Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

30.9.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Joel "Blomma" Blomqvist tillbaka i Hermesmålet

ISHOCKEY Hur gick det för Karlebylaget i säsongens andra hemmamatch?

Nyhetsbild

Nya evenemang och torgförsäljare ska liva upp centrum i Jakobstad – "Äntligen", säger företagare och centrumutvecklare

Jakobstad Citygruppen och företagare ser ljusare på hösten då restriktionerna lättar och nya evenemang och torgförsäljare etablerar sig i Jakobstads centrum. I oktober klarnar det om Korv Görans och Mr Banks uteservering får stå kvar.

LEDARE: Frågorna hopar sig kring vad KD inte kan omfatta

Är det byråkrati eller principer som KD i Larsmo motsätter sig, när de inte vill godkänna den europeiska deklarationen om jämställdhet?

Nyhetsbild

Busslast med svenska turister upptäcker Österbotten – Nancy återupptar kontakten till släkten i Finland

En resa med historisk touch är vad svenska turister får ta del av under några dagar i Österbotten. Svenska Dagbladets läsarresa till Österbotten sålde slut på en dag – fler resor är att väntas, säger arrangören.

Nyhetsbild

Bristande språkkunskap vid Malmska – Pia-Maria Sjöström: "De har all rätt att vara missnöjda"

JAKOBSTAD Bristande språkkunskaper misstänks påverkar patientsäkerheten inom vården i Jakobstad. Regionförvaltningsverket vill att situationen utreds. Det är inte första gången det händer.

De Gröna utser ordförande Maria Ohisalos ersättare på fredag – tre namn bland alternativen

Någon av riksdagsledamöterna Iiris Suomela, Hanna Holopainen och Atte Harjanne, kommer att utses till De Grönas tillfälliga ordförande på fredag.

Nyhetsbild

Oppositionen grillade inrikesministern – "Fördömer ni Elokapina?"

Klimatrörelsen Elokapinas demonstration fick det för andra dagen i rad att hetta till i riksdagens plenisal. Inrikesministern och De Grönas ordförande Maria Ohisalo håller fast vid att det inte är upp till henne att avgöra vad som är och inte är lagligt.

Nyhetsbild

Richardsson jagar Erikssons rekordtid på fem kilometer: "Målet är nytt nationsrekord"

FRIIDROTT Sandra Eriksson innehar nationsrekordet på fem kilometer landsväg. På lördag ska Camilla Richardsson försöka klå den tiden.

Nyhetsbild

Efter larmet från vårdarna: Centralsjukhuset anställer fem nya sjukskötare – ska lätta krisläget på akuten

Vasa centralsjukhus har en intern bemanningspool med tolv sjukskötare. Efter Vasabladets larm om personalkris förstärks den med fem nya tjänster.

Rebecka Sretenovic: "Att våga lita på att livet bär kan vara det läskigaste som finns"

KOLUMN Att fråga sig själv ”vad är det värsta som kan hända mig?” är en underskattad fråga.

Nyhetsbild

Jazz för klimatet längs stadens gator under Jeppis Jazz Festival

JAKOBSTAD Det mesta av programmet under årets jazzfestival kommer att ta plats i Brandkårshuset. Ett undantag är den parad som arrangeras under lördagen.

Forskare: Sorgligt att vi fortfarande diskuterar hur kvinnor klär sig – "Blir alltid fokus på offret snarare än förövaren"

Det bästa sättet att motverka sexuella trakasserier är att engagera flickor och pojkar till gemensamma diskussioner om gränser och om respekt, säger sociologen Sanna Aaltonen.

Nyhetsbild

Maria berättar sin historia – vill visa att det går att hitta tillbaks till livsglädje och styrka

Som 19-åring fick skådespelaren Maria Udd mystiska symtom. Diagnosen dröjde och det tog tid att bli frisk igen. Nu vill hon dela med sig av sin berättelse.

Nyhetsbild

Gemenskapen växer fram bakom kulisserna – "Vi blir som en liten familj"

Att känna hur en teaterpjäs växer fram är någonting alldeles speciellt – för att inte tala om den gemenskap som uppstår bakom kulisserna. Vi är som en familj, konstaterar ett gäng teaterentusiaster i Närpes.

Nyhetsbild

Munskydd rekommenderas fortfarande i Österbotten – "Vi är ännu i spridningsfasen"

I nuläget gäller rekommendationen om munskydd fram till den sista oktober i Österbotten. Men coronagruppen ska se över situationen på sitt möte på tisdag.

Nyhetsbild

Klart vem som ska sköta kyrkoherdetjänsten i Nykarleby

Domkapitlet har beslutat vem som förordnas sköta kyrkoherdetjänsten i Nykarleby när Mia Anderssén-Löf blir kyrkoherde i Pedersöre församling.

Nyhetsbild

DEBATT: Allt värre problem med för få vårdare

VÅRDEN Verkligheten syns inte alltid genom att räkna dimensionering av antalet vårdare utan verkligheten ser man om man kommer till en avdelning, skriver Eva-Maria Strömsholm.

Nyhetsbild

Elva av dagens tolv fall finns i Jakobstadstrakten – tre vårdas fortfarande på sjukhus

Av torsdagens tolv nya coronafall har elva konstaterats i Jakobstadsregionen och ett i Korsholm. Incidensen har sjunkit ytterligare och coronaläget i Österbotten går överlag i rätt riktning, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Nyhetsbild

VIDEO: Halpa-hallis anställda på 25 orter tågade ut – "Det här är vansinne"

KARLEBY Personal från 25 Halpa-Halli-butiker runtom Finland och vid den stora logistikcentralen i Karleby marscherade ut från sina jobb på torsdagen i protest mot kedjans planer på att skära ner antalet förtroendemän.

Nyhetsbild

Maria Tolppanens insändare om sexuella trakasserier väcker häftig debatt – "Mina personliga åsikter och jag står fast vid dem"

Att skjuta budbäraren är inte ett sätt att få ett slut på sexuella trakasserier, säger Maria Tolppanen, ordförande för stadsstyrelsen i Vasa, efter de kraftiga reaktionerna på hennes provokativa insändare.

Nyhetsbild

Storgatsmannen häktad och dömd till ovillkorligt fängelse för bland annat grovt dödsvållande

I RÄTTEN Storgatsmannen har häktats och förpassats till Vasa fängelse i väntan på att domen vinner laga kraft. Österbottens tingsrätt dömde mannen till fyra års ovillkorligt fängelse för bland annat grovt dödsvållande.

Nyhetsbild

Klart med coronavaccin till Österbottens minkar – sker efter pälsningen: "Farmarna är jätteduktiga på att ge sprutor"

Under vintern ska ett par hundra tusen farmminkar vaccineras mot covid-19. En god nyhet, säger veterinären Johanna Korpela som berömmer farmarna.

Nyhetsbild

Båtförare saknas i Lepplax – eftersökningar under kvällen

Polisen gjorde eftersökningar under torsdagskvällen nära Södö hamn i Lepplax. Anhöriga anmälde en man som försvunnen vid 22.30-tiden på onsdagen när han inte hade kommit hem från sommarstugan.

Nyhetsbild

Anställda tågar ut i protest vid Halpa-halli

KARLEBY Personal vid Halpa-hall på flera orter tågar i dag ut i protest mot företagets planer på att minska antalet förtroendemän från 27 till 1.

LEDARKOMMENTAR: En klimatkamp som får synlighet men inte sympatier

Med ett höstuppror vill klimataktivister sätta press på politiker. De får synlighet, men sympatier? Inte av det breda folklager som krävs.

Nyhetsbild

Regeringen: Tillåtet att sjunga och dansa i hela landet igen

Finland avvecklar coronarestriktionerna stegvis i enlighet med regeringens hybridstrategi. Det följande steget är att lätta på de begränsningar som gäller landets restauranger.

Nyhetsbild

Dom i fallet Storgatan – mannen döms för grovt dödsvållande

I RÄTTEN Tingsrättens dom i fallet med mannen som sköt ihjäl en ung kvinna i Jakobstad för två år sedan kom som planerat. Mannen döms till fyra års ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Marko Rahkonen om THL:s nya munskyddsbud – "Här ändras inget"

KARLEBY/KRONOBY Soites coronaläge är så pass svårt att det inte går att lätta på den starka munskyddsrekommendationen, som gäller också i skolor. Det säger infektionsöverläkaren.

Nyhetsbild

Strandvägen i Jakobstad diskuteras än en gång – "Förekommer fortfarande en del missförstånd"

JAKOBSTAD Som väntat har detaljplanen för Strandvägen och delar av Skutnäs blivit en långkörare. Byggnadsbeståndet har inventerats och vissa ändringar i vägsträckningen har gjorts.

Nyhetsbild

Meteorologiska institutet: Det finska klimatet blir varmare

Nederbörden ökar och snötäcket minskar under vintern i landets södra och mellersta delar, visar en ny analys.

Nyhetsbild

Nu får Sandskata sitt ansiktslyft – arbetet inleds nästa vecka

KARLEBY Nästa vecka startar arbetet med att utveckla rekreationsområdet Sandskata i Karleby. En ny strandled ska byggas och under hösten renoveras också rastplatserna och skyltarna på området.

Nyhetsbild

#thatgirl trendar på sociala medier – "Man behöver inte sjutton steg i sin morgonrutin"

Morgonyoga, iskaffe och tacksamhetsdagbok. Hashtaggen #thatgirl har över en miljard visningar på Tiktok. Men är det en peppande trend eller ökar den bara perfektionsstressen?

Nordiska ministrarnas krav – slopa bikinitvång i beachhandboll: "Helt absurd regel"

BEACHHANDBOLL Bikinikravet inom beachhandboll måste bort. Det säger de nordiska kultur- och idrottsministrarna i en gemensam skrivelse till Internationella handbollsförbundet (IHF).

Nyhetsbild

Plankorsningsolyckan i Skogby behandlas inte av Högsta domstolen

Den åtalade beväringen frias efter torsdagens beslut.

Nyhetsbild

Nu ändras direktiven för munskydd – medborgarna får eget ansvar, inget tvång i skolorna 

Ny rekommendation: Använd munskydd där det är mycket folk, speciellt om du är ovaccinerad.

Nyhetsbild

En känsla av att inte passa in, självmord i familjen och utbrändhet – Michael Björklund har upplevt mörker

Michael Björklund vet hur det känns att må riktigt dåligt och är orolig för de unga. Han har flera konkreta förslag på hur samhället ska hjälpa dem.

Nyhetsbild

Coronaexponering vid Sandsund skola

PEDERSÖRE En person som har konstaterat vara smittad med coronavirus har befunnit sig i Sandsund skola 27–28.9. Personen har också besökt Sandsund bibliotek i måndags 12.15–13.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt i dag: Tolv nya fall av corona

I förmiddagsrapporten från sjukvårdsdistriktet finns tolv nya bekräftade fall av corona.

Nyhetsbild

VIDEO: Se Närpes drillflickor öva på sin nya koreografi

Närpes Att drilla är att dansa och samtidigt göra rörelser med en drillpinne. Så beskriver Jenna Böling sin hobby. Närpes drillflickor var Finlands första drillgrupp för över femtio år sedan.

Nyhetsbild

SFP-politiker vill se konkreta och snabbare åtgärder mot skarven – kritiserar långsam process för skadeersättning

Behandlingstiderna för undantagslov för begränsning av skarvskador är ohållbara, anser SFP-trion Mikko Ollikainen, Anders Norrback och Joakim Strand. 

Nyhetsbild

LISTA: Här finns jobben i Jakobstad och Karlebyregionen

Till vilka yrken behövs det mer kunnigt folk och vilken arbetsmarknad är mättad? Här är en lista på jobbsituationen i Jakobstadsområdet och Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Åland har högst vaccintäckning, delar av Österbotten lägst – "Av dem som behöver sjukhusvård är de flesta ovaccinerade"

SPT direktrapporterade från myndigheternas veckoinfo.

Nyhetsbild

Coronan flyttar Muiks lördagsmatch till januari

ISHOCKEY Coronan drabbade ishockeyn hårt förra säsongen och den verkar fortsätta gissla sporten. Nu tvingas Muik Hockey flytta lördagens hemmamatch till januari.

Nyhetsbild

Stina Sandström målar för att må bra – nu vill hon hjälpa andra

JAKOBSTAD Det konstnärliga uttryckssättet faller sig naturligt för Stina Sandström. Nu utbildar hon sig till bildkonstterapeut för att med bilden som verktyg hjälpa andra.

Nyhetsbild

Recept: Grönsaker är pastans bästa vän

Pasta är som gjord för att kombineras med grönsaker. Med en riktigt god vegetarisk pastarätt behöver man inte sakna kött. Frossa i grönt och ät dig mätt på naturens godsaker.

Nyhetsbild

LYSSNA: Marinbiolog skjuter ner planer på bro över Kvarken

Marinbiologen Anna Törnroos-Remes vid Åbo Akademi ser allt för stora och många hinder för att en fast förbindelse över Kvarken ska kunna bli verklighet.

Nyhetsbild

Agility tränar både hund och ägare – med fart

Botnic Agility Club i Vasa har noterat att fler och fler skaffar hund. Agility är en perfekt sport för den som vill komma närmare sin hund och samtidigt få träna den egna kroppen och aktivera hunden.

Nyhetsbild

Kim Berg om svenska och norska sjukhus som raggar direkt från våra utbildningar: "Måste skolorna ta emot dem?"

ÖSTERBOTTEN En mycket oroväckande vårdarkris råder i Finland, det säger riksdagsledamoten Kim Berg. Han avslöjar att en statlig arbetsgrupp bildas just nu.

Nyhetsbild

En säsong ger vika för nästa i stadens rabatter – "Huvudsaken att de lyser upp vintermörkret"

KARLEBY Blommorna i centrum av Karleby byts ut inför vintern. Nu är det ljung i olika färger som dominerar i väntan på att lökväxterna ska skjuta upp sina första skott i vår.

Nyhetsbild

Jan-Erik Nyberg, avgående familjerådgivare – "Jag är lättantändlig"

JAKOBSTAD Att stå upp för den sexuella mångfalden har kostat prästen och psykoterapeuten Jan-Erik Nyberg en del, men det är det värt. – Vi har blivit sexfixerade. Det gäller inte minst de mest konservativa och homofientliga.

Nyhetsbild

Finland tar emot afghanska flyktingar

En arbetsgrupp som leds av justitieminister Anna-Maja Henriksson föreslår att Finland tar emot över tusen afghanska flyktingar.

Nyhetsbild

Britney Spears slipper pappans förmyndarskap

Popstjärnan Britney Spears behöver inte längre ha att göra med sin far. Pappa Jamie Spears fråntas förmyndarrollen direkt och senare i år väntar förhandlingar om att upplösa arrangemanget helt.

Nyhetsbild

Institutet för hälsa och välfärd uppdaterar sin coronarapportering

Nu rabblar institutet inte längre upp det totala antalet coronafall per dag.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistrikten delade om smittspårningen: Vasa har inga planer på att trappa ner

Sjukvårdsdistrikten i Egentliga Finland och Vasa ifrågasätter regeringens planer på att nedprioritera smittspårningen. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt välkomnar man planerna.

Nyhetsbild

Jägare och cyklister snackade ihop sig i Jakobstad – vill undvika fara under älgjakten

JAKOBSTAD Snart börjar älgjakten, och cyklisterna är i full gång med sin träning. Även ryttare använder stigar och småvägar. Skogen är stor men ibland blir det trångt.

Nyhetsbild

FN:s säkerhetsråd möts om Nordkorea

FN:s säkerhetsråd planerar ett möte på torsdagen för att diskutera situationen i Nordkorea, uppger nyhetsbyrån AFP som hänvisar till en diplomatkälla.