Felix Rantschukoff

felix.rantschukoff@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Naturljus, sömntåg och motion – så här lindrar du trötthet i höstmörkret

Att återgå till normaltid i höstmörkret kan rubba dygnsrytmen. För att undvika att bli trött finns det flera knep, säger grundare av sömnskola.

Nyhetsbild

Få nackdelar med att bygga i trä – Arkitekt: "Lokalt, hållbart och underbart"

En ny trend inom byggnads- och arkitektbranschen håller på att kulminera, nämligen att bygga större byggnader i trä. Vasaarkitekten Johan Ångerman ser nästan enbart fördelar med att bygga med naturens material.

Nyhetsbild

Stort kulturhus byggs i Skellefteå – vill skapa levande stadskärna

SKELLEFTEÅ Ett nytt kulturhus håller på att resa sig i Skellefteå i Sverige. Inte helt olikt Wasa station vill man skapa attraktionskraft och ett stöd för besöksnäringen i regionen.

Nyhetsbild

Vamias studerande ordnade företagsmässa – "Roligt att få prova på något nytt"

SE BILDER FRÅN MÄSSAN Vamias studerande ordnade en Välmåendedag och Ung Företagsamhet (UF) minimässa på tisdagen i Vasa. Besökare fick boka olika skönhetsbehandlingar på plats, men det som lockade mest var de småföretag som de studerande själva startat.

Nyhetsbild

Närvårdare får till godo studiepoäng – Vamia och ÅA vill förkorta studiestigen

VASA Närvårdare från Vamia som söker till studier på kandidatnivå i vårdvetenskap vid Åbo Akademi kommer i fortsättningen få 25 studiepoäng tillgodoräknade genom sin tidigare examen. Samarbetet ska slussa studerande snabbare ut i arbetslivet.

Nyhetsbild

Fullmäktigegrupperna i Vasa om skattehöjningen: "Vi är inne på samma linje"

VASA Stadsdirektör Tomas Häyrys budgetförslag innehåller en höjning av den kommunala skattesatsen från 20,0 till 20,5 procent. Fullmäktigegrupperna ordnade möten på söndagen och ordförandena samlades efteråt. En enighet råder, trots visst motstånd.

Nyhetsbild

Tusentals besökte Vasaramässan – arrangör: "Vi är nöjda"

Den nittonde uppsättningen av Vasaramässan lockade många intresserade till Botniahallen i Korsholm. Mindre hus var något som var populärt, säger arrangören Expo Österbotten.

Nyhetsbild

Vänner och bekanta fick förhandstitt på Maria och Demonen – "Till nytta även för dem utan anorexi"

På måndagskvällen visades dokumentärfilmen "Maria och Demonen" för Maria Holmbergs vänner och bekanta. Bland deltagarna fanns en blandning av förväntan, spänning och starka känslor.

Nyhetsbild

Studenter får ansöka direkt till Vamk genom kursbetyg – skilda ansökan första i Finland

Ett samarbete mellan Vamk och Vaasan lyseon lukio ska minska på pressen inför att ansöka till tredje stadiets utbildningar. Vissa av Vamk:s linjer börjar ta emot ansökningar som baseras på kursbetygen i relevanta ämnen för utbildningen.

Nyhetsbild

Lastbil körde i diket på Strandvägen i Malax – trafiken dirigeras en timme

MALAX Kring lunchtid på måndagen körde en lastbil av Strandvägen i Brännan i Malax. Cirka klockan 15 inleds bärgningsarbete av lastbilen och vägen stängs av i en timme.

Nyhetsbild

Flera intresserade av att driva Loftets café – Vd: "Jag tror det kan bli riktigt bra"

VASA Fram till söndag får intresserade företagare ansöka om att ta över caféverksamheten i Loftet i Vasa. Loftets vd Malin Wälitalo-Palo tror att kan Loftet lyftas till nya höjder genom samarbete.

Nyhetsbild

Ny studie: Mikroplaster finns i 90 procent av världens bordssalt

Enligt en ny studie innehåller 90 procent av bordssaltsmärken mikroplaster. Resultatet pekar på att mänsklig konsumtion av plast har ett samband med nedskräpningen i regionen, skriver National Geographic.

Nyhetsbild

Löständer och låtsasblod i Narniaan – "Det behövs en maskeradbutik i Vasa"

VASA På torsdagen slog maskeradbutiken Narniaan upp sina dörrar. Flera Vasabor kom för att hitta en utstyrsel. Ägaren Heli Kahlos tror att Vasaborna saknat en butik för fest och temakvällar.

Nyhetsbild

Allt fler flyger från Vasa flygplats – "Det är en betydande tillväxt"

VASA Antalet flygresenärer har ökat med 11 procent på flygplatser som drivs av Finavia. På Vasa flygplats har antalet resenärer ökat med 8,9 procent.

Nyhetsbild

Nya SD-kort ska råda bot på utrymmesbrist för telefoner med dubbla SIM-kort

Den kinesiska mobiltillverkaren Huawei har skapat ett SD-kort som är 45 procent mindre än microSD-kort. Företaget riktar in sig på den internationellt växande trenden med telefoner med två SIM-kort.

Nyhetsbild

Ny trojan upptäckt i Androidtelefoner – kan tömma mobilen

En nyupptäckt trojan som kan infektera telefoner med mobiloperativsystemet Android har upptäckts. GPlayed kan i värsta fall såväl spionera som ta full kontroll över den drabbade enheten.

Nyhetsbild

Regeringen föreslår att större snöskotrar ska få användas

Regeringen föreslog den 11 oktober ändringar i fordonslagen, körkortslagen, terrängtrafiklagen och vägtrafiklagen. Orsaken är att man ser nyttan i större snöskotrar för turismen och företagsverksamheten.

Nyhetsbild

Fiskets hus fick sina första väggar – om en månad ska alla vara på plats

VASA De första väggelementen restes upp på torsdag till det som ska bli Fiskets hus vid fiskstranden i Vasa. Enligt Byggtjänst H-E Storlunds vd Staffan Julin har arbetet med bygget gått bra hittills.

Nämnd om trafiksäkerheten vid Smedsby skolcentrum: Allmänt hyfs hjälper mycket

Det pågår mycket byggnadsarbete vid Smedsby skolcentrum som bäst. En motion som getts till samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm vill att materialleveranser inte sker vid hektiska tidpunkter, att felparkeringar ska minska och att polis ska patrullera området mera intensivt.

Nyhetsbild

Planering för eventuellt bostadsområde i Korsholm inledd – kan behövas för arbetare vid batterifabrik

Samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm bedömde på sitt möte på onsdagen att börja planera ett bostadsområde där det gamla hästsportcentret funnits. Det kan behövas om en batterifabrik etableras i regionen, enligt ordförande.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet