Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

2.7.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

22-åriga Jerry Sammalisto fortsätter lira med Hermes

ISHOCKEY Jerry Sammalisto har förlängt kontraktet med Hermes i Mestis. Avtalet omspänner säsongen 2020–2021, skriver Karlebylaget i ett pressmeddelande.

Mardrömsminuter fällde NIK

FOTBOLL Tre mål inom loppet av fem minuter i början av andra halvlek blev NIK:s fall när man tog emot Närpes Kraft på Skogsvallen under torsdagen.

Nyhetsbild

Tatjana fick syn på en varg under nattskiftet i Närpes centrum: "Riktigt ful och mager var den"

Natten till torsdagen vakade Tatjana Lindelöf-Ingves vid Bäckvägens serviceenhet i centrum av Närpes. När hon mot morgonkvisten tittade ut fick hon syn på något hon sett förr.

Simon Kula och Conny Nyman målskyttar när NIK förlorade

NIK fick se sig besegrat i mötet med Närpes Kraft på hemmaplan i division 3 herr i fotboll, med 2–5 (1–1). – Det var en mycket bra division 3-matc...

Nyhetsbild

Kyrkan är en arbetsplats som styrs av män – "Nu måste vi bryta status quo"

Finland var det sista landet i Norden att prästviga kvinnor. Året var 1988 – ungefär trettio år efter våra grannar – och jämställdheten har fortfarande en lång väg att gå inom kyrkan.

Nyhetsbild

Biskop Åstrand: "Min målsättning är att fördubbla antalet kvinnor på ledarpositioner"

Biskop Bo-Göran Åstrand ser fältbiskop Pekka Särkiös inlägg som ytterst kränkande. – En så här markant markering skulle slå hårt på en enskild arbetsplats, säger Åstrand.

Nyhetsbild

Seiska: Statsminister Marins pappa har avlidit

Enligt uppgifter till Seiska har statsminister Sanna Marins pappa dött 23 juni.

Nyhetsbild

Coronaläget fortsatt lugnt i Finland – ändå viktigt att testa sig med låg tröskel

Trots att coronaläget lugnat sig märkbart i Finland ska alla som misstänker akut coronasmitta gå och testa sig, påminner Social- och hälsovårdsministeriet.

LEDARE: Andra vågen slår till i världen

corona På många håll i världen måste man stänga ner samhället igen efter att lokala epidemier uppstått. Finländska myndigheter är på alerten.

Nyhetsbild

Skogsvallens allvädersbanor snart klara att tas i bruk

FRIIDROTT Skogsvallens allvädersbanor lyser vackert röda i solskenet – vackrare än på länge. Banorna och hopplatserna har fått nya ytor och om vädret inte ställer till bekymmer slås portarna upp igen nästa vecka.

Nyhetsbild

Experter: Nu behövs sektorövergripande arbete och positiv diskriminering för att stödja barnen

Socioekonomiska faktorer har inverkat på hur barnen klarat sig under coronakrisen. I framtiden behöver grundläggande stöd för utsatta familjer garanteras i högre grad, menar experter.

Nyhetsbild

Madeleine förlorade sin pappa i flygolyckan i Teheran: "Viktigast att Iran tar ansvar"

Det viktigaste är att Iran tar sitt ansvar för nedskjutningen och att de skyldiga straffas, säger Madeleine Persson, 19 år. Hon förlorade sin pappa Mahdi Emami, 60 år, när passagerarplanet sköts ned utanför Teheran i år.

Nyhetsbild

Jeffrey Epsteins tidigare partner gripen i USA

Ghislaine Maxwell, nära medarbetare och tidigare partner till den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein, har gripits i New Hampshire i USA, rapporterar flera amerikanska medier.

Nyhetsbild

Myndigheterna beslagtog stor olovlig ryssja i Nykarleby: "Händer mycket sällan"

ÖSTERBOTTEN Fyra enheter från Sjöbevakningen och räddningsverket fick jobba i flera timmar för att avlägsna en lax- och sikfälla med okänd ägare.

Nyhetsbild

Seppo Kolehmainen fortsätter som polisöverdirektör

Juris licentiat Seppo Kolehmainen kommer fortsättningsvis de kommande fem åren att leda Polisstyrelsen och dess förvaltningsområde.

Nyhetsbild

Markbrand i Karleby efter risbränning – "Avvakta med att elda ifall det är möjligt"

KARLEBY Under torsdagsförmiddagen började ett gräsbevuxet område bland åkrarna brinna i Karleby. Branden misstänks ha fått sin början från en risbränning på området i går.

Nyhetsbild

Sjuans buss rullar inte längre – Nya vindar i Karlebytrafiken

Från och med juli har kollektivtrafiken i Karleby ändrat skepnad. Det är inte bara en ny trafikant som tagit över verksamheten, utan dessutom är det helt nya rutter som gäller.

Nyhetsbild

Iglor i glas till Fäboda – "Naturen ska komma först"

JAKOBSTAD Naturnära boende som lockar turister ska göra Fäboda tillgängligt för alla. – Vi har en negativ trend i Jakobstad där man klagar på centrum och det som görs. Vi vill vända den trenden, säger Mika Vacker, en av entreprenörerna bakom projektet.

Nyhetsbild

Böterna inte betalda – ryska friidrottarna nobbas: "Sviker sina aktiva"

FRIIDROTT Inga ryska friidrottare får tävla internationellt eftersom böterna inte betalats. Det säger Internationella friidrottsförbundet (WA), som tar frågan med sig till sitt möte i slutet av månaden.

Nyhetsbild

HS: Ung kvinna misstänks ha blivit dödad med sömnmedicin på Salo sjukhus

Polisen kan inte bekräfta exakt hur många personer som misstänks i fallet. Åtminstone en del av dem hörde till vårdpersonalen då händelsen inträffade, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Guldsmedsaffär i Seinäjoki utsatt för stöld – stor mängd smycken stals

UPPDATERAD En eller flera personer har brutit sig in i en guldsmedsaffär i Seinäjoki. Nu vill polisen veta mer om tre män som rört sig i området.

Nyhetsbild

5 nya fall av coronaviruset – över 90 procent av alla smittade redan friska

Sammanlagt har 7 241 personer i Finland bekräftats smittade av coronaviruset. Av dem uppskattas omkring 6 700 redan ha tillfrisknat.

Nyhetsbild

Bröderna Björkgren i rekordtagen i Nedervetil

FRIIDROTT Bröderna Björkgren var på bästa tänkbara rekordhumör vid onsdagens friidrottstävlingar i Nedervetil. Både Adrian och Alexander skrev in sig i rekordböckerna.

Nyhetsbild

Lägre arbetslöshet än väntat i USA

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 4,8 miljoner personer under juni jämfört med maj, enligt landets arbetsmarknadsdepartement.

Nyhetsbild

Estland får VM-rally som premiär i omstarten

RALLY Regerande världsmästaren Ott Tänak får köra på hemmaplan då Estland för första gången får ett VM-rally.

Nyhetsbild

Ytterligare 41 rapporterade dödsfall i covid-19 i Sverige

Ytterligare 41 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 5 411.

Nyhetsbild

Lugnare algläge både till havs och i sjöarna

Det blåsiga och molniga vädret har till viss del dämpat algblomningen. Riklig algblomning förekommer nu vid sammanlagt 7 observationsstationer.

Nyhetsbild

Visuell poesi på sommargalleri

JAKOBSTAD Visuell poesi är temat för Jakartes sommargalleri, som nu kan ses på stadsbiblioteket i Jakobstad. Bland de deltagande konstnärerna finns flera nya namn.

Nyhetsbild

EU-kommissionen påminner Finland om brister i lagstiftningen – väntar sig svar inom tre månader

Normalt gäller två månaders svarstid, men på grund av coronapandemin har Finland nu i stället tre månader tid på sig att ge sitt svar till EU-kommissionen.

Nyhetsbild

Författaren Beate Grimsrud död

Författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud är död. – En av våra mest glänsande stjärnor på den nordiska himlen har slocknat. Det är så sorgligt, säger Maria Schottenius, kulturskribent på Dagens Nyheter, till TT.

Nyhetsbild

Miriam Bryant-dokumentär tar publiken backstage

Under ett halvårs tid följde ett filmteam Miriam Bryant i studion, på besök i barndomshemmet – och under turnéavslutningen inför ett fullsatt Scandinavium i Göteborg.– Jag hade aldrig drömt om att fylla den arenan själv, och det kändes så gött – som en revansch, säger hon till TT.

Nyhetsbild

Kreml firar "jordskredsseger" i omröstning

Nästan 78 procent av de ryska väljarna godkände Vladimir Putins grundlagsändringar, enligt landets valkommission. Kreml hyllar resultatet som en triumf för Putin.

Nyhetsbild

Flygtrafik från Kronoby tidigast till vintern: ''De ser inte våra behov''

KRONOBY Under torsdagen höll Kronoby flygplats tillsammans med olika representater ännu ett möte med Finnair om starten för flygtrafiken.

Nyhetsbild

Finländska flygvapnet frångick hakkorset i smyg – uppmärksammades internationellt

Flygvapnet har helt frångått sin hakkorssymbol som hängt kvar i vissa truppförband.

Nyhetsbild

9,6 miljoner euro i coronaunderstöd för kulturevenemang

Sammanlagt 9,6 miljoner euro i understöd kan ansökas om hos Undervisnings- och kulturministeriet för kulturevenemang. Ansökningen börjar i dag, torsdag.

Nyhetsbild

Fortsatt låg ökning av arbetslösa i EU

Coronapandemin har ännu inte lett till chocksiffror i EU:s samlade arbetslöshetsstatistik.

Nyhetsbild

Nylands brigad: Anhörigas dag genomförs inte

Edgången hålls i augusti utan anhörigas närvaro. I stället kan man följa evenemanget via webben.

Nyhetsbild

UPM donerade 20000 ansiktsskydd till Vasa sjukvårdsdistrikt

Ansiktsskydden ska delas ut till vårdenheter i kommunerna inom sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

89-årig kvinna lät sig inte rånas

En dam i Norra Österbotten hotades med kniv utanför butik. Ett gäng ungdomar kom till undsättning, skriver tidningen Kaleva.

Nyhetsbild

Canorama sålt till ICT-koncern

Det är Louneakoncernens ledning som sett tillväxtmöjligheter med köpet av Canorama som finns i både Jakobstad och Karleby.

Nyhetsbild

Babyboom på BB i Karleby – 43-årigt rekord kan ryka

KARLEBY 915 bebisar har fötts på Möcs i Karleby under årets första sex månader. Med den här farten kan sjukhuset slå sitt bebisrekord från år 1977.

Nyhetsbild

Från Topelius piano till musikproducent i Los Angeles – Jan Simons saknar livespelningar i Finland

NYKARLEBY Det återstår att se om Jan Simons från Nykarleby slipper till Finland i sommar. I Los Angeles arbetar han med de största inom musikvärlden.

Nyhetsbild

Polisen: Knivmannen i Vasa hotade ingen

UPPDATERAD I går grep polisen en man som rörde sig på Vasas gator med en kniv i handen. Flera personer har kontaktat polisen om sina observationer.

Nyhetsbild

Kungliga besök och fästingar i fängslande historia om Karlebys historia

RECENSION Äventyret i Karleby är en barnbok som också fängslar den vuxna. Illustrationerna är detaljrika och intressanta och historien medryckande.

Nyhetsbild

Digitala och tekniska lösningar ska främja flickors skolgång i u-länder – Finland har ledande roll i arbetet

Finland har valts till ledarskapet i FN:s samarbetsinitiativ för att påskynda uppnåendet av jämställdhetsmålen på global nivå.

Nyhetsbild

Omkring 100 döda efter jordskred i jadegruva

Omkring 100 personer har omkommit i ett jordskred i en jadegruva i Myanmar (Burma), enligt myanmariska myndigheter.

Paf inleder samarbetsförhandlingar

Spelbolaget Paf inleder samarbetsförhandlingar nästa vecka. 29 tjänster på Åland och 10 i Helsingfors kan dras in.

Nyhetsbild

Karleby ringde nästan 2000 samtal till äldre

KARLEBY Karleby stad lyckades ringa upp alla äldre över 80 år inom juni månad, för att höra hur deras coronavardag varit.

Nyhetsbild

Tesla högst värderade biltillverkaren

Elbilstillverkaren Tesla har klivit upp på tronen som den högst värderade bilproducenten, sedan bolagets aktier stigit till rekordhöga nivåer och passerat Toyota.

Nyhetsbild

OS-medaljör svävar mellan liv och död: "Ber och hoppas att hon kommer klara sig"

SKRIDSKOÅKNING Tillståndet är kritiskt för shorttrackstjärnan Lara Van Ruijven, 27. Nederländskan har drabbats av en autoimmun sjukdom och visar inga tecken på återhämtning. Det meddelar det nederländska skridskoförbundet (KNSB).

Nyhetsbild

Låt ärten lysa på sommarbordet

MAT & DRYCK Ärter hör till sommaren, de håller väl alla med om? Doppa årets ärter i smör och ät som så eller laga en risotto med ärter och citron.

Roys ruta: Full pott för Jaro/U23

FOTBOLL Mållöst i Yxpila - HBK:s damer slog Esse IK II.

Nyhetsbild

Yles partimätning: SDP:s popularitet på nedgång – fortfarande störst

Yle skriver att Socialdemokraterna för första gången under tiden som Sanna Marin varit statsminister ser en nedgång i väljarstödet.

KOLUMN: Erkänn människans komplexitet

Det finns orsak till varför vetenskapen, och sjukvården i förlängningen, behöver vara tålmodig, noggrann och aningen långsam.

Nyhetsbild

Fotobil rör sig i Karleby nästa vecka

KARLEBY En bil som fotograferar gatubilder kommer att röra sig i Karleby nästa vecka. Fotograferingen görs på uppdrag av staden.

Nyhetsbild

USA fritt från officiella sydstatsflaggor

Mississippi var den sista amerikanska delstaten som slutade använda en sydstatsflagga i sin officiella flagga. Nu har flaggan halats för sista gången utanför delstatens kongress. I Virginia har en staty över en sydstatsgeneral tagits bort.

Nyhetsbild

Rekordmånga bränder i Amazonas

Förra månaden var den värsta juni på 13 år i Amazonas när det gäller skogsbränder.

Nyhetsbild

Nytt covid-rekord i USA bromsar öppnandet i flera delstater

För första gången har över 50 000 amerikaner bekräftats smittade av coronaviruset under ett enda dygn. De nya rekordsiffrorna i flera delstater har satt stopp för det planerade öppnandet på flera håll.

Nyhetsbild

Aubameyang bröt måltorka då Arsenal krossade Pukkis Norwich

FOTBOLL Inte ett mål i Premier League sedan den 23 februari – men mot Norwich fick Arsenals anfallsstjärna Pierre-Emerick Aubameyang äntligen näta igen.

Nyhetsbild

Bothniarundan körs på lördag – ovanligt många anmälda

Över 80 fordon är anmälda till Bothniarundan. Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap gläds över det stora deltagarantalet.

Nyhetsbild

Storseger för Putin – kan bli kvar till 2036

Efterlängtade ekonomiska satsningar – och omvälvande grundlagsändringar som möjliggör för president Vladimir Putin att stanna vid makten. Det ingår i det omfångsrika paket som ryssarna nu sagt ja till.

Nyhetsbild

Öjabor vill ha sänkt hastighet – "Det är hjärtat i halsgropen varje gång"

KARLEBY Trafiken förbi simstranden och Öja skola är livlig, speciellt sommartid. Öjabor vill ha sänkt hastighet på avsnittet och nu har David Sundberg startat ett invånarinitiativ.

Nyhetsbild

Uutissuomalainen: Hälften av finländarna tycker att rasism är ett stort problem

Lite över hälften av finländarna tycker att rasism är ett stort problem. Det visar en gallup gjord av Uutissuomalainen.