Anders Eklund

anders.eklund@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Långa fängelsestraff för de som kokade amfetamin i Jakobstad och Vasa

Femton män och kvinnor döms till fängelsestraff för omfattande narkotikabrott. De tillverkade kilotals med amfetamin i Österbotten.

Nyhetsbild

Fallet är löst: Vamk:s smygfilmare har åkt fast

VASA Han monterade upp en dold kamera och smygfilmade studerande som gick på toaletten. Nu har polisen gripit honom. Han misstänks för olovlig observation.

Nyhetsbild

Laihelakvinnan som fick tio års fängelse vill nu slippa häktet

I RÄTTEN. Kvinnan som dömdes till tio års ovillkorligt fängelse för att ha dräpt en 60-årig kvinna har överklagat till Vasa hovrätt. Hon kräver dessutom att bli släppt på fri fot omedelbart.

Nyhetsbild

Våldsam uppgörelse i källare i Vasa – både bobollsträ och eggvapen i farten

I RÄTTEN. Två män från Vasa åtalas för grovt rån. De ska ha brukat grovt våld mot en 26-årig man och krävt honom på pengar. Motivet var skulder.

Nyhetsbild

Onecoin-rättegångarna skjuts upp – de åtalade får vänta länge än

De emotsedda rättegångarna som gäller den påstådda kryptovalutan Onecoin skjuts upp till tidigast hösten. Det är coronan som ställer till det.

Nyhetsbild

Ungdomar döms för traktorolycka i Smedsby – flickan undkom inte skadestånden

I RÄTTEN. Flickans agerande i traktorn var potentiellt livsfarligt. Nu döms hon för grovt äventyrande av trafiksäkerheten som ung förbrytare. Båda de dömda ungdomarna var berusade.

Nyhetsbild

HD-dom bakbinder åklagarna: "Det här kan urholka tron på rättssystemet"

Ett HD-prejudikat gör att hårdkokta brottslingar nu släpps på fri fot i väntan på dom. Även i fall där det yrkas på över sex års fängelse. Två pinfärska sådana fall i Vasa bekymrar åklagarna.

Nyhetsbild

Mannen som misshandlade kvinnan utanför sjukhuset överklagar – var också våldsam i fängelset

Mannen som överföll kvinnan utanför Vasa centralsjukhus i december överklagar sin dom. Han fick fem års fängelse men är inte riktigt nöjd med det.

Nyhetsbild

Stöldvågen i Vasatrakten verkar inte vara systematisk – men det är ändå läge att vara vaksam

De senaste veckorna har förvånansvärt många båtar och trailrar stulits runt Vasa. Men de flesta fallen verkar vara enskilda händelser. Däremot är det dags att börja låsa cyklarna nu.

Nyhetsbild

Karantänen påverkar inte narkotikamängden på gatan – men i fängelset börjar det märkas

På österbottniska gator finns det fortfarande droger i överflöd. Men i Vasa fängelse har kanalerna strypts eftersom besök är förbjudna. Därför har fångarna tagit till helt egna, klassiska knep.

Nyhetsbild

Två tonåringar från Korsholm åtalas för närapå ödesdiger traktorolycka

I RÄTTEN En traktorfärd mellan Smedsby och Kvevlax hade kunnat sluta becksvart för tre tonåringar. Två av dem står nu åtalade. Egentligen är det ett under att de är vid liv.

Nyhetsbild

Tingsdom: Det är ingen bra idé att behålla sprängämnen man hittar

I RÄTTEN. En 40-årig man från Vasa döms för bland annat innehav av 200 gram svartkrut. I vanliga fall hade straffet varit lindrigt men på grund av hans bakgrund blir det ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Vasabo hittade sprängämnen i ödehus i Veikars – men det var ett misstag att behålla dem

I RÄTTEN. En 40-årig man från Vasa åtalas för sprängämnesbrott, narkotikainnehav och dessutom innehav av ett antal farliga olagliga föremål. Men han ämnade aldrig använda dem, säger han.

Nyhetsbild

Mona Elattars aggressiva cancer har spridit sig – men VCS vägrar ge henne vård

Vasabon Omar Abdelakher fortsätter kämpa för sin mamma. Nu har hon dödlig cancer. Men Vasa centralsjukhus vägrar att vårda henne fortfarande, så för tillfället får hon cellgiftsbehandling i Litauen.

Nyhetsbild

Föraren i Rejpeltolyckan var påverkad av flera droger

VÖRÅ Polisen har inledningsvis kunnat förhöra de tre personer som var inblandade i en våldsam trafikolycka i Vörå i fredags. Men en hel del frågor kvarstår.

Nyhetsbild

Vasa hovrätt har avgjort saken: Novia måste betala stora skadestånd för olaglig uppsägning

I RÄTTEN. 2015 sade yrkeshögskolan Novia upp en lärare från sin tjänst. Fem år senare tvingas skolan betala över 90 000 euro i skadestånd för uppsägningen som inte gjordes på lagliga grunder.

Nyhetsbild

Amfetaminligan sprängdes i Peders i Jakobstad

I RÄTTEN. Det är inte bara utländska amfetaminkockar som härjat i Österbotten de senaste åren. En mängd lokala droghandlare och -användare har också varit insyltade. Med i härvan finns också tv-apparater som stals från Wasa Teater.

Nyhetsbild

Utländsk liga kokade kilovis med amfetamin i Vasa och Jakobstad

Bulgariska gästarbetare kokade amfetamin på fritiden. De hann sälja droger för tiotusentals euro i Vasa och Jakobstad innan de åkte fast.

Nyhetsbild

Vasabon Aria, 18, kämpar fortfarande mot sina demoner

När Aria berättade sin mörka och blodiga historia i fjol trodde hon att allt skulle bli bättre. Det blev tvärtom. Men nu vet hon vad som gick fel och varför.

Nyhetsbild

Taxiförare får långt fängelsestraff

En taxiföretagare från Österbotten får tre års ovillkorligt fängelse för en mängd grova brott han begått. Han ska också betala enorma skadestånd. Han har erkänt allt men överklagar domen ändå.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet