Patrik Back

patrik.back@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Populär jultradition bryts – "Det finns inget liknande i Wasa sångargilles 90-åriga historia"

Tre traditioner bryts och ett jubileum flyttas. "Vi har pendlat mellan hopp och uppgivenhet – nu är det uppgivenhet som råder" säger Wasa sångargilles dirigent Stefan Wikman.

Nyhetsbild

LYSSNA: Månskensbonden tillbaka med misslyckad tröstesång – "inte lika mycket fast i den österbottniska gyttjan som tidigare"

Markus "Månskensbonden" Bergfors skrev låten "Björkan" ifjol. "Då kändes världsläget väldigt oroligt, så kom 2020..."  säger han om låten som släpps i dag.

Nyhetsbild

LYSSNA: Vasabandet tolkar rockstjärnans hit – "Jag blev rörd då jag hörde att han gillar vår version"

Marcus Granfors ville göra något svulstigt och stort, så han bildade Kuusikoski. Nu har de charmat en rockikon med låten "Silly young heart".

Nyhetsbild

Tvärstopp efter bra nystart – "Man kan inte placera enbart en grupp vid skampålen"

Philip Järvenpää – en av Österbottens populäraste artister – skulle spelat blues i Vasa på fredag. Men samlingsförbudet som råder i Vasa gör att livemusiken på Doo-Bop Club tystnar.

Nyhetsbild

LYSSNA: Nu blir det julmusik från Korsholm i Sverige – "Det har varit ett lämpligt projekt då jag saknat Finland"

Artisten Iiris Viljanen, från Tölby, har höjts till skyarna av kritiker i Sverige – nu ger hon ut låten "Polska från Korsholm". Det är första singeln från albumet "En finsk jul".

Nyhetsbild

Hitmakaren från Närpes: "Vi har varit dåliga på att ta vara på våra fina traditioner"

Mats Granfors har skrivit ultrakommersiell pop för den asiatiska marknaden. På torsdag spelar han svängig österbottnisk folkmusik i Vasa.

Nyhetsbild

LYSSNA: Samuel Jåfs var sängliggande i månader – nu är första låten han skrev under rehabiliteringen släppt

"Texten handlar om att det finns en ljusning i tillvaron – och om att ta tag i livet så länge man har den möjligheten" säger Samuel Jåfs, frontfigur i Sam's Garage, om "Behind grey skies".

Nyhetsbild

Maskerade Finska Snubben har solopremiär på sitt modersmål – "Jag gillar mystiken som uppstår med den här imagen"

Duon Legobrøder, från Vasa, skulle göra livedebut på Doo-Bop Club på fredag, men coronakarantän satte stopp för det. I stället gör Finska Snubben, ena halvan av duon, en solospelning.

Nyhetsbild

VIP-folket i Venedig fick se damm från Sydösterbotten – duon från Övermark känner befrielse efter prestigefyllt uppdrag

nabbteeri är de första nutidskonstnärerna från Österbotten som representerat Finland i Venedig. Nu visas deras verk i Vasa.

Nyhetsbild

I Vasa är jammen oftast bakom stängda dörrar – men nu öppnar källarklubben scenen för en kväll

"Jag har ännu inte varit på ett jam där man inte hittat en låt som alla kan" säger Zacharias Holmkvist inför jamkvällen på Doo-Bop Club.

Nyhetsbild

Snart smäller det till i klassisk musikal – proffset Sarah och debutanten Lillian sjunger tillsammans

Sarah Nedergård är professionell musikalartist och Lillian Nguyen, 7, är debutant. En av världens mest kända musikaler lockade dem båda till Vasa stadsteater.

Nyhetsbild

RECENSION: En katastrofal debut på Wasa teater – Andreas Westerbergs pjäs landar i samtiden

En raket kommer lastad med elände i "Ayn". Manusförfattaren Anderas Westerberg, utbildad ingenjör, behärskar vår tids jargong.

Nyhetsbild

Att gå över genregränsen var svårt för Julia Andersson – "Jag trodde hela tiden att jag gjorde fel"

Nykarleby har blivit en pianist rikare. Mångsidiga Julia Andersson är aktuell i många projekt – och på fredag tar hon Svala till Vasa.

Nyhetsbild

LYSSNA: Stressen kvävde inspirationen – nu är Eddie Österåker aktuell med ny musik

Det var som dött i hjärnan då Eddie Österåker skulle göra egen musik – det var utgångspunkten för "Färden". Österåkers nya låt, som släpps i dag, är hans första på två år.

Nyhetsbild

RECENSION: Lagom fånigt och väldigt hyggligt då det osynliga barnet biter till

Det osynliga barnets entré i muminhuset, då enbart bjällran runt halsen är synlig, är en rörande stark inledning av spelåret på Wasa teater.

Nyhetsbild

Han har sprungit undan rånare och pendlat till New York – först nu känner Mathias Sandberg att han har något att berätta

Han blev besatt av musik och av att spela gitarr som barn – men det har dröjt länge tills Mathias Sandberg släppte ett album. Nu är "The Doctor" ute.

Nyhetsbild

Muminklassikern används för att rehabilitera barn – "jag läser den även som ett fadersuppror"

"Det Ninni egentligen gör är att hon biter patriarken i svansen" säger Janina Orlov om kulmen i "Det osynliga barnet". Nu är den klassiska historien teateraktuell i Vasa.

Nyhetsbild

Festen ställdes in och utländska stjärnorna uteblev – nu har lokala artister chansen att briljera

"Vi hinner nog fira, oavsett om det är 26-, 27- eller 35-årskalas", säger ordföranden Saana Staaf inför nystarten på Doo-Bop club.

Nyhetsbild

Musikprofil i Vasa prisas – "Jag har blivit radikalare i mitt lyssnande med åren"

Per-Håkan "Pelle" Jansson utnämndes till årets Street jazz-musiker 2020. "Ett fantastiskt koncept" säger den mångsidiga musikprofilen och Vbl-medarbetaren om jazz på gatan i Vasa.

Nyhetsbild

Efter tio år av tjafs – Vasaprofiler överraskade och släppte album

"Vi har varit oense om vad och när. Då har det varit lättast att inte göra något" säger Andy J Prinkkilä om orsaken till att det tog ett decennium att släppa "High status".

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet