Felix Rantschukoff

felix.rantschukoff@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

De vill avskaffa pälsnäringen på lång sikt: "Djuren behöver pälsen själva, inte vi"

Den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save stod med skyltar i hand på gågatan nära Vasa torg på lördag för att prata om pälsnäring. De hoppas på att ändra konsumentvanorna för djurens bästa, men det händer inte över en natt, enligt eldsjäl.

Nyhetsbild

Chokladmakare i Vasa använder sig av renkött och fisk – kvinnorna bakom siktar på Asien

VASA Taiga Chocolate är ett företag baserat i Vasa. De kombinerar unika smaker med mörk choklad. Deras senaste uppfinning, choklad med fisk i, har fått en utmärkelse i Asien. Nu siktar Vasaföretaget på marknaden i Hong Kong.

Nyhetsbild

Korsnäsbon Michaela Wikberg och bordercollie Borderliz Sune på sjätte plats i vallnings-EM

EM-tävlingarna i vallning avgjordes i går i Ticha i Tjeckien. Michaela Wikberg från Korsnäs och hennes bordercollie Borderliz Sune tog en sjätte plats i finalen. Enligt Suomen Paimenkoirayhdistys (SPKY) var deras prestation fylld av samarbete, tillit och ett tecken på goda kunskaper i djurhantering.

Nyhetsbild

Matti Vaarastos hund attackerades i skogen: "När jag hörde ylet visste jag att något var på tok"

VASA På lördag morgon tog Matti Vaarastos morgonträning i Merikart i Vasa med sin finska stövare Puskajussin Remu en oväntad vändning. Remu blev attackerad av något som tros varit en stor hund eller en varg. Det är synd eftersom det var en lovande jakthund, säger Vaarasto.

Nyhetsbild

Brand i källarbastu i Karleby

KARLEBY Strax före klockan 22 började det brinna i ett höghus på Sjötullsvägen i Karleby. Räddningsverket lyckades tygla flammorna.

Nyhetsbild

Ofog på flera håll i Vasa – brandmästare: "Det är inte tillåtet att leka pyroman på villaavslutningen"

VASA Gräsmattan vid ruinerna i Gamla Vasa och en skräpkorg vid Nummen koulu i Vasa har utsatts för ofog. Jourhavande brandmästare Riikka Oravainen uppmanar alla att fira villaavslutningen med vettet i behåll.

Nyhetsbild

Så firar österbottningarna – se bilder från villaavslutningen

Kräftor, brasor och god mat och dryck är något som kan associeras med det traditionella villaavslutningsfirandet. I Österbotten finns det gott om variation bland firandet. Se våra läsares bilder här.

Nyhetsbild

Motorbåt utanför Bergö åkte i cirklar utan förare – medelålders man kunde inte räddas

UPPDATERAD 22:32 Ett räddningsuppdrag pågick sydväst om Bergö i Molpegrundet runt klockan 18 tiden på lördagen. En person hittades i vattnet och sjöräddningen försökte återuppliva mannen utan resultat.

Nyhetsbild

Ulla-Maj och Esa är Årets Stojetari: "Att det man gör uppskattas känns bra"

Priset "Årets Malax Stojetarin" ges till en person som har satt Malax på kartan. Ulla-Maj och Esa Pinola tar emot utmärkelsen i år eftersom de gjort Malax känt bland resande folk från när och fjärran genom Åminne stugby.

Nyhetsbild

Efter en månad under ett tyngdtäcke: "Det hjälper men låt det inte falla"

Tyngdtäcken produceras i allt större utsträckning för konsumenter, och för vissa kan de hjälpa. Reportern Felix Rantschukoff testade ett tyngdtäcke i en månad och tyckte att det var både en lättnad och ett irritationsmoment.

Nyhetsbild

Simon Häger levde mellan två ytterligheter – depressionen och den första sanna kärleken

I sommar har skådespelaren Simon Häger gått i Topelius skor när han spelade honom i "Den eviga sommaren" på Kuddnäs i Nykarleby. I dag besöker han sin hemort med en vilja att leva, efter flera kamper med sig själv och flera års terapi.

Nyhetsbild

Enorm marknad för finländsk supermat – också i Österbotten växer värdefulla svampar på träden

Lackticka, sprängticka, björksav och blåbär. Finland har rikligt med dolda hälsojuveler i sina rena skogar. Den globala hälsotrenden och gamla traditioner ger upphov till en stor marknad, även i Österbotten finns det värdefulla svampar på träden.

Nyhetsbild

Rivning orsakar damm bredvid dagis – fick stänga av ventilationen för barnens skull

VASA Byggandet av ett bostadshus nära Evangeliska folkhögskolan har orsakat huvudbry för Strandsvalans daghem. En förälder till ett av barnen på daghemmet ville att barnen skulle evakueras. Men det värsta borde vara förbi nu, enligt daghemsföreståndare.

Nyhetsbild

Ett år efter Åbodådet – dagen som klöv Finland itu

På lördag är det ett år sedan Finland upplevde sitt första terrorrubricerade brott med jihadistiska förtecken. Det var en dag som verkade klyva en hel nation, men som ändå förde många människor samman.

Nyhetsbild

Motorvägen i Vasa får ett ansiktslyft – trafiken dirigeras nästa vecka

VASA På riksväg 3 rör sig diverse maskiner sakta men säkert och lämnar ett spår efter sig. Spåret är återvunnen asfalt blandat med ny asfalt. Projektchefen Timo Kulmala uppmanar alla bilförare att följa hastighetsbegränsningarna.

Nyhetsbild

Ingen drive-in-bio på torget i Vasa i år: "Det blev en minusaffär"

Visit Vasas drive-in-bio har varit en riktig publiksuccé de två senaste åren. Men evenemanget som var gratis ordnas inte i år. Orsaken är rent ekonomisk.

Nyhetsbild

Lastbil väjde för älg i Korsholm – föraren fördes till sjukhus

Strax innan klockan 15 inträffade en olycka på Vattentagsvägen i Korsholm vilket resulterade i att en lastbil välte på sin sida.

Nyhetsbild

Ännu 100 enskilda kunder med störningar efter åskvädret – mobilbasstation nere i Solf ännu

Det är fortfarande bråda tider för Elisa i Vasa och närliggande kommuner. På måndagen hade 20 kunder ringt och gjort en felanmälan efter åskvädret som drog över Österbotten den 29 juli. Elisa arbetar övertid inom lagens gränser för att fixa felen, säger Elisas regiondirektör Harri Suokko.

Nyhetsbild

Skogsbrand i Lillkyro – släckningsarbetet pågår

UPPDATERAD 17:03 Ett område på cirka 1200 kvadratmeter började brinna på söndagskvällen i Lillkyro på Haavistontie.

Nyhetsbild

Kompaktlastare värd 40 000 stals i Vörå – väldigt tråkigt enligt ägare

På lördagen stals en kompaktlastare med tillhörande grävaggregat från Antells Maskinuthyrning i Vörå. Tjuvarna var effektiva och inom ett tidsspann på 45 minuter hade paketet stulits från gården. Det senaste tipset ägaren John Antell fått är att den setts i Laihela.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet