Kerstin Nordman

kerstin.nordman@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Byggaren och mångsysslaren Jonas jobbar ensam men samarbetar gärna

KORSNÄS Jonas Lundvall i Bjurbäck är ensamföretagare och mångsysslare. Han är ensam i sin firma, men skulle inte vilja vara utan samarbetet med andra. – Det är väldigt viktigt. Vi ska inte konkurrera ut varandra eller tänka att vi själva måste göra allting. Ger man ett arbete åt någon annan får man snart ett tillbaka.

Nyhetsbild

Åtminstone halva vägen Åminne – Söderfjärden kan bli verklighet

Malax kommun har fått anledning att damma av den gamla planen på en väg mellan Åminne och Söderfjärden. I det här skedet är halva sträckan aktuell, från Åminne till Svartön.

Nyhetsbild

Pixneklinikens anhörigkurser lär deltagarna att inte själva gå under – men tröskeln för att delta är hög

MALAX Kring varje missbrukare finns det i genomsnitt åtta andra personer som mår dåligt av missbruket. Pixnekliniken ordnar regelbundet kurser för anhöriga, men just nu verkar tröskeln för att delta vara hög. En orsak kan vara att kommuner vägrat ge anhöriga betalningsförbindelse.

Nyhetsbild

Åren i Malax har gett Mats Brandt mer flexibilitet – "Malax är mer än en kommun"

Högvis med utlåtanden om strukturreformer, en lång rad byggen och renoveringar, en förnyelse av kommunförvaltningen. Det är tre saker som stått i förgrunden under Mats Brandts tio år som kommundirektör i Malax.

Nyhetsbild

Ombyggnaden av centralidrottsplanen i Korsnäs är snart i mål

Centralidrottsplanen i Korsnäs har genomgått en stor förnyelse det senaste åren. Skillnaden är som natt och dag, säger Mats Åbacka, ordförande i IF Fyren. Nu är bara den sista finishen, bland annat en del målningsarbeten, kvar.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma de osynliga barnen och bryta tabun kring missbruk

Minst vart femte barn har en förälder som använder alkohol på ett problematiskt sätt eller redan är beroende. Trots att det är så vanligt blundar vi ofta för det.

Malax använder arv till att främja välståndet för personer med funktionsavvikelse

MALAX Malax kommunstyrelse beslöt på sitt senaste möte med tacksamhet att ta emot en betydande del av arvet efter Elin Utgård, som avled 2017.

Nyhetsbild

Malax godkände antikhandlarens bud på skolan i Kolnebacken

Pörtombon Oiva Lehtonen blir ny ägare till skolfastigheten i Kolnebacken. Ännu har han inte hunnit bestämma vad han ska göra med den.

Nyhetsbild

Mässa i Malax lyfter fram livsglädjen i vardagen

MALAX Hälsa och livsglädje är temat för en mässa i Bygdegården i Yttermalax nästa söndag (14.10). Arrangörer är kvinnorna bakom Existens andelslag, Anne Manner och Laila Setälä, i samarbete med Malax kommuns fritidsavdelning.

Nyhetsbild

Eleverna i Högstadiet i Petalax lär sig sociala färdigheter med hjälp av rollspel

PETALAX I Högstadiet i Petalax får åttorna på lektionstid lära sig att ge både komplimanger och kritik och över huvud taget hur de ska bemöta andra. Det sker genom rollspel och är en del av träningen i social kompetens.

Nyhetsbild

Rauno Matintupa, årets kollektivtrafikperson: "Att Onnibus skakade om fältet är det bästa som hänt!"

Det bästa som hänt inom kollektivtrafiken är att Onnibus kom in och skakade om fältet. Det här säger 2018 års kollektivtrafikperson Rauno Matintupa, som till vardags är kollektivtrafikansvarig på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Specialbarnträdgårdsläraren får mera arbetstid i Korsnäs

Nästa år utökar Korsnäs sin specialbarnträdgårdslärares arbetstid från 20 till 40 procent av heltid. Beslutet har fattats redan tidigare men träder i kraft vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Pixne eller Klockarbacken – var ska Malax bygga för de allra minsta?

MALAX Är Pixne en lämpligare plats för Malax familjedagvårdscenter än Klockarbacken? Det tycker 43 kommuninvånare – främst föräldrar, familjedagvårdare eller politiker – som i en skrivelse bett kommunen tänka om vad gäller placeringen.

Nyhetsbild

Malax avtackade kommundirektören med blommor, fem tal och en grill

Malax kommundirektör Mats Brandt, som är på väg till posten som stadsdirektör i Nykarleby, avtackades efter torsdagens fullmäktigemöte. Som presenter fick han blommor, ett bordsstandar samt en gemensam gåva från kommunen och personalen – en gasgrill.

Nyhetsbild

Propparna gick då Malaxfullmäktige diskuterade gymnasiet

Med rösterna sjutton-tio beslöt Malaxfullmäktige att ta in 50 000 euro i budgeten för att genast börja planera nytt hus för Gymnasiet i Petalax. Det blir alltså ingen helhetsutredning. Under det laddade mötet började det dessutom lukta rök i salen.

Nyhetsbild

Korsnäs måste ändra i budgeten – på grund av läckande industrihallstak

KORSNÄS

Taket på den äldsta delen av Betonghallen på industriområdet i Korsnäs kyrkby är i så dåligt skick att det genast måste bytas. 100 000 euro, som var tänkt för boendet Lärknäs, måste gå till ett nytt halltak.

Nyhetsbild

Veterantraktorföreningen avslutar året med att plöja – nästa sommar börjar den också krossa sten

MALAX På lördag avslutar föreningen Malax veterantraktor sin säsong med den traditionsenliga höstplöjningen. Men den ser redan fram emot nästa sommar, då den nyinköpta, över 100 år gamla stenkrossen ska vara i gång.

Nyhetsbild

Malax ser på specialklass, vikariepool inom pedagogiken och pengar till biblioteket

En specialklass i Högstadiet i Petalax, ökad arbetstid för ena skolkuratorn, en vikariepool inom småbarnspedagogiken och mera bokpengar till biblioteken. Det är en del av de punkter bildningsnämnden i Malax vill ha med i budgeten 2019. Nämnden gjorde sina förslag på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Vindkraftverken i Harrström måste renoveras

Sedan slutet på juli har vindkraftverken i Harrström stått stilla nästan hela tiden. Ett har varit i gång en dag. Det andra har inte fungerat sedan i våras. Kraftverken håller nu på att renoveras, uppger projektchefen Alan Senkel, som också är styrelseordförande i Harrström Vindparks moderbolag, estniska Kaspervik Vind.

Nyhetsbild

Malax kräver att riksåttan ska höra till stomnätet – ger utlåtande på eget initiativ

MALAX Malax kommun sällar sig till dem som kräver att riksåttan ska tas med i stomnätet för landsvägar. Kommunen motiverar sin ståndpunkt med att kustområdet har stor betydelse för samhällsekonomin och att det är särskilt viktigt med tanke på exporten.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet