Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Wärtsiläs kraftverk till Filippinerna

Wärtsilä levererar ett kraftverk till ön Bantayan i Filippinerna. I leveransen ingår fem Wärtsilä 32-motorer.

Nyhetsbild

Wärtsilä permitterar 3.130 i Finland – "Situationen svår för de anställda"

Wärtsilä permitterar 3.130 anställda från samtliga personalgrupper. Av de anställda som berörs jobbar drygt 2.500 i Vasa. En del av permitteringarna genomförs som förkortad arbetsvecka.

Nyhetsbild

Stefan Råback på Vasek: "Vi hjälper företagen med ansökningar"

Pengar finns att sökas. Stefan Råback uppmanar företagen att ta initiativ. – Många företagare har aldrig fyllt i en ansökan, säger Råback.

Nyhetsbild

Kenneth Dalkvist är Vaseks nya företagsrådgivare

Vasek har en ny företagsrådgivare. Det är Kenneth Dalkvist, med ett förflutet inom såväl fastighetsbranschen som finanssektorn.

Nyhetsbild

Kaitsorfabriken fick en ny företagare – Pålgrundarna köpte andel

Företaget Pålgrundarna har flyttat verksamheten från Korsholm till Kaitsor i Vörå. Den gamla mejerifastigheten fylls med ny verksamhet. Kvar att sälja är ett utrymme på 1800 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Däckfirma kommer hem till kunden och byter däck – eller hämtar bilen

Coronakrisen får många företagare att hitta på kreativa lösningar. Däckföretaget Rengascenter Kaj Lytz i Vasa kommer hem till kunden och byter däck – förutsatt att kunden hör till en riskgrupp.

Nyhetsbild

Maria Norrlin–Asplund: Viktigt att orka tänka positivt efter första chocken

När den värsta chocken lagt sig finns det ingen annan utväg än att försöka tänka framåt och positivt. Egenföretagaren Maria Norrlin-Asplund anser att respekten för företagare har ökat.

Nyhetsbild

Lasse Pihlaja och Leif Lahtinen hade höga förväntningar på vårens skohandel

Skoekstra i Smedsby firade 35 år i fjol. Förväntningarna på 2020 var höga. Ett stort skolager var inköpt. Nu ser två av de viktigaste försäljningsmånaderna ut att vara förlorade.

Nyhetsbild

Hippi Hovi: "Tvinga inte företagen att ta mera lån"

Tvinga inte företagen att ta mera lån. Hippi Hovi säger att de företagare han pratat med vill undvika lån. Det behövs direkta stöd och bidrag.

Nyhetsbild

Advokat Christian Näsman: "Mera lån kan stjälpa företaget på sikt"

Livskraftiga företag ska inte försättas i konkurs. Det är regeringens målsättning. Advokat Christian Näsman välkomnar initiativet. Samtidigt påminner han om att relativt få företag berörs av förslaget.

Nyhetsbild

Älvsbyhus vill få fart på småföretagens kassaflöde – ger anställda pengar att shoppa för

Småhustillverkaren Älvsbyhus vill få fart på småföretagens kassaflöde. Alla anställda får 100 euro i ersättning och pengarna ska användas till att köpa produkter och tjänster av småföretag.

Ilkkas permitteringar berör 120

Tidningskoncernen Ilkka har avslutat samarbetsförhandlingarna och slutresultatet är att 120 anställda berörs av permitteringar.

Nyhetsbild

Nordnets Jukka Oksaharju: "Vasaborna köpte Wärtsilä och Fortum i mars"

Vasaborna tankade Fortum, Wärtsilä och Sampo i mars. Det visar Nordnets statistik. Den aktie som såldes mest var UPM. Wärtsilä har mycket att bevisa, säger aktiestrateg Jukka Oksaharju.

Nyhetsbild

Aktias styrelse föreslår att utdelningen flyttas fram

Aktia ansluter sig till de banker som väljer att flytta fram dividendutdelningen. En utdelning kan bli aktuell tidigast i oktober 2020.

Nyhetsbild

Wärtsiläs koncernledning sänker lönen tillfälligt

Wärtsiläs koncernledning, med Jaakko Eskola i spetsen, sänker sin fasta ersättning med 20 procent tillfälligt.

Nyhetsbild

Wärtsilä sänker prognosen och inför sparåtgärder – permitteringar väntar

Wärtsilä sänker prognosen för 2020 och inför sparåtgärder. Det blir aktuellt med arbetstidsförkortning och permitteringar. Användningen av extern personal minimeras.

Nyhetsbild

Wärtsiläs designar två bulk- och containerfartyg

Två bulk- och containerfartyg som byggs i Kina designas av Wärtsilä. Beställare är företaget P&O Maritime Logistics från Dubai.

Nyhetsbild

Stenco i Malax säljer lantbrukshandeln – nya ägaren Fredrik Kattil: "Vi tror på jordbruket i Österbotten"

Familjeföretaget Stenco vill fokusera på livsmedelshandel och säljer lantbrukshandeln till K-Lantbrukscentralen Vörå. Fredrik Kattil är övertygad om att det finns en framtid för jordbruket i Österbotten och Finland.

Nyhetsbild

Danfoss kallar till samarbetsförhandlingar i Finland

Danska Danfoss inleder samarbetsförhandlingar i Finland. Danfoss i Vasa är en av de enheter som berörs. Vesa Laisi, vd för Danfoss Drives, säger att det kan bli aktuellt med permitteringar, inte uppsägningar.

Nyhetsbild

Företagarnas jurist Karoliina Katila: "Inget försäkringsskydd för coronaviruset"

Det finns inget försäkringsskydd för coronaviruset eller för uteblivna kunder. Försäkringsbolagen erbjuder finansiering och längre betalningstider.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet