Heidi Kojonen

heidi.kojonen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

LISTA: Se de dyraste, billigaste och största husen i Sydösterbotten

Ett gammalt lokstall, ett stockhus och ett hus på en ö. Det finns många hus till salu i Sydösterbotten med varierande prislappar. Ta en titt på några av husen här!

Nyhetsbild

Elavbrott i matbutiken – Maxmobor handlade i mörker

MAXMO "Ser du någonting? Eller ska jag sälja en ficklampa till dig?", säger köpmannen Toni Lahnakoski när en bekant kund kommer in i Sale-butiken. Ett kort strömavbrott gjorde matbutiken mörk och tyst, och det var inte första gången.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang öppnar i Oravais: "Det blir smakrik mat"

ORAVAIS Det gick så bra med grillvagnen i somras att Xia Tran och Mai Nguyen nu utvecklar verksamheten och öppnar lunchrestaurang. Där serverar de en asiatisk lunchbuffé – och fortsätter med grillmat på kvällarna.

Nyhetsbild

Vasas spöken är en del av arbetsgemenskapen – "De blir som en maskot"

Inne på Ritz spökar en gammal projektormaskinist ibland och på Loftet faller saker i golvet på märkliga sätt, men personalen tar det med ro. Enligt Vasas spökkännare Tiina Hautala kan spöken bli en del av arbetsplatsen.

Nyhetsbild

TEST: Vilken ketchup smakar bäst? Smakpanel utser vinnare!

NÖJE Alla sorters ketchup smakar likadant. Eller? Vi testar sex olika sorter som finns i butikshyllan och en är panelens favorit. Men är det verkligen så att den dyraste smakar sämst? Hela testet hittar du här!

Nyhetsbild

Mark Levengood: "Jag är som en häst redo att galoppera över Österbotten"

Mark Levengood ska på turné i Österbotten med start på lördag och han har Vasa som bas under sitt besök. För att få koll på sin tillfälliga hemstad har han tagit bandet Vasas flora och fauna till hjälp.

Nyhetsbild

Är det här Vasas mest pyntade halloween-balkong?

En del nöjer sig med en pumpa på trappan. Det gör inte Mats Mangs som fyller balkongen med halloween-pynt. Familjen stöder hans stora intresse, men: – Det är nog bara jag som är så här urspårad, säger han med ett skratt.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Forskare: "Inte konstigt att Vasa toppar lönestatistiken"

Det finns mer bakom lönestatistik än man kan tro. Det menar forskaren Rita Asplund som tycker att man ska ta siffrorna med en stor nypa salt. Men hon tycker inte det är konstigt att just Vasaborna i snitt tjänar mest i Österbotten.

Nyhetsbild

TEST: Vi utser bästa take away-kaffet

VIDEO Blaskigt. Milt. "Pannsteiji". Det är några omdömen när en kaffepanel smakar, doftar och djupdyker ner i sju olika sorters take away-kaffe. En vinnare ska utses! Se vilken det blir här.

Nyhetsbild

LISTA: Så mycket tjänar österbottningar i genomsnitt

Här kan du se genomsnittslönen för alla kommuner från Kaskö till Vasa och Karleby. Tjänar du mer eller mindre än genomsnittet?

Nyhetsbild

LISTA: Spana in de dyraste, största och billigaste husen i Vörå

BOSTADSKOLLEN Det är en ganska stor prisskillnad mellan det dyraste och det billigaste huset till salu i Vörå just nu: 421.000 euro. Med på listan finns också kommunens äldsta och största hus, och den dyraste lägenheten.

Nyhetsbild

Tårar, hejarop och tävlingsnerver: "På bommen kan man se hur benen darrar"

GYMNASTIK "Det är konstigt. Det som inte går på träningarna går bättre på tävling när alla tittar", säger 9-åriga Saara Laitila från Vasa – en av drygt 260 tävlande i helgens redskapstävlingar i Vasa.

Nyhetsbild

De provar på stå upp-komik: "Nu vill jag inte gömma mig mer"

VASA En vanlig uppfattning är att man föds med humortalang. Men det stämmer inte, menar Alexandra Häggman, som arrangerar kurs i stå upp-komik. Ida-Maria Andersson och Malena Snellman deltar i kursen som avslutas med en show inför riktig publik.

Nyhetsbild

Irina i Sundom: "Jag hoppar jämfota när julgranskulorna börjar säljas"

NÖJE Kan julen komma för tidigt? Nej, verkligen inte, om du frågar Irina Serenius-Sundelin. På sin senaste semesterresa hittade hon en butik som säljer julprylar året runt men: – Det var synd att allt jag ville ha inte rymdes i bagaget hem, säger hon.

Nyhetsbild

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

NÖJE Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Nyhetsbild

Smedsbybo har gjort populär fotoapp: "Den duger åt Taylor Swift"

NÖJE Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Nyhetsbild

Idol-Vanja har rötter i Österbotten: "Jag vill bli rebell"

NÖJE Vanja Engström är Idoldeltagaren med lila läppar och en lika färgsprakande personlighet som en del inte verkar kunna tåla. Men hon har fans också – även i Österbotten, där Vanja tillbringat flera somrar.

Nyhetsbild

Gravidlycka bland österbottniska bloggare – "Vi tar det mesta på talang"

NÖJE Har de suttit hukade över toalettstolen? Och vem vet mest, barnmorskan eller Google? Vi kollar läget bland tre gravida bloggare i Österbotten – och ber dem gradera hur ofta de krockat med möbler eller fått höra: "Du äter ju för två nu!"

Nyhetsbild

Hannah Norrena är den motvilliga dejtingexperten – läs hennes bästa tips för en lyckad dejt

NÖJE Hannah Norrena har erfarenhet av att dejta och tycker att en dejt i bil är en bra idé bara om man känner varandra sedan tidigare: – Att bli mördad och körd till avstjälpningsplatsen känns inte som drömdejten direkt.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet