Sarah Grönstrand

sarah.gronstrand@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Gun Wiik går i pension efter 40 år som gymnastiklärare

JAKOBSTAD Gun Wiik har jobbat som gymnastiklärare i drygt 40 år. På fredag jobbade hon sin sista dag vid Jakobstads gymnasium.

Nyhetsbild

Senatfastigheter tackar nej till Pedersöres erbjudande

PEDERSÖRE Det ser ut som om skolhemmet Lagmansgården flyttar från Pedersöre. Efter att Senatfastigheter tackat nej till kommunens erbjudande är Pirilö första alternativ för skolan.

Nyhetsbild

Pedersörebo har tagit fram verktyg som löser matematiska och praktiska problem

ESSE

Pedersörebon Jan Kronqvist har forskat fram ett matematiskt verktyg. Verktyget kan till exempel användas för att göra produktionen i en fabrik miljövänligare eller för att hitta den effektivaste strålbehandlingen för en cancerpatient.

Nyhetsbild

Jakobstad planerar om för att bygga fler radhus

JAKOBSTAD Planerna på att bygga radhus i parken Hemstrand och öka byggrätten på tomter intill går vidare, men är inte ännu på offentligt påseende.

Jakobstad får ny byråarkitekt

JAKOBSTAD Jakobstad har anställt en ny byråarkitekt i och med en pensionering. Den nya byråarkitekten har redan jobbat på planeringen i staden.

Nyhetsbild

Två föreningshus i Pedersöre får hedersomnämnande i renoveringstävling

PEDERSÖRE Lepplax byaförening och Föreningen Kållby Samlingshus får hedersomnämnanden för bra renovering av föreningshus. Huvudpriset gick till Hausjärvi.

Nyhetsbild

Invånare kräver att Hästövägen förbättras - namninsamling pågår

KRONOBY Hästövägen i Kronoby har upprört invånarna och sommarstugeägare i flera år eftersom den är i så dåligt skick. Nu har några invånare startat en namninsamling där de kräver att vägen förbättras.

Nyhetsbild

Cirka 960 flossade till nytt inofficiellt finskt rekord i Jakobstad

JAKOBSTAD Det tidigare inofficiella finska rekordet för antal flossare är 750 stycken. Det slogs i Jakobstad i onsdags när cirka 960 flossade loss under evenemanget Spotlight.

Nyhetsbild

Cirka 150 springer After Eight run

JAKOBSTAD Ungefär 150 personer och en hund började springa, eller gå, genom Jakobstad en minut över åtta på onsdagskvällen. Då gick starten för stadsloppet AE Run.

Nyhetsbild

Kommunerna måste informera mera – flera löser kravet genom att anställa informatör

Under den senaste tiden har flera kommunikatörer eller informatörer anställts till kommunerna. Orsaken är att kraven på hur kommunerna kommunicerar blir högre.

Nyhetsbild

Insekter kryper in i kursutbudet i Jakobstad

JAKOBSTAD Det fanns inte särskilt många recept med gräshoppor, men Jakobstads Arbis hittade till slut något som funkar. Att odla och tillreda insekter är en av drygt 500 kurser som Jakobstads Arbis erbjuder.

Nyhetsbild

Nervösa och glada ettor fick börja skolan

JAKOBSTAD Nitton förväntansfulla ettor samlades på skolgården vid Vestersundsbyskola på tisdagen. Samtidigt börjar en av stadens språkbadsgrupper i en av skolans byggnader.

Nyhetsbild

Läkare tar ställning mot silvervatten efter oro i läkarkåren i Österbotten

Läkare i Österbotten har efterlyst forskning om silvervatten efter att det framkommit att många använder det fel. Nu har två läkare och forskare publicerat en artikel som reder ut riskerna med att använda silvervatten fel.

Nyhetsbild

Varning för kraftiga åskbyar

Varning för åskskurar med vindbyar på 25 meter i sekunden i Österbotten och Mellersta Österbotten på fredag kväll. På lördag råder vindvarning i båda landskapen.

Nyhetsbild

Inga algobservationer i Österbotten denna vecka

Den här veckan har NTM-centralen inte fått in observationer på algblomning i landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten. Det svalare och blåsigare vädret kan vara en orsak.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Flyktingbyrån strävar efter att barnen ska få bo kvar i Jakobstad

JAKOBSTAD Flyktingbyrån i Vörå strävar efter att de sju minderåriga barnen på Villa Miranda ska få bo kvar i Jakobstad. Det säger Markku Niskala som är förman för flyktingverksamheten i Vörå.

Nyhetsbild

Värmen återvänder med åska och hårda vindar

På torsdag råder varning för värmebölja och våldsamt åskväder i Österbotten och Mellersta Österbotten. Varningen för våldsamt åskväder gäller även fredag och lördag, då det dessutom varnas för hård vind.

Nyhetsbild

Jannika B tävlar i Framtidens ledare

KARLEBY Musikern Jannika B (Jannika Wirtanen) från Karleby är med i de regionala finalerna i tävlingen Framtidens ledare (Ten Outstanding Young Persons) i Finland. Årets tävling vill lyfta fram finländska förmågor som är inspirerande exempel på personlig framgång.

Nyhetsbild

Kaj Lyyski sägs upp från Mellersta Österbottens förbund

Mellersta Österbottens förbund säger upp sin utvecklingschef Kaj Lyyski med omedelbar verkan. Orsakerna till uppsägningen är personliga.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet