Lokalt Igår 18:53

Expert på högerextremism om maktskiftet i USA – "Extremt oroväckande att de har så dålig koll"

På bara några år har miljontals amerikaner radikaliserats, mycket på grund av Donald Trump och ryggradslösa republikaner. Det säger Lisa Bjurwald, prisbelönt journalist som skrivit flera böcker om högerextremism.

Lokalt 18.1.2021

Marin lovar inga EU-miljoner men lovordar Vasaregionen – "Kan vara förebild i hela Finland"

Statsminister Sanna Marin (SDP) ger inga löften om pengar, men hon konstaterar att de österbottniska utvecklingsprojekten håller måttet.

Lokalt 18.1.2021

Anna Sourander: Sanna Marins besök i Vasa – tillfällighet eller resultatet av goda kontakter?

I dag, måndag, besöker statsminister Sanna Marin (SDP) Vasa. Det kan vara en tillfällighet att just Vasa står i tur. Statsministrar gör vanligtvis så kallade landskapsturnéer med jämna mellanrum.

Lokalt 15.1.2021

Ny förordning träder i kraft – VCS förlorar runt hundra operationer

En uppdaterad centraliseringsmodell för den specialiserade sjukvården betyder att Vasa centralsjukhus mister en del operationer. Men sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen är nöjd. Den nya modellen är bättre än den gamla.

Lokalt 15.1.2021

Sanna Marin kommer till Vasa – blir årets första inrikesbesök

VASA Statsminister Sanna Marin (SDP) besöker Vasa på måndag. På agendan står framför allt det lokala näringslivet.

Lokalt 14.1.2021

Smittskyddsförslaget oroar Vasaföretagare – "Det drabbar oss som försöker begränsa smittan mest"

VASA Johannes Sumuvuori på klättercentret Wasa up har ingenting emot att stänga sin verksamhet om coronaläget kräver det. Men han säger att det helt enkelt inte går utan ekonomisk kompensation.

Lokalt 13.1.2021

Nya smittskyddslagen: Myndigheter föreslås få stänga delar av köpcenter – "Absolut sista alternativet"

Träning på gym, shopping och besök på spa är några av de saker som kan bli svårt att göra om förslaget till ändringar i smittskyddslagen får grönt ljus i riksdagen.

Lokalt 12.1.2021

Sannfinländarna går hem hos allt fler i svenska Österbotten – språkfrågan får ge vika för invandringen

Med nästan två månaders tid kvar att nominera har Sannfinländarna svenskspråkiga kommunalvalskandidater i varannan kommun i svenska Österbotten.

Lokalt 12.1.2021

Forskare vill ha ärlig diskussion om småbarnspedagogiken: "Den gagnar inte 1-åringar"

Speciellt de mindre barnens välmående på daghemmen borde granskas, hävdar Aino Saarinen i en färsk doktorsavhandling. Hon får delvis medhåll av daghemsföreståndare i Vasa.

Utrikes 8.1.2021

Stolpe ser ingen orsak att avsätta Trump – "Lite sent att vakna tidigt"

Det är politiskt spel, säger statsvetaren Claus Stolpe om kraven på att Donald Trump ska avsättas. Däremot placerar han de ansvariga för övervakningen av Capitolium i arbetslöshetskön.

Lokalt 4.1.2021

Vasabon Yasminas medborgarinitiativ mot rasism spräckte inte 50 000-gränsen – "Vi nådde ändå målet"

Det blir ingen behandling i riksdagen. Men Yasmina Limam är nöjd ändå. Hennes medborgarinitiativ riktade strålkastarna mot rasismen i vårt samhälle.

Lokalt 4.1.2021

Fredrik Malmberg utreder korruption i Svenskfinland – "Lång tid av partidominans är en riskfaktor"

Finlandssvenskarnas starka sociala kapital är något som ofta lyfts fram i positiva ordalag. Men finns det också en mörk sida? Den frågan vill Fredrik Malmberg besvara.

Lokalt 2.1.2021

Om mindre än femton år ska Finland vara klimatneutralt – "En del av det vi gör kommer säkert att vara bortkastat"

Ett klimatneutralt Finland 2035? Visst är det möjligt, bedömer experter. Men vägen dit kommer att kräva investeringar, en del slag i luften och framför allt vilja.

Lokalt 1.1.2021

Knappt var tredje invandrare röstar i kommunalval – "Få politiker bryr sig om invandrarfrågor"

Största delen av invandrarna röstar inte i kommunalval. Lukumanu Iddrisu, som undersökt invandrares valdeltagande, och Ramieza Mahdi (SFP) efterlyser skärpning inom partierna.

Lokalt 21.12.2020

Centern i Vasa vill se Paavo Väyrynen uppställd i kommunalvalet

VASA Paavo Väyrynen skulle vara en frisk fläkt i Vasa stadsfullmäktige. Det anser Centern i Vasa. Väyrynen själv är mer tveksam.

Lokalt 16.12.2020

De vill inte vara politiska spelbrickor – "Det är tragiskt att de använder oss som slagpåse"

Vi måste inse konsekvenserna av att göra som Sannfinländarna vill och skärpa invandringspolitiken. Och vi måste se människorna bakom statistiken, säger Emina Arnautovic. Hon är integrationsexperten som började sin arbetskarriär i Finland som städare.

Lokalt 15.12.2020

Forskare torpederar tes om invandrarkostnader i Österbotten – "Ger en felaktig bild"

Den sannfinländska ekvationen om tomater håller inte, säger forskare vid FPA. Att räkna procenten invandrare skapar en förvrängd bild av verkligheten.

Lokalt 15.12.2020

Catariina Salo från Petalax leder Svenskfinlands hbtiq+-nätverk – säger att det bor en slags homofob i henne också

Varför är det så svårt att acceptera att man kan bli kär i en person av samma kön? Svaret kan liknas vid en soppa som består av många ingredienser, säger Regnbågsankans nya ordförande Catariina Salo.

Lokalt 15.12.2020

Efter femton digitala möten under en dag – Jutta Urpilainen hoppas på en jul hemma i Karleby

Påverkar brexit Vasaregionens exportföretag? Den frågan svarade EU-kommissionär Jutta Urpilainen på under sin virtuella landskapsrunda. Dessutom avslöjar Urpilainen att hon sett listan över österbottniska projekt som kan få ta del av EU:s stimulanspengar.

Lokalt 13.12.2020

Flera svenskspråkiga österbottningar kandiderar för Sannfinländarna i kommunalvalet – "När blev det fel att vara fosterländsk?"

För första gången någonsin kommer Sannfinländarna att ha kommunalvalskandidater i Vörå och Korsnäs. Och i Korsholm arbetar man för högtryck för att partiet ska få en svensk avdelning.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet