Björn Nyberg

bjorn.nyberg@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Sommarlovet slutar tidigt nästa år – sjutton dagar ledigt över jul och nyår

Vasaeleverna ser ut att få masa sig till skolan ovanligt tidigt nästa höst. Enligt förslaget börjar terminen redan den 8 augusti.

Nyhetsbild

Runsor Express kan få en fortsättning

VASA Vill man ha mer kollektivtrafik och mindre utsläpp måste man satsa på det. Det tyckte en majoritet av Vasafullmäktige och höjer anslaget med 125 000 euro.

Nyhetsbild

Småbarn med problem får mer hjälp

BUDGETEN Stadsdirektören ville ha en till, stadsstyrelsen ville ha två. Vasafullmäktige går in för fyra specialbarnträdgårdslärare till, om än två av dem först 2020.

Nyhetsbild

Fullmäktige satsar halv miljon på att ta hem patienter från centralsjukhuset

VASA Tanken var att satsa 530 000 euro på fler vårdare och kunna minska lika mycket i budgeten på specialistvården. Men det går inte, så nu får Vasa bara hoppas att man kan minska antalet klinikfärdiga.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Fusionskollen ger ingen koll på fusionen

Ambitionen kanske var god, men Korsholms och Vasas fusionsförhandlingar har inte varit någon öppen process.

Nyhetsbild

Kulturhuvudstad inget för Vasas stadsstyrelse – ”Synd, tiden är helt rätt”

VASA Det kostar att bli europeisk kulturhuvudstad, och Vasa har inga pengar. Men det kostar inte nu, och allt talar för Vasa, säger Tommi Mäki, som har lämnat in en motion. Snart ska fullmäktige diskutera frågan.

Nyhetsbild

Erkkis hus fick sprickor efter sprängningar – sju år senare är han utan ersättning

VASA I teorin kan 3,4 kilo sprängämne inte orsaka sprickor på ett hus 60 meter bort. Och fasaden på ett 40 år gammalt tegelhus kan spricka. Så även om Erkki Kastos hus faktiskt fick skador när staden sprängde får han ingen ersättning.

Nyhetsbild

På torsdag startar det stora rondellbygget – nästa vecka blir det bilköer

VASA Först stängs cykelvägen under motorvägen av. I början av nästa vecka smalnar motorvägen. Det blir ett år av undantag när Vasa får sin första tvåfiliga rondell.

Nyhetsbild

Fler vägkameror kan ge bättre vinterunderhåll – ”Det har redan beställts kablar till Österövägen”

VÖRÅ Det blev ingen höjd vinterklass för Larvvägen. Trafiken är för liten. Nu hoppas kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt på övervakningskameror.

Nyhetsbild

Filmtown gör comeback i Vasa – ”En godisbutik där man kan hyra filmer”

VASA Vasa var inte utan videouthyrning särskilt länge. Snart öppnar Filmtown i den lokal där konkursdrabbade Makuuni tidigare fanns.

Nyhetsbild

I dag informerar Malaxstyrelsen om valet av kommundirektör

MALAX Styrelsen i Malax föreslår som väntat att alla skatter hålls oförändrade. Beslutet om hur man går vidare i valet av kommundirektör meddelas vid lunchtid på tisdag.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsen överens om budgeten – vill ha en tjänst till för specialdagvården

VASA Efter en och en halv dags genomgång går stadsdirektörens budgetförslag till fullmäktige nästan oförändrat. En specialbarnträdgårdslärare till är egentligen det enda tillägget.

Nyhetsbild

VIDEO: Svenska veckan startade på Närpesdialekt

Svenska veckan drog i gång på Närpesdialekt i Vasa. Svenska och finska elever samlades i det tvåspråkiga gymnasiecampuset Lykeion.

Nyhetsbild

Vasas nästa museidirektör heter troligtvis Elina Bonelius

VASA På tisdag väljs ny museidirektör i Vasa. Förslaget är Elina Bonelius, som nu har motsvarande tjänst i Kouvola och mycket erfarenhet av mumintroll.

Nyhetsbild

Att riva en skola kostar Vasa över en miljon euro

Vanhan Vaasan koulu behövs inte längre. Eleverna går i skola på Brändö i väntan på en ny och den gamla ska rivas. Men det kräver ett tilläggsanslag på över en miljon euro.

Nyhetsbild

Jämställdheten går bakåt i toppen av lönelistorna – ”Ändå är kvinnorna högre utbildade”

Kvinnor är högre utbildade än män i Finland. Ändå ryms de knappt in på topplistorna över förvärvsinkomst. Där har jämställdheten snarare råkat ut för ett bakslag.

Nyhetsbild

Jukka Airaksinen får mest kvarskatt – ”Det var helt medvetet”

Airaksinenkoncernen sålde i fjol ett stort bostadsinnehav för att koncentrera sig på affärsfastigheter. Det gör att Jukka Airaksinen är den österbottning som betalar mest kvarskatt.

Nyhetsbild

Antalet kvinnor på toppen av lönelistorna sjönk

Det var inte särskilt väl ställt tidigare med jämställdheten vad gäller de högsta inkomsterna. I fjol blev det ännu sämre. Antalet kvinnor i toppen av lönelistan sjönk från tre till noll.

Nyhetsbild

Flera nya namn på Österbottens topplista – men samma man har högst lön

Citecs grundare Rune Westergård hade mest inkomster totalt i Österbotten i fjol. En annan korsholmsföretagare, Riku Potapoff, hör till de nya på tio i topp-listan.

Nyhetsbild

Slutrapporterna om fusion klara – oenigt om skolorna

Det blev bråttom för arbetsgrupperna som har utrett hur ett enda Vasa-Korsholm kunde se ut. För bråttom. "Vi skulle nog ha hittat en lösning om vi haft mer tid", säger en gruppordförande.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet