Kerstin Nordman

kerstin.nordman@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Upprepade fall av anlagda bränder och ofog i Malax

Anlagda bränder och ofog nattetid har drabbat Malax de senaste månaderna. Natten till lördagen hade någon tänt eld på tre postlådor. En ortsbo, som kontaktat VBL, vill uppmana folk att hålla ögonen öppna – och att anmäla ofoget.

Nyhetsbild

Korsnäs teman tre år framåt: Företagande, byggande, trivsel

Korsnäs kommer att satsa på ett specialområde vart och ett av de närmaste åren. 2019 är temat företagande, 2020 byggande och boende, 2021 trivsel. Skolorna börjar redan i höst vika mera tid än vanligt åt fostran till företagsamhet.

Nyhetsbild

Köttdisken öppnar lunchrestaurang i Malax – "Det här blir bra"

MALAX I höst öppnar en ny lunchrestaurang, Lunchdisken, i Malax. Bakom satsningen står Köttdisken, det vill säga Isabella Asplund och hennes team. Restaurangen flyttar in i Charleys tidigare lokal – tvärs över vägen från Köttdisken.

Nyhetsbild

Den allra första Korsnäsdagen lyfter fram det lokala och företagandet

På lördag firas den första Korsnäsdagen. Den bygger vidare på lantdagskonceptet, som förnyats och spjälkts upp. Teman är det lokala och företagande. Platsen är museiområdet i kyrkbyn.

Nyhetsbild

Pentti Rajala är nöjd med sin hemkommun – hoppas att Malax finska skola ska växa

MALAX Om Malaxpolitikern Pentti Rajala fick önska tre saker för Malax är det att kommunen slår vakt om finska skolan, att bygget av ett nytt serviceboende blir lyckat och att hälsovårdscentralen får vara kvar i kommunen. Han gläds särskilt åt Pixne idrottscenter och den nyasfalterade vägen till Åminne.

Nyhetsbild

Trädgårdens bästa tid är nu – unik blomsterprakt vid Brinkens museum

MALAX Den anrika trädgården vid Brinkens museum i Malax har sin bästa tid just nu. I slutet på juli och början på augusti är blomsterprakten vanligtvis allra rikast. Så är det också i år, trots att värmeböljan varit en prövning för både många växter och deras skötare.

Nyhetsbild

Antikrunda i ungdomslokalen – nyaste inslaget på Malax Pensionärers program

MALAX Andra onsdagen i augusti blir det antikrunda i Solhem, i UF-lokalen i Övermalax. Malax Pensionärer har bjudit in sina medlemmar till att låta värdera tavlor, böcker, porslin, verktyg och annat gammalt som de sparat. För sakkunskapen svarar antikexperterna Bernt Morelius och Maria Ekman-Kolari.

Nyhetsbild

Ny bok om dödsorsaker på 1800-talet hjälper oss förstå synen på sjukdom, natur, magi och religion

MALAX Sjukdom och död i Malax under 1800-talet är huvudtemat i en pinfärsk bok. Men innehållet är bredare än så, boken fungerar också som en lärobok i medicinhistoria, från Hippokrates och framåt. Författare är professor emeritus Matti Klockars.

Nyhetsbild

Svårt att sälja mathantverk via nätet, men Korsnäsföretag provar på

Inget är så svårt att sälja via näthandeln som mathantverk, anser Helena Höglund-Rusk: De flesta vill nämligen ha smakprov innan de bestämmer sig för att köpa. Ändå är det just webbhandel med hemmagjorda matvaror som hennes företag In Pampas riktar in sig på.

Nyhetsbild

Malax planerar att välja ny kommundirektör i höst

MALAX Malaxstyrelsen diskuterar rekryteringen av en ny kommundirektör på sitt första möte på höstterminen, den 27 augusti. Styrelseordförande Håkan Knip (SFP) säger att tjänsten kommer att förklaras ledig – och att den är bestående.

Nyhetsbild

Gyros, glassrullar och gorgonzola på internationell matmarknad

VIDEO Kön till gyrosserveringen i den grekiska byn är ett tiotal meter lång. En stor ring med människor har stannat upp för att se då Adam Wang och Yousif Latif snabbt gör asiatiska glassrullar. Många andra strosar mellan försäljningsstånden på Hovrättsesplanaden. Så ser det ut då årets upplaga av den internationella matmarknaden kommer i gång i Vasa.

Nyhetsbild

Viltkameran har blivit en trygghetsfaktor – men det gäller att vara försiktig med vad som fångas på filmen

Vilt- eller åtelkameror dyker upp i allt fler sammanhang. Ett användningsområde på tillväxt är misstänkta rovdjursstråk, ett annat sommarstugetomter. Men när kolliderar en persons trygghet med en annans integritet? Reglerna är rätt snåriga.

Nyhetsbild

Internationella matmarknaden intar Vasa – grekiskt är årets tema

VASA Den här veckan befinner sig den internationella matmarknaden Street Food Fiesta i Vasa. Där säljs mat och en del andra produkter från olika håll i världen, mest från andra länder i Europa, men också bland annat asiatisk wok och asiatisk glass.

Nyhetsbild

Molpe Sjöräddares nya station invigd – rymmer samlingsrum, materialrum samt service för båtgäster

Omkring 2500 timmar talkoarbete har medlemmarna i föreningen Molpe Sjöräddare lagt ner på sitt husbygge. På onsdag kväll invigde de sin nya station.

Nyhetsbild

Välkomna till världsarvets södra del – "Fäliskäret är ett riktigt sommarparadis"

På långt håll syns den röda båken, det äldsta bevarade stora sjömärket vid den finländska kusten. Litet närmare kan vi urskilja husen från lotsepoken, också de rödmålade. Vid den stora flytbryggan ligger en ensam segelbåt. Uppe på land möts vi av en försiktigt spirande grönska och stora, varma klipphällar. Vi är på väg till Fäliskäret.

Nyhetsbild

Renoveringen gav Korsnäs en mer funktionell och brandsäker kyrka

KORSNÄS Renoveringen av Korsnäs kyrka är snart färdig. Det fastslagna slutdatumet, den 30 juni, klarar byggarbetarna med god marginal. Tack vare ombyggnaden blir kyrkan mera funktionell och brandsäker. Dessutom väntas värmekostnaderna minska med två tredjedelar.

Mest fettfritt i Malaxskolorna

MALAX Bildningsväsendet i Malax ändrar inte sin mjölkpolicy. Det är fortsättningsvis i huvudsak fettfria produkter som serveras i daghems- och skolmatsalarna.

Nyhetsbild

Eckerö med i samarbetet kring Pixnekliniken i Malax

MALAX Eckerö blir den fjärde åländska kommunen som ansluts till värdkommunssamarbetet kring Pixnekliken. Tidigare är även Mariehamn, Brändö och Jomala med.

Stenskäret får detaljplan – nya vägar diskuteras

Stenskäret i Malax skärgård ska få en stranddetaljplan. Malax församling har tagit initiativ till planeringen för att få en ändamålsenlig placering av byggrätterna. Dessutom utreds möjligheten till nya vägar.

Malax ekonomi visar goda siffror för början av 2018

Ekonomiskt har 2018 börjat bra för Malax kommun. En budgetuppföljning för de fyra första månaderna visar ett årsbidrag på två miljoner euro den sista april. Vid motsvarande tidpunkt i fjol hade kommunen ett årsbidrag på knappt 1,6 miljoner.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet