Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.10.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Coldplay på världsturné – trots klimatoro

Världsturnén uteblev av klimatskäl efter förra albumet. Men nu meddelar Coldplay att de åter ska ut på vägarna.

Nyhetsbild

Terrorforskare: "Dådet har nog mer med sjukdom att göra"

Norsk polis talar om eventuell terror och gärningsmannen beskrivs som radikaliserad. – Det här har nog mer att göra med psykologiska problem än att han är djupt inne i islamismen, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Nyhetsbild

Putin lovar att öka gasleveranserna till väst om så önskas

Anklagelser om att Ryssland skulle använda energi som ett geopolitiskt vapen är "politiskt motiverat babbel utan grund", hävdar president Vladimir Putin.

Nyhetsbild

Skorsten började brinna i Karleby

KARLEBY Alarmet om branden kom strax före kl 19 på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Strimlad Banksytavla såld för rekordsumma

Det delvis strimlade Banksyverket "Love is in the bin" har sålts för rekordsumman 18,6 miljoner pund, motsvarande 22 miljoner euro.

Nyhetsbild

Finland slutar ge Astra Zenecas coronavaccin – nytt vaccin tar över

Det nya vaccinet från läkemedelsbolaget Johnson & Johnson ger enligt Institutet för hälsa och välfärd ett lika gott skydd mot coronaviruset som Astra Zenecas vaccin.

Nyhetsbild

Vårdstuderande lockas av arbete utomlands: "Vi vill se hur det funkar i andra länder"

Nya upplevelser och högre lön lockar sjukskötarstuderande utomlands efter examen. Men bara för en tid; planen är att bosätta sig i Österbotten.

Nyhetsbild

Livlig diskussion när stadionbolaget informerade om Project liv arena

FOTBOLL Varför bygga där Project liv arena nu planeras, det blir så trångt? Hur blir det med parkeringen och hur mycket personal binder den nya arenan upp när den står klar? Blir konstgräsmattan uppvärmd?

Nyhetsbild

Professor: Minoritetsspråk har ett ekonomiskt mervärde

Flerspråkighet gynnar både bnp och den egna karriären, anser flera forskare.

Nyhetsbild

Finland invalt i FN:s råd för mänskliga rättigheter

Under den treåriga mandatperioden kommer Finland bland annat att uppmuntra det civila samhället och människorättsförsvarare att delta i rådets verksamhet. Mandatperioden inleds nästa år.

Nyhetsbild

Mannen sköt pilar mot polisen och flydde – dödade sedan fem slumpvis valda människor

Bara några minuter efter det att larmet om att en man beväpnad med pilbåge gick runt i Kongsbergs centrum hade polisen en första kontakt med mannen. Han sköt pilar mot polisen och flydde – och dödade sedan fem personer.

LEDARE: "Nej", sa Orpo till en snopen Purra

Sannfinländarna har svårt att få vänner när det gäller synen på klimatåtgärder. Nu tog Samlingspartiets Petteri Orpo också bladet från munnen.

Nyhetsbild

Kårkulla höjer priserna till följd av ökade personalkostnader – Fullmäktigeordförande: Coronan har krävt mer personal

I januari ordnas det första välfärdsområdesvalet, vilket betyder att Kårkulla sjunger på sista versen. På torsdagen har samkommunen godkänt sin sista budget. Den innehåller både en höjning av närvårdarlöner och priser.

Nyhetsbild

Nykarlebyduo mästare i Endurance Cup – bara en poängs differens i toppen

MOTORSPORT Barbara Racing Team knep mästerskapet i klass 2 då Endurance Cup avslutades i Alastaro i helgen. Nykarlebyborna Tommi Nyvall och Sebastian Back var med och körde hem segern.

Nyhetsbild

Rapport från Karlebyskolor: Svårt hålla säkerhetsavstånd – "De flesta känner sig ändå trygga"

KARLEBY Det känns svårt att hålla avstånd både under raster och lektioner. Det framgår av en rapport från Karleby kring hur elever, föräldrar och personal i skolorna upplever coronatiden.

Nyhetsbild

I Sverige hoppas regeringen att havsvindar ska sänka elpriserna

Skenande elpriser ska stävjas med mer havsbaserad vindkraft. Sveriges regering ska nu underlätta utbyggnaden. När det ger effekt för konsumenterna är dock högst oklart. Oppositionen är kritisk.

Nyhetsbild

Cyklist omkom i Brahestad

En äldre man miste livet till följd av att han plötsligt passerade körfältet då en personbil kom körandes längs riksväg 8.

Nyhetsbild

Olycksutredningscentralens rapport om Kasköolyckan kommer om 6–9 månader

KASKÖ Inom 6–9 månader väntas Olycksutredningscentralens utredning om förra veckans krock mellan en skolbuss och ett arbetståg i Kaskö stå klar.

Nyhetsbild

Malin Brännkärr vill inte ha folkomröstning om landskapsbyte

KRONOBY Kronoby ska inte ordna någon folkomröstning om landskapsbyte i det här skedet. Det är kommundirektör Malin Brännkärrs förslag till kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

Storbanker i USA klår förväntningarna

Amerikanska storbanker går bättre än väntat. Resultaten stärks av återtag av avsättningar som gjordes tidigare i pandemin, för att täcka befarade kreditförluster.

Nyhetsbild

Höstlovet närmar sig – låg tröskel för coronatest vid resa

Jakobstads social- och hälsovårdsverk påminner barn och föräldrar att ha låg tröskel för att ta coronatest efter ankomst från resa.

Paula Erkkilä: "En aktiv styrelse tillför mervärde"

KOLUMN Styrelser med varierande kompetens, erfarenhet och perspektiv stöder bolagets affärsverksamhet och dess utveckling.

Nyhetsbild

Nu flyttar Kom in ut – ny lokal redan i sikte

JAKOBSTAD Att ungdomslokalen Kom in behöver ett nytt hem har varit klart en längre tid. Nu säger styrelseordförande Ulf Snellman att förhandlingarna om en ny lokal är i slutskedet.

Nyhetsbild

Navalnyj är finalist – mottagaren av årets Sacharovpris slås fast nästa vecka

En grupp framstående afghanska kvinnor, bolivianska tidigare interrimspresidenten Jeanine Áñez eller den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj kommer att tilldelas årets Sacharovpris för tankefrihet.

Nyhetsbild

Finlands olympiska kommitté: Hur går det med anslagen till idrotten, statsminister Marin?

Finlands olympiska kommitté anser att det nu då coronakrisen börjar avta verkligen inte är läge för att minska anslagen till idrottssektorn. Finland borde i stället ta modell av Sverige och öka anslagen.

Nyhetsbild

EU-pris till avslöjande av spionprogram

Avslöjandet av spionprogrammet Pegasus får EU-parlamentets nya journalistpris, döpt efter den mördade maltesiskan Daphne Caruana Galizia. Priset är till för att ytterligare fokusera på press- och yttrandefrihet.

Nyhetsbild

Restaurangbranschen klagar till JK – ser restriktioner i Karleby som lagstridiga

KARLEBY Det är lagstridigt av statsrådet att införa restriktioner för restaurangerna i Mellersta Österbotten. Det anser Turism- och restaurangförbundet Mara, som tänker klaga till justitiekanslern.

Nyhetsbild

Norska säkerhetspolisen: Allt tyder på terrordåd

Mannen som har gripits för pilbågsdådet i Norge har kopplingar till radikala miljöer. Norska säkerhetspolisen anser att morden i Kongsberg framstår som ett terrordåd.

Nyhetsbild

Regeringen föreslår: Tvångsäktenskap ska kunna hävas i Finland

Tvångsäktenskap ska kunna hävas genast och utan att behöva betala ansökningsavgifter för domstolsbehandling, föreslår regeringen Marin.

Nyhetsbild

Dragbilen till en långtradare körde in i personbil i Nystad – en person dog

Dragbilen hamnade av oklar anledning på fel sida av vägen.

Nyhetsbild

Fler covidpatienter än någonsin tidigare behöver nu intensivvård i Vasa

Incidensen inom Vasa sjukvårdsdistrikt har ökat bara en aning. Men de patienter som behöver intensivvård på grund av covid-19 har aldrig varit fler än de är nu.

Nyhetsbild

Nu får också Karleby restriktioner för restaurangerna – coronapasset blir aktuellt

KARLEBY På fredag införs restaurangrestriktioner också i Mellersta Österbotten. Det här innebär att coronapasset kommer att bli verklighet också i Karleby.

Nyhetsbild

Bygglovet godkänt för Jeppis stadion

JAKOBSTAD

Nyhetsbild

KPO ger sig in i däckbranschen – planer finns för däckhotell i Vasa, Jakobstad och Karleby

KPO ger sig in i däckbranschen. Det första däckhotellet har öppnats i Seinäjoki. Planer finns för Karleby, Jakobstad och eventuellt Vasa.

Nyhetsbild

DEBATT: SFP försvarar såväl svenskan i Karleby som Kronobybornas vård

POLITIK Då social- och hälsovårdsreformen träder i kraft ska Kronobyborna fortfarande få sin specialsjukvård på centralsjukhuset i Karleby, framhåller SFP:s partisekreterare.

Nyhetsbild

Pilbågsman kopplas till radikala miljöer – har tidigare dödshotat familjemedlemmar

Mannen som har gripits för pilbågsdådet i Norge har kopplingar till radikala miljöer. Han är en dansk medborgare som har konverterat till islam. Alla fem offer kan ha dödats efter det att polisen först var i kontakt med mannen.

President Niinistö i karantän – ställer in möte med Estlands president

Sauli Niinistö sitter i karantän efter att ha utsatts för coronaviruset i Malmö i onsdags.

Nyhetsbild

Vaccinationstakten saktar ner – THL: "Tyvärr"

Finland kommer kanske inte att nå vaccinationstäckningen 80 procent före månadsskiftet. Befolkningens vaccinationsiver håller på att sina.

Nyhetsbild

Vårddistrikt: Läkemedel mot blodkoagulering hjälper vid covid-19

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har själva använt heparin i vården av coronasmitta. "Undersökningen bekräftar att vår behandlingslinje har varit rätt", uppger distriktet.

Nyhetsbild

LISTA: Här kan du ha exponerats för coronaviruset i Jakobstadsregionen

UPPDATERAD Coronavirusinfektion har blivit konstaterad hos personer som har besökt följande platser i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Skogscentralen inleder samarbetsförhandlingar

Målet med samarbetsförhandlingarna är att spara 900 000 euro.

Nyhetsbild

Maria Malm planeras för annat än parkering – kan bli bostäder

JAKOBSTAD Maria Malmtomten blir allt mer intressant då länken mellan Sikören och stadskärnan förstärkts med underfarten. Nu görs en ny detaljplan för tomten.

Nyhetsbild

Så många ovaccinerade tas in på sjukhus nu – "Riskerna högre också för 20-åringar"

GRAFIK. Risken för att en ovaccinerad person ska hamna på sjukhus med sina coronasymptom är upp till 25 gånger högre än för en vaccinerad. Vår grafik visar här de olika åldersgrupperna och risken för att de som insjuknat måste tas in på sjukhus.

Nyhetsbild

14 nya Soitefall i dag – vaccinering på Hermesmatch på fredag

KARLEBY/KRONOBY Det har konstaterats 40 coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt den här veckan. Det är en ökning med 14 på en dag. Soite tar nu ett nytt grepp och lockar hockeyfolket att kombinera sitt intresse med coronavaccin.

Nyhetsbild

Ny bok på "grondsprååtsi" – för alla dialektvänner

KARLEBY/KRONOBY "Grondsprååtsi" fortsätter fascinera, och efter tio år är det nu dags för en ny dialektbok med ord från Karleby och Nedervetil.

Nyhetsbild

DEBATT: Så fungerar Kronobyfullmäktiges aftonskolor

ÖPPENHET Kronobys förtroendemannaledning påpekar att förtroendevalda inte ska nedvärdera kommunen, anställda eller andra förtroendevalda.

Nyhetsbild

VIDEO: Det här vet polisen om gärningsmannens bakgrund

Mannen som gripits för attacken med pilbågar i Norge har haft kopplingar till radikala miljöer. Det säger polischef Ole Bredrup Sæverud på en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Chock i Kongsberg: "Det är så overkligt"

Livet i Kongsberg lär inte bli som vanligt på länge. Dådet där en man dödade fem personer har skakat det lilla samhället. – Jag har aldrig hört något liknande. Det var dödsskrik, säger en invånare till norska Dagbladet.

Nyhetsbild

Kraftigt skalv på kanarieön La Palma – 60 utbrott under natten

Nyhetsbild

Nu börjar juryns arbete med skrivtävlingen "Ung 2021" – så här många bidrag kom in

Sedan april har man fått skicka in texter till tävlingen "Ung 2021" och redan då började bidragen komma in. Om ungefär en månad koras vinnarna.

Nyhetsbild

Gärningsmannen kopplas till radikala miljöer – dådet utreds som mord

Mannen som har gripits för pilbågsdådet i Norge har kopplingar till radikala miljöer. Han är en dansk medborgare som har konverterat till islam. Alla fem offer kan ha dödats efter det att polisen varit i kontakt med mannen.

Nyhetsbild

Nya krafter på Jaros kansli – försäljningschefen tackar för sig

FOTBOLL Efter ett par år på posten som försäljningschef för Liga Jaro har Joni Remesaho bestämt sig för att gå vidare i karriären. En ersättare är redan klar.

Nyhetsbild

Gärningsmannen greps en halvtimme efter första larmet

Mannen misstänks ha dödat flera av personerna efter att polisen först hade kontakt med mannen klockan 18.18 , strax efter att det första larmet kom in.

Nyhetsbild

Statsminister Marin på Twitter: SDP vill åtgärda nedskärningarna i kulturen

Statsminister Sanna Marin vill se en lösning på de nedskärningar som de minskade Veikkausintäkterna orsakar.

Nyhetsbild

I dag: 14 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

GRAFIK. Incidenstalet för distriktet är nu 170.

Nyhetsbild

PAM: 800 av Halpa-Hallis anställda säger nej till byte – butikskedjan redo att förhandla

På en kort tid har 800 namnunderskrifter samlats in bland Halpa-Hallis anställda. Listan har sänts till företagets högsta ledning.

Nyhetsbild

Delhi house får inte använda uteserveringen – nämnd kräver ombyggnad

JAKOBSTAD Tekniska nämnden beviljade en tidsbunden förlängning av tillståndet för Delhi House uteservering. Men för att den ska kunna användas krävs en del ombyggnad.

Nyhetsbild

Parterna i fallet med rattfylleristen och polismannen tänker inte överklaga

I RÄTTEN Österbottens tingsrätt meddelade på torsdagsmorgonen att ingen av parterna i fallet med rattfylleristen och den civilklädda polismannen i Kållby har anmält missnöje med domen som gavs för en vecka sedan.

Nyhetsbild

Risken för ovaccinerad att hamna på sjukhus 20 gånger högre – "Med säkerhet blir man sjuk, om inte i år så i nästa år"

DIREKTRAPPORTERING. Finland måste ge 280 000 vaccindoser till innan vi når en 80 procentig vaccinationstäckning. Vaccinivern har dock avtagit. SPT direktrapporterar från myndigheternas presskonferens.

Nyhetsbild

Dansk man erkänner pilbågsattack som dödat fem – känd av polisen sedan tidigare

En dansk medborgare har gripits och erkänner händelseförloppet. Han är känd av polis sedan tidigare, men motivet är ännu oklart.

Nyhetsbild

Färre döda i vägtrafiken jämfört med i fjol

Under januari–augusti dog 157 personer i vägtrafiken. Det är den lägsta siffran på tre år.

Nyhetsbild

Recept: Gnocchi en räddare i vardagen

Färsk gnocchi är potatispasta av bästa sort – gott, smidigt och precis lagom mättande. Har man ett sådant paket hemma är vardagsmaten garanterat i hamn.

Nyhetsbild

LYSSNA: Hjärtesorger och prestationsångest – unga berättar om upplevelser i början av 2020-talet

PODCAST Ett tidsdokument över hur det är att vara ung i början av 2020-talet. Det är vad skrivtävlingen Ung 2021 och de 170 inkomna bidragen illustrerar.

Nyhetsbild

Victoria Björndahl grät medan hon klippte sin musikvideo – "Jag ville att det skulle vara rått"

KARLEBY Victoria Björndahl har knappt fått sova för scenskräcken inför sin första spelning efter coronapausen. På den ska hon framföra sin mest personliga låt hittills.

Nyhetsbild

Nytt försök att hitta källan till viruset

Nyhetsbild

Familjerådgivningens fokus har skiftat under 40 år – "Skilsmässa var ett stigmatiserat begrepp"

JAKOBSTAD På 1960-talet startade äktenskapsrådgivningen i Jakobstad. Målet med terapin var främst att hålla ihop äktenskap.

Nyhetsbild

Händer i dag: Information om stadionprojektet på biblioteket

JAKOBSTAD I kväll finns det en chans för allmänheten att skaffa sig mer information om Project Liv Arena. Klockan 18 är stadionprojektets förgrundsfigurer på plats på biblioteket i Jakobstad.

Nyhetsbild

Grannarna beskriver dådet som en actionfilm: "Jag är fortfarande skakig"

Livet i Kongsberg lär inte bli som vanligt på länge. Dådet där en man dödade fem personer har skakat det lilla samhället. – Det är ju ett så lugnt ställe, rena rama Bullerbyn. Därför är det här är så konstigt och skrämmande, säger vittnet Geir Bjerknes.

Nyhetsbild

Likheter i genetiken mellan miljökänsliga personer och hos personer med fuktskaderelaterad astma

I en undersökning av Arbetshälsoinstitutet, Helsingfors universitet och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt upptäcktes ingen särskild genetisk profil hos personer med fuktskaderelaterad astma som avviker från den hos friska individer.

Nyhetsbild

Fem döda i pilbågsattack i Norge – en person gripen

Fem personer har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i norska Kongsberg, uppger norsk polis. En misstänkt gärningsman har gripits.

Nyhetsbild

Pälsnäringen måste samarbeta – "Överraskad över hur svagt förtroende farmarna har för varandra"

Pälsbranschen tyngs av traditionsbundenhet och måste förändras. I en ny utredning granskas relationerna i branschen. Saga Furs är den starkaste aktören, men förtroende för auktionsbolaget svajar.

DEBATT: Påverka din egen vård genom att rösta i välfärdsområdesvalet

OMRÅDESVALET

Nyhetsbild

EU vill spela större roll i Arktis

EU vill sätta stopp för ny utvinning av olja, kol och gas i Arktis och även öka sitt inflytande i området. Enligt EU-kommissionär Jutta Urpilainen planerar man starta ett kontor på Grönland.

Nyhetsbild

Här är lagen som gör upp i "På spåret"

Höstens upplaga av "På spåret" har premiär den 26 november.

Nyhetsbild

Närapå 14 000 studerandes studieframgångar utreds av FPA

13 800 högskolestuderande har fått en begäran om utredning om studieframgången.

Nyhetsbild

Estlands president, molekylärgenetikern Alar Karis besöker Finland

Estlands nyvalde president Alar Karis gör sitt första besök till Finland på torsdag.