Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Vasabon Jenni Parpala prisad för företagarmod

Finlands modigaste företagare finns i Vasa. Det är städföretaget Kiffelis grundare Jenni Parpala.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar teknik till muddringsfartyg

Sand och grus sugs upp från närmare 60 meters djup. Wärtsilä levererar teknik till två unika muddringsfartyg som byggs av Damen Shipyard Group.

Nyhetsbild

Jubilaren Juha Häkkinen: "Jag är så stolt över våra företagare och företag"

I drygt 24 år har Juha Häkkinen bevakat näringslivets intressen. Han är stolt över regionens företag och företagare. Det han är bekymrad över är bristen på arbetskraft och att många ungdomar väljer att lämna Österbotten efter avslutade studier.

Nyhetsbild

ABB, Telia och Atostek förverkligar unik 5G-pilot

ABB förverkligar i samarbete med Telia en applikation som faller in i kategorin artificiell intelligens. Det som gör den unik är att den baserar sig på trådlös 5G teknik i en industriell miljö.

Nyhetsbild

Primos Jari Lehtimäki: "Plast kan faktiskt spara miljön"

VASA Profiler, glaslister, belysningsskydd, kylskåpspackningar, stötlister till båtar och fordon samt plastskenor som ersätter gips. Det är några produkter som tillverkas i Primo Finlands fabrik i Vasa. Det danska moderbolaget firar 60 år i år.

Nyhetsbild

Fleming Grunnet har inte trappat ner trots sina 80 år

Han är 80 år och leder, i egenskap av styrelsens ordförande, ett företag som firar 60 år i år. Fleming Grunnet reser fortfarande flitigt och träffar medarbetare och kolleger så ofta han kan. Under torsdagen var han i Vasa.

Nyhetsbild

Energiklustrets företag samarbetar kring nya Kvarkenfärjan – "Ypperligt exempel på andan i Vasa"

Den hybridlösning som ska installeras i den nya Kvarkenfärjan är ett exempel på den samarbetsanda som finns inom energiklustret i Vasa. Företag som WE Tech Solutions, Danfoss, VEO, Wärtsilä och ABB bidrar med det senaste kunnandet och den senaste tekniken.

Nyhetsbild

Lista: De här får befordringar

Republikens president samt regionalbyrå­cheferna har b­efordrat officerare, under­officerare och manskap i reserven med anledning av försvarsmaktens fanfest den 4 juni.

Wasa Tilit sålt till Talenom

Börsnoterade Talenom köper Vasaföretagen Wasa Tilit och WT Företagstjänster för knappt 1,6 miljoner euro.

Nyhetsbild

ABB, WE Tech, VEO och Danfoss levererar teknik till nya Kvarkenfärjan

Det blir som väntat mycket teknik från Vasaföretag i den nya Kvarkenfärjan. ABB, WE Tech, VEO och Danfoss är de senaste i raden av teknikleverantörer med Vasaanknytning.

Nyhetsbild

Vasaföretaget Jukolux lyser upp gruvor och explosionsfarliga utrymmen

VASA Ljus och belysning behövs i gruvor, oljeraffinaderier, industrihallar och kranar. Vasaföretaget Jukolux har belysningslösningen för tuffa och krävande förhållanden.

Nyhetsbild

Promedi inleder samarbete med norskt försäkringsbolag

Läkarcentralen Promedi inleder ett samarbete med ett norskt försäkringsbolag. Fjolåret, som präglades av investeringar, avslutades med ett "blygsamt positivt resultat".

Nyhetsbild

ABB:s Pekka Tiitinen: "Personalen är vår viktigaste konkurrensfördel"

Globala ABB genomgår en omfattande strukturförändring som berör också ABB i Finland. Pekka Tiitinen, vd för ABB i Finland, får ett ansvarsområde som berör affärsverksamheten Motion i 22 länder.

Nyhetsbild

Gambit går in som delägare i Webaula

Vasaföretagen Gambit och Webaula stärker samarbetet. Ett led i det utökade samarbetet är att Gambit förvärvar 20 procent av Webaula.

Nyhetsbild

Danfoss Janne Kuivalainen: "Vasaregionen en underskattad champion"

Lägre kostnader eller högre försäljning och helst båda. Janne Kuivalainen, ny medlem av Danfoss Drives globala ledningsgrupp, anser att digitalisering bör alltid leda till konkret nytta och konkreta resultat.

Nyhetsbild

Petri Fahler lämnar VPS för nytt jobb: "Ingen dramatik bakom beslutet"

FOTBOLL VPS vd Petri Fahler avgår. Under tiden som en ny vd vaskas fram tar styrelsen över den operativa verksamheten. Ingen dramatik ligger bakom beslutet, försäkrar både Fahler och styrelsens ordförande Riku Asukas.

Nyhetsbild

Logset lanserade ny hybridskördare – "den här ska vi erövra världsmarknaden med"

Skogsmaskinstillverkaren Logset lanserar en ny hybridskördare. Det är kanske ingen världsnyhet, men en stor nyhet är det för det lilla skogsmaskinsföretaget som utmanar de riktigt stora tillverkarna.

Nyhetsbild

Heidi Schauman från Aktia till Swedbank

Aktia Banks chefsekonom Heidi Schauman lämnar Aktia för att bli Swedbanks chefsekonom i Finland.

Nyhetsbild

Rekordresultat för KWH – rekryterar 100 nya anställda

Koncernen KWH redovisar ett rekordresultat för 2018. Bolaget är inne i en kraftig tillväxtfas. I fjol anslöt sig 269 personer till koncernen. I år kommer koncernens bolag att rekrytera ytterligare 100.

Nyhetsbild

Sem Timmerbacka: "Vårt företag får ett bra hem"

Företaget Mitta förvärvar samtliga aktier i Mapteam. Som en del av affären blir Mapteams ägare Jan-Erik Strandberg och Sem Timmerbacka delägare i Mitta. Företaget får ett bra hem, säger Sem Timmerbacka.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet