Anders Eklund

anders.eklund@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Tingsrätten fryser 2,6 miljoner euro av kristen förening i Karleby

Tingsrätten har på tisdagen belagt föreningen Martyrkyrkans vänners egendom i kvarstad. Också Karlebyföreningens grundare misstänks för brott. Misstankar som han bestrider.

Nyhetsbild

Åtta åtalade i stor droghärva – så här gick det till när den unga ligan gjorde affärer

Den unga drogligan från Österbotten gjorde blixtsnabba drogtransaktioner. Men det fanns saker de inte kom att tänka på. Det kan leda till väldigt många år i fängelset.

Nyhetsbild

Kronobybo var högt uppsatt inom Onecoin – bott utomlands i åratal

En Kronobybo i 40-årsåldern var en av de centrala gestalterna i Onecoin. Han lämnade rörelsen innan den rämnade. Nu är han aktiv inom ett annat nätverk, Cloud Horizon.

Nyhetsbild

Onecoins grundare: "Jag har lurat hela världen och måste leva med det"

FBI:s utredning av Onecoin visar hur grundaren Ruja Ignatova från första början försökte skinna hela världen. VBL kan nu berätta hur idén föddes.

Nyhetsbild

Utsökningsverkets chef Ulf Böling: "Det finns folk som är immuna mot utmätning"

VASA Österbottens utsökningsverk håvar in 38 miljoner euro per år av personer som står i skuld. Men omkring hälften förblir faktiskt oindrivet. Det finns folk som utsökningsverket aldrig kommer åt.

Nyhetsbild

Polisen sprängde exceptionellt ung drogliga – smugglade in åtta kilo amfetamin till Vasa

VASA En ung, fräck drogliga har sprängts. Ligan lyckades dessutom lura utsökningsverket. Åklagaren yrkar på hela 13 års fängelse för hjärnan bakom amfetaminsmugglingen.

Nyhetsbild

Vittne för skrämt för att våga vittna – del av rättegång sköts upp

I RÄTTEN Delar av en rättegång gällande en särskilt brutal misshandel sköts upp. Ett för åtalet centralt vittne var vettskrämt och smet på onsdagen undan plikten att vittna.

Nyhetsbild

Gevärmannen från Kristinestad har häktats – misstänks dessutom för misshandel efter skjutningen

Österbottens tingsrätt häktade den 41-årige mannen på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök. Polisen utreder också vad som hände efter att han sköt sin kompis i ljumsken.

Nyhetsbild

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årig man häktad – misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Nyhetsbild

De ger juridisk hjälp – billigare

Du kan få rättshjälp gratis – av proffs. Rättshjälpsbyrån hjälper dem som inte har råd med privata jurister och advokater.

Nyhetsbild

Brottsoffer har svagt rättsskydd – måste ofta driva in skadestånd på egen hand

Varje dag dömer Österbottens tingsrätt personer att betala ersättningar till brottsoffer. Men vad händer sedan? Får de faktiskt pengarna? VBL bad advokat Sabina Saramo reda ut saken.

Nyhetsbild

FBI har gripit Onecoinledare – flera är åtalade

Åtal har väckts mot hela Onecoins ledning. FBI grep för några dagar sedan en av de främsta ledarna, Konstantin Ignatov. Nu hotar långa fängelsestraff på upp till 20 år.

Nyhetsbild

Ännu en restaurangägare i Vasa döms för fiffel

I RÄTTEN En Vasaföretagare född 1967 döms till bötesstraff för arbetsrelaterade brott och förseelser. Dessvärre redan för andra gången.

Nyhetsbild

Restaurangägare i Vasatrakten får fängelse och näringsförbud

En 49-årig österbottnisk företagare döms till 10 månaders villkorligt fängelse för att ha utnyttjat olaglig arbetskraft. I praktiken använde han en politisk flykting som slavarbetare.

Nyhetsbild

Förälder om skolhotet i Vasa: Det här måste tas på allvar

Karin Äijö har två barn i Onkilahden yhtenäiskoulu. Hon är inte helt tillfreds med hur skolhotet har utretts, eller hur det har hanterats av skolan.

Nyhetsbild

Polisen: Det handlar om ett gammalt skolhot

VASA Hotet mot Onkilahden yhtenäiskoulu handlar om ett hot som figurerat i sociala medier redan i september 2018. Uppenbarligen har samma hot nu cirkulerat i repris.

Nyhetsbild

Vasabo åtalad för våldtäkt frias helt i rätten

En 36-årig man med Vasa som hemort går fri. Han åtalades för en våldtäkt som ska ha ägt rum år 2017. Tingsrätten friar honom på grund av bristande bevis.

Nyhetsbild

Vändningen i Raseborgsolyckan: Därför tar riksåklagaren upp fallet igen

De flesta trodde nog att ärendet med de omkomna beväringarna var avgjort. Men ett enda papper skrivet av en privatperson fick Riksåklagarämbetet att ta upp det tragiska ärendet igen.

Nyhetsbild

Vändning i Raseborgsolyckan: Chauffören åtalas trots allt för dödsvållande

Åklagarväsendet i Västra Nyland ansåg att chauffören som körde bilen i vilken tre beväringsmän förolyckades hösten 2017 inte behöver åtalas. Riksåklagarämbetet river upp beslutet. Han ska åtalas.

Nyhetsbild

Fotbollsspelare i Vasalag åtalas för ärekränkning – skrev sexuella meddelanden om lagchefen

Fyra fotbollsspelare från Vasa åtalas för att ha skrivit nedlåtande och sexuellt nedsättande saker om fotbollslagets kvinnliga ordförande. De bestrider åtalet. Hon kräver 10 000 i skadestånd.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet