Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.10.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Expert: Erdogan mer pressad än någonsin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på väg att kasta ut tio ambassadörer – bland dem Finlands – ur landet. Det kan bottna i att han känner sig kränkt, enligt Turkietkännaren Paul Levin.

Nyhetsbild

Gröna i Finland lobbar för kärnkraft som hållbar energikälla

Finlands miljöparti har sakta men säkert vänt i kärnkraftsfrågan. De gröna vill att EU klassar kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen.

Nyhetsbild

Smittan skenar i Ryssland – "Alternativen är att ta vaccin eller bli sjuk"

Ryssland rapporterar än en gång rekordhöga dödssiffror med covid-19. Samtidigt närmar sig landet den extra semestervecka som är tänkt att bromsa smittspridningen.

Nyhetsbild

Tiotusentals i demonstration för Viktor Orbán

Tiotusentals anhängare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán har marscherat i huvudstaden Bukarest för att ge sitt stöd och visa enighet för den kontroversielle ledarens politik.

Nyhetsbild

FN-rapportör ser tecken på kommande folkmord i Myanmar

FN fruktar våldsdåd och förbrytelser i Myanmar efter rapporter om att tusentals soldater samlas i den norra delen av landet. – Jag hoppas förtvivlat att jag har fel, säger FN:s särskilda rapportör Tom Andrews.

Nyhetsbild

Polisen undersöker vem som laddade vapnet – oklart om skottet fastnade på film

Hollywood är i chock över dödsfallet under inspelningen av lågbudgetfilmen "Rust", där skådespelaren Alec Baldwin avfyrade ett vapen som misstänks varit skarpt.

Nyhetsbild

En period räckte inte för Centers

ISHOCKEY Centers inledde strålande och hade ett starkt grepp om segern i mötet med Virkiä. Men gästerna kämpade sig tillbaka och stal alla poängen från Jakobstad.

Nyhetsbild

Jaro vann men VPS firade: "Vi var lite vassare"

FOTBOLL Det blev ingen åttonde raka seger för VPS. Men även om Jaro vann kampen fick Vasalaget fira avancemanget till ligan.

Nyhetsbild

Nu har kannibalkarusellen snurrat klart – kritik mot Zwarte Piet

Minnena efter slaveriet när Nederländerna var kolonialmakt lever ännu. Nu vill flera städer underlätta för ättlingar till slavar att enkelt få byta namn. Och i landets största nöjespark har en rasistisk attraktion plockats bort efter protester.

Nyhetsbild

Många mål men inte full pott för Kronan

ISHOCKEY Det blev målrikt värre när Kronan tog sig an Kurikka. Hemmalaget tre första mål kom i numerärt överläge.

Nyhetsbild

Misstagen fällde IFK Lepplax i jämn match

ISHOCKEY Det fortsätter att gå tungt för IFK Lepplax i hockeytvåan. På lördagen inkasserade laget sin femte förlust på sex matcher i mötet med KoMu HT.

Nyhetsbild

Doftsprej återkallas – kopplas till dödsfall

Hur kommer det sig att fyra personer i olika amerikanska delstater drabbades av allvarlig tropisk sjukdom – trots att ingen rest utomlands?

Nyhetsbild

Effektivt Hermes blev ineffektivt på en natt

ISHOCKEY Esbolaget bröt Karlebylagets tre matcher långa segersvit.

LEDARE: Facebook erbjuder 10000 nya jobb – som skadar sårbara människor

I en marknadsekonomi drar beslutsfattare inte i nödbromsen för idéer som skapar ekonomisk tillväxt. Därför kommer Mark Zuckerberg sannolikt att nå sin tillflyktsort.

Nyhetsbild

Pekka Tuuris vattenödlebild är årets bästa naturfoto

13 110 bilder tagna av 826 olika fotografer tävlade om äran att bli årets bästa naturfoto. Pekka Tuuris undervattensfoto ”Liskomies” utsågs till vinnare.

Nyhetsbild

Fyra nya poliser gör entré i "Tunna blå linjen"

Fortsättningen på succéserien "Tunna blå linjen" ska börja spelas in i Malmö och fyra nya poliser tar plats i handlingen.

Nyhetsbild

Målrik match när Muik Hockey åkte på knapp förlust

ISHOCKEY Muik Hockey åkte på blott sin andra förlust för säsongen när RaaheK tog hem segern i en målrik match.

Nyhetsbild

Efter dödliga filmskottet höjs nu rösterna: "Förbjud vapen"

Efter dödsfallet på inspelningen av westernfilmen "Rust", då den 42-åriga fotografen Halyna Hutchins blev skjuten, hörs nu röster från den amerikanska filmbranschen som vill förbjuda riktiga vapen på inspelningar.

Nyhetsbild

Arbetsminister Haatainen om vårdarbristen – "Vill utveckla arbetsledningen och öka möjligheten att påverka det egna arbetet"

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) bekräftar att bristen på arbetskraft är störst inom social- och hälsovården. Nu tar regeringen till krafttag på bred front för att komma åt vårdarbristen. Lönefrågan tar Haatainen däremot inte ställning till.

Nyhetsbild

Saudiarabien ska nå klimatmål – men först om 40 år

En av världens största oljeproducenter ska försöka nå nettonollutsläpp 2060.Beskedet från Saudiarabien är vältajmat – en dryg vecka före klimatmötet COP26 och efter en läcka som pekar på att landet vill bromsa omställningen från fossila bränslen.

Nyhetsbild

Reservbetonat KPV åkte på en nit: "Vi var usla"

FOTBOLL KPV satte med orutinerat manskap punkt för sin turbulenta säsong i Helsingfors. Men dramatik saknades inte och ambulans måste tillkallas.

Nyhetsbild

På Backfälts Bildemontering kan du köpa reservdelar från kasserade bilar – "Det är en miljögärning"

TEMA: BIL & MOTOR Om man tröttnar på sin bil eller en kollision gör det omöjligt att reparera bilen kan delarna ändå leva vidare.

Nyhetsbild

Finlands ambassadör tvingas lämna Turkiet

Finlands ambassadör i Turkiet är på väg att utvisas från landet tillsammans med tiotals andra ambassadörer.

Nyhetsbild

Reflexen är en färskvara – "Testa den varje höst"

Reflexen är en billig livförsäkring under den olycksdrabbade mörka årstiden. Men den blir lätt sliten och behöver därför bytas ut med jämna mellanrum.

Nyhetsbild

Blue Fox straffades av Steelers: "Vi fick vad vi förtjänade i dag"

INNEBANDY I senaste matchen mot Helsinki United hade Blue Fox flytet på sin sida i straffläggningen. Det hade laget inte i lördagens möte där Steelers knep extrapoängen.

Nyhetsbild

Palestinska val – vem vill egentligen ha dem?

Palestinierna har inte fått välja sina ledare på över 15 år. Och även om många, inklusive utrikesminister Ann Linde på besök i veckan, manar till val är det högst osäkert när det kan bli av.

Nyhetsbild

FSD väljer ny ordförande på söndag – "Viktigt med aktiv styrelse"

Peter Sjökvist och Dimitri Qvintus tävlar om Finlands svenska socialdemokraters ordförandepost. Anna Caldén vill bli vice ordförande.

Nyhetsbild

Åtalade Salvini framträdde i rätten – Richard Gere inkallad som vittne

Rättegången mot Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini har formellt inletts i Palermo. Domaren i målet bekräftar att samtliga vittnen kommer att höras i rättssalen – bland dem den amerikanske skådisen Richard Gere.

Nyhetsbild

Abbas nya låt får frän kritik: "Uppvärmda rester"

"Just a notion", den tredje låten från Abbas kommande album "Voyage", har släppts efter över 40 år i malpåse. Enligt en del recensenter borde den ha stannat där.

Nyhetsbild

DEBATT: Nu är fiskkassen i hamnbassängen

FISKODLING

Nyhetsbild

Österbottniska FSD:are flitiga talare – lyfte fram "foodorare", pensionärer och det nya normala

En gång var socialdemokraterna med och rättigheterna för torpare och backstugusittare. Nu är det tid att agera för "woltare" och foodorare". Det säger Jacob Storbjörk, vice ordförande för FSD.

Nyhetsbild

Åtråvärda sticklingar växande trend – Aroider har blivit förvånansvärt dyra

Intresset för sticklingar ökar och allt fler köper, säljer och byter med varandra. Bland de hetare sorterna finns aroider vars sticklingar sticker iväg rejält i pris.

Nyhetsbild

Man som avslöjade tortyr efterlyses av Ryssland – har sökt asyl i Frankrike

Den belarusiske man som avslöjade tortyr på ett ryskt fängelse, och som nu söker asyl i Frankrike, har listats som efterlyst på det ryska inrikesdepartementets hemsida.

Nyhetsbild

Einárs musik toppar spellistan på Spotify i Sverige

Dagen efter beskedet om att artisten Einár blivit mördad rusar hans musik på Spotify.

Nyhetsbild

Högklassig badminton när nationell tävling ordnades i Jakobstad

BADMINTON Med 78 spelare och 156 matcher blev det en riktig badmintonfest när Jeppis badminton ordnade nationell tävling i Tenniscenter på lördagen.

Nyhetsbild

Filmfacket hade klagat över dålig säkerhet på inspelningsplatsen

Hollywood är i chock över dödsfallet under inspelningen av lågbudgetfilmen "Rust", där skådespelaren Alec Baldwin avfyrade ett vapen som enligt facket visade sig vara skarpt. Bara timmar innan hade personal lämnat inspelningen i protest över dåliga förhållanden.

Nyhetsbild

Ovaccinerade fyller sjukhus i Ukraina – knappt var sjätte fullvaccinerad

Coronaviruset slår med full styrka mot Ukraina som registrerade 614 döda i fredags. Myndigheterna erbjuder vaccinering i köpcenter för att locka fler att ta sprutan.

Nyhetsbild

76,7 procent av befolkningen över 12 år fått två vaccindoser

Institutet för hälsa och välfärd uppgav tidigare i veckan att målet på en 80 procents vaccinationstäckning skjuts upp till november.

Nyhetsbild

Tävling för stora segelfartyg ordnas i Helsingfors, Åbo och Mariehamn

Tall Ships Races ordnas i Helsingfors, Åbo och Mariehamn 2024.

Dikeskörningar i Pedersöre

Två mindre trafikolyckor inträffade i Pedersöre på lördagen.

Nyhetsbild

Med nummerplåten kommer man långt i jakten på reservdelar

TEMA: BIL & MOTOR Även om dagens moderna bilar är svåra att reparera själv är det inte omöjligt. Guider på nätet har sänkt tröskeln för hemmaskruvaren.

Nyhetsbild

STT: Byggnadstillstånd för Fennovoimas kärnkraftsprojekt försenas troligen – Försvarsministeriet vill ha en riskanalys

PYHÄJOKI Nyhetsbyrån STT skriver att Försvarsministeriet vill se en riskanalys av det planerade kärnkraftsprojektet Hanhikivi.

Nyhetsbild

Motorkåseriet: Fantastiska motorer byggdes i Jakobstad

JAKOBSTAD Vad det var som drev Jakobstadsborna att själva bygga sin båtmotorer? Dels var motorerna säkert svåra att få tag på och dyra, dels fanns många duktiga fixare i stan.

Nyhetsbild

Martin Granholm om innovationspriset: ”Banbrytande för förpackningsindustrin”

JAKOBSTAD Industrirådet Martin Granholm från Jakobstad som är styrelseordförande för Metgen säger att kreativitetsprocessen i företaget fungerar bra.

Nyhetsbild

THL: Nu kan de som har insjuknat i covid-19 ta en andra dos coronavaccin

Hälsovårdsmyndigheternas anvisningar luckras upp för dem som har varit sjuka i covid-19.

Nyhetsbild

Biden försenar dokument om mordet på Kennedy

Nyhetsbild

USA och Finland stärker samarbete kring digitalisering

Syftet med samarbetet är att främja utvecklingsländernas ekonomiska produktivitet, jämlikhet och mänskliga rättigheter genom digitalisering.

Nyhetsbild

Undersökning: Kiuru får sämst betyg för sin coronakommunikation

Två av fem personer anser att familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) inte har presterat väl då det gäller coronaviruset, visar en undersökning.

Nyhetsbild

Ännu ingen gripen för mordet på svenska rapartisten Einár

Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt för mordet på den 19-årige rapparen Einár, som under torsdagskvällen sköts till döds med flera skott.

Nyhetsbild

"Hur mår du" är en viktig fråga för Nathali Stenback – hon stöder yrkesskolstuderandena

Stress och press sätter sina spår hos studerande på Vasas yrkesskolor. De kan få stöd hos Nathali Stenback på Yrkesakademin.

Nyhetsbild

Sent Jaromål avgjorde mot VPS

FOTBOLL Jaro lade sordin på feststämningen i Vasa genom att vinna med 0–1.

Nyhetsbild

Nio nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Incidensen fortsätter att sjunka.

Nyhetsbild

Frank var försiktig för att inte ta död på Ellens intresse – nu blickar han bakåt medan hon planerar för framtiden

NYKARLEBY/PEDERSÖRE Han har målat hela livet medan hon har precis har börjat studera konst. Nu ställer Frank och Ellen Wiklund ut tillsammans i Nykarleby.

Nyhetsbild

Forskare i Sverige försöker förutspå plötsliga hjärtstopp

Få människor överlever ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, även om hjärt- och lungräddning sätts in. Nu satsar forskare på att ligga ett steg före genom att förutse vilka som kommer att drabbas.

Nyhetsbild

Paula Sandström från Vasa firar 25 år som möbeltapetserare – klär om bilar från golv till tak

TEMA: BIL & MOTOR Har du någonsin tänkt på din bil som ett möblerat rum? Det har Paula Sandström. Hon ger nämligen bilens interiör ett nytt liv med tyger efter din smak.

Nyhetsbild

Svenska bröder svävade mellan liv och död i covid – saknade gen

Bröderna Trtak är unga och kärnfriska – och borde inte ha hamnat nedsövda på intensiven med livshotande covid-19. Förklaringen visar sig vara en ovanlig gendefekt.

Nyhetsbild

Snart kan strandbastu och små garage byggas utan bygglov – nytt massivt lagförslag ligger på bordet

Bastubyggnader, lager och andra gårdsbyggnader under 30 kvadrat kan snart få byggas utan bygglov.

Nyhetsbild

Många coronasmittade i Pedersheim – besöksförbud till början av november

PEDERSÖRE Coronafall har konstaterats bland både personal och klienter på flera av avdelningarna vid Pedersheim effektiverade serviceboende.

Nyhetsbild

En långvarig psykisk misshandel – så beskriver Elin Blom förhållandet hon lämnat bakom sig

TERJÄRV Det är inget fel på dig, säger snart albumaktuella artisten Elin Blom till alla som likt henne har gått igenom ett destruktivt förhållande.

Nyhetsbild

VPS succétränare om åtgärden som bäddade för avancemang: "Vi bytte spelsystem helt och hållet"

FOTBOLL Under Jussi Nuorelas ledning gjorde VPS en modig, nödvändig och lyckad helomvändning mitt i säsongen. Och förhandlingarna om förnyat kontrakt med tränaren verkar gå bra.

Nyhetsbild

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Vi uppdaterar med det senaste.

Nyhetsbild

Pfizer: Vaccinet effektivt på yngre barn – lovande, säger FDA i USA

Två doser av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ger en skyddseffekt på 90,7 procent mot sjukdomssymtom för barn som är mellan fem och elva år gamla, enligt en ny studie från läkemedelsjätten.

Nyhetsbild

De vill jobba i en region med arbetskraftsbrist: "Om jag skulle ha vetat vad jag vet nu hade jag inte vågat"

NEDERVETIL/KARLEBY Andreii och Liubov kom till Nedervetil för att jobba och studera. Fasia Egge kom till Karleby för att studera och startade ett företag. Faisa Egge säger att man borde kunna hitta jobb utan att vara tuff och stark.

Nyhetsbild

Ny visselblåsare anmäler Facebook

Ännu en före detta anställd på Facebook anklagar nu sociala medie-jätten för att prioritera ekonomisk vinning framför att stoppa problematiskt innehåll. Facebook har den senaste månaden varit i blåsväder sedan visselblåsaren Frances Haugen larmat om att bolaget inte stävjat hat och desinformation på sina plattformar.

Nyhetsbild

DEBATT: Varför är SFP i Kronoby rädda för kommuninvånarnas vilja?

POLITIK Kronobyfullmäktiges SFP-grupp påklär sig ett livslångt ansvar gentemot Kronobyborna om de inte har deras fullmakt i valet av välfärdsområde, skriver Peter Albäck.

Nyhetsbild

Det har blivit lättare att rekrytera internationellt, men: "Större städer verkar locka bättre"

Trots tjänster och stöd för företag som vill rekrytera i och utanför Finland är det brist på arbetskraft i regionen. – Företagen skulle kunna vara modigare att rekrytera från utlandet.

Nyhetsbild

Katt kom tillbaka efter elva år

DEBATT: Lätt att förbättra de finskspråkigas trivsel

SPRÅK

Nyhetsbild

Norrback tackar för sig och lämnar över ordförandeklubban i pensionärsförbundet

Han är inte rädd för kritik eller för att kritisera. Han tycker det behövs och skapar dynamik. Ole Norrback har ändå hållit relativt låg profil som ledare för seniorerna.

Nyhetsbild

Åbo saluhall fyller 125 år – två affärer fick Chaîne des Rôtisseurs-sköld

Totalt fyra affärer i Åbo saluhall har nu en Chaîne des Rôtisseurs-sköld.

Nyhetsbild

Cherrie om mottagandet i "Så mycket bättre": Chockad

Cherrie klev in i "Så mycket bättre"-huset i tron att hon var en av gruppens doldisar. Därför blev hon förvånad när många av artistkollegorna också var fans.– Jag tror till och med att jag blev lite chockad, säger hon.

Nyhetsbild

Morfars kamp mot nazismen inspirerar Amnestychefen – Ser med fasa på talibanerna

Hon blev världskänd när hon utredde det brutala mordet på saudiern Jamal Khashoggi. Nu har Agnès Callamard klivit upp på barrikaderna som Amnesty Internationals generalsekreterare.