Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Bra bemanning på Vasa centralsjukhus i jul- och nyårshelgen

Det har varit lättare att få vikarier till Vasa centralsjukhus i jul- och nyårshelgen än tidigare år. Men alla får inte semester. Och en stor del av vårdarna på landets sjukhus mår dåligt och är rädda för att bli smittade.

Nyhetsbild

Mathjälpens nödrop fick stort gensvar – "Jag är oerhört glad och tacksam"

Mathjälpen i Vasa har fått ett så stort stöd att eldsjälen John Åsvik säger att han blir alldeles stum. På torsdagens eftermiddag hade föreningen fått 25 000 euro euro på kontot och Åsvik vet att det kommer mera.

Nyhetsbild

Wasaline donerar pengar till mathjälpen – utmanar andra

Wasaline donerar 5 000 euro till Mathjälp Vasa och utmanar andra att göra likadant. Vd Peter Ståhlberg säger att företaget aldrig har gått så här dåligt, men att det finns de som har det värre.

Nyhetsbild

Mathjälpen i Vasa är utan pengar – behöver själv hjälp

Kön till mathjälpen blir längre och längre men nu är kassan tom. Pandemin har gett föreningen Mathjälp Vasa ett överraskande problem. Nu behöver mathjälpen själv hjälp med att betala räkningar.

Nyhetsbild

Röda korset i Petalax vill minska ensamheten i coronatider

Har du tid att ringa ett samtal för att göra någon glad? I så fall kan du kontakta Röda korsets lokalavdelning i Petalax.

Nyhetsbild

Fullt på nya daghemmet i Gerby – lång kö till barndagvården

Efter nyår behöver 144 barn plats inom dagvården i Vasa. Nya daghemmet i Gerby är fullt men en ny avdelning för svenskspråkiga småbarn öppnas i Malmögården.

Nyhetsbild

Gymnasieelever lär sig hantera stress med positiv psykologi – "Det här skulle alla behöva"

Kan en kurs i positiv psykologi göra ungdomar lugnare och mindre stressade? Det får 25 studerande i Vasa övningsskola snart veta. I tisdags togs salivprov som skickas till Folkhälsan i Helsingfors för analys. Det ska ge svar på frågan.

Nyhetsbild

Permitteringar hotar dem som stöder cancersjuka – nu börjar digital insamling

Anställda kan bli permitterade och då drabbas även cancersjuka och de som behöver stöd i livets slutskede. Österbottens cancerförening kör nu igång en insamling närmast digitalt.

Nyhetsbild

På okända avdelningen får patienterna avancerad rehabilitering

Mauno Pajalas ben gav vika för några veckor sedan. Kraften försvann som genom ett trollslag och nu tränar han på avdelningen för krävande rehabilitering vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Nästan 4 500 i kö till Vasa centralsjukhus – längst är kön till höft- och knäoperationer

Har du problem med värk i höft och knän? Du är inte ensam i så fall. Mer än 4 400 personer köar till vårdbedömning och ingrepp på Vasa centralsjukhus. Av dem har 1 100 ortopediska problem.

Nyhetsbild

Ebba Håkans representerar Finland på svensk diabetesgala

Journalisten Ebba Håkans, 30, har levt med diabetes i sjutton år. Nu medverkar hon i Peter Jihdes dokumentär som sänds i TV3 på världsdiabetesdagen.

Nyhetsbild

Debbie höjer en skål för Biden – men egentligen mot Trump

Debbie Forsman i Molpe har champagnen i beredskap. Korken flyger av på fredag om det är klart Joe Biden blir USA:s nya president. Egentligen höjer hon glaset för att Donald Trump förlorar.

Nyhetsbild

Snart klart för öppning: Ny läkarstation i Smedsby satsar på telefonrådgivning

Den nya läkarstationen i Smedsby satsar på rådgivning per telefon och på digitala vårdbesök.

Nyhetsbild

Brändö sund intresserar seniorer som vill bo kollektivt – "Det är ett underbart område"

En ny kollektiv boendeform skissas för 55-plussare. Wasa Marinan på Rahkola-området i Brändö är ett alternativ. Men blickarna riktas också söderut.

Nyhetsbild

Läkare träffar patienter på vårdcentraler – så vill direktören förbättra mentalvården

Psykiatriker ska träffa patienter på vårdcentraler. Så vill Mirja Remes, direktör för psykiatrin vid Vasa centralsjukhus, förbättra mentalvården.

Nyhetsbild

Herman Lindqvist kopplar upp sig till Tottesund

Han har bott i elva länder, rapporterat från tjugofem krig och katastrofer i alla världsdelar och skrivit sextiofem böcker. Nu kopplar Herman Lindqvist upp sig till Tottesunds herrgård i Vörå.

Nyhetsbild

Tala om döden är inte lätt – inte ens för professionella

De är professionella på att ta hand om patienter när livet lider mot sitt slut. Men även för dem är det utmanande att tala om för patient och anhöriga när behandlingarna inte längre kan bota sjukdomen.

Nyhetsbild

Smittspårarna hårt belastade – toppen nåddes förra veckan

Smittspårarna arbetar för högtryck i Korsholm och Vörå. Flera mottagningar har dragit ner på verksamheten men ingen har behövt stängas än så länge.

Nyhetsbild

Vasabo har väntat fem dagar på coronatest – Inte hört om liknande, säger servicechef

En Vasabo i 30-årsåldern har problem med att bli coronatestad. Han lovades kontakt inom tio timmar i torsdags, men väntar fortfarande.

Nyhetsbild

Coronasmitta i hemservicen – åtta Vöråbor i karantän

En anställd inom hemservicen i Vörå har testat positivt för covid-19. Just nu är åtta äldre inom hemservicen i karantän. Vörå fick 13 nya covidfall förra veckan.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet