Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

28.1.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Polisen utreder skottlossning i Ruovesi – en skadad och sju gripna

Fallet utreds som mordförsök och dråpförsök. I takt med att utredningen framskrider kan brottsrubriceringarna ändra eller bli fler.

Nyhetsbild

Tidsbokning för äldres coronavaccinering öppnade – telefonsystemet kraschade

Trots sina 60 linjer överväldigades den åländska sjukvårdens telefonsystem när vaccinationsbokningen för personer över 80 år öppnades på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Två döms för högerextrem attack mot minkfarm i Sverige

Två unga män får villkorlig dom efter att bränt ned en minkfarm hösten 2019. Enligt tingsrätten står delar av motivet att finna i den högerextrema ideologin ekofascism.

Nyhetsbild

17-åring skadades i yxdrama på skola i Sverige

En 17-årig skolelev skadades när en kniv- och yxbeväpnad man gick till angrepp mot elever i en skola i Varberg. Närpolisområdeschef Anders Wiss uppger att mannen bar på "flera vapen i form av knivar och yxor".

Nyhetsbild

"Alla är sjuka" – vintern är hård för migranter i Bosnien

Ingen vill ha dem där och få vill hjälpa dem bort. Vintern är allt annat än ljus för tusentals flyktingar och migranter på tröskeln till EU.

Nyhetsbild

Nissilä tremålsskytt för Nibacos

INNEBANDY Karlebylaget tog sin första seger sedan oktober.

Nyhetsbild

Portugal begränsar resor efter virustopp

Portugal rapporterade på torsdagen 303 nya dödsfall relaterade till covid-19 och drygt 16 400 smittade under en dygnsperiod, vilket var de två högsta noteringarna för landet under coronapandemin.

Nyhetsbild

Sex döda i kemisk olycka utanför Atlanta

Minst sex personer har omkommit och ett tiotal har skadats vid ett kemiskt läckage i en kycklinganläggning utanför Atlanta i den amerikanska delstaten Georgia.

Nyhetsbild

Muterat virus sprids i Pörtom – skola och daghem släcks ner

Muterat coronavirus har bekräftats i Pörtomtrakten. Smittan har spridit sig snabbt och som förebyggande åtgärd stängs nu daghemmet i Pörtom, medan förskola och skola övergår till distansundervisning.

Nyhetsbild

Vinst för UPM – fjolåret var svårt men slutet gott

JAKOBSTAD Efter ett svajigt år med nedstängningar landade UPM:s vinst för fjolåret på en dryg halv miljard euro. Skogsjätten utreder nu ny bioanläggning för flygplansbränsle.

Nyhetsbild

Alla mot alla i vaccinstriden – smittläget i Sverige är långt värre än i Finland

Kritiken växer även mot EU-kommissionen när vaccinstriden med Astra Zeneca skapar sura miner runt om i Europa. Kanske kan fredagen ge frid – med ett klartecken för själva vaccinet.

Nyhetsbild

Sommarjobbet en inkörsport till studier och framtida karriär

JAKOBSTAD Vi utmanar alla företag i Österbotten och Mellersta Österbotten att delta i kampanjen #anställunga, säger Paula Erkkilä, vd för Österbottens Handelskammare.

Nyhetsbild

423 nya coronafall – ytterligare fyra avlidna

I nuläget har omkring 2,3 procent av landets befolkning vaccinerats mot coronaviruset. Flest vaccinerade finns inom åldersgruppen 50-59 år.

Nyhetsbild

Ventilationsingenjör kritisk till vanliga munskydd – Arbetshälsoinstitutet: "Kan bli krav på andningsskydd i Finland"

Borde också Finland gå in för ett krav på FFP2-munskydd på allmänna platser? Ja, säger ventilationsingenjör Robert Grönblom. Kanske, säger Arbetshälsoinstitutet.

LEDARE: Kan Ekorosk axla Kokkotyös uppgift?

Varför inte låta Ekorosk utvecklas från kommunalt avfallsbolag till ett samhällsnyttigt, etiskt och hållbart serviceföretag inom den cirkulära ekonomin?

Nyhetsbild

Podcasten Bakom rubrikerna: Frustration och ovisshet pyr i kulturbranschens kris

Hur klarar man sig i en bransch där jobbmöjligheterna gått upp i rök? Bakom rubrikerna tittar närmare på den kritiska situationen inom kulturen.

Nyhetsbild

Tiotusentals i slutna Facebookgrupper driver upp aktiekurser

Stora grupper med tiotusentals personer som driver aktiekurser finns även i Sverige. – Det kan man utgå ifrån. Vi har varnat för det här i ett års tid, det verkar öka, säger finansmarknadsåklagare Jan Leopoldson.

Nyhetsbild

Gamestop-attacken bara början – Nokia har också påverkats

En hord av mindre börsspekulanter härjar på finansmarknaden. En spektakulär kursrusning i spelbutikskedjan Gamestop vände på torsdagen i en brant nedgång.

Nyhetsbild

Blue Fox tillbaka i spel: "Vi är redo", säger Jori Isomäki

INNEBANDY Det har runnit mycket vatten under bron sedan Blue Fox-herrarna senast lirade en match. Men på lördag är laget tillbaka. KrP Akatemia från Nokia gästar i Stjärnhallen

Nyhetsbild

Nya sannfinländska kommunalvalskandidater vill putsa partiets image i Österbotten

– Att svenskspråkiga engagerar sig för Sannfinländarna ska vara lika okej som att finskspråkiga går med i Svenska folkpartiet, säger Victor Björkroth, som kandiderar för Sannfinländarna i Kronoby.

Nyhetsbild

Stödet för Sannfinländarna är större i Vasa valkrets än i landet som helhet

Sannfinländarna har dubbelt så många svenskspråkiga kandidater i Vasa valkrets nu som i det förra kommunalvalet. – Att slopa skolsvenskan är inte en fråga i Södra Österbotten, säger den lokala valchefen.

Företagares rätt till arbetsmarknadsstöd förlängs med tre månader

Företagares utvidgade rätt till arbetslöshetsförmåner gäller fram till den 31 mars. I onsdags beslutade regeringen att rätten trots allt inte ska upphöra förrän sista juni.

Nyhetsbild

Teatrar håller stängt i både Åbo och Helsingfors hela februari

Coronaepidemin tvingar fortsättningsvis Åbo Svenska Teater och Svenska Teatern att hålla sina dörrar stängda. Kunder som redan köpt biljetter kontaktas personligen.

Nyhetsbild

Stockholms blodbad blir film

Stockholms blodbad, där kung Kristian II lät avrätta nästan hela den svenska makteliten år 1520, ska bli till långfilm.

Nyhetsbild

Ny lag oroar gymföretagare – "Levebrödet kan tas ifrån oss"

JAKOBSTAD/KARLEBY Regeringens linje är att begränsa vuxnas fritid till förmån för barnens. Ifall förslaget till smittskyddslag går igenom kan det innebära att gymmen stängs om smittoläget så kräver. Med svåra ekonomiska följder för företagarna.

Nyhetsbild

Lärarfacket sväljer inte permitteringar i Karleby – berett att gå till förvaltningsdomstolen

KARLEBY Timo Rajaniemi, lärarfacket OAJ:s huvudförtroendeman i Karleby, hoppas att stadsstyrelsen rättar till sitt beslut om permitteringar av lärarna.

Nyhetsbild

Wärtsiläs ledning och nyckelpersoner belönas med aktier

Ledning och nyckelpersoner inom Wärtsilä belönas med aktier. Det första aktiebaserade belöningsprogrammet omfattar över 3 miljoner aktier.

Tyskland: Ge inte Astra Zenecas vaccin till äldre

Tyskland rekommenderar att Astra Zenecas vaccin enbart ges till personer under 65 år. Bristande testdata gör det osäkert hur väl äldre skyddas.

Nyhetsbild

Tyskland överväger att rekommendera Astra Zencas vaccin endast åt yngre – påverkas Finland vaccinationsordning?

Om Astra Zenecas vaccin inte rekommenderas åt äldre så står Finland inför en utmaning, säger Institutet för hälsa och välfärds överläkare Hanna Nohynek. Men än är inga beslut fattade.

Nyhetsbild

Jyväskylä bekräftade rekordantal nya coronafall – resultaten från masstestning nu analyserade

Slutligen landade onsdagens coronasiffra vid 106 nya fall i Jyväskylä.

Nyhetsbild

Mannen bakom bluffbrevet till kattägare: "Det var aldrig meningen att gå så långt"

Vilken röra det blev, säger upphovsmannen bakom brevet med katter och corona. "Ingen annan skulle se det". Västkustens tillsynsnämnd uppmanar honom ta kontakt med polisen.

Nyhetsbild

Bastu-Tero går 120 kilometer för cancerhjälpen

KARLEBY Vandringens och bastubadets vän Tero Hannila är Österbottens Cancerförenings nyaste förvärv i en kampanj för att samla in pengar för den cancerhjälpen.

Nyhetsbild

Karleby förbereder sig för att ta hand om Kokkotyös klienter

KARLEBY Karleby stad och Soite har startat en diskussion om hur de arbetslösa som nu tar del av Kokkotyös tjänster ska sysselsättas om stiftelsen går i graven.

LEDARKOMMENTAR: Inga fler bilder av Pamela Anderson

Med allt mer bildbaserad information blir det svårare att hitta tid och lust till att sätta sig in i komplicerade och "tråkiga" frågor.

Nyhetsbild

Två stora bilmärken ska få batteripaket från Finland – Kan cellerna byggas i Vasa?

VASA Valmet Automotive i Nystad har fått ännu en storkund från bilbranschen till sin batterifabrik. En god nyhet för Gigavasa, säger Tomas Häyry.

Nyhetsbild

Falkens Hanna Ray jagar VM-biljett till Vuokatti i Vuokatti

LÄNGDSKIDOR Det ordnas VM-granskningar i Vuokatti i helgen. Hanna Ray är en av dem som jagar en biljett till världsmästerskapen som avgörs i just Vuokatti mellan den 8 och 14 februari.

Nyhetsbild

THL: "Silvervatten har marknadsförts felaktigt i Finland"

Tillverkare har marknadsfört silvervatten som en dunderprodukt mot en lång rad problem. Enligt Institutet för hälsa och välfärd kan invärtes användning av silvervatten i själva verket leda till förgiftning.

Nyhetsbild

Barnens islyktor blev vandaliserade – "Kom gärna hit och lek, men kom inte och förstör!"

JAKOBSTAD Det är för andra gången nu som barnen på Folkhälsans eftis vid Östanlid får sina ljuslyktor av is krossade och förstörda. Det är så ledsamt att det ska vara så här, säger föreståndaren Claire Witick-Mäkelä.

Nyhetsbild

Finnair kräver nu negativt coronatest av alla som reser till Finland

Institutet för hälsa och välfärd har rekommenderat att flygbolagen kräver negativa coronatest av passagerare som reser till Finland. Finnair är med på noterna.

Nyhetsbild

Vaccinstriden: nu även Bryssel mot London

Vi ska ha vad vi betalat för, säger makthavare i både Bryssel och London.Vaccinstriden mellan EU och Astra Zeneca får relationerna att knaka rejält.

Nyhetsbild

Allierade till Navalnyj grips i polisräder

Aleksej Navalnyj släpps inte fri mot borgen. Flera av den fängslade regimkritikerns närmaste har gripits i polisräder.

Nyhetsbild

Epidemiläget är instabilt igen – "I värsta fall har vi vaccinerat bara 40 procent till sommaren"

Det gäller att inte låta sig invaggas i falsk trygghet, säger myndigheterna – risken för att epidemin ska eskalera är hög i hela landet.

Nyhetsbild

Tiina Tuomela föreslås ta plats i Wärtsiläs styrelse

Tiina Tuomela från Fortum ser ut att ta plats i Wärtsiläs styrelse. Det innebär att det i styrelsen sitter 4 kvinnor och 4 män.

VBL prickas av Opinionsnämnden

VBL fälls av Opinionsnämnden för massmedier för att ha publicerat en artikel där den intervjuade berättade om en vän som hamnat på intensiven till följd av covid-19. Artikeln beskrev sjukdomsförloppet på ett så detaljerat sätt att det skulle ha förutsatt att den berörda personen hade fått godkänna texten före publicering.

Nyhetsbild

Österbottnisk polis skadades allvarligt i sprängolycka under kurs

KARLEBY Två österbottniska poliser skadades, den ena allvarligt, i samband med hantering av sprängämnen under polisens utbildningsdag i Karleby på onsdagen.

Nyhetsbild

Nu inleder WHO:s experter sin coronautredning i Wuhan

Världshälsoorganisationen WHO:s experter har lämnat karantänhotellet i Wuhan och kan nu inleda utredningen om coronavirusets ursprung. Det är dock oklart när, var och hur arbetet ska börja.

Nyhetsbild

Finländarna ska bli bäst på pengar – "Viktigt att ha en buffert, det visar det senaste året"

En ny nationell strategi ska hjälpa finländarna att förstå sig på ekonomi, både sin privata ekonomi och den nationella ekonomin. Fokus ligger på att stärka utsatta grupper.

Nyhetsbild

Torsdag: Två coronfall inom Soite – massvaccineringar inleds om en vecka

KARLEBY/KRONOBY Det har konstaterats två nya fall av covid-19 inom Soites område. På torsdag nästa vecka inleds vaccineringen av 80-plussare.

Nyhetsbild

Sökandet efter döda återupptas efter skredet i Norge

Sökandet efter de tre personer som fortfarande saknas efter det stora jordskredet i Gjerdrum, Norge, har återupptagits under morgonen.

Nyhetsbild

ÖT och VBL sänder söndagens derby direkt på webben – Jaro gästas av Vasa IFK

FOTBOLL På söndag möts Jaro och Vasa IFK i Tellushallen i Jakobstad. Matchen spelas utan publik men kan ses direkt på Österbottens Tidnings och Vasabladets sajter.

Nyhetsbild

Lokala skidevenemang ställs in – Fäbodaloppet och Barnens Vasalopp ryker

LÄNGDSKIDOR I fjol var det snöbristen som gisslade tävlingsarrangörerna. Nu är det coronapandemin som tvingar såväl IF Brahe som Larsmo IF att fatta trista beslut och ställa in vinterns viktigaste tävlingar.

Nyhetsbild

Institutet för hälsa och välfärd: 423 nya fall av covid-19

Coronaviruspandemin sprids snabbast i Nyland och Egentliga Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

Iivo Niskanen förbryllad över Sveriges coronaberedskap – längdåkarna testar sig själva

LÄNGDSKIDOR Coronaberedskapen inför inkommande helgs världscuptävlingar i svenska Falun har fått längdåkarna att höja på ögonbrynen.

Nyhetsbild

Aktia och Sparbanken: Coronavirusvaccinen banar väg för ekonomisk återhämtning

Bankerna Aktia och Sparbanken förutspår att Finlands bruttonationalprodukt ökar med ett par procent i år och nästa år.

Nyhetsbild

Keskipohjanmaa: Coronafall i Hermes U20-lag

KARLEBY En spelare i Hermes U20-lag har testat positivt för coronaviruset, rapporterar tidningen Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Nu är vi nära spridningsfasen, säger läkare: "Det är inte läge att sitta på krogen just nu"

Både Heikki Kaukoranta och Juha Salonen yttrar sin oro över coronaläget i Österbotten. Nu finns smittan i flera skolor och äldreboenden. Dessutom har två anställda vid VCS smittats.

Nyhetsbild

Myndigheterna: Ordna inte penkis

Myndigheterna avråder nu gymnasierna från att ordna penkis och ber dem skjuta upp de gamlas dans.

Nyhetsbild

Klart hur tvååring försvann från daghem – smet ut via byggarbetsplats

KARLEBY Det står nu klart hur ett barn kunde rymma från Hemskogens daghems gård i Karleby förra veckan.

Nyhetsbild

WHO:s experter kan inleda utredningen i Wuhan

Världshälsoorganisationen WHO:s experter har lämnat karantänhotellet i Wuhan och kan nu inleda utredningen om coronavirusets ursprung. Det är dock oklart när, var och hur arbetet ska börja.

Nyhetsbild

Person fick nya händer i transplantation

För första gången i Norden har två händer transplanterats från en donator till en mottagare.

Nyhetsbild

Arbets- och näringsministeriet: Antalet arbetslösa arbetssökande ökar igen

Under sommaren och hösten 2020 minskade antalet arbetslösa arbetssökande men mot slutet av året vände kurvan åter uppåt, visar Arbets- och näringsministeriets översikt.

Nyhetsbild

Storbritannien kan vara på väg mot sönderfall – många skottar vill bli självständiga

Brexit. Och covid. Det kan bli slutet på Storbritannien som vi känner det efter nya skotska krav på självständighet. – Det kan mycket väl bli så att Skottland och Nordirland inte kommer att vara en del av Förenade kungariket, säger professor Catherine Barnard.

Nyhetsbild

Så ser planen ut för vaccineringen i Jakobstadsregionen – separat telefonlinje ska hindra köer

JAKOBSTAD När den bredare vaccineringen väl kan komma igång ska det i varje fall inte fallera på informationsbiten. Social- och Hälsovårdsverket i Jakobstad förbereder sig som bäst på bråda tider.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt: 18 nya fall i dag

GRAFIK. Hela 18 nya bekräftade fall av coronaviruset, visar Vasa sjukvårdsdistrikts torsdagsrapport.

Nyhetsbild

Födelsedagar ger miljoner till välgörenhet

När Facebook gjorde det möjligt för privatpersoner att starta insamlingar till välgörenhet blev det snabbt populärt, och särskilt vid födelsedagar.

Nyhetsbild

Myndigheterna påminner om vikten att testa sig – "Vi måste leva med corona flera månader till"

I dag är fallen fler utanför Nyland. Myndigheterna har hållit en presskonferens om coronaläget.

Nyhetsbild

RECEPT: Korv är ett etiskt val som räddar dagen

Låt maten få smak och stuns av korv i olika former. Den stillar panikhunger såväl som räddar vardagsmiddagen.

Nyhetsbild

Killingholmens sista strandtomt kan användas till lyxbostäder

JAKOBSTAD Fyra privatpersoner och två företag står bakom ett exklusivt radhusprojekt i Jakobstad.

Nyhetsbild

Nu satsar Tobias från Kronoby på sig själv – och en kvinna som är viktig för honom

KRONOBY Tobias Granbacka släpper musik under ett nytt artistnamn. Han har också börjat samarbeta med en kvinna som betyder mycket för honom.

Nyhetsbild

Retro sysselsätter ett hundratal – "Jag hoppas bara någon räddar oss"

JAKOBSTAD De som med olika arrangemang får sin sysselsättning via Retro är oroade. Den osäkra situationen tär på humöret, och en vardag utan sysselsättning hotar igen.

Nyhetsbild

ÖIDM lockar färre deltagare än önskat – värst bland 10–13-åringar: "Det är på tok för lite"

LÄNGDSKIDOR Tävlingsledaren Tor-Leif Häggman skulle ha hoppats på 50 fler anmälda till helgens ÖID-mästerskap i Vörå.

Nyhetsbild

Astra Zeneca ska producera vaccin i Japan

Astra Zeneca kommer att producera 90 miljoner covid-19-vaccindoser i Japan.

Nyhetsbild

Yle: Marin favorit till nästa president

Om presidentvalet hölls nu skulle statsminister Sanna Marin (SDP) ligga bra till i kampen om uppdraget, visar en undersökning som Yle gjort.

Ewa Wenelius: Vila i sorgen

En sörjande människa är fragil som sköraste porslin och bör bemötas med respekt och finkänslighet, skriver Ewa Wenelius.

Nyhetsbild

Många skadade i nya virusprotester

Fler än 200 personer har skadats i nya sammandrabbningar i Tripoli i norra Libanon på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Tydligt nedåt på Asienbörserna

Tokyobörsen öppnade torsdagshandeln med kraftiga nedgångar.

Nyhetsbild

Mutation kan ha gjort coronaviruset dödligare

Enligt brittiska forskare finns det tecken på att den nya "brittiska" varianten av coronaviruset inte bara är mer smittsamt, utan också 30-40 procent dödligare. Men finns det fog för misstanken?

Nyhetsbild

Tidigare Kokkotyö-vd: "Fattar de inte vad de gör mot de arbetslösa?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Margita Lukkarinen ledde Kokkotyö-stiftelsen i nästan nio år. Hon förstår inte hur kommunerna och främst Karleby stad tänker om de låter Kokkotyö gå i graven. Vi har gjort vad vi kunnat, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Nyhetsbild

Sanders och hans vantar drar in miljoner

Bilden på en vantklädd Bernie Sanders har dragit in 1,8 miljoner dollar till välgörenhet.

Nyhetsbild

Misstänkta IS-anhängare gripna i Turkiet

Turkiska myndigheter har gripit 126 personer med misstänkta kopplingar till terrorrörelsen IS.

DEBATT: Barn suger åt sig sunkiga attityder

Det finns ingen orsak att tro att förnedrande attityder mot kvinnor skulle minska för att man låter dem hållas, skriver Torbjörn Anderssén.

Nyhetsbild

Prästen som dömde ut lantbruket får hård kritik – "Förnedrande", säger bondebasen Sjöskog

Är modern djurhållning lika med koncentrationsläger för djur? Prästen Kari Kuulas skriverier väckte känslor hos både lantbrukare och kyrkans företrädare.

DEBATT: Vi tyckte synd om Centerns fumlande

Paavo Väyrynen påstår att SFP skulle vara fientligt mot svenska Centern, men det är helt tvärtom, skriver Leif Broman.

Nyhetsbild

Medborgarinitiativ når riksdagen – över 50 000 stöder gratis utbildning för psykoterapeuter

En dyr utbildning och långa vårdköer. Nu ska problematiken upp i riksdagen.

Nyhetsbild

Lego satsar på musikvideor för barn

Leksakstillverkaren Lego och skivbolagsjätten Universal Music har gått samman för att skapa en ny social plattform för barn, kallad Vidiyo.

Nyhetsbild

Förundersökningen av Forsbyfallet klar – listan över brottsrubriceringar förlängs

Det tragiska fallet där en 16-åring misshandlades till döds i december går vidare till åtalsprövning på torsdag. Det var inte första gången offret utsattes för våld.