Anna Sourander

anna.sourander@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Ehrengard Högnäs växte upp i Nazityskland – nu ser hon med oro på utvecklingen i Sverige

Hon minns hur judar på väg mot dödslägren in i det sista vägrade tro på den nazistiska grymheten. Kan nazismen växa sig stark på 2000-talet? Det är en fråga Ehrengard Högnäs ställt sig många gånger.

Nyhetsbild

Finansministeriets Martti Hetemäki om Finlands ekonomi: "Det finns orsak att vara orolig"

För att täcka utgifterna måste sysselsättningen i Finland stiga till 80 procent, säger statssekreterare Martti Hetemäki vid Finansministeriet. Han ser både ändringar i uppsägningsskyddet och mindre progressivitet i beskattningen som nödvändiga.

Nyhetsbild

Bo blev utan efterlevandepension – nu vill han hjälpa andra att inte göra samma misstag

Vi borde ha gift oss tidigare, säger Bo Rönnback. Att bo i samma hushåll i 43 år räcker inte för att man ska få efterlevandepension i Finland.

Nyhetsbild

Seinäjokiläkare ogillar minimigränser för operationer: "Blir svårt att upprätthålla fulljour"

Centraliseringen av kirurgi rimmar illa med kravet på att upprätthålla fulljour, säger Mika Raitainen, ledande docent på Seinäjoki centralsjukhus. Nu väntar landets sjukhus på hur minimigränserna för att få operera ska tolkas.

Nyhetsbild

Ovisshet kring vårdreformen oroar fackförbundet Jyty – över 200 000 arbetstagare berörs

För att vård- och landskapsreformen ska lyckas får det inte bli avbrott i anställningen för de arbetstagare som överförs till landskapet, säger Jytys ordförande Maija Pihlajamäki. Hon är orolig över att reformen inte behandlar all personal lika när det gäller överföringsprinciper.

Nyhetsbild

De gröna har målet klart: en riksdagsledamot från Vasa valkrets

De senaste åren har De gröna haft medvind i Vasa valkrets. Trots sjunkande opinionssiffror nationellt är det inte helt osannolikt att partiet om drygt sju månader får sin första österbottniska riksdagsledamot någonsin.

Nyhetsbild

Nyblivna gymnasister plockar äpplen – ger äldreboende must för hela året

Elever från Vasa gymnasium tillbringade torsdagen hos grannen Carl och Carolina. Resultatet blev trevlig samvaro och äpplen som så småningom ska bli till härlig must.

Nyhetsbild

Miapetra Kumpula-Natri siktar på omval – blir SDP:s toppkandidat i EU-valet

På fyra år har Miapetra Kumpula-Natri etablerat sig i EU-parlamentet. Nu siktar hon på ytterligare fyra år och utsikter finns för ännu större skor.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för Finland att välja en kvinna?

Det är inte omöjligt att en plats i EU-kommissionen öppnar sig för Miapetra Kumpula-Natri nästa år. Hon skulle i så fall göra slut på det 23 år långa gubbväldet i finländsk EU-politik.

Nyhetsbild

Miapetra Kumpula-Natri vill fortsätta i EU-parlamentet

Fyra år av parlamentsarbete har gett mersmak. Vasabon Miapetra Kumpula-Natri siktar på att fortsätta i EU.

Nyhetsbild

Mimmi hjälper matte hitta kantareller: "Alla hundar kan lära sig hitta svamp!"

Liten eller stor, jakt- eller sällskapshund. Det spelar ingen roll. Alla hundar kan lära sig att hitta kantareller och andra svampar som passar ypperligt i höstens matgrytor.

Nyhetsbild

Expos Daniel Poohl ser ny verklighet för svensk politik – koalitioner och förhandlingar tar vid

Den antirasistiska tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl gissar på 22,2 procent för Sverigedemokraterna i söndagens riksdagsval. Enligt honom står svensk politik inför ett nytt tidevarv.

Nyhetsbild

Viktor Kock: "Svenska valet påverkar inte vårt val"

Varken en nedgång för Socialdemokraterna eller en uppgång för Sverigedemokraterna påverkar det finländska valet i april. FSD:s Viktor Kock hänvisar till historien.

Nyhetsbild

Sannfinländaren Jukka Mäkynen: "SD kan få närmare 30 procent"

Sannfinländaren Jukka Mäkynen tror att Sverigedemokraterna kan få närmare 30 procent av rösterna. Partiets ordförande Jussi Halla-aho och vice ordförande Laura Huhtasaari deltar i SD:s valvaka på söndagen.

Nyhetsbild

Rekordmånga doktorer promoveras i Vasa – rektor ser behov av akademiskt kunnande

VASA Hela 76 doktorer är anmälda till promotion vid Vasa universitet. I dagarna tre firas den högtidligaste av de akademiska festerna.

Nyhetsbild

Statsvetare: "Väljarmakten minskar i det svenska valet"

När blockpolitiken suddas ut får väljarna mindre inflytande, säger statsvetaren Åsa von Schoultz. På söndag går svenskarna till riksdagsval utan givna regeringsalternativ, något som är väldigt ovanligt.

Nyhetsbild

Maria Tolppanen: "Det blir en helvetisk höst i riksdagen"

Riksdagsledamoten Maria Tolppanen (SDP) uppmanar folk att njuta av den rekordvarma sommaren. Den politiska hösten kommer nämligen att bjuda på extrem kyla, förutspår hon.

Nyhetsbild

Forskare om SD:s framgång: "För några år sedan gick de och hukade – nu bär de sina t-skjortor med stolthet"

För fyra år sedan rynkade det öppna och invandringsvänliga Sverige på näsan åt Sverigedemokraterna. Inför höstens riksdagsval domineras debatten av tal om strängare invandringspolitik. Och partiet med nynazistisk bakgrund ser ut att gå mot en jordskredsseger.

Nyhetsbild

Peter Östman om reformtidtabellen: "Regeringen bör se sig i spegeln"

Kristdemokraternas Peter Östman säger att han sannolikt ställer upp för omval till riksdagen. Får han välja skiftar reformarbetet fokus från landskap till integrationen av bas- och specialvård.

Nyhetsbild

Antti Kurvinen om grundlagsutskottets arbete: Ibland är det spänt men vi har lyckats

Flera eniga utlåtanden om den omstridda vårdreformen är en stor seger för grundlagsutskottet, säger riksdagsledamoten Antti Kurvinen (C). Däremot hade han gärna kortat av semestern för att ro reformen i land.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet