Ann-Sofi Berger

ann-sofi.berger@osterbottenstidning.fi

LEDARE: Orange dag mot nattsvart våld

Tänk att en dag få höra nyheter om att våld mot kvinnor har minskat, ja försvunnit! Dessvärre ser statistiken verkligt dyster ut för tillfället.

LEDARE: Jobba hemma men shoppa på stan – vem ska man tro på?

De motstridiga råden haglar allt tätare; shoppa mera, slösa mindre, stöd lokal handel men jobba hemifrån, ät ute men kom ihåg att stöda den lokala bonden.

LEDARE: Skyll inte på roboten!

Robotar sköter allt mer av kommunikationen mellan företag och kunder. Ibland går det snett när man överskattat chatbotens förmåga att leka människa.

LEDARE: Det var ett skämt ...

... har du ingen humor? En alltför vanlig replik när någon sårats av en kränkande kommentar. När är det egentligen okej att skämta om minoriteter?

LEDARE: Chatt hjälper barn i nöd – klokt spela på deras planhalva

Chattjänsterna för unga som behöver stöd har överhopats med hjälpsökande under coronatiden. Ett klick i mobilen tycks vara en lagom låg tröskel.

Nyhetsbild

Glest mellan julmarknaderna – men flera inbokade i Karleby

Vissa julmarknader i regionen planeras in trots restriktioner och coronarisk. Andra är inställda.

LEDARE: Inte gulligt längre, Oatly!

En aggressiv kampanj mot mjölk har landat i många barnfamiljers brevlådor den senaste tiden. Även på sociala medier har havredrycksföretagets reklam väckt både ilska och beundran.

LEDARE: Dags förnya id på nätet

Det borde inte gå att identifiera sig elektroniskt bara genom att uppge namn, adress och personnummer. Ändå är det vanligt med sådana tjänster.

LEDARE: Heder hjälparnas största tillgång

Människors vilja att hjälpa varandra är stor under coronapandemin. Det visar inte minst framgången med den välgörenhetskonsert som gav Nada-Nord en rekordsumma.

LEDARKOMMENTAR: Nej, ordföranden, det är inte samma sak!

Karlebyfullmäktige röstade för att låta regnbågsflaggan vaja vid offentliga byggnader under Pridefestivalen 2021. Men innan dess hade stadsstyrelsen gått emot förslaget – med svajiga motiveringar.

LEDARE: Vänd osäkerhet till drivkraft

Människan är besatt av att kunna se in i framtiden. Redan för tusentals år sedan anlitades orakel som spådde om kommande händelser. I dag har oraklen har ersatts av big data, konsekvensanalyser och prognoser .

LEDARE: Det går ändå inte att samla för många

Jakobs dagar är bara en av många folkfester som tvingas banta eller ställa in i sommar. Det viktiga är att vi stöder dem vi vill ska överleva.

Nyhetsbild

Jakobs dagar blir virtuellt och delat i mindre evenemang

JAKOBSTAD Trots att restriktionerna för större evenemang har lättats upp betydligt är det inte möjligt att ordna vad som helst. Jakobs dagar i normal tappning skulle bli för svårt att övervaka, säger arrangören.

LEDARE: Litet plexiglas, stor omsorg

Många som velat hälsa på sina anhöriga på äldreboenden har stött på patrull under våren. Nu, efter tre månader av väntan, får de äntligen träffas på varsin sida av ett plexiglas.

Nyhetsbild

Populärt hämta böcker när biblioteket öppnade take away

Folk droppade in genast när stadsbiblioteket i Jakobstad slog upp dörrarna klockan 10. Någon trängsel var det ändå inte, konstaterade en lättad biblioteksdirektör.

KOLUMN: Det vi egentligen vill

Det kommer komma något nytt ur det märkliga tillstånd vi lever i. Men det är nu vi behöver formulera hur vi vill ha det, inte när det värsta är förbi och vi bara vill glömma.

Nyhetsbild

Unga känner sig mobbade i trafiken

Hälften av de unga förarna upplever att vuxna beter sig dåligt mot ungdomar i trafiken, visar en enkät som Trafikskyddet har gjort.

LEDARE: Nördens revansch

Det pågår en förändring i maktbalansen på grund av teknologiska framsteg. Men när hela samhället snart styrs på distans ställs saken på sin spets; vem stiger fram och vem bleknar?

LEDARE: Tvätta händerna men behåll greppet

I coronavirusets tid märker man tydligt hur olika människor reagerar i kris. Vissa blir lugna och fokuserade, andra tycks tappa fotfästet i sitt klättrande på väggarna. Alla behöver hopp om att vi tar oss ur detta.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet