Britt Sund

britt.sund@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Fredrik Snellman lyfter ålderismen på bordet – stora vinster väntar

Ålderism är för många ett obekant begrepp. Ändå är det ett vanligt fenomen som berör oss alla i allmänhet och äldre personer i synnerhet och på en mängd olika sätt, säger Kållbybördige universitetslektorn Fredrik Snellman.

Nyhetsbild

Hirvlax fick ett nådeår – skolan i Kovjoki läggs ner till hösten

NYKARLEBY Det blir ett nådeår för Hirvlax skola. Efter tre omröstningar står det klart att skolan i Hirvlax stängs hösten 2023. Däremot stängs Kovjoki-Markby skola redan till hösten.

Nyhetsbild

Hirvlax och Kovjoki skolors öde avgörs i fullmäktige i kväll

NYKARLEBY I kväll beseglas byskolornas öde i Hirvlax och Kovjoki. Då fattar fullmäktige sitt sista och avgörande beslut för när skolorna stängs.

Nyhetsbild

Enrico Mazzone ställer ut Strindbergkaraktärer i Nykarleby

NYKARLEBY Redan som konststuderande i hemstaden Turin, Italien, föddes Enrico Mazzones fascination för de nordiska författarna Strindberg, Ibsen och Björnson.

Nyhetsbild

Ett pärlband av guldkanter ryker då Nykarleby sparar

NYKARLEBY Listan på guldkanter som ryker nästa år är lång i Nykarleby. Det blir ingen idrottsgala i januari, inte heller någon kulturnatt under Nykarlebyveckan i augusti.

Nyhetsbild

Kärleken till böckernas värld leder Haglund till Nykarleby

Kärleken till böcker och till böckernas värld fick henne att söka jobbet som bibliotekschef i Nykarleby. Anne-Lie Haglund blev inte vald men anställs nu som t.f chef för ett år framåt.

Nyhetsbild

Hot och aggressiva personer är vardag i skolorna - personal utbildas i säkerhetstänk

Det behövs ett nytt säkerhetstänk i alla skolor och daghem för att trygga arbetsmiljön för både elever och personal. Hot och aggressiva personer är redan vardag och förekommer överallt.

Nyhetsbild

Kovjokiföräldrar kan överge kommunen – vill ha barnen i en mindre skola

I förra veckan hade Bennäs skola besök av Kovjokiföräldrar. Skolorna i Sundby och i Purmo väntar likaså besök av de föräldrar som just nu synar olika skolalternativ till hösten.

Nyhetsbild

Två Pedersörebor och en Nykarlebybo åtalas för grova narkotikabrott

Tre män, en från Nykarleby och två från Pedersöre åtalas för grova narkotikabrott. På onsdagen behandlades målen mot de tre männen i Österbottens tingsrätt i Jakobstad.

Nyhetsbild

Ingen bibliotekschef vald i Nykarleby – tf chef möjlig

NYKARLEBY Det blev inget val bland de två personer som hade sökt tjänsten som bibliotekschef i Nykarleby. I stället inleds sonderingar för att hitta en tillfällig lösning.

Nyhetsbild

Nyholm: Stänga Hirvlax skola räddar inte ekonomin – slår bara ut landsbygden

Att stänga skolan i Hirvlax om knappt tre år och samtidigt investera närmare en miljon euro för att renovera och bygga till skolan i Munsala, räddar inte stadens akuta ekonomi.

Nyhetsbild

Skolorna i Hirvlax och Kovjoki läggs på styrelsens bord

NYKARLEBY På måndag kommer stadsstyrelsen än en gång att ta beslut om Nykarlebys skolnät, eller när skolorna i Kovjoki och Hirvlax ska stängas.

Nyhetsbild

Inga skattehöjningar föreslås i Nykarleby

Det blir inga höjda skattesatser i Nykarleby – inte om stadsdirektör Mats Brandts förslag står sig både genom styrelse och fullmäktige.

Nyhetsbild

Trygga Räkan öppnar upp med nya fiskdelikatesser i Nykarleby

På fredag slår Jonas Haglund och Markus Sandvik upp dörren till Trygga Räkan, fiskrökeriet som vid sidan av rökt fisk också fyller disken med helt nya fiskdelikatesser.

Nyhetsbild

Torgnära kontorskomplex i Nykarleby redan fullt med hyresgäster

NYKARLEBY Det första hyresgästerna har redan flyttat in. De närmaste veckorna intar resten av dem sina kontorsrum – bland dem NIC, Nykarleby Innovation Center.

Nyhetsbild

Byggnadschef Daniel Lönnqvist lämnar Nykarleby – "Behöver nya utmaningar"

Daniel Lönnqvist har begärt avsked från sin tjänst som byggnadschef i Nykarleby stad. – Jag behöver nya utmaningar, säger han själv.

Nyhetsbild

Energibolag backar från kyrkbyn i Munsala – förstorar i stället vindpark i Jussila

MUNSALA Det tyska bolaget Energiequelle backar sina planer på en vindpark intill kyrkbyn i Munsala. I stället förstoras den planerade parken som ligger öster om riksåttan i Jussila.

Nyhetsbild

Alessandro Tarantola applåderar lyxmodegigantens tydliga markering för päls

Nyheter om modehus som vänt pälsen ryggen har avlöst varandra de senaste åren. Låt vara att många av modehusen knappt använt någon päls alls. Det mediala genomslaget har ändå varit enormt.

Nyhetsbild

Två söker tjänsten som bibliotekschef i Nykarleby

NYKARLEBY Då ansökningstiden för bibliotekschefstjänsten i Nykarleby gick ut vid midnatt på onsdag hade tjänsten sökts av två personer.

Nyhetsbild

Fyra besvärar sig mot vindkraft på Storbötet i Pensala

Fyra personer har lämnat in ett gemensamt besvär mot Storbötets vindkraftspark i Pensala, eller mot den delgeneralplan som stadsfullmäktige i Nykarleby godkände i augusti.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet