Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

7.4.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Hongkong-aktivist har fått asyl

Den i Hongkong inflytelserika demokratiaktivisten Nathan Law har fått asyl i Storbritannien, skriver han själv på Twitter.

Nyhetsbild

Polisen intensivövervakar trafiksäkerheten för fotgängare och cyklister

Så kallade oskyddade trafikanter står för en tredjedel av dödsoffren i trafikolyckor i Finland.

Nyhetsbild

Norge lättar på restriktioner i omgångar – "Vi längtar efter det vanliga livet"

Norge lyfter sina restriktioner i fyra omgångar, med minst tre veckors mellanrum. Men det finns inga fasta datum för när de olika faserna ska inledas, meddelar statsminister Erna Solberg vid en presskonferens.

Nyhetsbild

Advokat: Navalnyj tappar känseln i händerna

Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs hälsa försämras, uppger hans advokat Olga Michailova. Navalnyj har fortsatt hungerstrejka i fängelset och nu börjar han tappa känseln i händerna.

Nyhetsbild

Sundombon Annica tolkar direktsänd coronainfo – har ofta bara tio minuter tid att förbereda sig

VASA Vid det här laget kan tolken Annica Törmä det mesta om coronapandemin. Hon simultantolkar coronapresskonferenser, ofta utan att i förväg veta vad de ska handla om.

Nyhetsbild

Inga nya rekommendationer för Astras vaccin – EU:s hälsoministrar i möte

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterar att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och blodproppar hos enstaka personer.

LEDARE: Skattesmitare måste bäva för amerikanskt förslag

USA:s finansminister Janet Yellen vill att konkurrensen från skatteparadisen ska få ett slut. Hon vill se en miniminivå för företagsskatter.

Nyhetsbild

Åland trappar upp vaccinationstakten – alla över 16 ska vara vaccinerade i juni

Ålands hälso- och sjukvård vidtar åtgärder för massvaccinationer. Planen är att alla ålänningar över 16 ska vara vaccinerade i juni.

Nyhetsbild

Allt av Strindberg blir tillgängligt för alla

Efter 40 års arbete är Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk slutförd även digitalt. Därmed är en historisk svensk utgivning i hamn.

Sofie Stara: Vill just jag ha något just nu ska jag givetvis kunna skaffa det

Det finns inte alltid blodapelsiner. Dem kan vi leva utan. Pandemin är också en påminnelse om vad vi inte vill vara utan.

Nyhetsbild

Virtuella vinster för Jeppis Skating

KONSTÅKNING Tävlingssäsongen lider mot sitt slut för konståkarna. En annorlunda säsong där åkarna fått byta ut domare mot filmkamera, och där träningsisen fått växla till tävlingsis med jämna mellanrum.

Nyhetsbild

Casa Delivery Ikeas nya partner i Karleby – "Aldrig varit med om liknande volymer"

KARLEBY Möbelgiganten Ikeas och el-giganten Giganttis leverantör i Karleby har vid årskiftet bytts ut.

Nyhetsbild

Strand vill att Österbotten skaffar eget vaccin – experter torpederar inte tanken

ÖSTERBOTTEN Österbotten bör framöver åtminstone överväga att skaffa in vaccin direkt från världsmarknaden. Så inleder Joakim Strand ett Facebookinlägg.

Nyhetsbild

Wilma Sjöholm tar nya tag: "Jag känner mig taggad"

FOTBOLL Wilma Sjöholm från Jakobstad har haft otur med skador efter succéåret med FC United 2016. Men nu känner sig 22-åringen taggad inför avspark med HJK.

Nyhetsbild

Lars Winnerbäck släpper nytt

Den svenska artisten Lars Winnerbäck har ny musik på gång. Ep:n är betitlad "Själ och hjärta, del 1" och släpps den 30 april.

Nyhetsbild

Nu ses vindmöllor längs vägarna igen – rekordmånga körs ut via Vasa hamn

ÖSTERBOTTEN Fyra projekt och hela 70 vindkraftverk ska ställas upp i Österbotten och närområdet i år. Det gynnar Vasa hamn då delarna kommer den vägen.

Nyhetsbild

Regeringen diskuterar en så kallad exit-strategi – Marin: ”Vi kan ha ett rätt bra läge i juni”

Om allt går väl kan Finland återgå till normalläge senast under sommaren, men det beror på hur coronaepidemin utvecklas och huruvida säsongsvariationen spelar till vår fördel.

Nyhetsbild

Europeiska läkemedelsmyndigheten: Möjlig koppling mellan vaccin och blodproppar

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterar att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och blodproppar hos enstaka personer som fått vaccinet.

Nyhetsbild

Nykarlebybo beställde nikotinpåsar från Sverige – åtalades för ett hälsobrott

Nykarlebybon beställde tjugo dosor nikotinpåsar per post. Han döms nu för läkemedelsförseelse eftersom varan ansågs vara ett receptbelagt läkemedel. Det var dosor som i slutändan blev dyra.

Nyhetsbild

Wasa Express-personal smittad av covid-19 – ingen risk för passagerarna, säger vd

VASA En person som arbetar på Wasa Express har smittats av coronaviruset.

Nyhetsbild

VM-uppladdning med 22 ensamma dagar: "Ett finländskt ishockeylandslag spelar alltid om medalj"

ISHOCKEY Förbundskapten Pasi Mustonen har tagit ut sin spelartrupp till VM. Nästa gång samlas Finlands damer den 1 maj i Kanada – bara fem dagar före VM kör i gång.

Nyhetsbild

Fyra personer drunknade i mars – åtminstone tre gick genom isen

Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund varnar för bedrägliga isar. Fyra personer omkom i drunkningsolyckor i mars.

Nyhetsbild

Irritation efter toppmöte då EU-basen Ursula von der Leyen blev utan stol

En klantig miss eller en politisk markering? Turkiets mottagande av EU:s ledarduo väcker både irritation och frågor i Bryssel.

Nyhetsbild

Iran: Vi har producerat 55 kilo höganrikat uran

Iran har sedan januari tillverkat 55 kilo uran anrikat till 20 procent (vilket är brytpunkten för höganrikat uran), enligt iranska myndigheter.

Nyhetsbild

Tallink Silja erbjuder billiga coronatest på två färjor

Från och med fredag blir det möjligt att ta ett coronatest på två av Tallink Siljas färjor för några tiolappar. På en privat läkarstation i Finland kostar testerna betydligt mera.

Nyhetsbild

Maktskifte på Grönland kan sätta stopp för utvinning av uran och jordartsmetaller

Maktskifte väntar på Grönland efter att vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) blir öns största parti. Oppositionens valseger kan innebära att det blir svårt att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som gömmer sig under isen.

Nyhetsbild

Nu börjar Soite vaccinera riskgrupp två och alla över 65

KARLEBY/KRONOBY Nu utökar Soite sina coronavaccinationer till personer som hör till riskgrupp två. Tidsbokningen är dessutom öppen för alla över 65 år, samt för riskgrupp ett.

Nyhetsbild

Nordkorea nobbar OS – på grund av corona

OLYMPISKA SPEL Nordkorea ställer inte upp i OS i Tokyo i sommar, meddelar landets idrottsdepartement. Orsaken är att det slutna landet vill skydda sina idrottare från covid-19.

Nyhetsbild

Förbudsbrytare i Filippinerna dömd till dödlig gymnastik

Ett hundra knäböj. Det dömdes en man i Filippinerna till efter att ha brutit mot det nattliga utegångsförbudet.Mannen, som led av ett hjärtfel, avled senare. Nu ska polisen utreda händelsen.

Nyhetsbild

Det händer mer under våren – och några får uppleva det på plats

KARLEBY Nu har kammarorkestern i Karleby gått ut med vilka konserter man avser genomföra än i vår. Strax innan valborg kommer en kär gammal vän på besök.

Nyhetsbild

Svensk sjukpensionär åtalas för 124 smugglingsresor till Tyskland

En man i Sverige misstänks ha åkt tur och retur till Tyskland 124 gånger för att smuggla alkohol. Hans fru är misstänkt för att ha varit med på 47 av resorna. Nu åtalas ett par i 60-årsåldern för systematisk alkoholsmuggling.

Nyhetsbild

Sökes: 70–74-åringar i Jakobstadsregionen som vill ha coronavaccin

Med fler doser i lager vill Social och hälsovårdsverket skruva upp vaccinationstempot. Nu är det hög tid för flera grupper att boka tid. Vaccin finns och personalresurser står redo.

Nyhetsbild

Wärtsilä samarbetar med gränsbevakningen – testar miljövänligt bränsle i patrullfartyg

Wärtsilä och Gränsbevakningsväsendet har börjat testa flytande biogas, bio-LNG, som bränsle i patrullfartyget Turva. Tanken är att sänka utsläppen av växthusgaser.

Nyhetsbild

Berlusconi inlagd på sjukhus ännu en gång

Sjukhusinläggningen sker parallellt med fortsatta utredningar om de "bunga bunga"-fester som den dåvarande premiärministern ska ha deltagit i.

Nyhetsbild

Norska oljefonden investerar i förnybart

Nu placerar Norge rikedomarna som tjänats ihop på olja i förnybara energiprojekt.

Nyhetsbild

Militär öppnade eld mot folkmassa i Myanmar

Minst fem människor har dött och flera har skadats efter att militären i Myanmar öppnat eld mot demonstranter i staden Kale i den nordvästra delen av landet.

Nyhetsbild

HS: Regeringen planerar att avveckla de flesta restriktioner senast i juli

Reserestriktionerna kan bestå till årets slut. Enligt planen kan uppluckringen av rekommendationerna för sammankomster ske redan i maj.

Nyhetsbild

Projektledaren Emil Öhberg får fler uppgifter – jobbar deltid i Sursik skola

PEDERSÖRE För två år sedan började Emil Öhberg jobba med snacket i omklädningsrummen i Pedersöre. I vår är han också i skolkorridoren.

Nyhetsbild

Soite går inte upp till accelerationsfas – senaste coronafallet i lördags

Det finns inte behov av att ännu gå upp i accelerationsfasen i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, även om det är nära. Det slog myndighetsgruppen fast på onsdagen, då inga nya fall konstaterats.

Nyhetsbild

THL: 348 nya coronafall i Finland

I sju sjukvårdsdistrikt ligger vaccinationstäckningen på över 20 procent.

Nyhetsbild

Uppmärksammat val ger maktskifte på Grönland

Maktskifte väntar på Grönland efter att vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) blir öns största parti. Oppositionens valseger kan innebära att det blir svårt att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som gömmer sig under isen.

Nyhetsbild

Alla dagens coronafall finns i Vasa – de flesta har smittats utanför Österbotten

De närmaste dagarna klarnar det om påsken lett till en uppgång i antalet coronafall. Många lät testa sig på tisdagen.

Nyhetsbild

Åtta nya lärare i Pedersöre – valdes bland ett hundratal sökande

PEDERSÖRE Som vanligt lockade klasslärartjänsterna i Pedersöre många sökande. Nu har kommande skolårets nya lärare valts.

Nyhetsbild

Jenniina Nylund från Jakobstad VM-uttagen – åker med lejonen till Kanada

ISHOCKEY Jenniina Nylund från Jakobstad är med i VM-truppen i ishockey.

Nyhetsbild

Fyra nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Nu är det 33 000 österbottningar som fått den första vaccindosen.

Nyhetsbild

Finländarna drack mindre alkohol under 2020 – i nätbutiker ökade försäljningen kraftigt

Restriktioner och mindre resande ses som främsta orsaker. På samma gång som alkoholkonsumtionen minskade så ökade dock försäljningen i butiker.

Nyhetsbild

Den som vill och vågar får värma upp scenen – nytt koncept med konsert och open stage

KARLEBY När fyra kompisar funderade på hur de skulle kunna väcka liv i Karlebys musikliv och bereda plats för nya låtskapare fick de en idé, som nu blir verklighet.

Nyhetsbild

Åbo stad har infört obligatoriska hälsokontroller i hamnen – över 38 000 Åbobor har vaccinerats mot coronaviruset

Sedan fredagen genomgår de som anländer till Åbo hamn från utlandet obligatoriska hälsokontroller.

Nyhetsbild

Tung rådgivare inför internationellt budgetmöte: "Nummer ett är vaccin"

Vaccinering först, sedan pengarna. Sveriges finansminister Magdalena Andersson har sitt recept klart som tung rådgivare på Internationella valutafondens vårmöte i veckan.

Nyhetsbild

Mäenpääs och Team Nordic Athlete går skilda vägar: "Vi förhandlar med en ny huvudsponsor"

LÄNGDSKIDOR Mäenpääs och Nordic Athlete Ab går skilda vägar i långloppscirkusen på skidor.

Nyhetsbild

Carl Pettersson slutar som vd på Veritas – börjar jobba på Elo

Vd:n för pensionsförsäkringsbolaget Veritas, Carl Pettersson, lämnar sitt arbete. I höst börjar han jobba som vd på Elo.

Nyhetsbild

Chef på Statens revisionsverk: Vi behöver en ny generaldirektör

Riksdagens revisionsutskott behandlar ärendet på onsdagen.

Nyhetsbild

Podcasten Bakom rubrikerna: Stora variationer i hur unga mår under coronaepidemin

Ungas välbefinnande är samtalsämnet i Bakom rubrikerna som gästas av Patrik Söderberg, universitetslärare i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Dråprättegång mot Chauvin i kritiskt skede

Känslostarka vittnesmål om stunden då George Floyd blev livlös under ett polisingripande har redan hörts. Nu går dråprättegången in i en ny och avgörande fas: Åklagaren ska försöka bevisa att det var polisen Derek Chauvins brutala agerande som direkt orsakade svarte Floyds död.

Nyhetsbild

Trots guvernörens veto – Arkansas förbjuder könskorrigering på barn

Guvernören lade in sitt veto mot lagförslaget, men förgäves. Som första delstat i USA förbjuder Arkansas könskorrigerande behandlingar av ungdomar under 18 år. Flera liknande lagförslag är på gång i andra amerikanska delstater.

Nyhetsbild

Ung 2021 är här – delta i skrivtävlingen om att vara ung i Svenskfinland

Vad innebär det att vara ung 2021? Vi vill läsa just dina tankar. Därför arrangerar vi en skrivtävling där du kan vinna fina priser.

Nyhetsbild

Skrivtävlingen "Ung 2021" har startat – här hittar du reglerna

Temat för skrivtävlingen är att vara ung år 2021. Här hittar du all information du behöver för att delta.

Nyhetsbild

Ny enkät: En majoritet av finländarna anser att inkomstskillnaderna är alltför stora

De flesta unga i åldern 18-25 ser inte inkomstskillnader som ett problem.

Nyhetsbild

Inflytt i nya skolor skjuts troligen fram – namn och rektor söks för skolan i Bennäs

PEDERSÖRE Initialt var tanken att nya lågstadieskolorna i Bennäs och Sandsund skulle tas i bruk vid årsskiftet 2022-2023. Men det blir troligtvis först några månader senare.

Nyhetsbild

4000 matcher har planerats tre gånger om – början av maj senaste budet för lokala fotbollsserier: "Börjar smaka trä"

FOTBOLL Bollförbundet har haft tre scenarion för när de österbottniska fotbollsserierna ska starta: 2 maj, 15 maj eller 1 juni. Efter coronasamordningsgruppens möte i går verkar alternativ två vara det som gäller för tillfället.

Nyhetsbild

Solar Finland lägger om sin produktion efter avslöjanden om tvångsarbete i Kina

Salo Tech går över till produktionen av monokristallina solceller.

Nyhetsbild

Över 27 miljoner människor hungrar i Kongo

En tredjedel av det kris- och krigsdrabbade Kongo-Kinshasas befolkning lider av hunger. Varningen kommer från FN:s livsmedelsprogram WFP och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation i ett gemensamt uttalande.

Nyhetsbild

Nytt dystert rekord i Brasilien

Antalet dagliga dödsfall till följd av covid-19 fortsätter att öka i Brasilien.

Nyhetsbild

Alla vuxna i USA erbjuds vaccin om två veckor

Om mindre än två veckor, den 19 april, ska alla vuxna i USA kunna vaccinera sig mot covid-19. Det meddelar USA:s president Joe Biden i ett tal från Vita huset.

Nyhetsbild

DEBATT: Kyrkan är till för oss i vardag och fest

Ett antal medlemmar i Nykarleby kyrkofullmäktige redogör för de beslut som fattats angående kyrkans renovering.

DEBATT: En levande stad är en säker stad

UTVECKLING

Nyhetsbild

DEBATT: Dålig service och dåligt språk

SERVICE

DEBATT: Bra insändare om brist på riktig service

SERVICE

DEBATT: Åtminstone en tänker lika

CORONA

Nyhetsbild

Avgörande beslut väntar för Jeppis Stadion: "En viktig milstolpe"

FOTBOLL Målsättningen är att de första spadtagen för Jeppis Stadion ska tas i maj/juni. Hur framskrider processen med det statliga stödet och aktie-emissionen?

Nyhetsbild

Konsttjuv gripen – van Gogh-verk saknas än

Nederländsk polis har gripit en 58-årig man misstänkt för att ligga bakom två spektakulära konststölder under fjolåret. De stulna tavlorna, varav en av postimpressionisten Vincent van Gogh, är ännu inte funna.

Nyhetsbild

Kinaexperten Peter Wallensteen: Sanktioner saknar effektiva strategier

Glöm pingpongdiplomatin som mjukade upp relationerna på 1970-talet – nu smashar i stället väst och Kina hårda sanktioner mot varandra.Men hur effektiva är sanktioner egentligen?

Nyhetsbild

Iran åtalar tio personer för nedskjutning av Ukrainaplan

Iran åtalar tio befattningshavare i fallet som rör det nedskjutna passagerarplanet från Ukraina den 8 januari 2020.