Anna Sourander

anna.sourander@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Forskare ser ingen nytta med kommunfusion – men i Rovaniemi blev fusionen en framgångssaga

Färsk forskning visar att näringslivet inte drar någon nytta av kommunfusioner. Exempel från kommuner som gjort fusioner visar att det inte alla gånger håller streck.

Nyhetsbild

Fusionsdiskussion: Vasabor ventilerade storlekens betydelse

Storleken på staden blir allt viktigare var budskapet från panelen när kommunfusion diskuterades vid Vasa yrkeshögskola. Åhörarna var inte många, men de ställde krävande frågor.

Nyhetsbild

Barnavårdsföreningen utvidgar till svenska Österbotten

Barnavårdsföreningen får pengar för att stärka välmående i österbottniska skolor. I Nyland har man redan sett positiva effekter.

Nyhetsbild

Efter vårdskandalen i Kristinestad: Vårdchefer vill se över övervakningen

Det finns fog för att se över hur äldrevården övervakas, menar vårdchefer VBL/ÖT talat med. Personalbrist på serviceboenden är ett nationellt problem.

Nyhetsbild

Smådjursklinikerna vinner terräng – nu får hunden höftprotes

VASA Vi lägger allt mer pengar på att våra sällskapsdjur ska må bra. En höftoperation för hunden och tandstensskrapning på katten har blivit vardag för många djurägare.

Nyhetsbild

Sundombo äter frukost med Trump – och var med på Kofi Annans begravning

VASA Nästa vecka deltar Fredrik Ekholm från Sundom i den nationella bönefrukosten i Washington med bland andra USA:s president Donald Trump.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Burop skvallrar om brist på folkvett i Korsholm

INBLICK Kan en kommunfusion få människor att överge allt som heter folkvett och hänge sig åt hånfullheter, nidvisor och till och med våld? Allt tyder på att det är precis vad som hänt i Korsholm.

Nyhetsbild

Marko jagar allt som är tillåtet med pil och båge: "Det känns mer värdigt"

Laihelabon Marko Kukkamaa har fällt både hjortar och vildsvin utan att avlossa ett enda skott. Han är en av några hundra bågjägare i Österbotten.

Nyhetsbild

Språket väckte känslor under fusionsdiskussion

Språket, tidtabellen och ekonomin drev fram många frågor när fusionsdiskussionen landade i Smedsby. Svarspanelen fick utstå burop.

Nyhetsbild

Tre får presentkort till Halpa-Halli

Se namnen på de som vunnit våra presentkort till Halpa-Halli.

Nyhetsbild

VBL:s hembesök blev en succé – Tack för ärlig och konstruktiv respons

– Det gick över förväntan, säger Vasabladets tf chefredaktör Nina Dahlbäck om hembesöken. Nu ska läsarnas respons bygga hela företagets kärnvärden.

KOLUMN: Har du kalkylerat ditt dumhetsavtryck?

Vi talar om hur stora våra klimatavtryck i vardagen är. Men vore det inte dags att också börja tala om effekterna av vårt dumhetsavtryck.

Nyhetsbild

Mårdhundar och mink kan snart få dödas fritt – och älgar får skjutas med pilbåge

Just nu behandlas ett förslag som kan leda till att vem som helst får ta livet av bland annat mårdhundar och minkar. Samtidigt föreslås det att älgjakt med pilbåge ska bli tillåtet.

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjan ger råg i ryggen – nordiskt samarbete ser ut att få EU-pengar

Allting tyder på att Botnia-Atlantica-programmet, som gett Kvarkenregionen miljontals euro, får en fortsättning. – Vi kan bygga vidare då färjan kommer, säger landskapsdirektör Kaj Suomela.

Nyhetsbild

Danmark skippar vårdregioner – vill ha samma modell som Finland

Den danska regeringen vill skippa regioner och ge distrikt och kommuner större ansvar för vården. Det ger Finland orsak att tänka om i vissa frågor som gäller vårdreformen, säger forskaren Siv Sandberg.

Nyhetsbild

Fixu är Vasaregionens enda frivilliga räddningshund – Se video: Så hittas en försvunnen person

VASA På en timme söker hunden Fixu igenom ett lika stort område som 50 människor tillsammans. Med matte Ida Ehnström deltar han i Frivilliga räddningstjänsten.

Nyhetsbild

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild

Ny avstamp för vårdsamarbete – träff i Åbo nästa vecka

Det blev inget universitetssjukhus i Västra Finland. Men planerna på ett sjukhusbolag som inkluderar Seinäjoki och ett kirurgiskt andelslag norröver, har fått Vasa sjukvårdsdistrikt att samla grannarna till diskussion.

Nyhetsbild

Björn Boucht ny förvaltningsdirektör för Vasa sjukvårdsdistrikt

VASA Sjukvårdsdistriktets styrelse valde enhälligt Björn Boucht till ny förvaltningsdirektör. Pia Haglund blir ny IT-direktör.

Nyhetsbild

Sociolog och riksdagsledamot Anna Kontula: Folks uppfattning om våldtäkt baserar sig på film

Det arbete som på riktigt rår på våldtäkter är osexigt. Därför haltar den politiska viljan att utföra det, säger Anna Kontula som arbetat 20 år med frågor kring sexuellt våld.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet