Anders Eklund

anders.eklund@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Rättsprofessor: Det är allvarliga saker när en advokat varnas

På pappret ser en varning från Advokatförbundets tillsynsnämnd bara ut som en knäpp på fingrarna. Men inom branschen ser man allvarligt på dem.

Nyhetsbild

Österbottnisk advokat får varning – lyfte pengar ur dödsbo utan tillåtelse

En advokat från Jakobstad har fått en varning för fyra överträdelser. Bland annat plockade han ut sina arvoden ur dödsboets oskiftade egendom.

Nyhetsbild

Vändning i Laiheladråpet: Åtalade kvinnan vill bli sinnesundersökt

Det var tänkt att den slutgiltiga domen skulle ges i dag. I stället har den 48-åriga dråpåtalade Laihelakvinnan bett om att sinnesundersökas, vilket skjuter fram domen.

Nyhetsbild

Berättelsen om kossan som slog rättsväsendet

Av någon märklig anledning kan fullkomligt triviala ärenden fortfarande falla mellan springorna och landa i en rättssal. Ta nu bara exemplet med kon som skulle begå hemfridsbrott tillsammans med en motorvärmarkabel.

Nyhetsbild

Ko från Korsholm friad från åtal för hemfridsbrott

I RÄTTEN. Det går inte riktigt att döma en ko för hemfridsbrott. Det slår Österbottens tingsrätt fast. Men det gick inte att fälla kons ägare heller.

Nyhetsbild

Vöråbo dömd för misshandel i hemmet – men slapp de värsta åtalen

I RÄTTEN. En 30-årig man från Vörå döms till 1 års villkorligt fängelse för att ha misshandlat och hotat sin sambo till livet. Men han dömdes inte för de grövsta åtalen.

Nyhetsbild

Sju år gammal arvstvist i rätten för fjärde gången

En kvinna åtalas för att ha förskingrat 111 000 euro från sin fars dödsbo. Det är pengar som två andra parter enligt testamentet hade rätt till.

Nyhetsbild

18-årig förare körde ihjäl en 52-årig man – får 1400 euro i böter

I RÄTTEN. En 19-årig man från Vasa döms för dödsvållande. Han gjorde en omkörning, miste herraväldet över bilen och körde ihjäl en man och en hund.

Nyhetsbild

Vasaföretagare tog 420 000 euro av ett husbolag – döms inte för grov förskingring

I RÄTTEN. En 50-årig företagare plockade ut nästan en halv miljon euro från ett husbolag för att finansiera sitt nästa byggprojekt. Han döms visserligen, men inte för det huvudsakliga åtalet.

Nyhetsbild

Åtal för grovt våld föll – tingsrätten trodde inte på brottsoffrets ovanliga berättelse

I RÄTTEN Tre män som åtalades för grovt frihetsberövande och grovt rån går fria. Tingsrätten trodde inte på målsägandens, en 20-årig man från Vasa, berättelse.

Nyhetsbild

Unga Vasaligister härjade på stan – rånade en oskyldig studerande och misshandlade butiksbiträde

I RÄTTEN Fyra unga män åtalas för allvarliga brott. En del av dem var inte ens myndiga när de genomförde en brottsvåg i Vasa centrum hösten 2018.

Nyhetsbild

Novia i utdragen rättstvist om diskriminering – ex-anställd kräver stora summor

En ex-anställd vid Novias enhet i Vasa anklagar yrkeshögskolan för diskriminering och olaga uppsägning. Han kräver 114 000 euro i obetalda löner och 15 000 euro för diskriminering.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt tar sig an unikt fall – ska avgöra om en ko kan begå hemfridsbrott

I RÄTTEN. Kan en helt vanlig ko faktiskt begå ett hemfridsbrott? Eller ska – kan – djurägaren ställas till svars? Ibland har Österbottens tingsrätt knepiga frågor på bordet.

Nyhetsbild

Vöråbo misshandlade sin sambo grovt upprepade gånger – hotade döda henne inför deras barn

I RÄTTEN En 30-årig man från Vörå åtalas för grov misshandel och frihetsberövande. Han plågade sin ex-sambo i åratal. Knivhugg och kvävning gjorde han ingen skillnad på, han skulle bara ha ordning på henne.

Nyhetsbild

Unikt rättsfall: Man misshandlades svårt – dog tio dygn senare kvävd av en köttbit

En man och en kvinna från Vasa åtalas för dråp. De misshandlade en 48-årig man från Vasa så att han fick hjärnskador. Han dog senare på sjukhuset. Av en köttbit.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på tio års fängelse för Laihelakvinnan

LAIHELADRÅPET. Laihelarättegången avslutades på fredag eftermiddag. Efter fyra rättegångsdagar och enorma mängder vittnen och bevisföring yrkar åklagaren på tio års fängelse för dråp.

Nyhetsbild

Vasakille bands fast i stol och hotades med lemlästning: "Jag var fullkomligt livrädd"

Tre män åtalas för grovt rån och grovt frihetsberövande. Enligt åklagaren misshandlade de en 20-årig Vasabo och höll honom fånge i närmare 12 timmar. De hotade bland annat skära tungan av honom.

Nyhetsbild

Vittnen om Laihelakvinnan: "Hon var inte lika glad som hon brukade vara"

Flera vittnen såg den åtalade Laihelakvinnan en kort stund efter att hon ska ha dödat den 60-åriga kvinnan. De tyckte att hon inte betedde sig riktigt som vanligt.

Nyhetsbild

Laiheladråpet påminner allt mer om fallet Auer – åtalade elvabarnsmamman är kolugn

Är en 47-årig elvabarnsmamma en kallblodig dråpare eller dog offret i Laihelafallet av naturliga orsaker mitt bland märkliga sammanträffanden? Det handlar Laihelafallet i grunden om.

Nyhetsbild

Vasamän utgav sig för att vara unga flickor på nätet – skickade barnporrbilder och pressade män på pengar

I RÄTTEN. De sade sig fiska efter pedofiler och straffa dem. Men i stället var allt de gjorde olagligt. Två män från Vasa åtalas nu för närmare 80 fall av utpressning.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet