Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Aktia satsar på Vasa – men oklart vad som händer med de små kontoren på landsbygden

VASA Aktia ska fokusera resurser på starka tillväxtcentrum. Vasa hör till de prioriterade städerna. De övriga är Uleåborg, Tammerfors, Åbo och huvudstadsregionen.

Nyhetsbild

Danfoss fortsätter samarbeta med Sport

ISHOCKEY Danska Danfoss, med Danfoss Drives i Vasa, har undertecknat ett tvåårigt samarbetsavtal med FM-ligalaget Sport.

Nyhetsbild

Nya Wasaline navigeras med Wärtsiläs system

VASA Nya Wasaline utrustas med ett navigations- och kommunikationssystem som levereras av Wärtsilä. Varvet Rauma Marine Constructions anlitar Wärtsilä också för bland annat motorer och propulsionssystem.

Nyhetsbild

Rovios vinstvarning fick kursen att störtdyka

Rovio vinstvarnar. Bolaget sänker förväntningarna på omsättning och rörelseresultat. Det fick de arga fåglarna att störtdyka på börsen när handeln öppnades på torsdag morgon. Kursen föll med 20 procent i den inledande handeln.

Nyhetsbild

Småföretagen tror på sämre tider – många företag i Österbotten lider brist på kunnig arbetskraft

De små och medelstora företagen har under de senaste månaderna börjat inse att tillväxten avtar. Även om konjunkturutsikterna har försämrats lider många företag av brist på kunnig arbetskraft, speciellt i Österbotten.

Nyhetsbild

Vesa Riihimäki: "Vi utmanar andra företag att utnyttja den nya fraktlinjen"

Den nya fraktlinjen mellan Vasa och Antwerpen är skräddarsydd för Wärtsilä, men det finns plats för andra kunder också. Linjen ska vara inkörd när Wärtsilä öppnar Smart Technology Hub 2021.

Nyhetsbild

VEO köpte företag med 20 anställda i Sverige – "Vi får viktig lokal expertis som behövs för att växa"

VEO har förvärvat ett konsultföretag i Sverige. Företaget, som heter Tech Team 360, har specialiserat sig på transmission, distribution och projektering inom elkraftsbranschen.

Nyhetsbild

Ny fraktlinje från Vasa hamn – Wärtsiläs motorer levereras direkt till Antwerpen

Det svenska rederiet Wallenius Sol öppnar en ny fraktlinje från Vasa hamn direkt till Mellaneuropa. Beslutet innebär att Wärtsiläs motorer kan transporteras direkt från den nya fabriken i Vasklot till Antwerpen.

Nyhetsbild

Aktias huvudförtroendeman: "Förhandlingarna lägger sordin på organisationen"

Samarbetsförhandlingarna lägger sordin på hela organisationen. Det säger Aktias huvudförtroendeman Marit Leinonen. Regiondirektör Stefan Grönholm kan inte kommentera samarbetsförhandlingarna.

Nyhetsbild

Aktia samarbetsförhandlar – 110 jobb hotade

Aktia inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna omfattar 380 anställda och 110 jobb är hotade. Samtidigt uppdaterar banken sin strategi och kontorsnätet ska ses över.

Nyhetsbild

Tre Vasaföretag får båtväg till jobbet – två av dem flyttar in i nybyggd träfastighet i Vasklot

Arkmedias tryckpressar går redan för fullt i Hydrolinks gamla utrymmen. Så småningom ska Hydrolink och Sleipner Motor få flytta in i den nybyggda fastigheten i Vasklot.

Nyhetsbild

Wärtsilä hjälper Hurtigruten att uppgradera fartyg

Wärtsilä ska hjälpa norska Hurtigruten att uppgradera tre stycken kryssningsfartyg. Fartygen ska bli mera miljövänliga med hjälp av Wärtsiläs teknik och lösningar.

Nyhetsbild

Triinu Varblane leder treårigt samarbetsprojekt som ska förena städer runt Kvarken

Samarbetet mellan Vasa, Karleby, Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik ska stärkas. Det säger Triinu Varblane som leder ett nytt samarbetsprojekt. Stora investeringar är redan på gång i Umeå och Skellefteå.

Nyhetsbild

Kedjan Autoklinikka öppnar i Stenhaga – rekryterar åtta

Vasa får en ny aktör inom reparation av plåt- och krockskador när kedjan Autoklinikka öppnar i mars. Verkstaden, som ska sysselsätta åtta personer, öppnar i Stenhaga.

Nyhetsbild

Energiklustret omfattar 160 företag – och omsätter fem miljarder euro

Energiklustret, eller Energy Vaasa, har nu kartlagts. Resultatet visar att det finns 160 företag i klustret. Företagen omsätter fem miljarder euro och sysselsätter 12.000 personer.

Nyhetsbild

VPS kan andas ut – ekonomiskt stödpaket säkrat

FOTBOLL Ett långsiktigt stödpaket som säkrar VPS ekonomi nu och i framtiden. Så beskrivs det arrangemang som ska ge VPS efterlängtat klirr i kassan.

Nyhetsbild

Replotbåten Force 10 visades upp i Helsingfors

Replotföretaget Greenbay Marine hade en inofficiell premiärvisning av den egenutvecklade aluminiumbåten Force 10 i Helsingfors i fredags. Samtidigt levererades den första fritidsversionen till en kund i Ryssland.

Nyhetsbild

LEDARE: Dialogen mellan Ryssland och Finland viktig

President Vladimir Putins arbetsbesök i Finland blev ingen stor världsnyhet. De stora rubrikerna gick till stormaktskollegan Donald Trump och hans planer på att shoppa loss på Grönland. För Finland är besöken alltid viktiga, framför allt de diskussioner som förs bakom lyckta dörrar.

Nyhetsbild

Solpaneler på stadiontak – kanske något för Vasa?

Fotbollsarenan Odds Skagerak Arena i Skien i Norge har i samarbete med ABB förverkligat något som kunde passa energi- och fotbollsstaden Vasa. Den norska klubben har placerat solpaneler på arenataket.

Nyhetsbild

Handelsbankens Tiina Helenius: "En recession kan undvikas"

De centrala barometrarna pekar på utmanande omständigheter i slutet av året, men en recession kan undvikas. Det skriver Handelsbankens chefsekonom Tiina Helenius i bankens ekonomiska prognos. Banken förutspår 1,5 procents tillväxt i år och 0,9 procent nnästa år.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet