Jonna Hongell

jonna.hongell@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Inget luciafirande i Nykarleby i år

NYKARLEBY På grund av det rådande läget med coronapandemin faller det traditionella luciafirandet i Nykarleby bort i år.

Nyhetsbild

Soite krävs på utredning om tandläkarköer – vårdgarantin bryts också i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD/KARLEBY

Långa köer blev resultatet av att tandvården kördes ner när pandemin slog till i våras. Nu grubblar man på hur man bäst ska kunna korta köerna. Men munhälsovården prioriteras lågt, säger Soites ledande övertandläkare Martti Lilja. 

Nyhetsbild

Rekordmånga köar för vård – Smittspårning kräver stora resurser just nu

KARLEBY/JAKOBSTAD Coronakrisen har skapat rekordlånga vårdköer och det försämrade smittoläget riskerar förvärra situationen ytterligare. Smittspårningen kräver stora resurser och personalen flyttas om.

Nyhetsbild

Högst 50 besökare på gudstjänster i syd – inga begränsningar i norr

I församlingarna och de kyrkliga samfunden inom Vasa sjukvårdsdistrikts område begränsas gudstjänsterna av de rådande restriktionerna. I Karleby och Kronoby hålls gudstjänsterna som normalt.

Nyhetsbild

"Kriser sätter framtidsanalysen på sin spets" – Framtidsevenemang hålls digitalt

JAKOBSTAD Coronakrisen satte nya ramar också för Jakobstasdregionens årliga framtidsevenemang Future. Innehållet i seminariet, som är helt digitalt i år, styrs av den pågående pandemin.

Nyhetsbild

"Orättvist att vi får ta smällen" – smittoläget drabbar lunchrestaurangerna hårt

JAKOBSTAD/KARLEBY I takt med att antalet smittade ökat i regionen har kunderna minskat på lunchrestaurangerna. På onsdagen meddelades om nya restriktioner. – Det är orättvist att restaurangerna får ta en så hård smäll, säger Frank Sundqvist på Pavis i Jakobstad.

Nyhetsbild

Coronakrisen har gett många nya hundägare – stor efterfrågan på valpkurser

PEDERSÖRE Pandemin har fört med sig att allt fler blir hundägare. Det har också ökat efterfrågan på valpkurser, säger Frida Broo som nyss öppnat ett hundcentrum i Sandsund.

Nyhetsbild

Hårt tryck på testningen vid Malmska – Telefonköer på Soite

JAKOBSTAD/KARLEBY Testkapaciteten prövas när allt fler vill testa sig i takt med att antalet coronasmittade ökar. Vid Malmska räckte testtiderna inte till på tisdagen och på Soite uppstod telefonköer.

Nyhetsbild

Ekorosk samarbetsförhandlar – upp till sex personer kan bli utan jobb

JAKOBSTAD Ekorosk har inlett samarbetsförhandlingar. En till sex personer kan sägas upp till följd av omorganisering.

Nyhetsbild

Efterlängtad skejtpark fick full poäng efter första provåket

JAKOBSTAD –Tio poäng av tio.  Det var betyget tioåriga Onni Keskitalo gav den nya skejtparken efter första provåket.

Nyhetsbild

Många i Karleby fortfarande utan el – Röjningsarbete fortsätter länge

Största delen av hushållen i Jakobstads- och Karlebyregionen hade fått tillbaka elen på fredagsförmiddagen, det var främst sommarstugor som ännu led av strömavbrott.  Abetet med att röja efter skadorna kommer att fortsätta ännu nästa vecka.

Nyhetsbild

Coronakrisen drabbar modehandeln hårt – "Men sommaren livligare än väntat"

JAKOBSTAD Coronakrisen förutspås kosta modehandeln mer än 500 miljoner euro i år. Däremot har sommaren bjudit på en andhämtningspaus för branschen.

Nyhetsbild

Coronakrisen har gett bokföringsbyrå skjuts – satsar på att växa söderut

JAKOBSTAD Coronakrisen har skyndat på den digitala processen i många företag. Det gör att bokföringsbyrån Nooga kan fortsätta växa.

Nyhetsbild

Åtalad nekar till misshandel av spädbarn – Åklagare: Berättelsen håller inte streck

I RÄTTEN Under polisförhör medgav den åtalade att hans hårdhänta behandling kunde ha orsakat skador på det några veckor gamla spädbarnet. I rätten på torsdagen nekade han till anklagelsen.

Nyhetsbild

Utrotningshotade änder oroar inför jakten – "Viktigt att identifiera arterna"

Flera andarter håller på att försvinna helt och hållet och jägare uppmanas ta hänsyn till läget när startskottet för andjakten går.

Nyhetsbild

Konst i vården-projekt har nått hamn – "Men det här är bara början"

JAKOBSTAD För tre år sedan startade ett projekt som skulle utmynna i en bok. Under resans gång har minnessjuka hittat tillbaka till orden och getts en chans att bli sedda.

Nyhetsbild

Malmska vill ha större testningskapacitet – vill kunna reagera om behovet ökar

JAKOBSTAD Hittills har alla som vill kunnat testas för covid-19 men man vill ändå höja kapaciteten för att kunna svara på ett eventuellt ökat behov.

Nyhetsbild

Vägprojekt för 54 miljoner listas – "Många känner sig otrygga i trafiken"

"Satsa på infrastrukturen", är budskapet från regionen nu när politikerna grubblar på hur stimulansmedlen ska fördelas. För att höja regionens röst har de viktigaste trafikprojekten listats.

Nyhetsbild

Besvikelse efter möte om flygtrafiken - "Det finns behov av trafik i höst"

Det finns behov av flygtrafik från Kronoby från och med i höst, men budet från Finnair var nedslående, säger Kronoby flyghangars vd Stig-Göran Forsman efter ett möte med bolaget på måndagen.

Nyhetsbild

Förslag i Jakobstad: Tätare centrum och fler hyresbostäder

JAKOBSTAD Ett tätare centrum med 70-100 nya hyresbostäder. Det är målet i förslaget till Jakobstads nya bostadspolitiska program.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet