Lotta Lappinen

lotta.lappinen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

"När jag var ung förstod jag inte vilket ställe det var jag lämnade"

NYKARLEBY Thomas Brunell lämnade Ytterjeppo när han var 17 år gammal. Först i femtioårsåldern insåg han att Greffolsbacken är en magisk plats.

Nyhetsbild

Här i laboratoriet i Jakobstad blir livsmedelsplasten miljövänligare

JAKOBSTAD Schur Flexibles i Jakobstad tillverkar tio miljoner kilo plastfilm i år. Av den är nittio procent återvinningsbar för tillverkning av nya plastfilmer. Om några år ska andelen vara hundra procent.

Nyhetsbild

Fiika väntar inte på sommaren – glasade in uteserveringen

JAKOBSTAD Det ska gå att sitta på Fiikas uteservering från april till oktober, tycker Roger Snellman och lät glasa in 50 kvadrat.

Nyhetsbild

Oklart vem som ersätter Henriksson – "Ingenting händer i sommar"

JAKOBSTAD Anna-Maja Henriksson avgår som ordförande för Jakobstadsfullmäktige i september. Vem som ska ta över efter henne är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

Dom i knivfallet: Karleby-yngling fick villkorlig dom

I RÄTTEN Den unga mannen som knivhögg en annan man i Karleby  i augusti i fjol dömdes till villkorligt fängelse för grov misshandel.

Nyhetsbild

Merparten av företagarna i Nykarleby är nöjda med stadens service

NYKARLEBY Över 60 procent av företagarna anser att företagsklimatet i Nykarleby är ganska bra eller mycket bra. Det visar en färsk enkät som 65 personer i olika branscher svarat på.

Nyhetsbild

Knivslagsmål i Havsparken behandlas i Karlebyrätten

I RÄTTEN En 17-årig man i Karleby knivhögg en annan man illa i Havsparken en kväll i augusti i fjol. Fallet behandlas nu i rätten under åtalsrubriken försök till dråp.

Nyhetsbild

Ha inte plastångest – du kan nästan inte göra fel

JAKOBSTAD Det enda du kan göra som är helt fel när det gäller plast är att slänga den i naturen. Det spelar inte så stor roll hur du sorterar plasten, bara du sorterar.

Nyhetsbild

Stöldvåg genom Pedersöre – sannolikt fråga om ungdomsgäng

PEDERSÖRE Över tio inbrott och stöldförsök rapporterades i Pedersöre under juni. Polisen misstänker att det är ett ungdomsgäng som drar fram genom kommunen nattetid.

Nyhetsbild

Lennie tvingades se sina morföräldrars sommarstuga brinna ner

JAKOBSTAD Tusentals kvällar har han suttit och tittat på världens bästa tv ute på fjärden vid sommarstugan som mormor och morfar byggde. I söndags brann stugan ner.

Nyhetsbild

Man dömd till villkorligt fängelse - jobbade och lyfte FPA-bidrag

I RÄTTEN I två års tid jobbade en man i Pedersöre samtidigt som han lyfte arbetsmarknadsstöd och bostadsbidrag. Mannen dömdes till villkorligt fängelse av tingsrätten i Jakobstad.

Nyhetsbild

Tufft för bildningssektorn i Jakobstad – 730 000 euro ska bort

JAKOBSTAD Indragna skolskjutsar, obesatta tjänster, höjda Arbisavgifter? Många bäckar små gäller då bildningssektorn ska nå effektiveringskravet på 730 000 euro.

Nyhetsbild

Nu föds det friska kalvar hos Nybackas i Esse igen

PEDERSÖRE När det var som värst tvingades Marlene och Anders Nybacka avliva tolv kor samma dag. Efter nästan ett halvår av salmonellasanering är gården äntligen friskförklarad.

Nyhetsbild

Salmonella drabbade nötgårdar – dramatisk ökning senaste året

En drastisk ökning av antalet fall av salmonella hos mjölk- och köttproducenter i Nykarleby, Pedersöre och Kronoby senaste höst och vinter bekräftas av länsveterinär Matti Nyberg.

Nyhetsbild

Anlagd brand försenade öppningen – men till midsommar är Macken igång

JAKOBSTAD Mackenägarna Johan Forsman och Nilla Granholm åkte på lite oplanerad renovering på grund av ofog under skolavslutningsveckoslutet. Men nu öppnar Macken.

Nyhetsbild

Fusksköterska i Kristinestad dömd till ett år villkorligt fängelse

I RÄTTEN Den kvinna som utgav sig för att vara sjukskötare och jobbade på ett vårdhem i Kristinestad i tre år dömdes på onsdagen till ett års villkorligt fängelse av Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Mässkärsolyckan: De dömda överklagar inte domen

I RÄTTEN Varken skepparen som dömdes till villkorligt fängelse, eller representanten för ägaren som dömdes till böter kommer att överklaga domen i Mässkärsfallet.

Nyhetsbild

Bautas har blivit Alexia och erbjuder skräddarsytt byggande

JAKOBSTAD Skräddarsydda lösningar och måttbeställda byggdetaljer är det nya byggvaruföretaget Alexias affärsidé. På lördag har de sommaröppning i Jakobstad.

Nyhetsbild

Valet av Cronhjelmsrektor görs om – men bara beslutet med ursprunglig beredning

LARSMO Det ser ut som om långdansen kring valet av rektor till Cronhjelmskolan snart kan få ett slut. Valet görs om, men bara själva beslutet, på svenska skolsektionens nästa sammanträde.

Nyhetsbild

Pia Grankvist: "Känn inte ångest över plasten, Finland har system som fungerar"

JAKOBSTAD Sorterar man sitt plastavfall och lägger det med energiavfallet, eller för det till ekopunkten, så har man gjort allt rätt. På onsdagen kunde man också föra hårdplast till återvinning i Jakobstad och i Terjärv.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet