Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

27.7.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Gravida lever farligt i pandemins Brasilien

Gravida och nyförlösta kvinnor i Brasilien som är smittade med covid-19 löper en långt högre risk att dö än befolkningen i stort. Läkare och forskare oroas av läget. – Många vill ändå inte vaccinera sig eftersom de är rädda för vaccinet, säger läkaren Adriana Graca.

Nyhetsbild

Hög risk för skogsbrand i Österbotten just nu – markbränder på flera håll

Om det blåser kan branden sprida sig mycket snabbt, varnar Meteorologiska institutet. På tisdagen brann det bland annat i Korsholm och Pedersöre.

Nyhetsbild

Restriktionerna skärps i Nyland

Coronaläget i Helsingfors och Nyland har blivit värre. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förbereder restriktioner som täcker hela sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

DEBATT: Egoism leder till totalkatastrof

Om vi låter egoismen, populismen och självbedrägeriet gå före vis­domen, vetenskapliga fakta och gemensamt ansvar för framtiden leder det obönhörligt till en total­katastrof, skriver Göran Ekström.

Nyhetsbild

Oavgjort för IK Myran

FOTBOLL Inga mål i tisdagens division 3-match i Nedervetil.

Nyhetsbild

Streng är redo för VPS – "Han är en ny injektion"

FOTBOLL Jeremiah Streng, Vasatalangen som aldrig har spelat i VPS, kommer att debutera med Jaro mot VPS i Vasa på onsdag.

Nyhetsbild

Kongressen har börjat utreda stormningen av Kapitolium – "Vi måste veta vad som hände under varje minut"

Den amerikanska kongressen har inlett sin utredning av händelserna den 6 januari, då kongressbyggnaden Kapitolium stormades. – Om kongressen inte agerar ansvarsfullt kommer detta ligga kvar över vårt land som en cancersvulst, säger republikanen Liz Cheney.

Nyhetsbild

Stödet för Sannfinländarna har sjunkit – statsvetare: "Partiledarbytet skapar osäkerhet"

Stödet för Sannfinländarna har sjunkit märkbart sedan maj, visar Helsingin Sanomats nya opinionsmätning. Enligt statsvetaren Thomas Karv kan en orsak vara att partiets ansikte utåt, ordföranden Jussi Halla-aho, meddelat att han inte ställer upp för omval.

Nyhetsbild

Brandmän bekämpar skogsbrand nära Aten – kraftiga vindar försvårar släckningsarbetet

En kraftig brand bröt på tisdagen ut nedanför berget Penteli och hotar förorter norr om Aten. Drygt 140 brandmän uppbackade av tio helikoptrar och flygplan bekämpar branden, enligt räddningstjänsten.

Nyhetsbild

Finansinspektionen förlänger inte vinstutdelningsrekommendation för bankerna

Finansinspektionen förlänger inte sin vinstutdelningsrekommendation för kreditinstitut. Europeiska centralbanken och Finansinspektionen har tidigare rekommenderat att banker skjuter upp sina utdelningar för att undvika en eventuell bankkris till följd av coronapandemin.

Nyhetsbild

Från Pedersöre till Svalbard – Maja Muukkonen gjorde sitt livs paddlingsutflykt i Norra Ishavet

Pedersörebon Maja Muukkonen förbereder kajaken i Longyearbyen på Svalbard. Den ska föra henne till den gamla sovjetiska gruvstaden Pyramiden.

LEDARE: Nu festar alla fritt – men är det för tidigt?

En person som bär på deltavarianten av coronaviruset smittar i genomsnitt fyra människor. Borde bara vaccinerade få delta i stora evenemang?

Nyhetsbild

Skogsbrand i Purmo – eftersläckningsarbetet fortsätter hela natten

PEDERSÖRE Under tisdag kväll kom ett larm in om en skogsbrand mellan Purmo och Esse.

Nyhetsbild

Ytteresse och Lappfors ännu inte i badskick – andra stränder längs Esse å ska testas

PEDERSÖRE Avrådan från att bada gäller fortsättningsvis vid de allmänna badstränderna i Ytteresse och Lappfors. Övriga stränder längs ån är ett frågetecken.

Nyhetsbild

Stor veterinärbrist i Jakobstadsregionen – "Spara icke-akuta besök några veckor framåt"

Under början av augusti är belastningen på kommunala veterinärer större än vanligt i Jakobstadsregionen. Tillsynsveterinären uppmanar djurägare att avvakta med icke brådskande ärenden.

Nyhetsbild

Läsarundersökning: Känns skolvägen trygg?

Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten frågar läsarna: Hur säker känns barnens skolväg? Svara på vår enkät!

Nyhetsbild

Blågröna alger vid badstränder – verkar ha återvänt i värmen

Flera observationer av blågröna alger i Österbotten har gjorts de senaste dagarna. I Kristinestad fanns cyanobakterier vid två badstränder.

Nyhetsbild

Sju nya coronafall på Åland – "Man kan absolut bli sjuk trots att man fått en vaccindos"

Under tisdagen bekräftades sju nya coronafall på Åland. Enligt Tora Woivalin, primärvårdsklinikens klinikchef på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), är fler fall av covid-19 att vänta.

Nyhetsbild

En död och flera saknade efter jätteexplosion på kemiområde i Tyskland

En arbetare har hittats död och flera saknas efter en gigantisk explosion på industriområdet Chempark i tyska Leverkusen. Myndigheterna har varnat för "extrem fara" i närområdet, men en brand har släckts och röken rapporteras nu ha skingrat sig.

Nyhetsbild

Egentliga Finland närmar sig spridningsfasen igen – coronagruppen vill förkorta intervallet mellan första och andra vaccindosen

Coronakoordineringsgruppen i Egentliga Finland anser att det bästa sättet att förhindra spridningen av covid-19 är att höja vaccinationsgraden, och förordar att intervallet mellan de två vaccinationsdoserna förkortas till åtta veckor.

Nyhetsbild

Elva nätter i Österbotten efter en resa med otympligt bagage – nu är han redo för scenen

KARLEBY/VASA Flygresan från tyska Düsseldorf till Finland visade sig rymma ett ovälkommet spänningsmoment. Men nu är Rick Stotijn där han ska vara.

Nyhetsbild

Nattlig brand i Terjärv – upptäcktes tack vare satelliter

KRONOBY Under natten till tisdag uppstod en liten skogsbrand i Terjärv i Kronoby.

Nyhetsbild

Coronagruppen: Fallen ökar men Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter på utgångsnivån

Sett till hela lägesbilden kan distriktet fortsätta på den lägsta nivån, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen. Hon önskar att österbottningarna fortsätter använda munskydd.

Nyhetsbild

Nya KPV-tränaren i elden mot Gnistan och Jaro

FOTBOLL Niklas Vidjeskogs elddop som ansvarig KPV-tränare äger rum på onsdag mot serieledaren Gnistan i Helsingfors. För tredje säsongen i rad byter KPV tränare mitt säsongen.

Nyhetsbild

Största partiet söker nyval i orons Tunisien

Tunisiens största parti Ennahda uppmanar president Kaïs Saied att hålla nyval. De ändrar även budskapet till sina anhängare och ber dem förespråka solidaritet över uppror.

Nyhetsbild

Coronasmitta stoppar Kolmas nainens Karlebykonsert

KARLEBY Det var tänkt att det finska rockbandet från Alavus skulle spela före rockbandet Europe på vinfestivalen i Karleby nu på lördag.

Nyhetsbild

Sysselsättningen bättre än för ett år sen – fler österbottningar har jobb, färre permitterade

Jämfört med i juni förra året är antalet arbetslösa avsevärt färre. Arbetslösheten har gått ner med en tredjedel jämfört med förra året.

Nyhetsbild

EK spår snabb tillväxt – brist på kunnig arbetskraft kan ändå försvaga den ekonomiska återhämtningen

Inom servicesektorn ser konjunkturutsikterna ljusa ut för första gången under coronapandemin, rapporterar Finlands Näringsliv EK. Däremot är sektorn speciellt hotad av brist på arbetskraft, vilket riskerar att dämpa den ekonomiska tillväxten.

Nyhetsbild

70 hektar stor markbrand i Kalajoki stoppad – släckningsarbetet tar flera dygn

KALAJOKI På måndag eftermiddag startade en markbrand av okänd orsak i Kalajoki. Släckningsarbetet kommer att ta flera dygn, uppskattar räddningschef på plats.

Man föll från Tallink Silja-båt i helgen – är fortfarande försvunnen

En ung man föll överbord från kryssningsfartyget Tallink Silja M/S Galaxy i Åbolands skärgård i lördags, uppger polisen.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 119: Derbyvecka och tränarbyte

FOTBOLLSPODDEN Det har varit några dramatiska dagar i fotbollsettan. Och dygnen som väntar lovar inte mindre. Det fanns mycket att avhandla i avsnitt 119 av ÖT:S Fotbollspodd.

Nyhetsbild

Fem saknas efter explosion i industriområde i Tyskland

Fem personer saknas efter en stor explosion vid industriområdet Chempark i den tyska staden Leverkusen, uppger områdets ledning.

Nyhetsbild

Sommarens högsta coronasiffra i Finland: 612 nya fall

Finlands coronaincidens fortsätter att stiga och är nu uppe i 88,5. Under de föregående 14 dagarna var incidensen 53,2.

Nyhetsbild

Ett nytt fall inom Soite – nya exponeringsplatser

KARLEBY Ett nytt coronafall rapporterar Soite om på tisdag. Dessutom finns nu två nya ställen där exponering för viruset kan ha skett.

Nyhetsbild

Rusning till drop in-testningen i Jakobstad – bilkön ringlar lång längs med Kållbyvägen

JAKOBSTAD De många exponeringarna under Jakobs dagar får oväntade följder för coronatestningnen. Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg är nu oroad över trafikläget.

Nyhetsbild

Varning för värmebölja i dagarna två – sedan anländer regnet

Under tisdag och onsdag blir det uppemot 30 grader i Österbotten. Men sen kommer regnet.

Nyhetsbild

Miriam Bryant ställer in sin spelning i Vasa

Den svenska artisten Miriam Bryant kommer inte spela på Vasa festival. Det bekräftar hennes finska agent.

Nyhetsbild

Dagens coronasiffra: sju nya fall i distriktet

Antalet coronasmittade i Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter öka.

Nyhetsbild

Roys ruta: LBK:s första förlust – Mendy gjorde hattrick

FOTBOLL Terjärv US damer öppnade poängkontot.

Nyhetsbild

Bästa andra kvartalet någonsin – UPM Jakobstad ingår i affärsområdet som gjorde toppresultat

Det var det bästa andra kvartalet någonsin. UPM i Jakobstad ingår i det affärsområde som noterade den bästa resultatförbättringen.

Nyhetsbild

Nord- och Sydkorea återupptar kontakterna

En upptining har skett i den frostiga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea.Den officiella direktlinjen mellan länderna har återupptagits.

Nyhetsbild

HS: Kraftig nedgång för Sannfinländarna – Samlingspartiet är landets populäraste parti

Stödet för kommunalvalsvinnaren Samlingspartiet har ökat märkbart sedan maj, visar Helsingin Sanomats nya opinionsmätning.

Nyhetsbild

Dubbelt covidsmittad – tog OS-guld

SIMNING Två gånger på tolv månader har han smittats av covid-19 och fått isolera sig. Tom Dean skakade av sig det och tog OS-guld på 200 meter fritt.

Nyhetsbild

Blandat på börsen i Asien – fortsatt nedåt i Hongkong

Efter måndagens branta fall fortsätter Hongkongbörsen nedåt på tisdagen. Hang Seng-index sjunker 2,1 procent i den sena handeln. Effekten av striktare regler gällande vinster inom utbildningssektorn i Kina oroar.

Från hjälte till antihjälte – Hassan Zubiers berättelse har blivit en dokumentärserie

Hassan Zubier gick från hjälte till antihjälte efter att ha ingripit under den första terrorattacken i Finland. Nu berättar han sin historia på Yle Fem.

Nyhetsbild

Hårt biljettryck på Karleby vinfest – "Kan bli största festivalen på tio år"

KARLEBY I helgen är det dags för Karleby vinfest. Den som vill ha biljett kan behöva raska på lite eftersom lördagen riskerar att bli slutsåld.

Nyhetsbild

Markbranden i Kalajoki under kontroll – 75 personer deltog i släckningsarbetet

Orsaken till den stora markbranden som härjat i Kalajoki under måndagskvällen och natten till tisdag är ännu oklar. Utredare ska nu börja undersöka brandorsaken.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar propellrar till två kinesiska specialfartyg

Fartygen som Wärtsilä levererar propellrar till är utvecklade för att installera havsbaserade vindturbiner.

Nyhetsbild

Kvinna hittad död i skogsparti i Göteborg – mord utreds

En kvinna har hittats död i ett skogsparti i Högsbo i Göteborg. Polisen har inlett en förundersökning om mord. Det är ännu oklart hur länge kroppen legat på platsen.

Nyhetsbild

Nord- och Sydkorea återställer brutna kontakter – Kim och Moon skriver personliga brev till varandra

En upptining har skett i den frostiga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea.Den officiella direktlinjen mellan länderna har återupptagits.

Nyhetsbild

USA manar till demokrati i Tunisien

USA lovar ekonomiskt stöd till Tunisien, samtidigt som man poängterar vikten av en öppen politisk dialog och demokratiska principer när den politiska krisen i landet fördjupas.

Nyhetsbild

"Otroligt stolt att vara gay och OS-mästare" – Tom Daley fick jubla högst upp på pallen

OLYMPISKA SPEL Britten Tom Daley vann OS-guld i synkroniserat simhopp tillsammans med Matty Lee. Ett stort ögonblick för Daley.

Nyhetsbild

Sjusovardagen är här – i år blir det en blöt väckning både i Nådendal och Hangö

Redan på 1800-talet firades det nationella evenemanget sjusovardagen i Nådendal. I år har även Hangö en egen sjusovare.

Nyhetsbild

Världsbanken finansierar vaccin till u-länder – 250 miljoner personer kan bli fullvaccinerade

Världsbanken ska finansiera vaccin mot covid-19 till fattigare länder via det globala vaccinprogrammet Covax.

Nyhetsbild

DEBATT: Seriösa och mindre seriösa terapeuter

PSYKISK OHÄLSA Något av det värsta kan vara att försöka få så kallad professionell hjälp och sedan inte bli emottagen eller förstådd på ett empatiskt sätt, skriver Ann-Sofi Wärnå.

Nyhetsbild

Oväder väntas nå Tokyo under dagen – så påverkas OS

OLYMPISKA SPEL Tyfonen Nepartak närmar sig Tokyoområdet, och Japans meteorologiska institut har utfärdat varningar för både storm- och åskoväder. Men alla sporter klagar inte på ovädret.

Nyhetsbild

Marinbiolog från Vasa deltar i forskningsexpedition på Grönland

Tillsammans med tjugo forskarkollegor är Anna Törnroos-Remes på Grönland för att undersöka förändringar i den marina miljön. Hon har rötter i Vasa och är marinbiolog vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Minst 57 drunknade vid Libyens kust – "Tystnad och passivitet är oförlåtligt"

Minst 57 personer som försökte ta sig till Europa har omkommit sedan deras båt sjunkit utanför Libyen, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM).

Nyhetsbild

Bermudas första OS-guld någonsin – skrev olympisk historia

TRIATHLON Flora Duffy skrev olympisk historia när hon vann damernas triathlon i Tokyo och landets första olympiska guld någonsin.

Nyhetsbild

USA behåller reserestriktioner – "Det smittsammare deltaviruset sprider sig"

Vita huset meddelade på måndagen att USA behåller sina inreserestriktioner för utlänningar, trots påstötningar från EU.

Nyhetsbild

"Ny fas" när Irakledare besöker Vita huset – "Vi ska inte vara i strid"

USA:s relation med Irak går in i en "ny fas", meddelade president Joe Biden efter ett möte med Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhemi i Vita husets Ovala rum.

Nyhetsbild

Siv Nylund driver hembageri i köket hon fick till 50-årspresent: "Varför inte erbjuda bröd från bryggan"

Doften av nybakat bröd möter en i det anrika huset Åminnegård. Den färska egenföretagaren Siv Nylund har ett hembageri där.