Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

KPO-vd Kim Biskop: Vi kan börja bygga ett nytt Prisma i Vasa 2020

KPO har satt in en ny växel vad gäller planeringen av ett nytt Prisma-varuhus i Liselund i Vasa. Byggstart väntas ske under 2020. KPO:s dagligvaruhandel, som stod för 57 procent av KPO:s försäljning, drog bra under årets sex första månader.

Nyhetsbild

Svag krona påverkade Viking Lines halvår

Ett kraftigt bättrat resultat för det andra kvartalet, men Viking Lines halvår är fortfarande på minus. Den svaga kronan påverkade halvårsresultatet.

Nyhetsbild

LEDARE: Världens bästa arbetsliv behövs i framtiden

Efter dagar av marknadsturbulens och osäkerhet återvände lugnet, antagligen tillfälligt, till placeringsmarknaden. De ekonomiska prognoserna fortsätter att vara negativa. Samtidigt vill regeringen skapa världens bästa arbetsliv.

Nyhetsbild

Uppfinnaren Köpi Reinilä har utvecklat ett nytt sätt att övernatta: "En världsnyhet från Korsbäck"

I byn Korsbäck utvecklas en unik övernattningsbox, en mobil sådan. De första prototyperna, bland annat en för jakt, är klara. En världsnyhet från Korsbäck, säger uppfinnaren och utvecklaren Köpi Reinilä.

Nyhetsbild

Humanas nya landschef: "Företagsaffärerna inom vårdbranschen fortsätter"

Konsolideringen, det vill säga att stora börsnoterade vårdföretag köper upp små vårdbolag i Finland, fortsätter. Anu Kallio, Humanas nya landschef i Finland, säger att de anställda inom vården måste hinna lyssna på klienterna.

Nyhetsbild

Virias anställda får köpa aktier i Viria

Viria ordnar en ny personalemission och säljer 1,6 procent av bolagets aktier till de anställda. Intresset för att teckna aktier i Viria har bland de anställda varit stort.

Nyhetsbild

HT Laser investerar i Korsholm – fler arbetare behövs

Företaget HT Laser på Fågelbergets industriområde i Korsholm har investerat i en ny fiberlaserskärmaskin. Med hjälp av investeringen kan fabrikens laserkapacitet fördubblas. Bristen på arbetskraft är en utmaning.

Nyhetsbild

Ahola Transports vd Hans Ahola: Det fattas 200 000 lastbilschaufförer i Europa

Hans Ahola, vd för koncernen Ahola Transport, säger att bristen på chaufförer syns allt tydligare också i Finland. Bolaget känner av en viss avmattning på marknaden, även om efterfrågan är fortsatt god.

Nyhetsbild

Starka siffror av Sparbanksgruppen

De lokala sparbankerna redovisar starka siffror för årets sex första månader. I resultatet, före skatt, på 66,6 miljoner euro ingår en vinst på 11,5 miljoner euro från försäljningen av Samlink.

Nyhetsbild

VP Fastigheter köpte sin första fastighet i Vasa

Högskolestiftelsen i Österbotten har sålt en affärs- och kontorsfastighet i Vasa. Köpare av fastigheten på Storalånggatan 55 är VP Facilities. Det är samtidigt VP Facilities första affär i Vasa.

Nyhetsbild

Harri Broman vd för Broman Group som äger Motonet : "Svenska och norska kedjor är skickliga"

Svenska och norska kedjor, som XXL, Clas Ohlson, Power och Elgiganten, har landstigit i Finland och erövrat betydande marknadsandelar. Finländska företag har orsak att ta lärdom av sina nordiska konkurrenter, säger Harri Broman, vd för Broman Group.

Nyhetsbild

Danfoss investerar i nya produktionslinjer i Vasa – satsar på forskning och utveckling

Danfoss fortsätter att satsa och investera trots att det finns tecken på att marknaden viker sig något. Koncernen har fått en bra start på året, speciellt i Vasa. Danfoss investerar i nya produktionslinjer i Vasa.

Nyhetsbild

Finansieringspaket ska hjälpa kassakrisen i VPS – styrelseordförande: "En lösning finns inom räckhåll"

Det finns muntliga löften och finansieringsavtal ska kunna undertecknas i början av september. Det säger VPS styrelseordförande Riku Asukas.

Nyhetsbild

Paulus Perkkiö breddar ägarbasen i Seidat – "Vi vill bli nummer ett i världen"

Paulus Perkkiös bolag Seidat har breddat ägarbasen. Seidat utmanar Microsoft i digitala presentationer.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: ABB får en bra ledare och vd i Björn Rosengren

En globetrotter och industriman. Så beskrevs Björn Rosengren när han utnämndes till vd för Wärtsilä 2011. Nu tar han över ett annat "Vasaföretag" när han blir vd för den globala koncernen ABB.

Nyhetsbild

Tidigare Wärtsilä-vd:n Björn Rosengren tar över ABB

Det blir ett för finländarna välbekant ansikte som ska leda globala ABB. Björn Rosengren, tidigare vd för Wärtsilä, har valts till vd för koncernen ABB. Han tillträder den första mars 2020.

Nyhetsbild

Nu fraktas blåbären från Fågelberget till Japan – svag skörd har lett till höjda priser

KORSHOLM Blåbärssäsongen är i full gång och Korsholmsföretaget Marja Bothnia Berries tar emot och hanterar blåbär för vidaretransport till bland annat Kina. Slutkunderna finns i Japan.

Nyhetsbild

Starka siffror från spelbolaget Rovio

Spelbolaget Rovio, med Vasabördige Kaj Hed som storägare, redovisar ett starkt resultat för de två första kvartalen. Spelet Angry Birds Dream Blast, som lanserades i januari, är en ny kassako för de arga fåglarna. Förväntningarna är höga på den nya filmen som lanseras under augusti.

Nyhetsbild

Telia inleder samarbetsförhandlingar i Finland

Telia inleder samarbetsförhandlingar i Finland. Telia strukturerar om verksamheten och resultatet är att 90 jobb är hotade. Telia har 3500 anställda i Finland. Bolaget har närmare 190 anställda i Vasa.

Nyhetsbild

Sampo delar ut Nordea-aktier till sina ägare

Nu är det klart. Sampo delar ut Nordea-aktier, som en extra utdelning, till sina aktieägare. Sampos andel i Nordea sjunker under 20 procent. Finanskoncernen Sampo överträffade förväntningarna under det andra kvartalet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet