Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Kaj Carlson är Österbottens "Grand Old Man" bland företagarna: Företagen gynnas av smidig byråkrati

Kaj Carlson, pensionerad företagare och maskinutvecklare, tycker att företagsklimatet i Österbotten är bra. Han hoppas att staten, kommuner och organisationer underlättar företagens utvecklingsmöjligheter.

Nyhetsbild

Strandgatan 8 ska vara tillgängligt för alla – får trapphiss i vår

VASA Helena Nummelin på Kyrkoesplanaden fick ingen hiss. Men Lars-Erik Häggman är mån om att bostäderna i huset på Strandgatan 8 i Vasa ska vara tillgängliga för alla.

Nyhetsbild

Alexander Pärleros: Våga gå din egen väg utanför flocken

Entreprenören Alexander Pärleros har 2,5 miljoner lyssnare varje månad på Framgångspodden – Nordens största intervjupodd. Här berättar han varför han målar sina naglar.

Nyhetsbild

Kjell Skoglund: Unga behöver träffas i verkliga livet

VASA Unga möts över en kopp kaffe med lite sött och salt. De knyter kontakter och testar ideer på Finsk-svenska handelskammarens mötesplats i Vasa stadshus.

Nyhetsbild

Helena känner sig som en fånge i sitt bostadshus: "Jag kan inte ta mig ut ur huset själv"

Helena Nummelin kan ta hissen ner från sitt hem på andra våningen i ett flervåningshus i Vasa centrum. Men där är det stopp. Hon kan inte ta sig ut på gatan.

Nyhetsbild

Rektorn fick nog av elevers språkbruk och respektlöshet

VASA Fredrik Sundell, rektor för Gerby skola, fick nog av elevernas svordomar och könsord. Respektlösheten fick honom att ilskna till och skriva brev till föräldrarna.

Nyhetsbild

Åse och Erika ger barn och lärare verktyg mot mobbning

VASA Åse Fagerlund, doktor i psykologi, är övertygad om att det går att få bort mobbningen bland barn och unga. Hon testar en ny metod bland femmorna i två Vasaskolor.

Nyhetsbild

Ingen rusning till vård i Seinäjoki – "Många kan lite tjänstemannasvenska"

Endast 20 patienter med svenska som modersmål besökte jouren vid centralsjukhuset i Seinäjoki i fjol. Sammanlagt registrerades 187 svenskspråkiga patienter. Hur är det då med personalens kunskaper i svenska?

Nyhetsbild

Svensk tolk ska hjälpa läkare och vårdare inom psykiatrin

Psykiatrin vid Vasa centralsjukhus har fortfarande stor brist på läkare. Nu föreslås att en tolk anställs för att personalen inte ska behöver översätta samtalen mellan finskspråkiga läkare och svenskspråkiga patienter.

Nyhetsbild

Therese väntade sex månader på barnbidrag och underhållsstöd från FPA

Therese Järnström i Karvat i Vörå har väntat sex månader på Folkpensionsanstaltens beslut om barnbidrag för hennes två söner. Hur är det möjligt? Frågan går till FPA.

Nyhetsbild

Hav och vita vidder ger Kjell Heir en känsla av frihet

Han trivs bäst i öppna landskap. På vardagar dyker han ner i förvaltningens paragrafer eller svingar klubban på kommunala möten, men när han vill koppla av drar han ut till havs. I dag fyller Kjell Heir 60 år.

Nyhetsbild

Maiju Björkqvist tar emot drottning Silvias stipendium

Vasabon Maiju Björkqvist fick ta emot drottning Silvias stipendium i dag. Hon får det för sin idé om ett aktivitetsrum för äldre som lider av minnessjukdomar.

Nyhetsbild

Anna K Forsman forskar i seniorers psykiska hälsa: Dra inte alla äldre över samma kam

VASA Krossa din stereotypa bild av äldre. Det uppger forskaren Anna K Forsman som säger att det inte är schysst att generalisera åldersgrupper och att alla är unika oberoende av ålder.

Nyhetsbild

Forskare: Superbakterier ett allvarligt hot mot folkhälsan

Tarmbakterier som är motståndskraftiga mot nästan all antibiotika bekymrar forskarna. Det som bekymrar mest är motståndskraftiga tarmbakterier, som vanligen förorsakar urinvägs- och tarminfektioner men också mycket allvarliga infektioner.

Nyhetsbild

Resistenta bakterier ökar kraftigt i Österbotten

Bakterier som är svåra att behandla ökar i Österbotten.  Inom Vasa sjukvårdsdistrikt noteras en ökning som är betydligt större än de tidigare åren.

Nyhetsbild

Ny modell utreds för vårdsamarbetet på västkusten

Hur kan sjukhusen i Vasa, Björneborg och Åbo samarbeta så att alla tre kan fortsätta med sin verksamhet? Det är en av frågorna som har diskuterats den här veckan på ett seminarium i Åbo.

Nyhetsbild

Upp till tre månaders väntetid till läkare på Vasas hälsostationer

VASA Se lista: Så här långa är väntetiderna till läkare på Vasa stads sex hälsostationer.

Nyhetsbild

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Nyhetsbild

Färre äldre får service dygnet runt då Vasa stad sparar

VASA Äldre Vasabor som behöver plats på ett boende med service dygnet runt får vänta längre i år. Stadens minskar antalet platser för att spara pengar.

Nyhetsbild

Första patienterna undersöks med PET-CT:n – "Det känns pirrigt i väntrummet"

VBL:s och ÖT:s reporter Mayvor Stagnäs: "Jag är en av de fyra första patienterna. Vi fungerar som testgrupp för personalen som finslipas i hur den används."

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet