Lokalt 19.1.2021

Bara Helsingfors värre än Vasa när det gäller skräp i havsvattnet – tobaksfimpar största orsaken

VASA WWF kontrollerade hur mycket plast det finns i havsvattnet vid sju stränder på olika håll i Finland. Helsingfors var värst, med Vasa på andra plats.

Ekonomi 29.12.2020

Bottenhavets Hälsa börjar ta hand om Kristinestadsborna

Pihlajalinnas, Kristinestads och Vasa sjukvårdsdistrikts samföretag Bottenhavets Hälsa producerar Kristinestads hälsovårdstjänster från den 1 januari.

Lokalt 29.12.2020

Hfd säger nej – Vasas plan för Tvålfabrikstomten och Rahkola måste göras om

VASA Stadsfullmäktige i Vasa sade ja till detaljplanen som skulle ge flera hundra nya bostäder i Brändö. Men Högsta förvaltningsdomstolen säger nej.

Lokalt 29.12.2020

Då fler jobbar hemma växer sophögarna – avfallsbolagen ser tydlig ökning

Både sophämtarna och Stormossen som slutbehandlar avfallet har noterat att avfallsmängderna ökat betydligt i år. Orsaken är att så många jobbar på distans.

Lokalt 4.12.2020

Förslag: Då Pettersbacka skola stängs skjutsas eleverna till grannkommuner

VÖRÅ Arbetsgruppen för de finska skolorna har slutfört sitt arbete. Förslaget är att finska skolan i Oravais finns kvar, medan eleverna som nu går i Pettersbacka ska gå i skola i grannkommunerna.

Lokalt 2.12.2020

Högst tio personer på samma plats i Södra Österbotten

Regionförvaltningsverket tillåter högst 20 personer på samma tillställning. Men i Södra Österbotten dras gränsen vid 10 fram till den 21 december.

Kultur 2.12.2020

Coronaviruset stoppar "Raskasta joulua"-konserten i ishallen

Konsertturnén "Raskasta Joulua" skulle ha nått ishallen i Vasa på fredag. Men nu ställs hela turnén in på grund av coronaviruset. – Det är tråkigt, säger Tommi Mäki.

Lokalt 28.11.2020

Kampanjen "Fiskare sökes" speglar vardagen för en viktig men åldrande yrkeskår

Österbottens Fiskarförbund vill berätta om fisket och hur det är att arbeta som fiskare. Den nya kampanjen "Fiskare sökes" riktar sig också till beslutsfattare.

Ekonomi 27.11.2020

Ingman: Vi får hoppas det bara blir negativa resultat

Fem kadaver från trettio minkfarmer har coronatestats. Ingen smitta hittades. När nu djur från alla landets sjubb- och minkfarmer ska testas, hoppas Kenneth Ingman på fler lika negativa resultat.

Lokalt 27.11.2020

Sjukvårdsdirektör Kinnunen: Stanna i Österbotten och träffa så få som möjligt

I Österbotten är coronaläget lugnt. För att hålla viruset borta, uppmanas vi nu att inte resa till andra delar av landet och endast träffa dem vi bor med.

Ekonomi 27.11.2020

Självdöda minkar och sjubbar ska coronatestas i minst ett halvår

Efter självständighetsdagen börjar Livsmedelsverket analysera självdöda minkar och sjubbar från alla Finlands farmer för att se om de bär på coronaviruset.

Nöje 26.11.2020

Finlands lucia heter Ingrid Enckell i år – "Det blir superroligt"

"Det känns väldigt overkligt, men superroligt. Jag ser jättemycket fram emot uppdraget", säger Helsingforsflickan Ingrid Enckell som valts till Finlands lucia 2020.

Lokalt 26.11.2020

Brandkåren ryckte ut på grund av osande mat

Sex enheter från Österbottens räddningsverk ryckte ut till Kurtensgatan i Vasa för att släcka en brand på torsdagskvällen.

Lokalt 26.11.2020

Föräldrar och beslutsfattare möttes i diskussion om utbildning på finska i Vörå – "God anda"

VÖRÅ På torsdagskvällen möttes förtroendevalda, rektorer och föräldrar digitalt för att diskutera sju olika alternativ för hur undervisningen på finska ska ordnas i Vörå kommun.

Lokalt 26.11.2020

Kvarkenrådet EGTS fick grönt ljus – bra för elflyg, högskolor och sjukvård

Finland och Sverige har formellt grundat Kvarkenrådet EGTS, Europeisk gruppering för territoriellt samarbete. Det här förenklar samarbetet över Kvarken.

Lokalt 26.11.2020

Tia-Maria Nord blir familjerådgivare då Päivi Ylimäki går i pension

VASA Tia-Maria Nord har valts till ny familjerådgivare i Vasa kyrkliga samfällighet. Nord är teologie magister, präst och har avlagt kyrkans specialutbildning för familjerådgivare.

Lokalt 25.11.2020

Alexander Ståhlberg är årets idrottspristagare i Vörå kommun

VÖRÅ Fritidsnämnden i Vörå har utsett skidåkaren Alexander Ståhlberg till årets idrottspristagare 2020. Femton andra idrottare tilldelas stipendier. SE HELA LISTAN.

Lokalt 25.11.2020

Coronasmittad deltog i församlingens träff i Seinäjoki – 15 i karantän

I fredags ordnades en ungdomsträff med konsert i församlingens kapell. Nu har en av deltagarna drabbats av covid-19 och 15 personer har satts i karantän.

Kultur 25.11.2020

Vasa stadsorkesters nya dirigent är redan välkänd bland musikerna

VASA På onsdagskvällen valde kultur- och idrottsnämnden i Vasa en ny dirigent för Vasa stadsorkester, som tar över uppdraget efter nuvarande James Lowe.

Ekonomi 25.11.2020

Aurora Botnia ska korsa Kvarken flera gånger per dag

VASA Wasalines tidtabell för Aurora Botnia visar att den nya färjan ska korsa Kvarken fler gånger per dag än vad Wasa Express gör.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet