobbar VCS förlossningsavdelning i coronatider

En partner eller stödperson som inte har symptom får vara med i förlossningssalen, men inte i operationssalen eller på BB.

Nyhetsbild

UFF sätter återvinningen av kläder på paus

På grund av rådande undantagstillstånd kan kläderna inte transporteras vidare från insamlingslådorna, meddelar U-landshjälp från Folk till Folk (UFF).

Nyhetsbild

Cykelorienteraren Antonia Haga lever sin dröm i norska fjällen

CYKELORIENTERING Antonia Haga misströstar inte fastän coronaviruset sätter käppar i hjulet för tävlandet. Hon passar på att njuta av fina träningsdagar i norska fjällen där hotellet hon jobbat på är stängt för gäster.

Nyhetsbild

Snellmankoncernen inleder samarbetsförhandlingar – berör alla 1 500 anställda

JAKOBSTAD I fredags kallade Snellmankoncernen till samarbetsförhandlingar som berör hela personalen på drygt 1 500 fast anställda i både Finland och i Sverige.

Nyhetsbild

249 nya coronafall i Finland – fel i söndagens dödsfallssiffror

Totalt har 27 personer i Finland mist livet på grund av covid-19, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Nyhetsbild

Rödsökvinnan försvunnen fortfarande

KARLEBY Det har inte kommit fram några nya ledtrådar om den 63-åriga kvinnan som försvann i Rödsö på torsdag kväll.

Nyhetsbild

Båtsluss repareras – Larsmovägen stängs för trafik

LARSMO UPM informerar att båtslussen vid Hästgrundet ska repareras.

Nyhetsbild

GRAFIK: Här är kommunerna med fler än fem smittade

Vasa och Seinäjoki är värst drabbade av coronaviruset i vår region. Se kartan som visar alla kommuner där det finns fem eller fler sjuka.

Nyhetsbild

Över 50 000 har dött av corona i Europa

Över 50 200 människor har avlidit sedan de har smittats av coronaviruset i Europa. Det framgår av en sammanställning som nyhetsbyrån AFP har gjort och som utgår från officiellt bekräftade fall.

Nyhetsbild

Också Nykarleby ringer upp sina äldre

NYKARLEBY Nykarleby stad kommer att börja ringa till alla kommuninvånare i Nykarleby som är 70 år och äldre.

Nyhetsbild

Slagugglan i Terjärv fastnade på video – skruva upp ljudet och hör varningslätet

KRONOBY Nu har Per-Göran Granqvist klättrat upp och kikat in i holken där ett slagugglepar häckar vid en av hans viltkameror. Honan var hemma och blev inte glad över besöket.

Nyhetsbild

Då kan restauranger och butiker öppna i Tyskland igen

Krav på munskydd på offentlig plats och begränsningar i hur många som får träffas på en och samma gång. Det hoppas Tyskland ska bidra till att restriktionerna som har införts på grund av coronaviruset snart kan lättas.

Arg i dag...

Nyhetsbild

Blue Fox tappar sin målkung till ligan

INNEBANDY Efter fem säsonger i representationslaget tackar Didrik Lillas för sig. Och när han lämnar Blue Fox gör han det genom att ta ett rejält kliv – från division två till ligan.

Nyhetsbild

Österrike öppnar för att öppna upp

Fler butiker kan efter påsk få öppna igen i Österrike. Men det görs med restriktioner, bland annat i form av ökat krav på ansiktsmasker.

Nyhetsbild

Johnson fortfarande på sjukhus med corona

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson befinner sig fortfarande på sjukhus, där han fått prover analyserade. Enligt bostadsminister Robert Jenrick mår Johnson bra och fortsätter att leda regeringen.

Nyhetsbild

HUS röstade ner samjouren vid Raseborgs sjukhus

Det är ett bakslag för regionen och dess invånare, säger kommunstyrelseordförande Henrik Wickström i Ingå efter sjukvårdsdistriktets beslut.

Nyhetsbild

Nödläge och stödpaket planeras i Japan

Efter att ha pressats i veckor planerar Japans regering att utropa nödläge på grund av coronaviruset. Premiärminister Shinzo Abe flaggar också för ett stort stimulanspaket som ska mildra de negativa konsekvenserna för världens tredje största ekonomi.

Nyhetsbild

Aningen fler nyregistrerade bilar i mars

Sedan början av året har färre nya bilar registrerats än i början av 2019.

Nyhetsbild

Dansk polissatsning mot virusöverträdelser

Dansk polis spänner musklerna för att se till att smittskyddsreglerna efterlevs under påskhelgen.

Arg i dag

...är en förälder

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid-19 inom Soite bekräftades under veckoslutet

KARLEBY Ytterligare ett coronavirus-fall inom Soite konstaterades under veckoslutet, enligt THL.

Nyhetsbild

Epidemin skjuter upp flytten till Vasa – Kristiina stannar i Nederländerna

För Kristiina Peltoniemi som bor i Nederländerna innebär coronaepidemin att hon inte kan jobba och att flytten till Vasa skjuts fram.

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt

GRAFIK. Över 600 prover har tagits inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Titta på vår grafik.

Nyhetsbild

Soite begränsar stödpersons närvaro vid förlossningar

KARLEBY En föderska får ha med sig en stödperson i förlossningssalen. Men nu begränsar Mellersta Österbottens centralsjukhus närvaron av stödperson på BB.

Nyhetsbild

Stockmann ansöker om företagssanering

Coronakrisen slår hårt mot Stockmannkoncernen.

Nyhetsbild

Orkanen Harold drabbar Vanuatu

Nyhetsbild

Bröderna satsar på nytt företag mitt i krisen

JAKOBSTAD Då många företagare bantar ner verksamheten gör bröderna Storlund tvärtom. De startar ett nytt företag med ett nytt koncept.

Nyhetsbild

Apple lovar en miljon ansiktsmasker i veckan

Boris Johnson intagen på sjukhus

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är intagen på sjukhus för ny provtagning, uppger hans kansli på Downing Street sent på söndagen.

Nyhetsbild

Duran Durans John Taylor har fått covid-19

Nyhetsbild

Korsholmsföretaget behöver tusen thailändska bärplockare – kan de komma?

Det är inte bara bärodlarna som behöver utländsk arbetskraft. Ett antal företag är också beroende av att vilda bär blir plockade. Och just nu ser det inte ljust ut.

Nyhetsbild

Asiatiska börserna stiger

UPPDATERAD. Börsveckan inleds uppåt på ledande Asienbörser.

Nyhetsbild

Upprop: Är du utomlands just nu? Berätta hur du har det

Hur har coronaepidemin påverkat dig som just nu är på resa eller bor utomlands? Svara på enkäten.

Nyhetsbild

Pedersörepolitiker bäddar för cybermöten

PEDERSÖRE Fullmäktige i Pedersöre ska ta beslut om att kunna ha sina möten elektroniskt framöver. Måndagskvällens möte hålls i alla fall i Anderssénsalen.

Nyhetsbild

Brittiska regeringen vädjar via tv-spel

Följ coronaläget här

Vi uppdaterar vår liveblogg från tidig morgon.

Nyhetsbild

Över 1 200 nya dödsfall i USA

Det senaste dygnet har fler än 1 200 dödsfall till följd av coronaviruset registrerats i USA, enligt Johns Hopkins University på söndagskvällen lokal tid.

Nyhetsbild

Chydenius söker fiffiga innovationer till landsbygden

Har du exempel på en smart, ny lösning som tryggat service eller ökat livskraften på landsbygden?

Nyhetsbild

Skogsbrand i avspärrad zon vid Tjernobyl

Ukrainska myndigheter har noterat ökade radioaktivitetsnivåer till följd av en skogsbrand i Tjernobyls avspärrade zon.

Nyhetsbild

FN varnar för ökat våld mot kvinnor

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar regeringar i världens länder att inkludera skydd mot kvinnor i sina insatser mot coronapandemin.

Nyhetsbild

20 000 i karantän efter religiöst massmöte

Runt 100 000 medlemmar av den sunnimuslimska rörelsen Tablighi Jamaat samlades i mitten av mars för ett jättemöte i Pakistan. Minst 154 av dem har bekräftats smittade av coronaviruset, varav två har avlidit.