Ann-Sofi Berger

ann-sofi.berger@osterbottenstidning.fi

KOLUMN: Nu är det läge att inte missförstå

Krislägen skiljer alltid agnarna från vetet. Förhoppningsvis går vi ur coronakrisen med nya nyttiga erfarenheter och en trygg förvissning om att vi –  trots allt – gjorde rätt i de stora besluten.

Nyhetsbild

Skolor i Larsmo och Pedersöre redo – "Eleverna tycker det är tråkigt att stanna hemma"

Skolorna i Larsmo och Pedersöre har förberett sig enligt bästa förmåga inför skolstängningarna. Ingen tycks vara helt överraskad av beslutet.

Nyhetsbild

Sista dagen i skolan: "Vi är förberedda"

JAKOBSTAD Det mesta känns lugnt bland elever och personal i Oxhamns skola, där man har elever i årskurserna 6–9. Men hur man ska klara sig utan kompisarna är oklart.

Nyhetsbild

Hur bra integreras invandrare? – Jakobstadsregionen med i treårigt projekt

Hur väl lyckas vi integrera människor från länder utanför EU? Ett nytt projekt ska ta reda på om Jakobstadsregionen kan bli förebild för andra.

LEDARE: Sans före panik i smittofrågor

Det är lätt hänt att man överdriver faror hellre än blir den som inte såg faran förrän det var försent. Men risken för att man skriker "vargen kommer" finns också.

Nyhetsbild

KOLUMN: Den utdöende arten kundbetjäning

Bland det första som dras in när företag ska slimmas är kundbetjäningen. Öppettider begränsas, telefonväxlar centraliseras, restauranggäster får plocka disken själva och lönerna lockar inte folk med kunskap. God mänsklig service håller på att bli en bristvara.

Nyhetsbild

Flera slalombackar i regionen öppna trots plusgrader

Trots bristen på snö och minusgrader i de österbottniska regionerna håller flera skidcentra öppet åtminstone ett tag framöver.

Nyhetsbild

"Det är aldrig fel att hjälpa andra" – panel om flyktingpolitik överens

NYKARLEBY Borde man agera rationellt när det gäller asylsökande eller är det rimligt att engagera sig känslomässigt? Det var en av frågorna paneldeltagarna försökte ge svar på under måndagskvällens diskussion i Nykarleby.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Välja själv men inte göra ensam

Det gemensamma tänkandet ändrar form. Många kanske hävdar att individualismen blivit så total att behovet av kollektiv försvunnit, men så är det nog inte.

Nyhetsbild

LEDARE: Prata skuld för att slippa skam

Att vara överskuldsatt leder ofta till skamkänslor, och det i sin tur gör att många inte pratar om sina betalningsproblem. Det blir en ond spiral där det blir allt svårare att få rätsida på vardagen, hälsan lider och man riskerar betalningsanmärkningar.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Välkommen till ÖT Måndag!

Hallå, bästa läsare! I dag släpper vi en helt ny produkt, ÖT Måndag, som finns i mobilappen eÖT för allra första gången just i dag.

Arg i dag...

... är en läsare.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Släpp fram ditt negativa tänkande

Så mycket handlar i dag om svart eller vitt, bra eller dåligt, med eller emot, positivt eller negativt. Vad vinner vi på att falla i det ena av två smutsiga diken?

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Mer eller mindre hatbrott?

För några veckor sedan gav Polisyrkeshögskolan ut ny statistik över antalet misstänkta hatbrott i Finland under 2018. Enligt rubriken på deras pressmeddelande hade antalet hatbrott minskat.

Nyhetsbild

Även proffs undrar: Kan vi verkligen lyssna på ungdomarna?

JAKOBSTAD Psykisk ohälsa, missbruk och kriminalitet hänger ihop. Det framhåller Amelie Andersson och Sandra Högström på seminariet Unga och droger 2.0.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Ibland tar jag fram foliehatten

Numera får man nästan räkna med att någon ständigt kan eller vill avlyssna oss. Även om vi anser oss ha koll på egna apparater finns det risk för att apptillverkare siktar in sig på barnen.

Nyhetsbild

LEDARE: Alla måste få tillgång till e-tjänster

Mer och mer service flyttas till internet. Bank-, skatte- och vårdärenden skötte vi förr på ett självklart sätt över disk, nu är det nästan omöjligt. Särskilt för de som inte har nycklarna till nätet.

Nyhetsbild

Nykarlebybo beställde knark på nätet – döms för grovt narkotikabrott

Tingsrätten har dömt en man bosatt i Nykarleby och två Pedersörebor till villkorliga fängelsestraff för bland annat grova narkotikabrott.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet