Sanna Rönn

sanna.ronn@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Köpman om poststrejken: "Ingen köper julkort och pakethanteringen har ökat"

JAKOBSTAD Julkort som ingen köper och en ökad pakethantering, det är vad köpmannen Petter Bonde på K-market Treffis har märkt av poststrejken hittills.

Nyhetsbild

Se video: Lilly Itkonen 100 år i dag: – "Hemligheten är att röra på sig"

KARLEBY Det finns, enligt Lilly Itkonen, bara ett knep att uppnå den aktningsvärda åldern av 100 år: Man måste röra på sig och vara igång.

Nyhetsbild

Michael Björklund till finskspråkiga elever: "Våga prata svenska – det behöver inte vara perfekt!"

Karleby Det viktigaste är inte att kunna ett språk perfekt – det viktigaste är att man vågar prata. Det säger kocken Michael Björklund som är på turné i finskspråkiga skolor som ambassadör för svenskan.

Nyhetsbild

Djurbutiken "Tahmatassu" stänger – företagaren hoppas på ny ägare

KARLEBY Djurbutiken "Tahmatassu" i Karleby har slutförsäljning. Företagaren Michael Raikula hoppas att någon annan vill fortsätta verksamheten.

Nyhetsbild

THL: Allt fler finländare testar droger – cannabis ökar mest

Sedan 1990-talet har experimenterande med narkotika blivit allt vanligare bland finländarna. Det är främst cannabis, men också amfetamin, ecstasy och kokain.

Nyhetsbild

Sandra Högström: "Ge barnen din tid – en trygg vuxen gör stor skillnad"

JAKOBSTAD Trygga vuxna i ungdomars liv. Det får ungdomar att må bättre. Det säger Sandra Högström. Hon jobbar med människor som fastnat i missbruk och kriminalitet, men också med fängelseklienter.

Nyhetsbild

Överfulla sopkärl irriterar grannar

JAKOBSTAD Med jämna mellanrum nås ÖT av tips på fritidsbostädernas sopkärl som är överfulla, som här på Kisorvägen. Vi reder ut vad som gäller.

Nyhetsbild

Kronobykaffet Krombi Rost gör entré – litet lokalt rosteri bakom kaffet

KRONOBY Nu har Kronobyborna ett eget kaffe, Krombi Rost, som det heter. Det är företaget Windy Hill Coffee Roast med företagarna Jouni och Minna Salo, som står bakom kaffet.

Nyhetsbild

Uppsökande ungdomsarbetare: – "Det är lätt att få tag i droger i Jakobstadsregionen"

JAKOBSTAD Ungdomsarbetarna upplever att det är lätt att få tag i droger i Jakobstadsregionen och användningen kryper ner i åldrarna. Droger finns i alla samhällsklasser, alla språkgrupper – och i skolor.

Nyhetsbild

VR förnyar tidtabellen – tidiga morgontåget söderut återinförs på fredagar

JAKOBSTAD Två stopp i Bennäs försvinner. I stället erbjuds flera turer på vardagarna till Helsingfors där de flesta är direkttåg. Morgontåget klockan 05.45 på fredagar från Bennäs till Helsingfors återinförs.

Nyhetsbild

Beroendevårdare: "Vi måste få bukt med grundproblemen och attityderna mot droger"

JAKOBSTAD Har drogerna ökat i Jakobstad? Det kanske många undrar efter den senaste tidens händelser. Ireeni Finnholm på Beroendevårdskliniken säger ja, det har de. Och det ser likadant ut i hela landet.

Nyhetsbild

Barnläkare: – "Vi vill erbjuda god vård åt barnen i Jakobstad"

JAKOBSTAD Sedan den 1 oktober finns en skild barnjour i ett rum vid jouren på Malmska sjukhuset i Jakobstad. Tanken är att trycket på den vanliga jouren ska lätta.

Nyhetsbild

Irjas gäng hjälper när nöden är som störst: – "Hjälpbehovet är enormt och ökar stadigt"

KARLEBY I cirka tio års tid har Irja Manninen hjälpt nödställda människor på sitt "Hyvän mielen tori" i Björkhagen. Bara i år har hjälpbehovet i hennes välgörenhetsverksamhet ökat med 45 procent.

Nyhetsbild

Hudläkare undersökte födelsemärken – "Ju förr man hittar cancerfall, desto bättre"

KARLEBY Ett födelsemärke som plötsligt dyker upp, ser avvikande ut i färg och form, som kliar eller irriterar ska man kolla upp. Likaså plötsliga knottror på huden som inte försvinner. Och sist men inte minst ska man skydda sig mot solen.

Nyhetsbild

Djupsund fortsätter till årets slut – under tiden lediganslås omarbetad skoldirektörstjänst

KARLEBY Försöket med kombinerad svensk skoldirektör och ungdomsdirektör i Karleby fortsätter till årets slut med Ronnie Djupsund vid rodret.

Nyhetsbild

Mångårigt antikvariat och loppis stänger i Karleby

KARLEBY Antikvariatet Agatha som startade i mitten av 1980-talet stänger nu sina dörrar för gott i Karleby.

Nyhetsbild

Jämställdhetsexpert om att må bra på jobbet – "Våga tala om det som gnager"

KARLEBY Lyft katten på bordet och kolla om spöket tål dagsljus. Genom att tala om också de svåra sakerna på arbetsplatsen motverkas dålig stämning och osakligt bemötande. Det säger Malin Gustavsson, expert i jämställdhet och likabehandling.

Nyhetsbild

Nu kommer medicinrobotar också på svenska – "Klienterna gillar dem mycket"

KARLEBY En apparat, eller robot, som säger till när och hur du ska ta din medicin, vore det något? Inom Soite har man positiva erfarenheter av dessa robotar i hemvården.

Nyhetsbild

Drygt 1000 skrev på om Trullövägen – vill att staden tar över skötseln

KARLEBY Förslaget från väglag och invånarförening är att staden tar över vägunderhållet av Trullövägen helt och hållet från och med 2020.

Nyhetsbild

Kammarorkester på besök i skolan – Musiklärare: "Ett oerhört viktigt arbete"

KARLEBY Mozart, Bach, Brahms, Tjajkovskij - och Elton John. Det var ett gäng förnäma herrar som besökte Öja skola via sina musikstycken som Mellersta Österbottens Kammarorkester framförde under en halvtimmes minikonsert på onsdagen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet