Kultur kl. 9.27

Hon gav sig in i tv-spelens våldsamma och blodiga värld – och överraskades av oväntade upptäckter

"Pojken tillbringade mer tid i tv-spelsskogen än i den riktiga skogen som fanns utanför huset" säger konstnären Bita Razavi som är aktuellt med ett färskt verk som visas i Vasa.

Kultur I går 18.30

Erik Johansson hänger upp månen åt sin publik – nu visas hans skruvade bilder i Vasa

VASA Fotografen Erik Johansson har uppnått internationellt rykte. Hans verk har visats i bland annat Australien, Ryssland och USA – och hans Finlandspremiär sker i Vasa.

Kultur I går 8.00

En riktigt nervös Viktoria sjöng för proffset – "Till slut var jag tvungen att fråga vad han egentligen tyckte"

Det är inte en dröm som går i uppfyllelse, säger Viktoria Sten som scendebuterade som tolvåring och nu – några årtionden senare – singeldebuterar som sångerska.

Kultur 8.6.2021

Stämplat som särskilt smittsamt – men nu samlas både sångare och publik under samma tak

Väntan har varit lång och oviss, men nu är den över för kören Röster. Vokalensemblen ska ha efterlängtad konsert – inför publik – i Vasa.

Kultur 7.6.2021

Kulturprofilen Erkki Mendelin är död

Erkki Mendelin, kulturprofilen från Vasa, är död. Han var stadens kultursekretare under många år – och personifierade Vasa körfestival.

Kultur 6.6.2021

Han gjorde en resa med "den gåtfulle mannen från ingenstans" – "Tydligt att det finns risk för den fullständiga katastrofen"

"Jag ställer mitt hopp till människors inlevelseförmåga och fantasi" säger bokaktuella Jan-Christer Wahlbeck som grunnar på de existentiella frågorna.

Kultur 5.6.2021

Vasabornas fest blir ett stympat 30-årsjubileum – stadens parkbänkar förvandlas till miniscener

VASA Konstens natt firar 30-årsjubileum. "Oavsett coronaläget så ska evenemanget förverkligas" säger arrangören som utlovar nya koncept.

Kultur 4.6.2021

Iiris Viljanen om Grammischocken: "Är det verkligen sant, sa de mitt namn?!" – Iiris fick Sveriges finaste musikpris

Iiris Viljanen, från Tölby och bosatt i Stockholm, fick Sveriges finaste musikpris sent på torsdag kväll. Konkurrensen bestod av några av Sveriges mest kända artister.

Kultur 4.6.2021

Startade företag mitt i den långvariga krisen – "Då många andra tvekade så satsade vi"

Artisten Ringnes-Ronny lyfte stämningen en av de sista festkvällarna innan coronapandemin drabbade Österbotten. Ett färskt bolag med stora planer ser till att den norska stjärnan snart återvänder till Vasa.

Kultur 1.6.2021

Surret om festivalsommaren ökar – insekter präglar årets musikfest i Österbotten

"Svårt, riktigt svårt. Jag har aldrig upplevt något liknande, men just nu är vi optimistiska", lyder Monica Johnsons beskrivning av hur det är att arrangera kammarmusikfestival i dessa tider.

Kultur 29.5.2021

Stjärnor gör spelningar på liten scen i Vasa – "Kan bli aktuellt med kända svenska artister"

VASA Festivalsommaren föll sönder på grund av coronapandemin. Det är en bidragande orsak till att kända artister kommer till Vasa för att göra terrasspelningar.

Kultur 28.5.2021

Broiler bjuder på "Afterski" i sommar – duon gör efterlängtat första besök i Österbotten

VASA "Nu kör vi för fullt" säger arrangören för Bigday summer festival i Vasa. Samtidigt presenteras duon Broiler, som gjort succé med såväl låtar på norska som remixar av världsstjärnors musik.

Kultur 28.5.2021

Prisade popexporten från Tölby blev en god ambassadör – snart är hon på gala med Sveriges största artister

"Många gånger kändes det tufft, som att jag att inte mäktar med att göra den klar" säger Iiris Viljanen om albumet "Den lilla havsfrun". Då musiken nådde lyssnarna kom belöningarna. Nu får Viljanen Österbottens Svenska kulturfonds pris.

Kultur 26.5.2021

Kulturfältet om nya ministern Kurvinen: "Har han spelsinne för att reparera skadan går han till historien som en stor politiker"

"Kulturfältet känner sig så felbehandlat – och håller på att göra uppror" säger Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, om läget som den färska kulturministern Antti Kurvinen ska hantera.

Kultur 25.5.2021

En av Sveriges mest kända grupper kommer till Österbotten

Bo Kaspers orkester har konsert i Vasa i augusti. Det svenska bandet är klart för Vasa festival.

Kultur 23.5.2021

Folket lyfte Blind Channel till en av Finlands bästa ESC-placeringar någonsin – Förhandsfavoriten Italien segrade i en rysare

Blind Channel blev sjätte i Eurovision song contest-finalen. Den hårda rocken härskade eftersom Måneskin, från Italien, segrade.

Kultur 22.5.2021

Patrik Back om finallåtarna: Upplagt för bästa finländska kvällen sedan 2006 – Italien och Frankrike är favoriter

VIDEO Efter en häftig urladdning i semifinalen klättrade Finlands bidrag "Dark side" på oddslistorna. ESC-seger känns orealistisk, men det är upplagt för den roligaste finländska ESC-kvällen sedan ... Lordi-året 2006. Patrik Back listar och bedömer startfältet i finalen.

Kultur 21.5.2021

Nervpärs då Blind Channel gick till Eurovision-final – Finlands bidrag klättrar på rankinglistorna

Finlands representant Blind Channel och låten "Dark side" är i Eurovision song contest-final.

Kultur 20.5.2021

Stort jubel efter Blind Channels insats i genrepet – "Showen blir massiv"

Publikens respons efter Blind Channels show i genrepet skruvar upp förväntningarna inför kvällens semifinal. Det var ett massivt jubel som ljöd i arenan efter urladdningen "Dark side".

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet