Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.1.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Lukas Hradecky är Årets idrottare 2020 – Petra Olli valdes till Årets förebild

IDROTTSGALAN Finlands herrlandslag i fotboll tömde prisbordet på Idrottsgalan. Kvällens mest prestigefyllda pris gick lämpligt nog till en av de viktigaste enskilda pjäserna i nationens favoritlandslag. Årets idrottare år 2020 är landslagsmålvakten Lukas Hradecky.

Nyhetsbild

Conte pressad att rädda sin regering

Italiens regering riskerar att rasa samman sedan ett av dess mindre partier dragit sig ur och tagit med sig mattan den stod på. För premiärminister Giuseppe Conte återstår få alternativ.

Nyhetsbild

Elbilar gynnas på bekostnad av biobränslen – vägtransporternas klimatmål kräver ändå alternativ till el

Finland vill att trafikens klimatutsläpp ska minska i snabbare takt. Elbilarna och hybriderna är på frammarsch eftersom de gynnas av lagstiftningen.

Nyhetsbild

Ella Liljeqvist får bibliotekets stipendium – skriver trovärdigt och gestaltar fantastiskt

NYKARLEBY Nykarleby stadsbibliotek delar årligen ut ett stipendium för att uppmuntra skrivande unga. I år går det till en skribent som rör sig fritt mellan genrerna.

Nyhetsbild

Washington på helspänn inför installationen – bommar igen staden

Washington DC har skruvat upp beredskapen rejält efter stormningen av kongressen och inför installationen av en ny president. Stora delar av staden bommar igen helt, varpå militärer och barriärer tar plats på gatorna för att demokratin ska ha sin gång.

Nyhetsbild

Soite vill vaccinera 80-plussare i februari – "Takten på leveranserna måste öka"

KARLEBY/KRONOBY Målet är att 80-åriga Karleby- och Kronobybor som bor hemma ska börja få coronavaccin inom februari månad. Men just nu är vaccineringstakten alldeles för långsam för att det ska bli verklighet.

Nyhetsbild

Jag mår bra, hälsar Berlusconi från sjukhuset

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi hälsar att "han är vid god hälsa" efter att han tidigare i veckan akut fördes till ett sjukhus i Monaco på grund av hjärtproblem.

Nyhetsbild

"Rives" manskap Årets lag andra året i rad – Silja Kosonen Årets unga idrottare

IDROTTSGALAN Finlands fotbollsherrars fina prestationer i Nations League och den historiska segern över regerande världsmästaren Frankrike gav förbundskapten Markku Kanervas manskap titeln Årets lag andra året i rad.

Nyhetsbild

Statsrådet tillsatte styrgrupp för nationalspråksstrategin

Målet är att den nya nationalspråksstrategin ska kunna godkännas före sommaren.

Nyhetsbild

Mio hade bråttom ut i världen – föddes hemma på soffan

Nyfödda brukar åka på sitt livs första resa när de ska hem från BB. Men Mio gjorde tvärtom. Han åkte till BB efter att ha fötts hemma på soffan.

Nyhetsbild

Hon kan bli Estlands statsminister

För första gången kan en kvinna bli statsminister i Estland. Då regeringschefen Jüri Ratas avgår faller hela hans regering. Och liberala Kaja Kallas får möjligheten att bilda en ny.

Nyhetsbild

258 nya coronafall i Finland – ytterligare sex avlidna

Sammanlagt har 616 personer i Finland dött till följd av covid-19. Majoriteten av dödsfallen har inträffat bland personer över 80 år.

Nyhetsbild

Som flicka såg Anita behovet hon hade som något sjukt – nu prisas hon av staden

NYKARLEBY När hon ansökte om tre månaders tjänstledighet för att skriva fick Anita Wikman nej till svar. Nu får hon stadens kulturpris för att som författare ha satt Nykarleby på kartan.

LEDARE: Inte så polariserat som vi tror

Är Finland ett polariserat land? Inte enligt en rapport som visar att partiers syn på många frågor ligger ganska nära varandra.

Nyhetsbild

Tommy tävlar i The Voice of Finland – och mest nervös är mamma

KARLEBY/JAKOBSTAD Nelonen har avslöjat sångarna som deltar i vårens "The Voice of Finland". En av dem kommer från Jakobstad – och bor i Karleby.

Nyhetsbild

Dan Ekholm: Kampen om arvet efter Merkel tilltar

Angela Merkel har lett Tyskland som förbundskansler i drygt 15 år. I höst lägger hon av och kampen om vem som ska axla hennes mantel hårdnar.

Nyhetsbild

Försvunnen taxichaufför hittades död i S:t Michel – polisen tackar för alla tips

Allmänhetens tips ledde till att polisen lyckats hitta den taxichaufför och taxibil som försvann i tisdags.

Nyhetsbild

Svensk-iransk forskares avrättning skjuts upp

Den planerade avrättningen av den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali i Iran har skjutits upp ytterligare en månad.

Nyhetsbild

HUS öppnade tidsbokning för coronavaccinering – i nuläget endast för personal inom social- och hälsovården

Systemet för att boka tid till coronavaccinering ska öppnas för allmänheten i slutet av januari.

Nyhetsbild

Ny rapport: Främst låginkomsttagare som smittats av coronaviruset

I våras stod höginkomsttagarna för flest coronafall, men nu har trenden vänt. Under hösten har i stället de med allra lägst inkomster i Finland oftast testats positivt.

Nyhetsbild

Kokkikartano får tillbaka personal från karantän – sju testade positivt för corona

JAKOBSTAD Kokkikartano i Jakobstad har haft hela sin personal i corona-karantän sedan i tisdags förra veckan, men på fredag kommer största delen tillbaka.

Nyhetsbild

Postiljon i Jakobstad slängde bort brev – kan dömas till fängelsestraff

JAKOBSTAD En brevbärare i Jakobstad slängde bort post i stället för att leverera den adressaternas postlådor en period.

Författaren Sinikka Nopola har avlidit

Den prisbelönta författaren Sinikka Nopola hann under sin livstid skriva bland annat över 80 böcker och flera skådespel, filmmanus och essäer.

Nyhetsbild

KPK-bolagen köper tryckerikoncern

KPK-bolagen utökar verksamheten och köper aktiemajoriteten i Suomalainen Lehtipaino.

Nyhetsbild

RFV: Förbudet mot större sammankomster förlängs igen

Nu är det klart: coronarestriktionerna förlängs i Österbotten och Mellersta Österbotten. Det är fortsättningsvis förbjudet att ordna offentliga sammankomster för fler än 10 personer.

Nyhetsbild

Gåva som man hoppas att inte behöver användas

Karleby Peter Grönqvist, president för LC Gamlakarleby, tog initiativ till att skaffa en defibrillator till Sällskapsklubben.

Nyhetsbild

Rovaniemi ersätter svenska VM-rallyt

RALLY Det svenska VM-rallyt är inställt. Nu står det klart att årets vinterrally i stället hamnar i Rovaniemi, vilket innebär att Finland får två VM-deltävlingar 2021.

Nyhetsbild

De nya virusvarianterna oroar – strängare restriktioner att vänta

Hotet är uppenbart och det måste tas på allvar, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) om coronaläget under hälsomyndigheternas presskonferens på torsdagen.

Norwegian lägger ner alla långflygningar – påverkar inte anställda i Finland

Intresset för resande börjar sakta öka, men Norwegian uppskattar att långflygningarna inte kommer att locka de nordiska kunderna på länge än.

Nyhetsbild

Osäkert med OS enligt japansk minister – befolkningen vill ställa in

OLYMPISKA SPEL OS i Tokyo flyttades fram ett år och ska genomföras i sommar, är det tänkt. Men japanska ministern Taro Kono menar att det inte alls är säkert att det blir några olympiska spel.

Nyhetsbild

Hon ska återvända till scenen som diva – men premiären dröjer

JAKOBSTAD Det repeteras för fullt i det gamla brandkårshuset i Jakobstad. Men någon premiär räknar Teater Jacob inte med att ha förrän tidigast i april.

Nyhetsbild

Ryskt vaccin söker klartecken i EU

Biontech-Pfizer och Moderna har redan fått ja för sina covid-19-vaccin i EU. Astra Zeneca väntar på klartecken om två veckor. Sedan kanske ryska Sputnik V blir nästa på tur.

Nyhetsbild

Mellersta Österbotten har minst corona i hela Finland

Inte heller på torsdagen rapporteras några nya fall av covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, som nu har minst coronafall i hela landet.

Nyhetsbild

Andy Murray och Madison Keys coronasmittade inför Australian Open

TENNIS Andy Murrays deltagande i årets första grand slam-turnering är ett stort frågetecken. Madison Keys missar turneringen.

Nyhetsbild

Vasa, Jakobstad, Pedersöre, Närpes, Korsholm och Vörå bland dagens coronafall – "Hundratals är i karantän"

Trots att antalet nya fall är högt på torsdagen – 17 – är smittkällan känd hos de flesta av dem. Hos tre Vasabor spårar man som bäst smittkällan. Vasaborna är också flest bland de nya fallen i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Nykarleby livesänder kvällens Topeliusfest – "Det är lite hemligt"

NYKARLEBY Fjolårets Topeliusfest blev startskottet för Nykarlebys jubileumsfirande och uppslutningen var stor. I år får publiken delta hemifrån.

Nyhetsbild

Racketsportens vänner vill bevara Idrottsgårdens tennis- och badmintonhall

KARLEBY

Bevara badminton- och tennishallen i Idrottsgården. Så tycker tennisklubben och andra spelare av racketsport i Karleby som är oroliga över stadens eventuella framtida rivningsplaner.
 

Nyhetsbild

Två nya kontrakt för Jaro

FOTBOLL FF Jaro har skrivit kontrakt med två av de testspelare som var i Jakobstad och visade upp sig förra veckan. Det innebär att klubben nu har avtal med sjutton spelare för säsongen 2021.

Nyhetsbild

Världsomfattande intresse för Karin Erlandssons böcker – ska nu lanseras på engelska

Ett brittiskt förlag har köpt de engelska rättigheterna till de två första böckerna i Nykarlebybördiga Karin Erlandssons bokserie "Legenden om ögonstenen".

Nyhetsbild

THL: 258 nya smittfall i Finland

Sammanlagt 39 593 fall av sjukdomen covid-19 har hittills bekräftats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

LEDARKOMMENTAR: Ett momentum för Republikanerna

Låter Republikanerna sitt momentum passera kan de inte yrka på ansvarsfrihet för den skada Donald Trump tillfogade USA och världen.

Nyhetsbild

Nya budet från Kiuru och regeringen skapar frågor: "Hur ska vi kunna testa alla som kommer med färjan?"

Uppdaterad. Vid alla gränsövergångar från utlandet ska det göras coronatest – på alla. I Österbotten faller allt ansvar på Vasa. Heikki Kaukoranta är kritisk.

Nyhetsbild

Vasaforskare: Decibel fungerar bättre än kilometer som gräns för vindparker

Vindkraftsbuller i olika väder har jämförts med hur människor upplevde bullret. Men den intressantaste frågan som dök upp i Vasa universitets forskning kan ingenjörerna inte svara på.

Nyhetsbild

Leo Komarov alltjämt kvar i NY Islanders trupp

ISHOCKEY I tisdags hittade vi namnet Leo Komarov på waivers. Ett drygt dygn senare, då New York Islanders presenterade laget, var den 33-årige anfallaren ändå med i den trupp som ska lira NHL-hockey.

Ekorosk hade rekordmånga besök på återvinningsstationerna

Aldrig tidigare har hushållen besökt återvinningsstationen så flitigt som under fjolåret. Ekorosk hade flest besök per person.

Nyhetsbild

17 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Incidenstalet har stigit jämfört med gårdagen.

Nyhetsbild

Grönt ljus för Ekofish – får inleda verksamheten

JAKOBSTAD Vasa förvaltningsdomstol har förkastat de 7 besvären gällande att Ekofish Ab får inleda verksamheten redan innan Regionförvaltningsverkets beslut vinner laga kraft.

Nyhetsbild

Blomsterprakt på nya frimärken – Sagodjur ges ut till alla hjärtans dag

Frimärksåret 2021 inleds nästa onsdag, den 20 januari, då fyra nya frimärksutgåvor med sammanlagt 11 separata frimärken ges ut. Det hundraåriga Journalistförbundet firas också med ett eget märke.

Nyhetsbild

Oklart om de gamlas dans i Karleby

KARLEBY Gymnasierna i Karleby lever ännu i ovisshet kring om den starka traditionen med de gamlas dans kan ordnas i år.

Nyhetsbild

WHO på plats i Kina – ska utreda hur viruset kom och spreds

WHO-experterna som ska undersöka coronavirusets ursprung har anlänt till Kina – efter många om och men. Men innan de kan sätta i gång och arbeta väntar karantän.

Nyhetsbild

Rederibarometern: Pandemin bidrog till nedgång i rederibranschen

UPPDATERAD Den ekonomiska osäkerheten fortsätter men rederierna är försiktigt positiva inför framtiden, visar utredningen Rederibarometern.

Nyhetsbild

Statsrådet besluter om strängare gränstrafik nästa fredag – vill testa alla vid alla gränsövergångar

Hälsomyndigheterna informerade på torsdagsförmiddagen om senaste nytt kring coronaläget i Finland. Här kan du läsa vår direktrapportering från tillfället.

Nyhetsbild

Karleby får en kvarts miljon från ministeriet

KARLEBY Karlebys nationella stadspark får 250 000 euro i statliga pengar, skriver Yle.

Nyhetsbild

Karibiskt med både nya och gamla smaker

För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller, såväl i kastrullerna som på grillen. Det är mat som fått honom att upptäcka sina jamaicanska rötter på riktigt.

Nyhetsbild

Esther har sex på hjärnan – ny ungdomsserie skämtar med sånt som ofta är lite hysch-hysch

Tre österbottningar har roller i Svenska Yles ungdomsserie "Jag kommer". Serien handlar om Esther som hela tiden tänker på sex och hur hon ska bli av med oskulden.

Nyhetsbild

Kravis bildas i Esse å – ingrepp med grävmaskin kan bli nödvändigt

PEDERSÖRE Det kalla och blåsiga vädret har gjort att det har börjat bildas mer kravis vid forsarna i Esse å. Vattnet stiger på flera ställen och på en del platser kan det krävas ingrepp.

Nyhetsbild

Iakttagelse i Sverige från 2018 klassas som ufo

Under två år har Ufo-Sverige utrett en iakttagelse på himlen från en mamma och hennes dotter en kväll i Vaxholm 2018. Nu har rapporten fått beteckningen ufo – något som är ovanligt. – Det går enligt vår mening inte att pussla ihop det, säger Johan Gustavsson på organisationen.

Nyhetsbild

Experter: Mycket möjligt att Trump fälls –"Nu kan Republikanerna sätta ner foten"

En historisk andra riksrättsprocess väntar USA:s president Donald Trump. Frågan är om tillräckligt många republikaner i senaten är beredda att fälla presidenten? – Möjligheten har definitivt ökat. Det här är en chans för Republikanerna att sätta ner foten och ta avstånd från Trumps agerande, säger Erik Brattberg, svensk utrikespolitisk analytiker.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää ska bädda för Morten Eide Pedersen i Visma

LÄNGDSKIDOR Visma Ski Classic börjar på lördag. Viktor Mäenpää laddar sedan en vecka tillbaka i Livigno i Italien. Uppladdningen på höghöjd passar perfekt med tanke på att premiärloppet La Diagonela rör sig på liknande altituder.

Nyhetsbild

Händer i dag: Info om coronaläget – besked från regeringsförhandlingarna

Statsministern sade på onsdagskvällen att det finns skäl att överväga strängare gränskontroller.

Alexandra Sandbäck: Ska vi ha konst?

Precis som det krävs en by att uppfostra ett barn, så tar det minst detsamma för att hålla musikerna mätta, muséerna öppna, och vårt digra smörgåsbord av kultur välfyllt, skriver Alexandra Sandbäck.

Nyhetsbild

DEBATT: Användning av skyddsmasker måste tas på allvar

Då virusspridningen lugnade sig började man slarva med munskydd. Vi måste hjälpa varandra så vi får ett tryggt samhälle, skriver Vera Rusk.

Nyhetsbild

Trump fördömer upplopp i ny video

Samtidigt som talmannen Nancy Pelosi skrev under riksrättsåtalet mot president Donald Trump, släppte han en ny video, i vilken han fördömer stormningen av kongressen och vädjar till lugn. – Ingen står över lagen, kommenterar Pelosi riksrättsåtalet.

Nyhetsbild

Historiskt riksrättsåtal mot Trump – Pelosi: "Han är en fara, han måste bort"

Donald Trump blir den förste USA-presidenten att ställas inför riksrätt två gånger.

Nyhetsbild

Video: Ovanligt naturfenomen vid Hjulforsen i Pedersöre

Ett stort, roterande, cirkelformat isflak har bildats i Hjulkoskedan nedanför Hjulforsen i Pedersöre.

DEBATT: Ta vaccinet så fort det blir möjligt

Enda sättet att återgå till ett normalt liv är att största delen av befolkningen låter vaccinera sig.

Nyhetsbild

DEBATT: För vem byggs kärnreaktorn i Hanhikivi?

Rysk finansiering uppfyllde de giriga förväntningarna då planerna på kärnkraftverket i Pyhäjoki godkändes, anser Tuomas Akolahti.

Nyhetsbild

Biden önskar snabbt agerande av senaten

Nyhetsbild

De fem stora städerna fick coronavaccin först – därför ligger de före Österbotten

ÖSTERBOTTEN Helsingfors börjar vaccinera hemmaboende 80-plussare redan nästa vecka. I Österbotten ligger vi efter. Heikki Kaukoranta förklarar varför.

Nyhetsbild

Liselott Lindström får Topeliuspriset

Årets Topeliuspristagare är frilansjournalisten Liselott Lindström. Med sitt arbete vill hon bidra till en bredare bild av Afrika.

Nyhetsbild

Billie Eilish ger ut fotobok

Popstjärnan Billie Eilish, 19, ska summera sitt liv i en kommande fotobok som bär titeln "Billie Eilish".