Anna Sourander

anna.sourander@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Professor om könsskillnader i läskunnighet: "Det finns ett visst motstånd mot att tala om pojkar och flickor i skolan"

I Finland tenderar vi att inte uppmärksamma skillnader mellan flickor och pojkar i skolan så som vi kanske borde, säger Mia Heikkilä. Hon forskar i bland annat genus- och jämställdhetsutmaningar i daghem och skola.

Nyhetsbild

Bibliotekspedagog efterlyser läsande förebilder – "Barnen kan tro att ni spelar Candy Crush"

Bibliotekspedagogen Lena Sågfors uppmanar föräldrar och vuxna att läsa mer inför barn. Hon tror på förebildens kraft också när det gäller läsning.

Nyhetsbild

Fredspris gav Hilina gladchock – "Premiärministern får energi att göra ännu mer"

VASA Ett drygt år med färska Nobels fredpristagaren Abiy Ahmed vid makten har gett etioperna en helt ny tro på att man kan förenas som ett folk, säger Hilina Gizaw Derese.

Nyhetsbild

Kirsi och hunden Jedi är världsbäst på ruinsökning – hittar tre människor på fem minuter

VASA Vasabon Kirsi Myöhänen och labradoren Jedi är färska världsmästare i lag i ruinsökning. Matte drivs av en vilja att hjälpa människor. Jedi är alltid redo för arbete.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten satsar på klimat och jämställdhet – "Det krävs attitydförändring"

Svenska folkpartiets krets i Österbotten lägger större fokus på mjuka värden. Kretsordförande Martin Norrgård efterlyser attitydförändring när det gäller klimatförändringen och jämställdheten.

Nyhetsbild

Instagram-fråga ledde till statligt besök – statsminister Antti Rinne gästade Vasas ungdomsfullmäktige

VASA Antti Rinne (SDP) stod upp mot mobbare i skolan. Han gillar språk, men vill kanske inte göra studentsvenskan obligatorisk. Detta fick Vasaungdomar veta i sitt möte med landets statsminister.

Nyhetsbild

Centralsjukhuset och skrotad aktiveringsmodell gav Rinne applåder i Vasa

VASA Regeringens satsar på en human politik. Det var statsminister Antti Rinnes (SDP) budskap till Vasaborna. Och visst fick han applåder.

Nyhetsbild

Sista syriska slagfältet kan utlösa ny flyktingkris

De sista rebellfästena i provinsen Idlib kan rasa samman när som helst. I området bor 2,5 miljoner människor.

Nyhetsbild

Vasabandet Wild Force jämfördes med Bon Jovi och Europe – uppmärksammas i dokumentär

På 1980-talet spelade Wild Force in två musikvideor i USA och var nära att slå stort. En ny dokumentär berättar bandets och sångaren Christer Rönnholms historia.

Nyhetsbild

Kvinnorna i energibranschen är överens – "Vi måste bli mer synliga"

VASA Andelen kvinnor som jobbar och forskar inom energisektorn är alldeles för liten. Det måste ske en förändring var budskapet när ledande kvinnor i branschen samlades i Vasa.

Nyhetsbild

Justitieminister Henriksson om fallet Taher: "Förståeligt att man blir uppgiven av att vänta så länge"

Vi måste sköta asylprocessen bra genast från början, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP). Nästa år genomförs en rättshjälpsreform som ska underlätta för asylsökande att få rättsbiträden.

Nyhetsbild

Klimatrapporten tar inte riksdagsledamöter på sängen – "En situation då unga tappar framtidstron"

– Det är en rapport som befäster att vi måste ta klimatfrågan på stort allvar, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP). Hon får medhåll av nästan alla av de riksdagsledamöter som VBL och ÖT talat med.

Nyhetsbild

Pohjalainens huvudförtroendeman: "Jag är rädd att detta drabbar Vasa mer"

Att ledningen redan nu vill slå ihop Ilkka och Pohjalainen överraskar huvudförtroedemännen Jukka-Pekka Porola och Markku Kulmala. Porola ser en risk för att Vasa drabbas hårt.

Nyhetsbild

Finlandssvenska socialdemokrater väljer ny ordförande – ser ut att bli kamp om posten

Erica Helin från Åboland och Jacob Storbjörk från Jakobstad är intresserade. Viceordförande Anette Karlsson säger varken ja eller nej. Mycket tyder på att det blir flera som aspirerar på att efterträda FSD-ordföranden Viktor Kock.

Nyhetsbild

VCS får inte bara en, utan tre miljoner – Henriksson: "Har betydelse vem som sitter med vid borden"

Vasa centralsjukhus får totalt tre miljoner euro i tre år för att finansiera omfattande jour på två språk. Enligt SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson innehåller stadsbudgeten många små men för Österbotten viktiga satsningar.

Nyhetsbild

Peter Östman och Janne Sankelo om statsbudgeten – vem ska betala kalaset?

Kommer pengarna att räcka? Oppositionens Peter Östman (KD) och Janne Sankelo (Saml) är inte övertygade efter att ha bekantat sig med regeringens statsbudget. Östman saknar också en analys av utbildningssatsningarna.

Nyhetsbild

Kö till posten som Samlingspartiets bas i Österbotten – två Vasabor bland de intresserade

Tommi Mäki, Susanna Koski och sittande viceordföranden Jesse Luhtala vill alla lotsa Samlingspartiet i Österbotten i ny riktning. Och flera kandidater väntas anmäla sig.

Nyhetsbild

Susanna Koski vill leda Samlingspartiet i Österbotten

Det var i slutändan ett lätt beslut, säger Susanna Koski. Efter att ha tagit sig en allvarlig funderare och fått bekräftat att hon har ett brett stöd siktar Koski nu på att bli ordförande för Samlingspartiet i Österbotten.

Nyhetsbild

Riksdagsledamot Anders Norrback om Övis köttbeslut: Att minska köttet överlag hade varit okej

VASA Sex veckor med mindre kött på menyn i Vasa övningsskola hade inte fått Anders Norrback (SFP) att reagera. Men att endast utesluta rött kött är ett politiskt ställningstagande som inte passar en skola, anser han.

Nyhetsbild

Forskare om Finlands klimatansvar – "Vi kan hitta de nya lösningarna"

Globalt är Finlands klimatavtryck försvinnande litet. Men ser man på utsläpp per person hör finländarna till de som påskyndar klimatförändringen mest.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet