Kenneth Myntti

kenneth.myntti@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

LEDARE: Du avgör om EU kollapsar eller består

Att unga anser att de inte behöver rösta i ett val som kan bli avgörande för EU:s framtid vittnar om allvarliga brister i vår demokratifostran.

Nyhetsbild

LEDARE: Forskarna trånar efter klimatpengarna

I dag ger den koldioxiddrivna klimatförändringen utdelning, om en tid rusar antagligen lejonparten av forskarna i en helt annan riktning.

Nyhetsbild

LEDARE: Jobbet ska inte få ta knäcken på oss

För att komma till rätta med sjukskrivningar som en följd av utmattning borde vi komma loss från de skamkänslor som omger fenomenet.

Nyhetsbild

LEDARE: SDP utnyttjar valförlorare för egen fördel

Om vi hade blockpolitik i Finland kunde man säga att det regerande högerblocket nu ersätts med ett vänsterblock. Om Antti Rinnes plan går i lås, alltså.

Nyhetsbild

LEDARE: Media borde idka mer självkritik

Sture Udds budskap och SFP:s politik är viktigare än vem Sture Udd är och var SFP sitter i plenisalen. Ändå har media ofta större fokus på person och placering.

Nyhetsbild

LEDARE: Ojämlikhet föder ännu mer ojämlikhet

Vem ska trolla fram solidariteten? Olof Palme är skjuten och väljarna tror inte på att hans ideologiska efterföljare har någon makt att minska samhällsklyftorna.

Nyhetsbild

LEDARE: Nu börjar spelet om nya regeringen

Ny skogsjätte i Kemi kan bli en stötesten för Grönas regeringsmedverkan eftersom den enligt partiledaren Pekka Haavisto kräver massiv skogsskövling.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Vi behöver mer transparens, inte mindre

Den här veckan håller vi portarna öppna på Vasabladets och Österbottens Tidnings webbsajter med anledning av att pressfrihetens dag infaller den 3 maj.

Nyhetsbild

LEDARE: Toleransen tar Österbotten till framtiden

Det finns en risk för att de traditionella, österbottniska grundvärderingarna med tiden hamnar i en allt djupare konflikt med idealen för dagens ungdom.

Nyhetsbild

LEDARE: Ensamseglaren Harkimo är dålig förlorare

Det är snarare partierna själva som borde förnya sig, inte systemet och regelverket som bjuder in partier och valmansföreningar till val.

Nyhetsbild

LEDARE: Ska barn utnyttjas för politiska syften?

Eftersom allt fler makthavare väntas ta draghjälp av unga influencers som Greta Thunberg borde vi också diskutera den etiska dimensionen i att barn utnyttjas för politiska syften.

Nyhetsbild

LEDARE: Nu vet vi lite mer om väljarbeteendet

2019 års valrörelse gav oss många lärdomar. Bland annat att dagens väljare inte är mottagliga för institutionell styrning.

Nyhetsbild

LEDARE: Nu blir det svårt att bilda regering

Det att inget enskilt parti blev överlägsen vinnare i 2019 års riksdagsval kommer markant att försvåra regeringsbildningen.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Få vill bosätta sig i problemnästen

KOLUMN Pohjalainen gör sin egen region en björntjänst genom att ständigt utmåla svenskan och tvåspråkigheten som ett problem.

Nyhetsbild

LEDARE: Det handlar om större värden än karameller och tv-shower

I morgon kan vi välja in nya riksdagsledamöter som har mer kunskap än de nuvarande om hur den här nationen är sammansatt och hur man främjar en positiv samhällsutveckling.

Nyhetsbild

LEDARE: Statsbolaget som spårade ur

Det verkar uppenbart att riksdagen inte har förstått konsekvensen av egna beslut. Nu kan inte ens statliga myndigheter och offentliga sjukvården anlita Posti för kommunikationen med de egna medborgarna.

Nyhetsbild

LEDARE: Kan Malmska bli en centralsjukhusfilial?

Brandkårsutryckningar från Vasa till Jakobstad kommer knappast att få stopp på "patientläckaget" till Karleby. Det krävs nog också politiska strukturbeslut.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Är enbart SFP-politiken rumsren i Novia?

KOLUMN Utbildningsinrättningarna ska inte vara forum för partipolitisk indoktrinering, men vi hamnar nog i andra diket om vi utnämner dem till politikfria zoner.

Nyhetsbild

LEDARE: Demokratin behöver politiska visioner

Utan ett ständigt underhåll och uppbackning från ett starkt civilsamhälle kan demokratin förvandlas till fascism.

DEBATT: För Vänstern är det viktigt med välmående för alla

Vi har med glädje noterat att intresset för Vänstern har ökat en längre tid.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet