Kenneth Myntti

kenneth.myntti@osterbottenstidning.fi

LEDARE: Allt fler köper begagnat på nätet

Coronaviruset erbjuder en medicin mot slit och släng-kulturen. Ju fler som köper begagnat, desto mer måste tillverkarna tänka på andrahandsvärdet.

LEDARE: Djurrätt viktigare än människans rätt?

För pälsfarmarna känns det knappast bra att presidenthustrun Jenni Haukio ingår i den mobb som försöker få pälsnäringen på knä.

LEDARKOMMENTAR: Verkligen, MTK? Ska bönderna bli knarkodlare?

Desperationen tycks inte ha några gränser hos delar av jordbrukarkåren. Vad är följande steg, statsunderstödd vallmoodling för herointillverkning?

LEDARE: Marken skälver under Löfven

Många europeiska länder, men i all synnerhet Sverige, har nu all orsak att skapa bättre beredskap för pandemier. I ett nödläge är det viktigt att veta var ansvaret ligger.

LEDARE: Väyrynen är kapten på ett spökskepp

De rykande ruiner som återstår av Centerns distrikt är nog inte något att börja bygga nytt på. Paavo Väyrynen har hoppat i galen tunna.

LEDARE: Inte som på Strömsö för Viking Line

Då Viking Line första gången i år körde på grund vid Järsö var det ett redan liggande offer som fick sig en rejäl spark i sidan. I lördags kom en spark till.

LEDARE: Ledaren är hotad – den är för lite läst

ÖT och VBL var lite kärringarna mot strömmen då tidningarna i fjol beslöt att den nya, digitala måndagstidningen också ska innehålla en ledare.

LEDARE: Kovändning gagnar centrumhandeln

Man är ju inte sämre människa än att man kan ändra sig. Så verkar kommunpolitikerna i Jakobstad tacknämligt nog ha resonerat i centrumfrågan.

LEDARE: Vasa förlorare i corona – fick minst statsstöd i landet

Fördelningen av det statliga coronastödet till kommunerna påminner skrämmande mycket om de missriktade företagarstöd som kanaliserades ut via Business Finland.

LEDARE: Österbotten ligger steget före – nu borde företagen rekrytera

Pandemin har skadat folkhälsan och ekonomin, men kan också genom sitt fokus på digitalisering och icke-fysisk närvaro utnyttjas som en möjlighet.

LEDARE: Sven Wollters sista roll – att gestalta coronadöden

Att man i Sverige ännu åtta månader efter coronautbrottet talar om ett virustesthaveri vittnar om ett dysfunktionellt samhällsmaskineri.

LEDARE: Glesbygdens sista mohikan

Strukturomvandlingen är mer en möjlighet än ett hot för den som i tid har sett om sitt hus och som förmår dra nytta av ny teknik och nya konsumtionsmönster.

LEDARE: Knivdråpet som synliggjorde en subkultur

Gängkriminaliteten i Helsingfors borde diskuteras på ett sätt som inte spelar Sannfinländarna i händerna eftersom ökad rasism tenderar att förvärra problemet.

LEDARKOMMENTAR: SFP har infiltrerats

Med jämna mellanrum poppar de upp – personerna som vill göra Finland enspråkigt finskt. Med samma slitna argument.

LEDARE: Nyårsfesten som gav en rejäl baksmälla

Mycket möjligt gör Anne Applebaum det väl enkelt för sig då hon sätter högernationalismens seger på de sociala mediernas och kakafonins konto.

LEDARE: De före detta förenta staterna

Lyckas Joe Biden och hans parti inte lappa ihop sitt polariserade USA finns risk för att en ny populist blir världsledare i nästa val.

LEDARE: Farligt att blåsa faran över, Kaukoranta!

Alla för en och en för alla var det som gällde då vårddistriktet kom in i spridningsfasen. Varför ska Vasa nu särbehandlas då virusets epicentrum har flyttat norrut?

LEDARE: Österbotten kan bli världsbäst på AI-dressyr

Mycket möjligt är det distansarbetet som blir Österbottens nästa stora födkrok. Den digitala branschen kommer att erbjuda många nya yrken.

Kenneth Myntti: I friheten ingår också ett ansvar

De som protesterar mot covid-19-restriktioner utgår ifrån sig själva och sina egna behov, skriver Kenneth Myntti.

LEDARE: Roterande stadsdirektör kan ena regionen

Strukturomvandlingen i den offentliga sektorn är nu så snabb att vi inte kan sitta och vänta i flera år på att en ny stadsdirektör i Jakobstad ska bli varm i kläderna.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet