Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

3.7.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Chydenius och Lövdal mästare – Johansson överlägsen i jubileumstävlingen

FRIIDROTT De var överlägsna båda två, Nina Chydenius och Victor Lövdal. De kontrollerade sina lopp på 10.000 meter från start till mål och åkte hem med varsitt DM-guld i bagaget.

Nyhetsbild

Dödliga attacker och bakhåll i Mali

Minst 30 människor har dödats i nya attacker mot avlägset belägna byar i Mali.En talesperson för en av byarna är besviken på arméns oförmåga att skydda befolkningen – samtidigt som militären säger sig ha utsatts för ett dödligt bakhåll i samband med händelsen.

Nyhetsbild

Österbottningarna i Sverige saknar hemlandet – men: "Vi känner oss inte välkomna"

Reserestriktionerna får både ris och ros i vår enkät. "Klart man är i Finland på sommaren" skriver en österbottning bosatt i Stockholm.

Nyhetsbild

Flygvapnet tar Kronoby flygplats i besittning i höst

KRONOBY Luftkrigsskolan håller en omfattande övning i hela landet i månadsskiftet september-oktober. Kronoby flygplats tas i besittning i samband med övningen.

Nyhetsbild

Bion i Jakobstad startar upp igen – "Räknar med en annorlunda biosommar"

JAKOBSTAD Det har varit långa månader för biografansvarige Paavi Katajamäki med personal, men på fredagskvällen öppnade Bio Rex på nytt efter ett tre och en halv månads ofrivilligt uppehåll i verksamheten.

Nyhetsbild

Heidi Norrgård från Kvevlax jobbar med coronasjuka i Stockholm – "Inte värt att resa"

Heidi Norrgård jobbar som sjuksköterska på en coronaavdelning i Stockholm och blev själv smittad. I sommar reser hon inte till Österbotten.

LEDARE: När landsbygdens dofter kommer för nära

Tiden har sprungit förbi det gamla bysamhället med kohagar, fähus och bostadshus i nära och idyllisk samvaro. Det här borde alla landsbygdskommuner ta på allvar.

Nyhetsbild

Stockholmsbörsen vände nedåt

Stockholmsbörsen följde tidigare uppgångar i bland annat Asien och steg i början av fredagens handel – men kurserna kroknade mot slutet.

Nyhetsbild

Minst 22 sikhiska pilgrimer dödade i olycka i Pakistan

Minst 22 sikhiska pilgrimer, varav 19 från samma släkt, dödades när det fordon de färdades i blev påkört av ett tåg i östra Pakistan, enligt inrikesdepartementet.

Nyhetsbild

Finländska turister välkomna i England – specialkrav på svenska turister

En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort och resenärer från ett 60-tal länder och territorier är snart välkomna igen. Den lista som nu släppts över godkända länder innehåller ett 30-tal europeiska, varav alla länder i Skandinavien – utom Sverige.

Nyhetsbild

Vasabördige Jan Ryde fick medalj av norske kungen – "Det känns otroligt"

Jan Ryde har byggt över hundra orglar, däribland huvudorgeln i Oslo domkyrka. Nu har hans livsverk uppmärksammats av kung Harald – som han ska träffa i höst.

Nyhetsbild

Ukrainas centralbankschef avgår i protest

Jakiv Smolij var Ukrainas centralbankschef – ända fram till på fredagen då han avgick med motiveringen att han "systematiskt" pressats politiskt att ta ekonomiskt irrationella beslut som i förlängningen kan stå landet dyrt.

Nyhetsbild

Tf bildningschef vald i Kronoby

KRONOBY Carina Ahlström, chef för småbarnspedagogik och förskola i Kronoby, har utsetts till tf bildningschef i kommunen från 1 augusti till årets slut.

Nyhetsbild

JBK plockar in tre nya namn i spelartruppen

FOTBOLL JBK förstärker laget med tre nya spelare. Hela trion är i princip spelklar till lördagens hemmamatch mot RFA från Rovaniemi, men alla är inte ännu redo att dra på sig spelardressen.

Nyhetsbild

Stockholm kartlägger coronavirusets utveckling

Coronaviruset har fått fäste både på särskilda boenden och ute i samhället som helhet i flera av de områden i Stockholm som har drabbats hårdast av smittan. Men det finns undantag, visar en färsk rapport från landstinget.

Nyhetsbild

Friidrotten kan utesluta Ryssland: "Kommer att vara extremt tuffa i sitt beslut"

FRIIDROTT Att ryska friidrottsförbundet inte betalade sina böter i tid kan få stora konsekvenser.

Nyhetsbild

Dåligt väder kan ge polisen ett lugnare veckoslut

Förra veckoslutet var hektiskt för polisen men det kalla och regniga vädret kan förhindra att inkommande blir en upprepning.

Nyhetsbild

FPA har betalat drygt 3 miljoner i dagpenning vid smittsam sjukdom – "Ser inte ut som att det värsta scenariot förverkligas"

Förra året betalde FPA ut cirka 325 000 euro i dagpenning vid smittsam sjukdom. I år uppgår beloppet för samma stöd till drygt 3 miljoner euro.

Nyhetsbild

Besked om de thailändska bärplockarna dröjer – österbottniskt företag på helspänn

Den thailändska arbetsmyndigheten har en lista med säkerhetsåtgärder som de finländska bärföretagen ska uppfylla – men det kan hända att de thailändska bärplockarna inte får komma alls.

Nyhetsbild

Minken arrangerar tävling i duathlon

DUATHLON Det är premiär för Minken Duathlon på söndag. Tävlingen arrangeras bakom Stjärnhallen i Andrasjö-terrängen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Igloor vid Fäboda verkar gå hem hos nämndemedlemmar – "En helt fantastisk idé"

JAKOBSTAD Projektet kring igloor av glas vid Fäboda behöver grönt ljus från tekniska nämnden för att processen ska kunna gå vidare. Fler av nämndemedlemmarna är öppet positiva till projektet som man officiellt tar ställning till 15 juli.

Nyhetsbild

Coronaläget fortsättningsvis lugnt i Finland

Medelåldern för coronasmittade har sjunkit i takt med att epidemin har utvecklats. Nu är den 39 år.

Nyhetsbild

Cykla på vattnet i Vasa – sommarens nya vattensport

Då värmen slår till kan vattensporter vara räddningen. I sommar kan man hyra vattenskoter, båt och flotte – eller nyheten vattencykel.

Nyhetsbild

En skvätt kiss- och bajshumor kan få intresset att växa

RECENSION Christel Rönns tar till en skvätt kiss- och bajshumor för att barn ska orka vänta med haren Jinko och lära sig några nya ord under tiden.

Nyhetsbild

Mindre snack och mera verkstad för Årets Krombibo

Alexander Holmbäck har fullt upp med att bygga upp sitt lantbruksföretag. Att det här skulle ge honom titeln som Årets Krombibo 2020, hade han inte kunnat tro.

Nyhetsbild

Hamilton och Bottas markerar mot rasismen med ny färg på bilen: "Viktigt att vi är enade"

FORMEL 1 Försenad premiär, kortare säsong och ett stall som kör med svarta bilar för att ta avstånd från rasism och diskriminering. Formel 1-säsongen påverkas av världshändelserna.

Nyhetsbild

Kändiskocken Michael Björklund satsar på kulturell sprit

Det nya destilleriet Åland Distillery har som målsättning att föra åländskt brännvin ut i världen.

Nyhetsbild

Hamilton snabbast på träningen

FORMEL 1 Mycket är annorlunda med årets Formel 1-säsong. Men på fredagens träning inför söndagens GP-premiär i österrikiska Spielberg var allt som vanligt.

Nyhetsbild

Castex blir premiärminister i Frankrike

Frankrikes regering avgår. Édouard Philippe ersätts på premiärministerposten av Jean Castex.

Nyhetsbild

Turismen från Sverige oroar inte på sjukhuset i Karleby – "Ingen jättestor rädsla"

KARLEBY Inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt finns ingen stor oro för att svenska turister, eller turister över lag, ska orsaka nya coronafall. Regionen har varit coronafri en månad.

Nyhetsbild

EU-kommissionen godkänner remdesivir för coronapatienter

EU-kommissionen har godkänt användning av läkemedlet remdesivir för behandling av allvarligt sjuka covid-19-patienter.

Nyhetsbild

Undersökning visar österbottniska särdrag – vi ogillar varg, gillar familj, är politiskt okunniga

ÖSTERBOTTEN Österbottningar känner större samhörighet med svenskarna än övriga i Svenskfinland. Vi är mer konservativa men litar på våra politiker.

Nyhetsbild

Över 2200 älgar får fällas i Kust-Österbotten

Finlands viltcentral i Kust-Österbotten har beviljat 2235 jaktlicenser för älg för det kommande jaktåret.

Nyhetsbild

Ostadigt helgväder att vänta – flera grader svalare än normalt för årstiden

Dagstemperaturen ligger uppemot tre grader lägre än normalt för årstiden. Men sommaren är långt ifrån över, intygar Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Intensiva rymdstrider i "Star wars: Squadrons"

Rymdstrider står på agendan i EA Motives kommande spel "Star wars: Squadrons". – Vi ville göra ett spel som satsade allt på det, säger Ian Frazier, kreativt ansvarig.

Nyhetsbild

Birka Cruises lägger ner efter 49 år – "Vi har varit utan intäkter sedan coronapandemin kom"

UPPDATERAD KL 14.45 Coronapandemin driver på nedskärningar hos kryssningsföretagen. Eckerökoncernen lägger ner verksamheten i kryssningsföretaget Birka Cruises med över 500 anställda. Och Tallink Silja säger upp nära 300 svenska medarbetare.

Nyhetsbild

Olli Rehn besviken på toppmötet: "Också finansiell stimulans behövs"

EU behöver stimulerande finanspolitik anser Olli Rehn, chefdirektör vid Finlands Bank.

Nyhetsbild

Fortsatt lugnt coronaläge i Österbotten

I Södra Österbotten har man nu testat nästan 5000 personer. Det är nästan en månad sedan sjukvårdsdistriktets senaste fall av covid-19.

Nyhetsbild

Frankrikes regering avgår – ny premiärminister nomineras "inom några timmar"

UPPDATERAD Frankrikes regering avgår. En ersättare till premiärminister Édouard Philippe ska nomineras under dagen. "Dags för en ny etapp", heter det från presidentämbetet.

Nyhetsbild

Rättegången om mordet på journalisten Khashoggi inleddes i Turkiet

En domstol i Turkiet inledde under fredagen en rättegång om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar AFP. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess.

Nyhetsbild

Snart öppnar England för ett femtiotal länder

Premiärminister Boris Johnson manar till lugn inför lördag då engelsmännen åter kan ta sig en öl på puben, efter tre månaders nedstängning. Samtidigt som en stor del av det engelska samhället åter öppnar meddelar den brittiska regeringen att resenärer från tiotals länder snart är välkomna igen.

Nyhetsbild

Fritt fram att bada vid Kronobystränder igen – men inte vid Heimsjön

KRONOBY Inga cyanobakterier, som också kallas blågröna alger, har konstaterats vid badstränderna i Norrby, Emet och Seljes.

Nyhetsbild

Alerte byggde korttidsparkering för husbilar och husvagnar vid Fäboda

JAKOBSTAD Parkeringen ska fungera som ett tillägg till den befintliga husvagnsparkeringen, för korttida besökare vid Fäboda.

Nyhetsbild

Guldsmedstjuvar fastnade på bild i Prisma – stal guld för ett värde kring 200 000 euro

Dessa tre troligtvis utländska män har en koppling till den grova stölden som inträffade i Seinäjoki på torsdagen, meddelar Polisen i Österbotten.

Nyhetsbild

Ungdomlig trio fyller 50 - ''Första halvleken avklarad, nu börjar andra''

JAKOBSTAD Trion Kenneth Sundberg, Ulf Wikman och Johan Wallsten har varit vänner sedan skoltiden. Nu under veckan har alla tre fyllt 50 år.

Nyhetsbild

Kontaminerad sand bortfraktad från Spituholmen

JAKOBSTAD Sanden från skjutvallarna bedöms som problemavfall.

Nyhetsbild

Samir & Viktor släpper ny partydänga om sena ragg

Artistduon Samir & Viktor är tillbaka med en ny singel inför sommarens sittfester. "Vad sa du att du hette", som handlar om kvart i fem-ragg, jämförs med norsk russebussmusik. – Det är en sommardänga, säger Viktor Frisk.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Har du koll på fotbollsligan?

Fotbollsligan körde i gång häromdagen – testa hur bra du känner till klubbarna.

Nyhetsbild

Med cyklarna i fokus – Piia och Keijo förverkligade drömmen om en funktionell campingbil

JAKOBSTAD När det blev för omständligt att köra runt med cyklarna på taket beslöt sig Jakobstadsborna Piia Laihorinne och Keijo Mehto för att bygga en campingbil.

Nyhetsbild

Lågt vattenstånd i sjöar och åar – kan sjunka till exceptionellt låga nivåer

Vattenföringen i åarna i de österbottniska landskapen är mycket liten för tidpunkten. Grundvattennivåerna har redan sjunkit lägre än det som är normalt för tidpunkten.

Roys ruta: Kanonmål av Norrgård när MunU vann

FOTBOLL Esse IK II vann i Kållby - Hemmaförlust för HBK II - GBK:s damer föll i Kelviå

Nyhetsbild

Ny rekordökning av coronasmittade i USA

För andra dagen i rad har över 50 000 nya coronasmittade konstaterats i USA. Landet passerar nu Brasilien över antal nya rapporterade fall på en och samma dag.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Valtteri Bottas mer taggad än någonsin inför säsongstarten i formel 1

FORMEL 1 En förlängd försäsong har bara gjort gott för Valtteri Bottas och nu siktar han på att ta sin första VM-titel. Vår formel 1-skribent Christoffer Lindén går igenom det hetaste F1-snacket inför helgens premiär.

Nyhetsbild

Viltstråk över Kållbyvägen stoppas av ny mur – noterades inte i planeringen

Ett viltstråk över Kållbyvägen har stängts av genom den nya mur som byggts längs vägen. Det ökar risken för älgolyckor i området.

Nyhetsbild

England öppnar pubar och tillåter resenärar från vissa länder

Premiärminister Boris Johnson manar till lugn inför att engelsmännen på lördag återigen kan ta sig en öl på puben, efter tre månaders nedstängning.

Nyhetsbild

Brandt vill inte ha Juthbackamarknad i år

NYKARLEBY Evenemanget går inte att genomföra med de rådande restriktionerna menar Nykarlebys stadsdirektör Mats Brandt.

Nyhetsbild

Moskéskytt får sitt straff i augusti – riskerar livstids fängelse

Den australiska högerextremisten Brenton Tarrant, som har erkänt sig skyldig till moskédåden i Christchurch i Nya Zeeland i mars 2019, kommer att få sin dom i slutet av augusti.

Nyhetsbild

City körde över och nollade mästarna Liverpool

FOTBOLL De är klara mästare. Men Liverpool hade inte en chans mot tvåan Manchester City. Nollade och fyra insläppta mål blev facit när Liverpool åkte på säsongens blott andra förlust

Nyhetsbild

DEBATT: Om evenemang i Nykarleby

Det pågår en hätsk debatt på sociala medier om Juthbackamarknaden och coronaepidemin, konstaterar stadsdirektör Mats Brandt.

Nyhetsbild

Barometern är tillbaka i ny form – initiativtagaren Kjell Herberts oroas över växande klyftor

Undersökningen Barometern kartlägger vad det innebär att vara finlandssvensk inom olika åldersgrupper och på olika håll i landet. Ursprungsinitieraren Kjell Herberts är orolig över att olika generationers behov och önskningar i dag går allt starkare isär.