;

Kerstin Nordman

kerstin.nordman@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Snart börjar det hända på Söderfjärdsbacken

MALAX Inte mindre än 132 tomter är inplanerade på det nya bostadsområdet på Söderfjärdsbacken i Malax. De är större än detaljplanetomter brukar vara och har alla sina särdrag.

Skoleleverna i Bergö och Yttermalax blir fler

Bergö skola har nästa läsår 26 elever, vilket är två fler än nu, och Yttermalax 145 elever, vilket innebär en ökning med tio elever.

Jessica Majors rektor i Petalax för ett läsår

PETALAX Specialläraren Jessica Majors förordnas till rektor för Petalax skola nästa läsår, beslöt bildningsnämnden på tisdag kväll.

Tanja Forslund ny kurator i Malax

MALAX Politices magister Tanja Forslund har fått halvtidstjänsten som ansvarig kurator i Malax. Bildningsnämnden utsåg henne på sitt möte på tisdag kväll.

Ett steg närmare konstgräs i Korsnäs

Planerna på en konstgräsplan i Korsnäs avancerar. Roger Bergströms (SFP) och Mirza Hodzics (SFP) skrivelse om att Korsnäs med det snaraste ska söka bidrag för planen har dock förkastats.

Fjolåret gott i Korsnäs – kommunen får pengar från flera olika håll

Korsnäs gör ett bra bokslut för 2017. Ekonomichef Caroline Westerdahl redogjorde för några preliminära siffror på senaste fullmäktigemöte.

Nyhetsbild

"Åtgärdsmotionen" om konstgräs dög inte, men hade ändå effekt

KORSNÄS Den "åtgärdsmotion" som Roger Bergström (SFP) och Mirza Hodzic (SFP) lämnat in till Korsnäsfullmäktige godkänns inte som sådan. Bergström är ändå nöjd med hur deras förslag, att kommunen med det snaraste ska söka bidrag för en konstgräsplan, avancerat.

Nyhetsbild

Dorothy Röj skildrar med- och motgångar i ny bok

Ett ungt österbottniskt par flyttar liksom många andra till Sverige på 1950-talet för att skapa sig en bättre framtid, men märker snabbt att det inte är lätt. Dorothy Röjs nya bok, "Vägen bort", beskriver hennes familjs cirka tio år i grannlandet.

Nyhetsbild

Stödpersoner efterlyses – kan själva få en vän för livet

Många som har en funktionsnedsättning behöver en stödperson, men det är svårt att hitta dem. Nu söker SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder, frivilliga som vill ägna några timmar i månaden åt en medmänniska.

Nyhetsbild

Arkitekten: Boendets fasad får andas fritt och åldras vackert

MALAX Förslaget till färgsättning av det nya serviceboendet i Yttermalax väcker blandade känslor. För spräckligt, säger en. Grått som gamla lador, säger en annan. Unikt men ändå traditionellt, säger en tredje.

Nyhetsbild

Var tredje emigrant kommer tillbaka

För svenskösterbottningar har steget över till Sverige aldrig varit långt. Det behöver inte vara definitivt. Ungefär en tredjedel kommer tillbaka.

Nyhetsbild

"Det känns inte som att flytta till utlandet"

PETALAX De flesta som prövar att bo utomlands flyttar innan de fått barn. Ett undantag är familjen Ribacka från Petalax – föräldrarna Anna och Andreas samt barnen Natasha, tio år, Joanna, tre, och Jennifer, nästan två, som strax före nyår tog båten över till Umeå.

Malax köper mossmark för att trygga vattnet

Malax kommuns köp av en stor del av Våtmossen är nu godkänt. Priset är högt, men kommunen kan inte riskera grundvattentillgången, konstaterade flera fullmäktigeledamöter då affären klubbades av.

Nyhetsbild

Malax kammade hem 1,9 miljoner till serviceboendet

MALAX

Malax får drygt 1,9 miljoner euro i stöd för bygget av ett nytt effektiverat serviceboende. Det är cirka 40 procent av byggkostnaderna som väntas bli närmare fem miljoner. På torsdag kväll godkändes huvudritningarna.

Nyhetsbild

Österbottniska kommuner stödjer vargjakt

MALAX Malax samlar just nu in stöd för vargjakt från kommunerna mellan Kristinestad och Larsmo. Eftersom beslutet väntas denna vecka skickade kommundirektör Mats Brandt på torsdagen in en mellanrapport till jaktchef Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Kronqvist har haft "en av de bättre" herdetjänsterna

Guy Kronqvist i Korsnäs säger att han haft en av de bättre kyrkoherdetjänsterna. Ändå övervägde han under en paus från jobbet, då han körde buss, att sätta sig bakom ratten för gott.

Nyhetsbild

Pop up-affär skapar omväxling i Petalax

PETALAX Pop up-affären i Petalax, som återuppstår varje fredag, har ett vinnande koncept. Kunderna kommer och går i en jämn ström, fyller sina kassar och får en pratstund.

Nyhetsbild

Vintertid sover växthusföretagaren med ett öga öppet

KORSNÄS Lars-Erik Nylund, 50 år på fredag, har levt med Korsnäs handelsträdgård så gott som hela sitt liv. Men den sköt faktiskt upp hans avresa från BB med en dag. Ingen hade tid att hämta honom och mamma Siri den dag landshövding Martti Viitanen kommit till Korsnäs för att inviga familjens splitternya växthus.

Onödig utryckning om det inte brinner?

Korsnäs har tröttnat på Österbottens räddningsverks återkommande fakturor för falsklarm, 670 euro per gång. Kommunen uppmanar nu räddningsverket att se över sina faktureringsrutiner.

Förslag: Slå ihop Korsnäsveckan och lantdagen

Korsnäsveckan och lantdagen kunde slås ihop och arrangeras veckan före skolstarten. Det här anser Korsnässtyrelsen, som föreslår att den arbetsgrupp som planerar evenemangen ska överväga ändringar i tidtabellen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet