Lokalt 16.4.2021

Vasabo dömd för råa sexuella övergrepp och dödshot – kontrollerade sin flickvän genom brutal terror

En 23-årig man från Vasa döms till ovillkorligt fängelse för bland annat ovanligt grova sexuella brott. Målsäganden var hans flickvän.

Lokalt 15.4.2021

Företagshälsovårdare i Vasa döms för snokande i patientuppgifter

Kvinnan var osams med samtliga tre målsägande. Hon utnyttjade sin position för att få ett psykologiskt övertag. Nu döms hon.

Lokalt 13.4.2021

Mångmiljonföretag och personal i Vasa fälls för arbetarskyddsbrott

Ett mångmiljonföretag baserat i Vasa och två av dess anställda döms för ett arbetarskyddsbrott. Under coronapandemin har företaget gått på minus men tingsrätten dömer ändå ut samfundsbot.

Lokalt 12.4.2021

Mörkhyad Vasabo utsattes för rasism på nätet – polisen lade ner utredningen

Det här är en märklig berättelse om Vasabon som inte fick någon hjälp av polisen. I stället anlitade han jurist och drev åtalet på egen hand. På måndagen dömde Österbottens tingsrätt i hans favör.

Lokalt 9.4.2021

Arbetare förlorade kamp mot grävskopa och bröt tio revben – tingsrätten granskar egendomlig arbetsolycka

Mitt i ett arbetsmoment lossnade skopan från grävmaskinens arm. Det ledde till en allvarlig olycka. Österbottens tingsrätt utreder nu om den egendomliga händelsen var ett arbetarskyddsbrott.

Lokalt 9.4.2021

Man misstänks för grovt sabotage i Oravais – varit häktad i snart sju veckor

ORAVAIS En 32-årig man misstänks för att ha anlagt en brand i sin lägenhet i Oravais. Fjorton andra personer fanns i huset vid tidpunkten för gärningen.

Lokalt 8.4.2021

Vasabon som bet hål på och knivhögg sin flickvän döms – men han undviker fängelset

I blint raseri ströp han sin flickvän medvetslös, bet hål i hennes ansikte och knivhögg henne. Österbottens tingsrätt dömer honom till villkorligt fängelse.

Lokalt 7.4.2021

Nykarlebybo beställde nikotinpåsar från Sverige – åtalades för ett hälsobrott

Nykarlebybon beställde tjugo dosor nikotinpåsar per post. Han döms nu för läkemedelsförseelse eftersom varan ansågs vara ett receptbelagt läkemedel. Det var dosor som i slutändan blev dyra.

Lokalt 31.3.2021

Sjukskötare i Vasa åtalas för att ha snokat i patientuppgifter – ex-mannen ett av de påstådda offren

VASA En 53-årig kvinna från Vasa åtalas för bland annat dataskyddsbrott och sekretessbrott. Hon ska ha använt andra personers patientuppgifter för egen nytta. I bakgrunden ligger något så ovanligt som en vattenskada.

Lokalt 30.3.2021

Kvinna från Korsholm förskingrade från sin faster – döms nu till fängelse

KORSHOLM Hon betalade tillbaka allt hon tog men det spelar ingen roll. Brottet var ändå ett faktum. Men tingsrätten fann förmildrande omständigheter i fallet.

Lokalt 29.3.2021

Korsholmares grova misshandel av frun fångades på film – nu döms han till ovillkorligt fängelse

Han misshandlade sin fru så brutalt att hon fortfarande hade svårt att öppna munnen ett halvår senare. Nu döms han till över två års ovillkorligt fängelse.

Lokalt 25.3.2021

Ung korsholmare åtalad för misshandel av sin partner – och en obegriplig poststöld

Det är ord mot ord i ett något märklig rättsfall som handlar om studielån, misshandel och en poststöld som trotsar all logik.

Lokalt 24.3.2021

Vasabo bet hål i sin flickväns ansikte – ville inte ens ha jurist i rätten

VASA En 40-årig man från Vasa åtalas för grov misshandel. Han använde både kniv och tänder på sin flickvän. I rätten valde han att uppträda utan juridisk hjälp.

Lokalt 22.3.2021

Kvinna tömde sina släktingars konton i Korsholm – åtalas för grov förskingring

KORSHOLM Hon hade laglig rätt att sköta sina ålderstigna släktingars penningärenden. I stället för att enbart sköta dem gjorde hon enorma överföringar till sitt eget konto.

Lokalt 19.3.2021

Vasabo döms för att ha hjälpt gravid kvinna in i landet

Han hjälpte sin frus höggravida syster att komma in i Finland för att få träffa  sin man. Nu dömer Österbottens tingsrätt den 38-årige mannen till villkorligt fängelse.

Lokalt 18.3.2021

Polisen varnar för bankbedragare – österbottningar har redan mist enorma summor

Som bankkund ska du vara extra noga nu. Österbottens polisinrättning varnar för bankbedragare. Flera österbottningar har mist enorma summor de senaste veckorna.

Lokalt 16.3.2021

Metallarbetare i Vasa hamnade i käften på en excenterpress – kräver skadestånd av arbetsgivaren

En metallarbetare från Vasa skadade sig i en metallpress. Nu har han dragit arbetsgivaren inför rätta. Åklagaren vill att metallföretaget ska dömas till böter.

Lokalt 15.3.2021

Vöråföretagarna pratar: "Au pairen var en familjemedlem – vi skulle aldrig ha utnyttjat henne"

Det var en känslosam företagare åtalad för grovt ocker som vittnade under måndagen. Hon bedyrade att de bara försökte hjälpa au pairen.

Lokalt 12.3.2021

Au pairerna om livet hos Vöråparet: "Vi visste knappt vilken dag det var"

En märklig bild framträder i rättstvisten mellan fyra au pairer och företagarparet från Vörå. Å ena sidan har överträdelser bevisligen skett men å andra sidan har företagarparet ibland också varit generöst.

Lokalt 11.3.2021

Vöråföretagare i rätten – misstänks ha tvingat utländska au pairer till slavarbete

I RÄTTEN. De kom hit som au pair-arbetare. Men enligt åklagaren tvingades de jobba nästan dygnet runt. En av målsägandena kräver företagarna på närmare 275 000 euro.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet