Anna Sourander

anna.sourander@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Nya landskapsplanen diskuterades i Vasa – järnväg och skjutbanor på agendan

Borde inte en järnväg från Karleby via Vasa ner till Åbo finnas med i landskapsplanen 2040? Bland annat den frågan ställdes då Österbottens nya landskapsplan presenterades i Vasa.

Nyhetsbild

Konstens natt firar 30 år – nu kan du bestämma programmet själv

VASA Lagom till jubileet vill Vasa stad mer än tidigare att invånarna deltar i programmet för Konstens natt. – Du kan bidra med din egen insats, vad du än hittar på, säger kulturplanerare Leena Nyqvist.

Nyhetsbild

"Tycker jag har världens bästa jobb" – reform av religionsundervisningen väcker tankar i Österbotten

Visst behöver religionsundervisningen göras om en aning, säger religionslärare Marcus Sandås. Men att ersätta religion och livsåskådning med ett nytt ämne har sina risker.

Nyhetsbild

Unga godkänner mutor mer än äldre – upplevs som okej att försöka "undvika tråkigheter"

Mer än var tredje ung person tycker det är acceptabelt att erbjuda myndigheter pengar någon gång, visar gallupundersökning. Vi måste tala mer om korruption, säger unga politiker.

Nyhetsbild

Hästdynga värmer Meteorian i vinter – torde vara unikt i landet

Hästdynga och björkflis är den nyaste energiformen vid besökscentret Meteoria Söderfjärden. Dyngan har många fördelar, berättar projektledare Hans Lindén.

Nyhetsbild

Österbottens NTM-centrals nya överdirektör Timo Saari: "Vi måste satsa mer på matchning och invandring"

Näringslivet i Österbotten imponerar stort på den nya överdirektören Timo Saari. Därför vill han satsa mer på att få arbetstillfällena och arbetstagarna att mötas.

Nyhetsbild

Roger Wessman om att höja sysselsättningen – "Äldre måste jobba längre"

Fler måste arbeta för att regeringens finanspolitik ska hålla ihop. Ekonomen Roger Wessman hade gärna sett att ytterligare en grupp inkluderats i sysselsättningspaketet.

Nyhetsbild

Moderskapspenningen stöps om – visstidsanställda kan drabbas hårt

Från och med 2020 bestäms moderskapspenningen till största delen utgående från pengar som tjänats under graviditeten. Bra eller dåligt? Beror på vem man frågar.

Nyhetsbild

"De flesta satt med höjda ögonbryn" – den utvidgade läroplikten skapar förvirring i kommunerna

Den utvidgade läroplikten riskerar göra ojämlikheten mellan kommunerna större, säger Larsmos chef för utbildningstjänster Carola Holm-Palonen. Ministeriets workshop kring reformen gav fler frågor än svar.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker talar ut om välfärdsområdet – "Finns ingen annan väg om vi ska möta framtiden"

Österbotten behöver ett välfärdsområde som sköter all vård. Det anser majoriteten i Korsholms kommunstyrelse. Men ingen inbillar sig att beslutet klubbas utan diskussion.

Nyhetsbild

Utrikespolitiska institutets Aaltola om Trumps attack i Iran – "Inte förvånande om det har att göra med valkampanjen"

USA:s politik i Mellanöstern har länge varit på drift, säger Mika Aaltola, direktör på Utrikespolitiska institutet. Presidentvalet kan säkert ha påverkat Donald Trumps beslut att beordra en attack mot den iranska militärtoppen.

Nyhetsbild

Dagisföreståndare informerade inte föräldrarna när anställd misshandlat ett barn – får böter

En dagisföreståndare på ett daghem i Vasa har dömts till böter i hovrätten. Föreståndaren informerade inte föräldrarna till en fyraåring om att barnet behandlats olagligt av en anställd.

Nyhetsbild

Staten får rätt att hindra utlänningars fastighetsköp – kan ha konsekvenser för bostadsmarknaden i Närpes

Från årsskiftet måste fastighetsköpare utanför EU och EES-området ha tillstånd för att köpa i Finland. – Förhoppningsvis går det fortare än tre månader att få tillståndet, säger Dan Becker, fastighetsförmedlare i Närpes.

Nyhetsbild

2019 i Finland: Riksdagsvalet blev årets rysare – och regeringskriserna bjöd på en hejdundrande för- och efterfest

2019 skakades Finland när vidden av sexualbrotten mot barn i Uleåborg uppdagades – och av våldsdåd med dödlig utgång i en skola. Men det var rikspolitikerna som stod för den mest spektakulära showen.

Nyhetsbild

Tankesmedja ger Vasabon Christian Pundars rätt – men han tror inte arvs- och gåvoskatten skippas med nuvarande regering

Efter nej i riksdagen har Christian Pundars kamp för att slopa arvs- och gåvoskatten mattats av. Men tankesmedjan Liberas senaste rapport ger honom ny entusiasm.

Nyhetsbild

Nu tar Anna-Maja Henriksson julledigt – "Det har varit ett alldeles exceptionellt år"

Vad gjorde du när Finlands nya regering utsågs? Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) befann sig i ett fängelse i USA.

Nyhetsbild

Svenska terrorexperten Magnus Ranstorp om IS-mammorna: "Finland har samma problem som Sverige"

Alla som haft samröre med IS är en säkerhetsrisk, säger Magnus Ranstorp, som träffat hundratals terrorister. Men han anser ändå att Finland kan ta emot barnen och mammorna från ökända al-Hol.

Nyhetsbild

Regeringen måste lösa frågan om IS-familjerna - Inga nordiska länder har hämtat mammor

Bara barnen eller också mammorna? Åsikterna går i sär om hur regeringen ska göra med barnen och kvinnorna i lägret Al-Hol.

Nyhetsbild

Dödsfall efter långa graviditeter upprör i Sverige – i Vasa och Karleby sätts förlossningarna i gång tidigare

En graviditet där föderskan gått långt över tiden ökar riskerna för dödsfall, visar en studie gjord i Sverige. Där är statistiken högst i Europa vad gäller födslar i vecka 42. I Finland är det sällsynt med så långa graviditeter.

Nyhetsbild

Vad hände med Kiribati? – Se Christoffer Wiiks film om klimatförändringen

Klimatförändringen oroade folk redan för 25 år sedan. 1995 gjorde Vasaborna Christoffer Wiik och Esa Siltaloppi en film om förändringarna på ön Kiribati. Se en kortversion av filmen här.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet