Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Blåkläder öppnade ny butik i Vasa – "Arbetskläder bör uppfylla specifika krav"

VASA Svenska Blåkläder finns nu i Stenhaga med egen butik, eller egentligen ägs butiken av VTR-Workwear Center, som i sin tur ägs av familjen Gustavsson. Det är VTR:s åttonde affär i Finland. I sortimentet finns också en arbetskilt, men ännu har ingen kund i Vasa vågat sig på att bära kilt på jobbet.

Nyhetsbild

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Nyhetsbild

Nybäck Invest bygger stockhus i Smedsby

KORSHOLM Med över 30 års erfarenhet från den tillverkande industrin är Roger Nybäck van att hantera stora projekt. Därför är det ingen överraskning att Nybäck Invest planerar att bygga två parhus och två småhus i Smedsby.

Nyhetsbild

Milla Monola ny vd för reklambyrån C2

VASA Reklambyrån C2 i Vasa har hittat en ny vd. Det blir Milla Monola (47) som tar över efter Suvi Markko. Mikko Vartiainen, som skött vd-uppdraget under rekryteringsprocessen, återgår till jobbet som Creative Director.

Nyhetsbild

Älvsbyhus stänger fabrik i Sverige – färre beställningar är orsaken

Småhustillverkaren Älvsbyhus tvingas stänga en av sina fyra fabriker. Det är fabriken i Vålberg i Karlstad som stängs. Orsaken är den vikande småhusmarknaden i Sverige och Norge, skriver Älvsbyhus i ett pressmeddelande. Älvsbyhus har en fabrik också i Kauhajoki.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar utrustning till belgiska tankfartyg

Wärtsilä har fått en beställning på lasthanteringsutrustning och bränslesystem till två nya tankfartyg. Fartygen ägs av det belgiska rederiet Exmar och fartygen byggs av varvet HHIC-Philippines, i Subic Bay i Filippinerna.

Nyhetsbild

Atrias solenergipark i Nurmo klar

Atrias solenergianläggning i Nurmo är monterad och klar. Det finns totalt 22 000 solpaneler utplacerade på en yta som motsvarar nio fullstora fotbollsplaner.

Nyhetsbild

Wärtsiläs anläggning omvandlar gödsel från 50 000 mjölkkor till biogas

Puregas Solutions, som är en del av Wärtsilä, uppgraderar en biogasanläggning i USA. Som råvara fungerar gödsel från 50 000 mjölkkor. Affären är den första som Puregas Solutions fått från USA.

PTT förutspår fortsatt tillväxt, men en avtagande sådan

Högkonjunkturen håller i sig i år och nästa år, men tillväxten avtar. Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT sällar sig till de prognosmakare som bedömer att det mesta börjar ha vridits ur den goda ekonomiska tillväxten. Nu väntar en period med lägre tillväxt.

Nyhetsbild

För försäkringsmäklaren MSR Finser har nätverket stor betydelse

Den privatägda mäklarbyrån MSR Finser i Vasa har lång erfarenhet av att skräddarsy försäkringslösningar åt österbottniska små- och medelstora företag. Ett färskt avtal med Nordens största försäkringsmäklargrupp Söderberg & Partners stärker Vasaföretagets position ytterligare och ger muskler att ta hand om allt större helheter.

Nyhetsbild

Vanligaste månadslönen är 2600 euro

Den vanligaste månadslönen för personer i arbets- eller tjänsteförhållande är 2600 euro. Det visar statistik från Statistikcentralen. Lönen är totallön och innehåller förutom grundlön även lönetillägg, övertidslöner och naturaförmåner.

Nyhetsbild

Suvi Karirinne leder energilaboratoriet Vebic

VASA Det blir teknologie doktor Suvi Karirinne, 46, som leder energilaboratoriet Vebic i Vasa. Laboratoriet samlar forskare och näringsliv i Vasa kring forskning om motor- och bränsleteknik.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Beställning på ny Kvarkenfärja i december"

Fyra varv är fortfarande med och tävlar om vem som ska få bygga och leverera den nya Kvarkenfärjan. Samtliga varv har lämnat in de preliminära anbuden och nu börjar arbetet med att vaska fram det bästa alternativet. En beställning ska kunna göras i december, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa och styrelseordförande i Kvarken Link.

Nyhetsbild

Korsnästågets nya apotek får självbetjäningskassa

VASA Apoteket i Korsnäståget flyttar till nya utrymmen och får en självbetjäningskassa. Ny adress är S-markets fastighet på Gamla Vasagatan 19 i Korsnäståget. Apotekaren Petter Ström ser fram emot att få testa det nya självbetjäningskonceptet.

Nyhetsbild

OP testar betalning med ansiktet

Ett enkelt och pålitligt betalningssätt. Det hävdar OP Gruppen, som är först i Finland med att starta ett pilotprojekt för betalning med ansiktsigenkänning. De första testpersonerna är OP:s egna anställda.

Nyhetsbild

Hans Ahola om riksväg åtta: "Det här är allvarligt"

En miljon euro extra per år. Det är kostnaden om transportkoncernen Ahola Transports långtradarflotta tvingas dagligen till onödiga stopp på grund av vägarbeten och brister i vägnätet. Andra transportbolag är också kritiska.

Nyhetsbild

Små- och medelstora företag växer – men tror att tillväxten avtar

Det går fortsatt bra för de små och medelstora företagen, men andelen företag som bedömer att tillväxttoppen är passerad ökar. I Österbotten finns det anledning till glada miner, trots att tillväxttaket verkar ha kommit emot.

Nyhetsbild

Transportföretagarna riktar hård kritik mot vägnätet

Transportföretagarnas intresseorganisation SKAL riktar i en färsk transportbarometer hård kritik mot vägnätet i Finland. Över 90 procent av de närmare 500 medlemsföretag som svarat, anser att vägnätet blir allt sämre. Det påverkar tidtabeller, lönsamhet och chaufförerna belastas hårt.

Nyhetsbild

Kjell Skoglund: "Ta med Sverigedemokraterna för att få stopp på deras frammarsch"

Sverigedemokraterna borde vara med i regeringen. Det anser Kjell Skoglund, vd för Finsk-svenska handelskammaren. Svenska ekonomin går som tåget och oberoende av vilka partier som sitter i regeringen så tror han att den ekonomiska tillväxten inte avstannar i Sverige.

Nyhetsbild

Timo Vuori: Det blev ingen "jytky" i Sverige

Då Sannfinländarna skrällde i valet 2011 beskrev partiordförande Timo Soini framgången med ordet "jytky." Någon "jytky" blev det inte i svenska valet. Snarare en lätt knäpp på fingrarna, säger Timo Vuori från Centralhandelskammaren.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet