Ann-Sofi Berger

ann-sofi.berger@osterbottenstidning.fi

LEDARE: Det går ändå inte att samla för många

Jakobs dagar är bara en av många folkfester som tvingas banta eller ställa in i sommar. Det viktiga är att vi stöder dem vi vill ska överleva.

Nyhetsbild

Jakobs dagar blir virtuellt och delat i mindre evenemang

JAKOBSTAD Trots att restriktionerna för större evenemang har lättats upp betydligt är det inte möjligt att ordna vad som helst. Jakobs dagar i normal tappning skulle bli för svårt att övervaka, säger arrangören.

LEDARE: Litet plexiglas, stor omsorg

Många som velat hälsa på sina anhöriga på äldreboenden har stött på patrull under våren. Nu, efter tre månader av väntan, får de äntligen träffas på varsin sida av ett plexiglas.

Nyhetsbild

Populärt hämta böcker när biblioteket öppnade take away

Folk droppade in genast när stadsbiblioteket i Jakobstad slog upp dörrarna klockan 10. Någon trängsel var det ändå inte, konstaterade en lättad biblioteksdirektör.

KOLUMN: Det vi egentligen vill

Det kommer komma något nytt ur det märkliga tillstånd vi lever i. Men det är nu vi behöver formulera hur vi vill ha det, inte när det värsta är förbi och vi bara vill glömma.

Nyhetsbild

Unga känner sig mobbade i trafiken

Hälften av de unga förarna upplever att vuxna beter sig dåligt mot ungdomar i trafiken, visar en enkät som Trafikskyddet har gjort.

LEDARE: Nördens revansch

Det pågår en förändring i maktbalansen på grund av teknologiska framsteg. Men när hela samhället snart styrs på distans ställs saken på sin spets; vem stiger fram och vem bleknar?

LEDARE: Tvätta händerna men behåll greppet

I coronavirusets tid märker man tydligt hur olika människor reagerar i kris. Vissa blir lugna och fokuserade, andra tycks tappa fotfästet i sitt klättrande på väggarna. Alla behöver hopp om att vi tar oss ur detta.

KOLUMN: Nu är det läge att inte missförstå

Krislägen skiljer alltid agnarna från vetet. Förhoppningsvis går vi ur coronakrisen med nya nyttiga erfarenheter och en trygg förvissning om att vi –  trots allt – gjorde rätt i de stora besluten.

Nyhetsbild

Skolor i Larsmo och Pedersöre redo – "Eleverna tycker det är tråkigt att stanna hemma"

Skolorna i Larsmo och Pedersöre har förberett sig enligt bästa förmåga inför skolstängningarna. Ingen tycks vara helt överraskad av beslutet.

Nyhetsbild

Sista dagen i skolan: "Vi är förberedda"

JAKOBSTAD Det mesta känns lugnt bland elever och personal i Oxhamns skola, där man har elever i årskurserna 6–9. Men hur man ska klara sig utan kompisarna är oklart.

Nyhetsbild

Hur bra integreras invandrare? – Jakobstadsregionen med i treårigt projekt

Hur väl lyckas vi integrera människor från länder utanför EU? Ett nytt projekt ska ta reda på om Jakobstadsregionen kan bli förebild för andra.

LEDARE: Sans före panik i smittofrågor

Det är lätt hänt att man överdriver faror hellre än blir den som inte såg faran förrän det var försent. Men risken för att man skriker "vargen kommer" finns också.

Nyhetsbild

KOLUMN: Den utdöende arten kundbetjäning

Bland det första som dras in när företag ska slimmas är kundbetjäningen. Öppettider begränsas, telefonväxlar centraliseras, restauranggäster får plocka disken själva och lönerna lockar inte folk med kunskap. God mänsklig service håller på att bli en bristvara.

Nyhetsbild

Flera slalombackar i regionen öppna trots plusgrader

Trots bristen på snö och minusgrader i de österbottniska regionerna håller flera skidcentra öppet åtminstone ett tag framöver.

Nyhetsbild

"Det är aldrig fel att hjälpa andra" – panel om flyktingpolitik överens

NYKARLEBY Borde man agera rationellt när det gäller asylsökande eller är det rimligt att engagera sig känslomässigt? Det var en av frågorna paneldeltagarna försökte ge svar på under måndagskvällens diskussion i Nykarleby.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Välja själv men inte göra ensam

Det gemensamma tänkandet ändrar form. Många kanske hävdar att individualismen blivit så total att behovet av kollektiv försvunnit, men så är det nog inte.

Nyhetsbild

LEDARE: Prata skuld för att slippa skam

Att vara överskuldsatt leder ofta till skamkänslor, och det i sin tur gör att många inte pratar om sina betalningsproblem. Det blir en ond spiral där det blir allt svårare att få rätsida på vardagen, hälsan lider och man riskerar betalningsanmärkningar.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Välkommen till ÖT Måndag!

Hallå, bästa läsare! I dag släpper vi en helt ny produkt, ÖT Måndag, som finns i mobilappen eÖT för allra första gången just i dag.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet