Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

9.3.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Jill Johnson debuterar som skådespelare

Artisten Jill Johnson ska medverka i tv-serien "Udda veckor", där hon ska spela flickvän till Linus Wahlgrens rollfigur.

Nyhetsbild

Raya letar efter den sista draken

Det är inte länge sedan tanken på en tecknad martial arts-film för en ung publik hade varit en omöjlighet, i alla fall i Sverige. Men tiderna förändras. Nu kommer ”Raya och den sista draken”, en actionfilm från Disney, skriven och delregisserad av fight-koreografen Qui Nguyen.

Nyhetsbild

Migrantbåtar sjönk utanför Tunisien – minst 39 döda

Minst 39 människor, däribland flera barn, har drunknat i en förlisning utanför Tunisiens kust, enligt tunisiska försvarsdepartementet.

Nyhetsbild

Scania medger mutor i Indien

Scania har mutat till sig busskontrakt i Indien, avslöjar Uppdrag granskning i SVT. Bolagets vd Henrik Henriksson bekräftar att Scania har använt mutor för att skaffa sig fördelar – och förfalskat lastbilar för att vinna affärer.

Nyhetsbild

5G till alla befolkade områden då EU sätter upp nya digitalmål

En "digital kompass" ska hjälpa EU-länderna att hitta vägen mot en modernare framtid.

Nyhetsbild

Kritiskt läge i Västerbotten – Krislägesavtal aktiveras

Det så kallade krislägesavtalet aktiveras i Region Västerbotten. Orsaken är de många covidsjuka som vårdas på sjukhus i Umeå och Skellefteå.

Nyhetsbild

Rapport: "Pågående folkmord" i Xinjiang

Kinas förföljelse av uigurer i Xinjiangprovinsen är omvittnad.En ny rapport från en amerikansk tankesmedja slår fast att kommunistregimen ägnar sig åt ett "pågående folkmord" mot den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen.

Nyhetsbild

Helsingin Sanomat: Utegångsförbud tilltalar inte Sannfinländarna och Samlingspartiet

Kai Mykkänen, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, säger till Helsingin Sanomat att han inte anser att det är vettigt att begränsa medborgarnas rätt att röra sig utomhus.

Nyhetsbild

Stort pådrag med brandbilar till möbelfabriken i Pedersöre

PEDERSÖRE Under tisdagskvällen gick brandlarmet vid möbelfabriken Varax på Essevägen. Det blev ett stort pådrag med brandbilar på området.

Nyhetsbild

Tamälgen Urho hade rymt – nu är han hemma igen tack vare hjälpsamma Replotbor

REPLOT Den älg som sökte sällskap på Lindviks gård i Replot, heter Urho och hade rymt från Markku Harjus inhägnad i Norra Vallgrund. – Något måste ha skrämt honom.

Nyhetsbild

Teknologi kan hjälpa äldre att bo kvar hemma

Målet med försöksprojekten är att främja äldres välbefinnande genom att använda teknologi, artificiell intelligens och robotik.

Nyhetsbild

Drottning Elizabeth ser allvarligt på rasistanklagelser

Storbritanniens drottning Elizabeth kommenterar anklagelserna från prinsparet Harry och Meghan.I ett uttalande från det brittiska hovet säger drottningen att hon ser allvarligt på uppgifterna om rasistiska kommentarer.

LEDARE: Sakta i backarna – en inskränkt rörelsefrihet kan motverka sitt syfte

Partiellt utegångsförbud också i Österbotten och andra glesbygdsområden? Nej, ett sånt skulle uppfattas som överdrivet i det rådande smittläget.

Nyhetsbild

Ingen förlikning i svenska KD-ledarens fastighetsbråk

Ebba Buschs husköpstvist ser ut att gå till rättegång. Den 81-årige man som hon ligger i konflikt med förkastar svenska KD-ledarens förlikningsbud, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild

Batterifabriken har fått koll på smittan

För en månad sedan hade bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå ett av landets största klusterutbrott av covid-19.

Nyhetsbild

Diana Hästbacka födde sin baby på parkering: "Ambulanssjukvårdarna var otroligt proffsiga"

PEDERSÖRE Det blev bråttom när den lilla gossen Hästbacka kom till världen. Resan från hemmet i Jakobstad till BB i Karleby slutade redan i Edsevö på parkeringen vid Hotell Polaris.

Nyhetsbild

Ju yngre förare desto större risker – bilskollärare frustrerad över färre körtimmar: "Vi kan inte trolla"

Trafikolyckorna fortsätter minska i alla åldersgrupper, men det finns många risker kopplade till unga bilister. Färre obligatoriska körlektioner lägger ett större ansvar på föräldrarna.

588 nya coronafall – ytterligare 2 avlidna

Totalt 63 110 personer i Finland har testats positivt för coronaviruset sedan epidemins start.

Nyhetsbild

Cancerorganisationerna: Lagstiftningen om snus och nikotinpåsar måste bli bättre

Användningen av snus har ökat oroväckande bland unga i Finland, uppger Cancerorganisationerna.

Nyhetsbild

Nu lär sig Johannes och de andra befälen att köra nya färjan: "Kräver helt nytt tänk"

ÖSTERBOTTEN Aurora Botnia saknar både motoraxel och roder. "Man måste helt glömma det gamla sättet att köra på", säger kapten Johannes Sjöholm.

Nyhetsbild

Charlotta Sandkulla har ny tränare vid namn David Söderberg – kastade hem bronset i vinter-FM

FRIIDROTT Charlotta Sandkulla trampar upp nya stigar. Hon tränas numera av David Söderberg och har börjat studera vid idrottsgymnasiet i Vörå. En färsk FM-medalj finns likaså i prisskåpet.

Nyhetsbild

Ryssland och Kina enas om bygge av bas på månen

Ryssland och Kina har skrivit under ett principdokument om att gemensamt bygga en rymdstation på eller omkring månen.

Nyhetsbild

Stadshotellet fick vattenskada och halverade sin omsättning – "Ett katastrofår"

JAKOBSTAD Samtidigt som coronarestriktionerna åter blev strängare var renoveringen av Stadshotellet klar. Nyöppningen av de renoverade lokalerna firas i stillhet.

Nyhetsbild

Klart: Norge har lämnat in överklagan mot Kläbos diskning

LÄNGDSKIDOR Norges skidförbund har nu formellt överklagat diskningen av Johannes Hösflot Kläbo i skid-VM:s avslutande femmil. Kläbo var först i mål, men fråntogs guldet efter en lång jurydiskussion.

Nyhetsbild

Tränarna fortsätter i Hermes

ISHOCKEY Hermes har förlängt kontrakten med Jere Härkälä och Niko Kivinen. Klubben hade en option med tränarduon och deras avtal sträcker sig nu över säsongen 2021–22.

Nyhetsbild

Blueshadow raskar uppåt – positiva tecken för blåräv

Blueshadow räven öppnade starkt uppåt då rävauktionen inleddes på tisdagen. Priset steg med mellan 15 och 20 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Lyxiga tält det nyaste på campingen – Glamping är för de som vill bo enkelt men bekvämt

KARLEBY Nya idéer tar inte slut hos Kokkola-Campings företagare Erkki Ahtiainen. Till sommaren erbjuds övernattning som inte tidigare funnits på området.

Nyhetsbild

Säsongsarbetare ska kunna komma till Finland även i år – nu finns färdiga anvisningar

Anvisningarna om en hälsosäker inresa för säsongarbetare inom primärproduktionen är färdiga, skriver Jord- och skogsbruksministeriet.

Nyhetsbild

Det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas

Ökad förekomst av fästingburen hjärninflammation i vissa delar av landet leder till att vaccinationsprogrammet utvidgas.

Nyhetsbild

Restaurangägare: "Vi hoppas på rättvis kompensation den här gången"

Restaurangbranschen är en av de branscher som fått betala extra dyrt för regeringens kamp mot coronaepidemin. Samtidigt har den utlovade kompensationen antingen uteblivit eller varit lägre än väntat.

Nyhetsbild

Abiturienter får möjlighet till snabbtest, men: "Viktigast nu att alla tar sitt ansvar och minimerar kontakter"

Samordningsgruppens veckomöte kunde konstatera att utvecklingen är på väg åt rätt håll i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det är gruppen glad och nöjd över, samtidigt som man ännu bävar för vad förra veckans sportlov och det sämre läget i övriga Finland kan föra med sig.

Nyhetsbild

Norges statsminister Erna Solberg: Läget i påsk avgörs nu

Norge oroas över rusande covid-smitta, men statsminister Erna Solberg väntar med nya landsomfattande restriktioner.Hon varnar dock för att läget i påsk avgörs nu. Regeringen förbereder en hård nedstängning, som kommer att införas om så krävs.

Nyhetsbild

VIDEO: Trettiotal bilar i masskrock – polisen uppmanar folk att stanna hemma i södra Finland

Enligt Polisinrättningen i Västra Nyland har det uppstått personskador i en omfattande kedjekrock i Esbo. Åtta personer fördes till sjukhus. Se bilder!

Nyhetsbild

Överskottet blir över tre miljoner i Kronoby

Kronoby Kronoby kommun ser nu ut att göra ett resultat på över tre miljoner euro för fjolåret. Det torde vara alla tiders rekord.

Nyhetsbild

Katolsk nunna vädjade men myanmariska soldater sköt i alla fall

"Skjut mig i stället" uppmanar den katolska nunnan syster Ann Rose Nu Tawng de myanmariska soldaterna på väg mot demokratidemonstranter i Myitkyina. Gesten har väckt stor uppmärksamhet i majoritetsbuddistiska Myanmar.

Nyhetsbild

Siv Sandberg gör utredning om Kronoby och vårdreformen

Kronoby Det blir som väntat kommunforskaren Siv Sandberg som gör utredningen om vilka konsekvenser vårdreformen har för Kronoby. Utredningen startar i april.

Nyhetsbild

Över 14 procent nu vaccinerade inom Soite – men varför måste jag vänta?

KARLEBY/KRONOBY Coronavaccinationerna går nu snabbare i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt och på bara en vecka har nästan hälften av åldersgruppen 75-79 år vaccinerats. Men Soite får många frågor om turordningen.

Nyhetsbild

Valmet Automotive rekryterar tusen nya anställda till fabrikerna i Nystad och Salo

Valmet Automotive ska rekrytera tusen nya anställda till bil- och batterifabriken i Nystad och batterifabriken i Salo. Efterfrågan på bilar och batterier ökar kraftigt.

Nyhetsbild

Podcasten Bakom rubrikerna: Undantagsförhållanden i Finland – igen

För andra gången inom loppet av ett år råder undantagsförhållanden i Finland. Ledarskribenten Dan Ekholm förklarar läget i Finland just nu.

Nyhetsbild

Samlingspartist ställer upp i Larsmo – "En möjlighet att påverka och få erfarenhet"

LARSMO Nu ger sig Samlingspartiet in i kampen om fullmäktigemandat i Larsmo. Deras kandidat vill undvika skattehöjningar så långt det går.

Nyhetsbild

Fler som testar sig för corona efter sportlovet – "Det kan betyda flera nya fall"

Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt är i nuläget mycket lugnt, men infektionsöverläkare Juha Salonen påminner om att situationen snabbt kan förändras. Hundratals personer väntar på testresultat.

Nyhetsbild

Coronamisstanke på Möcs i Karleby – resultatet visade sig vara falskt

KARLEBY En patient som togs in på Möcs samjour testade positivt för coronaviruset och det ledde till en hel del säkerhetsåtgärder på sjukhuset på måndagskvällen. Sedan visade det sig att patienten inte hade smittan.

Nyhetsbild

Ett nytt fall i Jakobstad – smittkedjan är okänd

Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats på Malmskas område. Den här gången hör smittan inte till någon känd smittkedja.

Nytt ungdomsfullmäktige valdes i Kronoby

Kronoby Nio medlemmar har valts till Kronobys nya ungdomsfullmäktige, åren 2021-2022. Alla är 13-17 år gamla.

Nyhetsbild

THL: 588 nya coronafall i Finland

Totalt 63 110 fall av sjukdomen covid-19 har hittills bekräftats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

Kvinnor på militära toppositioner i USA

President Joe Biden har utnämnt två kvinnor att leda amerikanska militärkommandon. Om de godkänns av senaten blir de andra och tredje kvinna att ha så pass högt uppsatta positioner inom USA:s militär.

Nyhetsbild

Tyst från brittisk kungafamilj i kris

Kungafamiljen har fortfarande inte kommenterat anklagelserna från prinsparet Harry och Meghan – som har skakat den brittiska monarkin.

Nyhetsbild

Höga pollenhalter i luften ökar risken för coronasmitta

Pollensäsongen för med sig en större risk att insjukna i covid-19. Det kommer fram i en ny internationell rapport.

Nyhetsbild

Tre nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – incidensen fortsätter sjunka

Det är nu över 17 000 personer som fått den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Yle: Justitieministern försökte länge få enhälligt beslut om att flytta fram kommunalvalet

Efter det överraskande beskedet om att flytta fram kommunalvalet ser Justitieministeriets kanslichef beslutet mer som en realitet än ett misslyckande.

Nyhetsbild

Nya pandemiregler i Norge – för 42:a gången

Siffrorna över covid-smitta växer i galopperande takt i Norge, och i dag lägger statsminister Erna Solberg fram nya restriktioner. Det är 42:a gången reglerna ändras och medborgarna har svårt att hänga med.

Nyhetsbild

Elisa öppnade 5G i Korsholm och Jakobstad

Teleoperatören Elisa fortsätter att bygga ut 5G-nätet i Österbotten. Nu har Smedsbyborna tillgång till 5G. I Jakobstad har alla som bor i centrum och bland annat Bonäs tillgång till det snabbare mobilnätet.

Nyhetsbild

Bön med britt sådde frö hos Boris Salo – släpper serie på Youtube

JAKOBSTAD För femton år sedan bad Boris Salo tillsammans med en obekant britt. Personen sa att Salo skulle komma att spela in program i framtiden. Det sådde ett frö som nu växt till en böneserie i åtta avsnitt.

Nyhetsbild

Nej, Peter, du är inte feg

RECENSION I sin senaste bok resonerar Peter Mickwitz kring normaliseringen av främlingsfientlighet. Vem beror den på, egentligen?

Nyhetsbild

Äldre mår allt sämre – hälsovården hinner inte med

Personer som fyllt 75 får inte hälso- och sjukvårdstjänster i hemmen och servicebostäderna på lika villkor. Behovet av psykvårdstjänster har också ökat.

Nyhetsbild

"The queen's gambit" på väg mot scenen

Netflixsuccén "The queen's gambit" är på väg att bli musikal.

Nyhetsbild

Snart kan amerikaner få hjälpcheckar

Senatens majoritetsledare Chuck Schumer har redan gjort segergesten. Efter maratonförhandlingar väntas president Joe Bidens jättelika virushjälppaket nu få slutligt grönt ljus av kongressen.

Nyhetsbild

Bidens hundar uppges ha lämnat Vita huset

Det amerikanska presidentparet Bidens schäferhundar Major och Champ har lämnat Vita huset och återvänt till familjens hem i Wilmington.

Nyhetsbild

Torvtransport brann på fabriksområdet vid Alholmen

JAKOBSTAD Klockan 7.15 på tisdagen kom ett brandlarm från Larsmovägen i Jakobstad. En stund senare uppgraderades larmet till en byggnadsbrand. Det var en torvtransport som hade fattad eld.

Nyhetsbild

Nattlig bilbrand i Jakobstad – grannar larmade räddningsverket

JAKOBSTAD Strax innan klockan 4 i natt fick räddningsverket larm om en brand på Kronovägen i Bonäs.

Nyhetsbild

HS: THL vill se hårdare begränsningar framför allt i huvudstadsregionen

UPPDATERAD Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat vill Institutet för hälsa och välfärd se striktare begränsningar.

Nyhetsbild

Leif från Nykarleby åkte Vasaloppet på hemmagjord kälke: "Ville göra ett försök"

LÄNGDSKIDOR Det finns många hjältar i Vasaloppet. Leif Kronqvist från Nykarleby är definitivt en av dem.

Nyhetsbild

Pedersörepolitiker byter parti inför valet – "Det är intressant att röra om i grytan lite"

PEDERSÖRE I förra kommunalvalet ställde Christian Backlund upp för SFP och fick två procent av Pedersörerösterna. Nu byter han parti.

Nyhetsbild

DEBATT: Kampen om avokadon och risken för paprikakriminalitet

Är vi så rika här att vi kan importera avokado och paprika och när de mognat lite i affären slänga dem i soporna? Det låter inte så smart.

DEBATT: Ulven i fårakläder

Att som finlandssvensk tro att Sannfinländarna skulle göra något gott för oss svenskar är nog en ren utopi och villfarelse, skriver Ole Råholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Bra plogat är guld värt

Snöplogning är en klimatgärning, en folkhälsofråga, en handräckning till de äldre, nödvändigt för  cyklande barn och unga och för barnvagnsfolket.

Nyhetsbild

DEBATT: Jstad kan bli ännu bättre på motion och kultur

Speciellt nu under coronatiderna ger stadens motions- och kulturservice stadsborna hälsa, upplevelser och till och med tilläggsenergi, skriver Kari Koskela.

DEBATT: Om människosynen

Människan verkar för Sannfinländarnas ordförande i Korsholm endast vara en biologisk varelse, ett rovdjur med rätt att jaga dem som inte passar in i normen.

Nyhetsbild

Latinamerika och Europa toppar coronastatistiken

Den senaste dryga månaden har ytterligare över 100 000 människor i Latinamerika och Karibien avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Antalet avlidna i världsdelen är nu uppe i över 700 000, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Hundratal demonstranter stängdes in i Myanmar

Flera hundra unga demonstranter i Myanmar, som under natten mot tisdagen har suttit instängda i ett bostadsområde, omringade av säkerhetsstyrkor, har kunnat ta sig ut, enligt aktivister.

Nyhetsbild

Svår brist på tandläkare i Jakobstadsregionen – Soite kortar köerna med hälften

Både inom Soite och Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad bryts fortfarande vårdgarantin för icke brådskande tandvård. Inom Soite syns en ljusning, men Jakobstadsregionen letar tandläkare med ljus och lykta.

Nyhetsbild

Människan kan lära av djuren när det gäller att hålla distans för att stoppa smitta

Det är inte bara vi människor som har mer eller mindre finurliga tricks för att hejda en smittspridning. Myror och många andra djur vet också vad som bör göras.

Nyhetsbild

Tre pälsfarmer verkar på Korsholms farmområde: "Vi tar emot danska farmare med öppna armar"

KORSHOLM Välkommen, danska farmare! Päldjursuppfödarna vill gärna ha fler kolleger till farmområdet. Utan farmområdet hade de själva aldrig kunnat fortsätta föda upp pälsdjur.

Nyhetsbild

Malala Yousafzai gör tv för Apple

Fredspristagaren Malala Yousafzai ska börja utveckla innehåll för Apple TV plus. Hon ska bland annat jobba med dokumentärer, drama, komedier och barn-tv-serier.

Nyhetsbild

Böter för frivilligt sex allt vanligare i Norge

Ömsesidigt sex mellan sedan länge byxmyndiga personer leder allt oftare till böter i Norge. I fjol bötfälldes 44 personer för frivilligt sex – en rejäl ökning jämfört med 2019, då 26 personer bötfälldes, rapporterar NRK.