Anna Sourander

anna.sourander@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Ny duo organiserar SFP i Österbotten - "Vi vill göra ett kanonval och se till att fältet har jäkligt roligt"

Jenni Ahlbäck och Leila Arnautovic motbevisar gärna de som anser att åldern spelar roll. Sedan två månader tillbaka är det de som bär ansvaret för hur Svenska folkpartiets verksamhet i Österbotten organiseras.

Nyhetsbild

Nej, katten ska inte gå lös i naturen – men många låter den ändå springa fritt

Måste en katt få gå fritt ute för att må bra? Nej, säger Tiina Myllyharju som är ordförande för Österbottens kattförening. Att låta katten springa ute vind för våg är dessutom olagligt.

Nyhetsbild

Norrback tog landet igenom 1990-talets kris – "Jag avundas inte den generation som ska fatta beslut nu"

Veteranpolitikern Ole Norrback (SFP) sticker inte under stol med att det blir tuffa tag framöver. Han hoppas på konsekventa och analytiska beslut som inte belastar barn och barnbarn alltför mycket.

Nyhetsbild

Nu flyttar svenska ambassadören hem – Anders Ahnlid hann besöka Vasa fem gånger

Efter snart fyra år i Finland åker ambassadör Anders Ahnlid hem till Sverige. Med sig tar han minnet av båtresan över Kvarken. – Jag såg möjligheter till mer samarbete.

Nyhetsbild

Kurvinen: "Två stora applåder när Matti Vanhanen föreslogs"

Centerns val av Matti Vanhanen till ny finansminister var ytterst enhälligt, säger riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen.  – Nu behövs det stabilitet.

Nyhetsbild

Vasaforskare om följderna av coronakrisen: "Rörligheten i Norden inte längre självklar"

Skillnaden i hur Sverige och övriga Norden hanterat coronakrisen kan få konsekvenser för relationerna mellan de nordiska länderna, säger forskaren Johan Strang.

Nyhetsbild

Kommunerna får ansöka om coronastöd till skolorna – Li Andersson lovar att pengarna kommer i höst

De 70 miljoner euro som staten reserverat för coronastöd till grundskolan delas ut på basen av ansökningar från kommunerna. Ansökningskriterierna är enligt undervisningsminister Li Andersson (VF) allmänt hållna.

Nyhetsbild

Statsvetare Thomas Karv om Kulmunis avgång – "Tydligen tycker SDP det är rätt tillfälle att byta finansminister"

Att Katri Kulmuni (C) lämnar posten som finansminister överraskar statsvetare Thomas Karv. – Jag är ganska säker på att det är socialdemokraterna som ger igen, även om de aldrig skulle erkänna det.

Nyhetsbild

Kenneth från Jakobstad bor i Sverige: "Sluta dra coronakortet"

I Finland har coronabesluten fattats utifrån känsla medan de svenska beslutsfattarna lyssnat på experterna, säger företagaren Kenneth Hagman. – Visst är liv viktigare än ekonomi, men när företag efter företag går i konkurs blir det verkligt besvärligt.

Nyhetsbild

Henriksson vädjar till finländarna om ekonomin – "Tillsammans kan vi motverka mera lån"

Regeringens rekordstora tilläggsbudget ska få fart på ekonomin. Men loppet kan vara kört om coronaviruset slår hårt i en andra våg. Därför hoppas Anna-Maja Henriksson (SFP) på varje finländares hjälp.

Nyhetsbild

Östman välkomnar satsningar på infrastrukturen i Österbotten – men gillar inte att man öppnat pajazzon

Tilläggsbudgetens satsningar på infrastruktur är bra och välbehövliga, säger KD:s Peter Östman. Däremot är han lite orolig över att regeringen i coronapandemins kölvatten frikostigt går in för att öka driftsutgifterna.

Nyhetsbild

Forskare med Vasakoppling först med att lära hundar hitta corona – "Tog bara några timmar "

Blir hundnosen ett nytt vapen i kampen mot coronavirusspridningen? Finländska forskare har som första i världen bevisat att hunden kan lukta sig fram till coronaviruset snabbare och tillförlitligare än laboratorietest.

Nyhetsbild

Steven Frostdahl om beslutet att lämna SDP: "Pälsdjursnäringen hade ingen avgörande betydelse"

Socialdemokraternas splittrade inställning till pälsdjursnäringen spelar inte en avgörande roll i Steven Frostdahls beslut att byta parti, säger han. Men SDP:s partikongress i augusti behandlar fyra motioner mot näringen.

Nyhetsbild

Coronakrisen hotar öka klyftorna i samhället – professor fruktar en andra virusvåg

Ungefär tio procent av finländarna hänger inte med när levnadsstandarden utvecklas mot det bättre. Andelen ökar om coronaviruset slår till med en andra våg, förutspår professor Juho Saari.

Nyhetsbild

Torvalds om EU:s gigantiska återhämtningsfond – "Ett ganska litet pris att betala för att ha de möjligheter vår export behöver"

Visst tvingas Finland betala när EU:s återhämtningsfond ska förverkligas, men enligt EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP) står vi som vinnare när ekvationens slutsumma är räknad.

Nyhetsbild

Maria vill inte ta med sig coronaviruset till Österbotten – "Sommarstugan i Molpe finns kvar till nästa år"

Utflyttade Sundombon Maria Olin jobbar mitt i den svenska coronakalabaliken. Sommaren firar hon alltid på sommarstugan i Molpe. I år blir det kanske inte så.

Nyhetsbild

Veterinär om ormbitna sällskapsdjur: "Det viktigaste är att djuret får dropp"

Ormbett är farligare för hundar än katter, säger veterinär Pamela Kvarngård. Men för båda är det raka vägen till veterinären som gäller i fall olyckan är framme.

Nyhetsbild

Kjell Skoglund om coronakrisen i Norden: "Finland drabbas hårdast"

Av de nordiska länderna är det Finland som coronakrisen slår hårdast mot, säger Kjell Skoglund. Men om Sveriges omdiskuterade coronastrategi lyckas gynnar det även finländarna.

Nyhetsbild

Han har huvudroll när EU-domstolen får nya domare  – slumpen gav Allan Rosas en karriär i Bryssel och Luxemburg

Efter 18 år som domare i EU-domstolen axlar Allan Rosas ansvaret för kommittén som bereder utnämningar av nya domare. – Oavsett om man vill det eller inte har EU-domstolen blivit allt viktigare, säger han.

Nyhetsbild

Annika sadlade om och blev socionom på mindre än två år: "Man måste våga för att vinna"

VASA Vasabon Annika Honkakangas insåg att hon behövde förändring. Två år senare blir hon socionom. På vägen har hon axlat rollen som tonårsförälder och besegrat cancer.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet